Ako riešiť dlhodobé ubytovanie kamarátky so synom?
Ahojte... mám taký problém. Moja dobrá kamarátka sa ku mne pred časom prisťahovala, má aj 3r synčeka. Jej manžel či skôr partner sa k nej nesprával dobre, bol závislý a nakoniec skončili bez bývania. Ja bývam sama a teda som sa jej ujala. Obe máme 26r, ja som bezdetná, ale mám priateľa. Poskytla som jej aj so synom jednu izbu, boli sme dohodnuté na 3 mesiace, kým sa nevzchopí, a malý nezačne škôlku, aby mohla pracovať a hľadať podnájom. Nechcela som od nej žiadne peniaze za byt, len za vodu a elektriku, čo mi prišlo fér. Ibaže už ubehlo pol roka a ono sa nezdá, žeby niečo hľadala, mne príde samozrejme hlúpe dobiedzať a chápem, že je v neľahkej situácií, len už aj na mňa toho začína byť dosť. Malý zatiaľ v škôlke je len hodinu denne, pretože ona nechce aby tam bol dlhšie a bojí sa, čo tiež chápem... iba no... do škôlky som mu nakupovala ja, pretože ona má iba rodičovský, ak sa nemýlim... ako by ste jej naznačili, že to už začína byť priveľa?
Žiadne naznačovanie, úplne na rovinu sa opýtaj či hľadá prácu.
Zrejme prides o kamaratku. A pritom by ti mala byt do smrti vdacna. Blbne, no...
Jasne a strucne. Marienka som rada ze som ti mohla pomoct ale je na case sa prestahovat do vlastneho. Do urciteho datumu sa budes musiet vystahovat. Podnajom ti pomozem najst pracu uz musis zvladnut sama.
Tu budws musiet byt trochu aj asertivna a emocie dat bokom. Nemozes sa o nu cely zivot starat.
Je to kamaratka, treba s nou komunikovat a rovinu, ziadne naznacovanie. Janka, uz si si hladala nejake byvanie? Nemam to s tym pomoct? A robotu uz hladas?
Tu je príklad dobroty, človek pomôže, sklame sa potom a už nikdy nepomôže. Toto musíš priamo, keď sa necháš obmäkčiť, neodíde nikdy, lebo toto, lebo tento. Nemala odísť, ale bojovať o to bývanie, kde žila.
No ja som sa jej práve pýtala... ibaže ona sa dosť vyhovára, že malého nechce nechať v škôlke a nájmy sú tu v meste drahé, že on tam nemôže ostať na obedy, lebo je vyberavý a bojí sa ako ho deti ovplyvnia... čo ja všetko cháoem, aj to, že hľadanie práce je náročné, len už mám toho tak trošku dosť, ono polroka je naozaj dlho
Ked to sama od seba nespomina…nieco tam nesedí… vidim to na mozny nepekny koniec priatelstva
Zrejme sa snazi vytazit z teba co najviac. V zmysle podaj prst, odtrhne ti ruku
No ja som sa jej práve pýtala... ibaže ona sa dosť vyhovára, že malého nechce nechať v škôlke a nájmy sú tu v meste drahé, že on tam nemôže ostať na obedy, lebo je vyberavý a bojí sa ako ho deti ovplyvnia... čo ja všetko cháoem, aj to, že hľadanie práce je náročné, len už mám toho tak trošku dosť, ono polroka je naozaj dlho
@anonym_autor ked sa vyhovara, tak potom musis byt raznejsia. Aj za cenu, ze uz nebudete kamaratky a zaradi ta medzi najhorsie mrchy, ktore v zivote stretla. Zial, neda sa inac.
@anonym_autor No a aké má riešenie, keď už spomenula všetky výhovorky. Nechápem, prečo by nemohol ostať v škôlke. A ona rodičov nemá?
Akoze ja osobne by som jej dala termin do konca septembra. 7 mesiacov je viac ako dost.
@anonym_autor tak jej povec ze chces vyskusat byvanie s priatelom.
@anonym_autor no bohuziel nech mu zabali jedlo so sebou. Ale mne to skor pride ako vyhovorka. Ake ma vzdelanie? Nejaka praca sa uz len musi aj pre nu najst.
