Ako riešiť dlhodobé ubytovanie kamarátky so synom?
Ahojte... mám taký problém. Moja dobrá kamarátka sa ku mne pred časom prisťahovala, má aj 3r synčeka. Jej manžel či skôr partner sa k nej nesprával dobre, bol závislý a nakoniec skončili bez bývania. Ja bývam sama a teda som sa jej ujala. Obe máme 26r, ja som bezdetná, ale mám priateľa. Poskytla som jej aj so synom jednu izbu, boli sme dohodnuté na 3 mesiace, kým sa nevzchopí, a malý nezačne škôlku, aby mohla pracovať a hľadať podnájom. Nechcela som od nej žiadne peniaze za byt, len za vodu a elektriku, čo mi prišlo fér. Ibaže už ubehlo pol roka a ono sa nezdá, žeby niečo hľadala, mne príde samozrejme hlúpe dobiedzať a chápem, že je v neľahkej situácií, len už aj na mňa toho začína byť dosť. Malý zatiaľ v škôlke je len hodinu denne, pretože ona nechce aby tam bol dlhšie a bojí sa, čo tiež chápem... iba no... do škôlky som mu nakupovala ja, pretože ona má iba rodičovský, ak sa nemýlim... ako by ste jej naznačili, že to už začína byť priveľa?
Ja som sa o tom s ňou rozprávala, nebola som ticho, ale očividne musím byť nekompromisnejšia. Vždy keď som si s ňou sadla, tak sa vyhovárala a ja som nechcela byť za hovado, tak som ju chápala. Iba teraz keď mi začala hovoriť, že ona chcd prácu len na 4h aby malý nebol dlho v škôlke a podobne, tak mi to už prišlo ako využívanie. Lebo tak z prácou na pár hodín asi nezaplatí podnájom...
@anonym_autor mozno ked nevies ako nech jej skusi priatel dohovorit...a to nemyslim ze nejak vulgarne alebo nieco take. Nech skusi on.
@anonym_autor ahoj, dovolim si aj ja zamudrovat. Dobre Ti ti tu pisu.
Keby bola naozaj dobra kamaratka, tak je uprimna a cestna.
Ak sa dohodnem, ze mi umiestnis domace zvierata- narovinu poviem, ze okrem toho, ze som vdacna- mam tolko a tolko financii a viem Ti prispiet takouto sumou na ich stravu, lebo to nieco stoji. Nepokryje to vsetko, ale ukazem snahu- cinmi.
Ak Ta poprosim, aby si ma prichylila aj s dietatom (!) dohodnem obdobie- a prispejem na energie. A zhnam si) robotu na TPP a podnajom. Ake 4 hodiny?! (Ak dokaze pokryt vsetky naklady, tak prosim.
Ak potrebujem oblecenie pre dieta, zhanam z druhej ruky. (Ja som na to nebola odkazana, ale robila som to tak. Kazde euro dobre.)
Ak pobyt musim predlzit oznamim vopred a navrhnem nejaku kompenzaciu. Aspon symbolicku. Robim vsetko preto, aby som nezatazovala Teba dlhsie, ako by to bolo nevyhnutne.
Hovori sa tomu reciprocita.
Dobra kamaratka nezneuziva Tvoju dobrotu.
To, ze ste ako kamaratky skoncili je uz viac nez jasne.
Drzim palce
Otec dietata je povinny platit vyzivne na dieta.
Kamaratka nema inych pribuznych?
Sorry ale prečo si kupovala ty veci dieťaťu, keď dostáva 410e na dieťa a tebe platí koľko, max 100€?
Ja teda neveim, ako to nie je vymyslene, tak je prespskulovana a to poriadne. A ty si tak dobrá, až si hlúpa. Prepáč, ale je to tak.
@anonym_autor Toto je paradox – ty pomôžeš dobrej kamarátke a ona to „zneužije“ a nakoniec ty budeš za zlú, a bude sa ďalej kamaratiť s tými, čo jej nepomohli. Prečo hovorím „zneužije“ – lebo ona je síce v núdzi, ale ak s tým nič nerobí (napr. hľadá prácu z domu, ktorú môže robiť kedy chce a pod.). Povedz mi, kedy ona bude mať dosť peňazí, ak s tým nič nerobí? Áno, je to náročné, ale ty nie si ani jej rodina. To nemá absolútne žiadnych príbuzných... súrodencov, bratancov, sesternice, krstné mamy, strýkov a pod.? Poskytla si jej 6 mesiacov neplatenia nájmu... ak si ona nenašetrila dosť za tú dobu, ako chce, ak niečo nezmení – niekedy odísť? Kamarátsky jej pripomeň, že ste sa dohodli na 3 mesiacoch a ako si to predstavuje ona ďalej. Netreba súriť, ak už ste 6 mesiacov vydržali, tak 2–3 (ale platené) ešte dáte v záujme kamarátstva. Prajem veľa šťastia a nech to dobre dopadne pre vás obe.
@anonym_autor ahoj, dovolim si aj ja zamudrovat. Dobre Ti ti tu pisu.
Keby bola naozaj dobra kamaratka, tak je uprimna a cestna.
Ak sa dohodnem, ze mi umiestnis domace zvierata- narovinu poviem, ze okrem toho, ze som vdacna- mam tolko a tolko financii a viem Ti prispiet takouto sumou na ich stravu, lebo to nieco stoji. Nepokryje to vsetko, ale ukazem snahu- cinmi.
Ak Ta poprosim, aby si ma prichylila aj s dietatom (!) dohodnem obdobie- a prispejem na energie. A zhnam si) robotu na TPP a podnajom. Ake 4 hodiny?! (Ak dokaze pokryt vsetky naklady, tak prosim.
Ak potrebujem oblecenie pre dieta, zhanam z druhej ruky. (Ja som na to nebola odkazana, ale robila som to tak. Kazde euro dobre.)
Ak pobyt musim predlzit oznamim vopred a navrhnem nejaku kompenzaciu. Aspon symbolicku. Robim vsetko preto, aby som nezatazovala Teba dlhsie, ako by to bolo nevyhnutne.
Hovori sa tomu reciprocita.
Dobra kamaratka nezneuziva Tvoju dobrotu.
To, ze ste ako kamaratky skoncili je uz viac nez jasne.
Drzim palce
@jurly Presne ako píšeš, so všetkým súhlasím... Ja som sama s dieťaťom, no prepadla by som sa od hanby, keby som niekoho takto nieže využívala, ale rovno zneužívala.
Mnohé mamy nemajú inú možnosť, ako dať dieťatko už od roka do jaslí a idú do práce. Toto, že autorkina "kamoška" sedí na zadku, prácu od prvého mesiaca nehľadá, dieťa odmieta nechať v škôlke, lebo to, lebo tamto, bez hanby si necháva od nej platiť bývanie, kupovať oblečenie pre dieťa.... to je nonsens. A nehovoriac o tých mesiacoch, čo ju takto využíva
Autorka, ja úplne rozumiem, že si jej chcela pomôcť, že máš dobré srdce, ale naozaj toto už dávno prekročilo všetky hranice.
Ak ju rodina nechce, nerozumiem dôvodu, tak skutočne sa musí postaviť už na vlastné nohy a na začiatok osloviť nejaký azylovy dom pre matky s deťmi. Ty si pre ňu urobila už dávno viac ako maximum.
Asi som to len potrebovala počuť od ostatných ