icon

Ako často chodíte na kontrolu, keď prenajímate byt?

ninuska36
20. okt 2025

Ahojte. Zaujímalo by ma, hlavne od prenajimateľov, ako často chodíte na kontrolu keď niekomu novému prenajmete byt. Totiž mne sa zďá že každý 2. mesiac je priveľa. Žila som v nájme 5 rokov a majiteľa bytu som videla až keď sme odchadzali s partnerom a ešte mi poďakoval že sme sa o byt starali a to bolo v BA. Teraz sa chystám do iného bytu, v podstate maličkého a mám pocit že už len zmluva je postavená proti mne. Je to podľa vás normálne?

Strana
z2
zuzubb007
21. okt 2025
@sisska96

@ninuska36 prečo buzerácia??. Ten byt nie je tvoj. Ja by som chodila aj každý 2 týždeň. Moj byt, moje peniaze. Ak sa ti nepáči kúp si vlastný

@sisska96 ak sa ti nepáči tak podľa mňa neprenajimaj byt, je to choré chodiť kontrolovať každý mesiac, to sú tie typy ľudí čo chcú zarobiť ale idú sa pokakat, že vôbec dakdo užíva tu ich nehnuteľnosť , dáš ťažké prachy za prenajom a ešte ti bude chodiť majiteľ číhať , ďakujem hneď by som sa sťahovala inde, všetkých čo poznám prenajimaju a ako je rok dlhý sa v byte neukážu, však načo máš potrebu starať sa do súkromia druhých, ktorý vygrcaju celú výplatu na prenájom

sisska96
21. okt 2025
@zuzubb007

@sisska96 ak sa ti nepáči tak podľa mňa neprenajimaj byt, je to choré chodiť kontrolovať každý mesiac, to sú tie typy ľudí čo chcú zarobiť ale idú sa pokakat, že vôbec dakdo užíva tu ich nehnuteľnosť , dáš ťažké prachy za prenajom a ešte ti bude chodiť majiteľ číhať , ďakujem hneď by som sa sťahovala inde, všetkých čo poznám prenajimaju a ako je rok dlhý sa v byte neukážu, však načo máš potrebu starať sa do súkromia druhých, ktorý vygrcaju celú výplatu na prenájom

@zuzubb007 kľudne môže isť do vlastného

zuzubb007
21. okt 2025
@sisska96

@zuzubb007 kľudne môže isť do vlastného

@sisska96 áno lebo len tak si teraz človek vyberie z peňaženky 300 000 o tom to asi je nemyslíš? Nikdo by nechodil do podnájmu keby ma na byt, bože IQ tique

biba_18
21. okt 2025

@zuzubb007 presne o tom píše - ak nemáš na vlastný tak sa musíš prispôsobiť ... nie aby sa niekto prispôsoboval tebe ...

zuzubb007
21. okt 2025
@biba_18

@zuzubb007 presne o tom píše - ak nemáš na vlastný tak sa musíš prispôsobiť ... nie aby sa niekto prispôsoboval tebe ...

@biba_18 áno ale aj tak je to choré chodiť ako špion každú chvíľu na kontroly tento názor nezmením

biba_18
21. okt 2025

@zuzubb007 neviem, ale je hrozné toto čítať čo tu niektoré píšu, ako vedia ľudia zničiť byt ...

vroni
21. okt 2025

Nuž, riešením medzi slušnými ľuďmi je poistenie proti spôsobeniu škôd nájomníkom. Len je k tomu nutná nájomná zmluva a nie prenajímanie načierno. Ak mám v byte drahšie zariadenie, tak prípadne aj zvýšená kaucia. A áno, jedno i druhé musí byť ukotvené priamo v zmluve. Nájomníci mi platia slušne peniaze za to, že môžu môj byt užívať. Neplatia mi bolestné za to, že im prídem každé dva týždne kontrolovať spodné prádlo. Ja sa objavím len v prípade, že je nejaký problém (s bytom, nájomníkmi alebo susedmi) alebo príde vyúčtovanie. Fakt, že som majiteľ a mám aj prípadne kľúče od bytu ma nijako neoprávňuje do bytu vstúpiť (mimo havarijnej situácie).