A jej rodina?
Jej ocino žije v garsónkr s babkou a jej bratom, jej mama má rodinný dom, ale nechce ju tam. No čo ss týka vzdealnia, tak ona má strednú školu. Ja mám teda jej syna moc rada, len oni prišli bez ničoho... takže aj do toho som už vrazila dosť peňazí, aby mal slušné oblečenie a všetko čo treba no
Za prve mala uz dost casu porozmyslat co bude robit. Ad2 zistila by som si ake su najmy vo vasom meste a tvrdo by som zacala pytat aj najom od dalsieho mesiaca, pripadne by som ju upozornila, ze od toho a toho dna pride k tebe byvat frajer/brat/sestra/matka a nutne potrebujes jej izbu, aby ju vyprazdnila. Blbe je to, ze nemate nic spisane, ale aj tak toto je to tipicke - za dobrotu na zobrotu. Pocitaj s tym, ze priatelky uz dlho nebudete, ked skoncis s fazou matka tereza, skonci sa aj priatelstvo
Jej ocino žije v garsónkr s babkou a jej bratom, jej mama má rodinný dom, ale nechce ju tam. No čo ss týka vzdealnia, tak ona má strednú školu. Ja mám teda jej syna moc rada, len oni prišli bez ničoho... takže aj do toho som už vrazila dosť peňazí, aby mal slušné oblečenie a všetko čo treba no
@anonym_autor Zle dopadneš s takýmto nastavením. Nevieš si určiť hranice. Nie je jednoduché byť ako matka Tereza.
Za prve mala uz dost casu porozmyslat co bude robit. Ad2 zistila by som si ake su najmy vo vasom meste a tvrdo by som zacala pytat aj najom od dalsieho mesiaca, pripadne by som ju upozornila, ze od toho a toho dna pride k tebe byvat frajer/brat/sestra/matka a nutne potrebujes jej izbu, aby ju vyprazdnila. Blbe je to, ze nemate nic spisane, ale aj tak toto je to tipicke - za dobrotu na zobrotu. Pocitaj s tym, ze priatelky uz dlho nebudete, ked skoncis s fazou matka tereza, skonci sa aj priatelstvo
@anonym_2dd225 tak mne v tej situácií ani nenapadlo nič spisovať sa priznám, poznáme sa od strednej školy, takže som verila jej slovu a bola to proste zlá situácia, ja chápem, že tá závislosť je naprd a ona doslova utekala. Plus tiež nemala ľahký život s ním...
I na dedinach su najmy aj skolky a da sa to sklbit i s pracou v meste. Milion takych ludi mam naokolo, deti uz od 6h v rannej druzine a su tam do piatej, masaker, ale deti si nestazuju! Jasne,ze maly vymysla, ved je jedinacik, rozmazmany samozrejme je, ale on sa v skolke otrasie, pride velka zmena, mama hlavne aby sa nevyhovarala a sla pracovat..
@anonym_2dd225 tak mne v tej situácií ani nenapadlo nič spisovať sa priznám, poznáme sa od strednej školy, takže som verila jej slovu a bola to proste zlá situácia, ja chápem, že tá závislosť je naprd a ona doslova utekala. Plus tiež nemala ľahký život s ním...
@anonym_autor Akoby som to povedala, no vzala si si na krk jej karmu. Ona sa mala potrápiť, aby sa sa niečo naučila. Teraz je to na tebe.
@anonym_autor ale ty nie si ani dobrocinna organizacia ani jej rodina, ani otec jej dietata, ani socialne sluzby. Proste budes musiet ist tvrdo za tym aby sa vystahovala lebo tebe ako mxajitelke to uz nevyhovuje. A ak ma jej matka RD a este k tomu v tom istom meste, tak sorry, nech jej pomaha jej matka ty si uz tvoje urobila
@anonym_2dd225 Kto ju vezme do podnájmu s dieťaťom? Nepremyslené toto pre obe.