katkaseiner
21. okt 2025

Mame najomcu v byte akurat 2 roky, ide predlzovat na dalsi rok. Popravde sme tam boli asi 1x aj to v prvy mesiac - merace na radiatoroch menili. Akosi vzdy ked je nieco a treba odpisat plyn/elektrinu, cokolvek, tak radsej mi posle foto meracov. Osobne mi to nevadi, nemam pocit ze by tam mohol nieco tak velmi znicit (ten byt skutocne nie je novy, planujeme rekonstrukciu ked sa vystahuje). Ak by predsa pri odchode bol problem, mame depozit a este nejake peniaze ktore sme mu zatial nevyplatili (preplatok) ale ktory my registrujeme. Aj z tohto dovodu sme mu tie peniaze nedali este. Ak by som tam bola 2-3x rocne, tak viem v akom stave je byt. Takto ho nevidim, takze eso je v mojich rukach a dostane ich vsetky pri odchode z bytu (samozrjeme pod podmienkou ze nic extra nebude znicene, a to nepocitam take znicenie v dosledku pouzivania, ako malovka).

anonym_458ecf
21. okt 2025
@zuzubb007

@biba_18 áno ale aj tak je to choré chodiť ako špion každú chvíľu na kontroly tento názor nezmením

@zuzubb007 to nie je, že chodíš spiclovat, iba si skontrolujes svoj majetok. Nechodíme ani do izieb, iba zbežne pozrieme kúpeľnu, kuchyňu a spytame sa, či je nejaký problém. Ak je, ten hneď odstránime v začiatkoch a nie keď už je niečo nezvratne zničené.
Ale rešpektujem aj tieto nazory na MK, že by tam nebyvali . Zaujímavé, že v reále sa nám nikdy nestalo, že by s tým mal niekto problém. To by sme sa určite nedohodli. Našťastie si každý môže vybrať co mu vyhovuje a zvoliť si pre neho vhodnú alternatívu.

anonym_e09e4d
21. okt 2025
@ninuska36

@gemerka17 Prepáč ale mne to príde ako čistá buzerácia. Neviem asi by som sa necítila dobre takto

@ninuska36 prenájom je obchodný vzťah. Ako prenajímateľ sa snažím vychádzať s najomcom korektne, ako so zákazníkom, nie ako s kamarátom - cize prvoradé nie je pre mna aby si dotycny “cítil dobre”, ale aby som si chránila svoj majetok. Kebyže máš byt za 200-300 tis, dala by si ho niekomu do užívania len tak? Ak si raz pozrieš na Facebooku prispevky v skupine Blacklist nájomcov, tak pochybujem.

My sme zvykli kontrolovať zo začiatku mesačne, keď už tam nájomníci bývali dlhšiu dobu a videli sme, že sú poriadni a bezproblémoví, tak chodíme už iba sporadicky, hoci v zmluve mame “mesacne”. Žila som v zahraničí a platila som kauciu 3 nájmy (a energie boli navyše písané na mna). V SR to zaužívané nie je - ak by mi nový najomca zaplatil kauciu aspoň 3-4 nájmy, tiež by som prišla raz za pol roka. Ale to samozrejme u nás neočakávam.

sisska96
21. okt 2025
@zuzubb007

@sisska96 áno lebo len tak si teraz človek vyberie z peňaženky 300 000 o tom to asi je nemyslíš? Nikdo by nechodil do podnájmu keby ma na byt, bože IQ tique

@zuzubb007 tak potom nech sa nesťažuje ak nemá na vlastný, nech sa prispôsobí, žije v cudzom byte. A ak píšeš o sebe tak sa prispôsobuj, nie je to tvoj majetok. Nie že cudzí bude mne diktovať ako často si môžem kontrolovať môj byt.

anonym_2d024a
21. okt 2025

Pripájam pár príkladov, mladík slobodný bezdetný, údržbár na zimnom štadióne, raz s našim vedomím menil platový krátku na vypínači, potom si niekedy vymenil všetky v celom byte vrátane zástrčiek, keď odchádzal odmontovali všetko, steny rozvrtané deravé, a fialové. Rozvedený pán s 2 deťmi v puberte, šofér, vytratili sa do zahraničia a zabudli odovzdať klúče, ozvať sa že sa sťahujú .... osem vriec oblečenia a osobných veci a v neposlednom rade domáci maznáčik ostal v byte. Mladá rodina s dvojičkami, absolútne zdevastované a zničené všetko po dvoch mesiacoch, (deti čúrali na steny aj dolu z balkóna). Starší manželský pár a jedno dospelé dieťa, všetky pracovali, rok a pol všetko ok len sa potom rozviedli rodičia odsťahovali a chlapec nabúchal rómku, tak bez nášho vedomia tam bývali takto v trojici. Začali miznúť veci z chodby a komplet plávačka z bytu. Mladý pár cca 22-23r, tri roky všetko ok, potom sa baba odsťahovala a chlapík v alkoholovom opojení aj kamošmi pravidelne, byt páchol po ňom ako bordel. Pani, rozvedená 50+, keď prasklo potrubie ,vytočila 2byty pod, ani telefón nedvýhala, 1,5izb byť zaprataný krabicami a vrecami, poličky v skriniach polámané, zadné dosky skríň všetko vypačené, vodár sa nevedel dostať ani do kúpeľne, skoro hodinu bolo treba veci pratať aby mal dostatok miesta. Ďalší chlap rozvedený, deti mal iba na víkendy a sviatky, asi 2r ok, ale nešťastník bol námesačný, každý sused sa časom sťažoval na hluk v noci, potom sa mu pridružili ďalšie zdravotné problémy, zomrel nám v byte, našli ho až neskôr.
Mladík, na obhliadku došiel sám, potom zrazu že má priateľku z Ukrajiny, a že dajme zmluvu na ňu a dostaneme ten príspevok od štátu, no ukecali nás. Po pár mesiacoch sa rozišli. Keď tam už ani nebývali, príspevok sme museli vrátiť lebo slečna žiadala príspevok aj v inom okrese

zuzubb007
21. okt 2025
@sisska96

@zuzubb007 tak potom nech sa nesťažuje ak nemá na vlastný, nech sa prispôsobí, žije v cudzom byte. A ak píšeš o sebe tak sa prispôsobuj, nie je to tvoj majetok. Nie že cudzí bude mne diktovať ako často si môžem kontrolovať môj byt.

@sisska96 nehovorím o sebe bývam vo vlastnom, ale poznám tieto povahy človeka, stačilo mi raz prenajať si chatu na dva dni, ženská riadna bosorka prišla kontrolovať, za dve minúty viem posúdiť či je človek normálny alebo nie

ninuska36
autor
21. okt 2025
@wolf_
Odpoveď bola zmazaná

@wolf_ Veď hlavne že chcú na začiatok 3 nájmy dopredu. A potom ešte takéto podmienky. Nuž pokiaľ bude v zmluve uvedené že kontroly každý mesiac tak hľadám ďalej byt.

sisska96
21. okt 2025
@anonym_2d024a

Pripájam pár príkladov, mladík slobodný bezdetný, údržbár na zimnom štadióne, raz s našim vedomím menil platový krátku na vypínači, potom si niekedy vymenil všetky v celom byte vrátane zástrčiek, keď odchádzal odmontovali všetko, steny rozvrtané deravé, a fialové. Rozvedený pán s 2 deťmi v puberte, šofér, vytratili sa do zahraničia a zabudli odovzdať klúče, ozvať sa že sa sťahujú .... osem vriec oblečenia a osobných veci a v neposlednom rade domáci maznáčik ostal v byte. Mladá rodina s dvojičkami, absolútne zdevastované a zničené všetko po dvoch mesiacoch, (deti čúrali na steny aj dolu z balkóna). Starší manželský pár a jedno dospelé dieťa, všetky pracovali, rok a pol všetko ok len sa potom rozviedli rodičia odsťahovali a chlapec nabúchal rómku, tak bez nášho vedomia tam bývali takto v trojici. Začali miznúť veci z chodby a komplet plávačka z bytu. Mladý pár cca 22-23r, tri roky všetko ok, potom sa baba odsťahovala a chlapík v alkoholovom opojení aj kamošmi pravidelne, byt páchol po ňom ako bordel. Pani, rozvedená 50+, keď prasklo potrubie ,vytočila 2byty pod, ani telefón nedvýhala, 1,5izb byť zaprataný krabicami a vrecami, poličky v skriniach polámané, zadné dosky skríň všetko vypačené, vodár sa nevedel dostať ani do kúpeľne, skoro hodinu bolo treba veci pratať aby mal dostatok miesta. Ďalší chlap rozvedený, deti mal iba na víkendy a sviatky, asi 2r ok, ale nešťastník bol námesačný, každý sused sa časom sťažoval na hluk v noci, potom sa mu pridružili ďalšie zdravotné problémy, zomrel nám v byte, našli ho až neskôr.
Mladík, na obhliadku došiel sám, potom zrazu že má priateľku z Ukrajiny, a že dajme zmluvu na ňu a dostaneme ten príspevok od štátu, no ukecali nás. Po pár mesiacoch sa rozišli. Keď tam už ani nebývali, príspevok sme museli vrátiť lebo slečna žiadala príspevok aj v inom okrese