@anonym_autor je to matka, je zodpovedna nielen sama za seba, ale aj za ineho cloveka, tak nech sa laskavo okamzite spamata. Za svoje zle volby moze len ona sama, ty si jej pomohla viac ako dost. Musis byt fakt nelutostna. Ona na teba berie ohlad? Neber ani ty na nu. Krute, ale inak to nepojde
@gribka1 popravde tohto sa bojím, plus všade chcú aj kauciu... má aj nejaké zvieratká, ale tých by som sa ujala, to nie je problém pre mňa. Iba tú kauciu z rodičáku, ja ani neviem dokedy jej bude chodiť rodičák popravde, nikdy som sa nezaujímala
@anonym_autor je to matka, je zodpovedna nielen sama za seba, ale aj za ineho cloveka, tak nech sa laskavo okamzite spamata. Za svoje zle volby moze len ona sama, ty si jej pomohla viac ako dost. Musis byt fakt nelutostna. Ona na teba berie ohlad? Neber ani ty na nu. Krute, ale inak to nepojde
@eleanor2510 obávam sa, že takto to dopadne, len som sa tomu chcela vyhnúť, pretože sme mali super vzťah a malého mám moc rada...
@gribka1 to je problem dotycnej, nie jej kamaratky. Tak vlastna mater byva v RD a nechce doma dceru s vnukom a jej kamaratka jej zabezpecuje ubytovanie/stravu/handry pre dieta - trochu na hlavu postavene! A ani by som sa necudovala kebyze teraz autorka temy povie, ze nema ani alimenty vybavene, ani nic neriesila sudne s otcom dietata, aby mala narok na nieco od otca svojho dietata, alebo ak neplati, aby si mohla poziadat o nahradne alimenty
Akože prišli bez ničoho a ty si dieťaťu kupovala oblečenie do škôlky?
Výživné na syna kde minula?
Prečo ju nechce jej matka?
Nie je aj ona na niečom závislá?
Akože prišli bez ničoho a ty si dieťaťu kupovala oblečenie do škôlky?
Výživné na syna kde minula?
Prečo ju nechce jej matka?
Nie je aj ona na niečom závislá?
@anonym_2cf860 prišli asi s dvoma taškami, takže niečo mala... ale nič moc... napriklad malý nemal vôbec tenisky, bundičku a podobne, takže toto som nakúpila ja. Výživné na syna nemá a ani nerieši, lebo jej priateľ je prote drogovo závislý a ona ho nechce udávať, prečo ju nechce jej matka neviem... ale jej matka má sama ešte mladé deti, akože tínedžerov, tak možno preto? Do tohto nevidím
@anonym_autor Krízové centrum pre matky s deťmi. Buď jej ešte pomôžeš s vybavovaním ty, alebo požiada príslušný úrad v bydlisku a vybaví si to sama.
Veď priateľ by aspoň sedel vo väzení bez drog a dostávala by od štátu náhradné výživné.
Potom je len vypočítavá a taký život jej vyhovuje, byť za chudáčika a všetci pomáhajte, postarajte sa.
Takže v prvom rade .... Malého dá na pol dňa do škôlky a mladá pani hajde na úrad... vybaviť potrebné veci k výživnému, ak otec neplatí tak náhradné, vybaviť všetky dávky na ktoré má mladá pani nárok a samozrejme požiadať o sociálny byt ... Ty nie si charita, samaritán, máš vlastný život a zomelie ťa to... Nedaj sa citovo vydierať lebo dopadneš zle....
@anonym_2cf860 prišli asi s dvoma taškami, takže niečo mala... ale nič moc... napriklad malý nemal vôbec tenisky, bundičku a podobne, takže toto som nakúpila ja. Výživné na syna nemá a ani nerieši, lebo jej priateľ je prote drogovo závislý a ona ho nechce udávať, prečo ju nechce jej matka neviem... ale jej matka má sama ešte mladé deti, akože tínedžerov, tak možno preto? Do tohto nevidím
@anonym_autor pomohla si viac nez dost. Ja by som jej navrhla co ja viem dva mesiace a bud sa da dokopy alebo moze ist niekam do krizoveho centa.
Da sa vybavit podnajom aj s dietatom ale musi pracovat.

@anonym_autor ahoj,ešte by som potiahla september,keďže má adaptačný a narovinu určí dátum,ku ktorému sa vystahuje.
Hľadanie práce už bude na nej