@anonym_2d024a však to... nevie si vyriešiť vlastné bývanie, ale vyskakovať v cudzom vie 🙄

anonym_af3396
21. okt 2025
@anonym_2d024a

@anonym_2d024a teeeda, vy ste vychytali riadne extremy 🫣 tiez by som vedela rozpravat .. 2 slusne slecny...len si zarabali neslusne, nasledne romsky gay par ... Tichy, slusny, cistotny par 😅 basavel kazdy vecer, len susedov nikdy nepozvali 😅 Rodina, kde si deti kratili cas trhanim tapiet, ci skrabkanim dier do omietky... Uplne najhorsi bol stary par s dospelym synom... Pan v byte dozil, spociatku bolo vsetko v poriadku... Ku koncu cele zle... Byt zdevastovany, na komplet rekonstrukciu, min 3 roky nic neupratovali, nic... Krvave chrchle na stene, to uz bol len maly bonus...des.... Vsetko slo prec, aj radiatory... Odpadova rura od drezu... Bola komplet upchata od olejovych zvyskov... Olejova vrstva bola na vsetkom v byte, aj oknach.... Pani sa este nechala pocut, ze idu do novo zrekonstruovaneho bytu.... aj sme chceli majitelke flasu sampusu odniest, len sme nevedeli, ci jej blahozelat, ci varovat.... Brrr a mladi ludia su dnes tiez extra trieda... Absolutne byt neupracu, ziju v chlieve, co vylejem necham tak, co mi spadne, necham spadnute...rozbijem zrkadlo a umyvadlo v kupelni...na otazku ako sa to stalo, sa tvari prekvapene, co sa to pytas, ved to samo... 4 zlomene kuch.stolicky? To je bezne opotrebovanie...😂 2 cm vrstva prachu NA wc aj pod, a vlastne vsade... to sa nevidi casto ... Komplet plesnive vnutro novej pracky po 2 rokoch uzivania.... A pyta si depozit vratit.... Nemam na najom? Nevadi .. budem hrat mrtveho chrobaka, namiesto jedneho telefonatu s ospravedlnenim s omeskanim.... Nieeee budem sa zatajovat.... Ved budem byvat zadarminko mesiac, dva a potom mozno zaplatim.... Ludia si dnes myslia, ze maju len svoje prava, povinnosti ziadne 🤷

anonym_2d024a
21. okt 2025
@anonym_af3396

@anonym_2d024a teeeda, vy ste vychytali riadne extremy 🫣 tiez by som vedela rozpravat .. 2 slusne slecny...len si zarabali neslusne, nasledne romsky gay par ... Tichy, slusny, cistotny par 😅 basavel kazdy vecer, len susedov nikdy nepozvali 😅 Rodina, kde si deti kratili cas trhanim tapiet, ci skrabkanim dier do omietky... Uplne najhorsi bol stary par s dospelym synom... Pan v byte dozil, spociatku bolo vsetko v poriadku... Ku koncu cele zle... Byt zdevastovany, na komplet rekonstrukciu, min 3 roky nic neupratovali, nic... Krvave chrchle na stene, to uz bol len maly bonus...des.... Vsetko slo prec, aj radiatory... Odpadova rura od drezu... Bola komplet upchata od olejovych zvyskov... Olejova vrstva bola na vsetkom v byte, aj oknach.... Pani sa este nechala pocut, ze idu do novo zrekonstruovaneho bytu.... aj sme chceli majitelke flasu sampusu odniest, len sme nevedeli, ci jej blahozelat, ci varovat.... Brrr a mladi ludia su dnes tiez extra trieda... Absolutne byt neupracu, ziju v chlieve, co vylejem necham tak, co mi spadne, necham spadnute...rozbijem zrkadlo a umyvadlo v kupelni...na otazku ako sa to stalo, sa tvari prekvapene, co sa to pytas, ved to samo... 4 zlomene kuch.stolicky? To je bezne opotrebovanie...😂 2 cm vrstva prachu NA wc aj pod, a vlastne vsade... to sa nevidi casto ... Komplet plesnive vnutro novej pracky po 2 rokoch uzivania.... A pyta si depozit vratit.... Nemam na najom? Nevadi .. budem hrat mrtveho chrobaka, namiesto jedneho telefonatu s ospravedlnenim s omeskanim.... Nieeee budem sa zatajovat.... Ved budem byvat zadarminko mesiac, dva a potom mozno zaplatim.... Ludia si dnes myslia, ze maju len svoje prava, povinnosti ziadne 🤷

@anonym_af3396 to boli iba tie najhoršie prípady z 8 bytov za 14-15r. Wc misu umývadlo dresy sme veľa krát menili. Vždy som mala dojem že minimálne 5rokov nebolo upratané,

domkakvet
21. okt 2025

@ninuska36 prenajimatela si treba vyberat.

anonym_2dccdc
21. okt 2025

@ninuska36 sme v podnájme v jednom byte už 8 my rok a majiteľka príde raz za 3-4 mesiace ale zvyčajne len na chodbu dnu nejde len sa spýta či je všetko v poriadku a pre peniaze si tiež chodí po 3-4 mesiacoch a ak náhodou nie sme doma že nezavolá tak príde o mesiac alebo o 2
Žiaden problém nikdy

anonym_6467ba
22. okt 2025

My na kontroly nechodime. Do bytu chodime len ak sa ozve najomca, ze treba nieco vymenit,opravit,vyriesit. Musim ale povedat, ze mame ukazkovych najomnikov (mlady par) uz dlhorocne.

Ak ti zmluva nevyhovuje, hladaj iny najom. V najomnom vztahu by mali byt spokojne obe strany.

ninuska36
autor
23. okt 2025
@sisska96

@ninuska36 prečo buzerácia??. Ten byt nie je tvoj. Ja by som chodila aj každý 2 týždeň. Moj byt, moje peniaze. Ak sa ti nepáči kúp si vlastný

@sisska96 Mám byt lenže po rozchode som z neho odišla proste deju sa také veci v živote. V tom byte býva ex.

damianadam
3. nov 2025

Bývali sme v 3 podnajmoch a s majiteľom sme sa videli vždy iba pri prevzatí a odovzdávaní kľúčov. Pokiaľ človek platí a je slušný a susedia sa nesťažujú, nevidím dôvod na mesačne kontroly.

ninuska36
autor
3. nov 2025
@damianadam

Bývali sme v 3 podnajmoch a s majiteľom sme sa videli vždy iba pri prevzatí a odovzdávaní kľúčov. Pokiaľ človek platí a je slušný a susedia sa nesťažujú, nevidím dôvod na mesačne kontroly.

@damianadam Ja si tiež myslím. Zatiaľ kontrola nebola ale som tu dva dni 😀

damianadam
3. nov 2025
@ninuska36

@damianadam Ja si tiež myslím. Zatiaľ kontrola nebola ale som tu dva dni 😀

@ninuska36 my sme bývali aj s dvomi deťmi a napriek tomu žiaden problém. Ja som ale všetko pred odchodom vydrhla. My sme ale mali problém s nimi pri odchode. Každý sa snažil vyhnúť vráteniu kaucie. Musela som už strašiť právnikom aby sme sa k peniazom dostali. Chvalabohu už máme vlastný byt

anonym_aee219
3. dec 2025

Ako upratovačka z povolania chápem keď si chce majiteľ občas skontrolovať byt. To aj odporúčam, lebo videla som rinave a zdemolované byty.
Ale dávnejšie som mala prenájom dva roky, kde chodil majiteľ každý mesiac a vysedáva vyše hodiny a ja doma malé dieťa, v ten deň ani program si urobiť ani nič, lebo on tam vysedával...
Takže za mňa kontrola občas áno, ale nie často a nie dlho.

petamich
3. dec 2025
@anonym_aee219

Ako upratovačka z povolania chápem keď si chce majiteľ občas skontrolovať byt. To aj odporúčam, lebo videla som rinave a zdemolované byty.
Ale dávnejšie som mala prenájom dva roky, kde chodil majiteľ každý mesiac a vysedáva vyše hodiny a ja doma malé dieťa, v ten deň ani program si urobiť ani nič, lebo on tam vysedával...
Takže za mňa kontrola občas áno, ale nie často a nie dlho.

@anonym_aee219 fuha tak toto veru uz asi nebola uplne kontrola, asi nemal s kym travit cas alebo co 😅

arianna25
Autor odpoveď zmazal
arianna25
4. dec 2025
@petamich

@anonym_aee219 fuha tak toto veru uz asi nebola uplne kontrola, asi nemal s kym travit cas alebo co 😅

@petamich aj mne to tak príde. Chodil k nim jak do úschovne..

Strana
z2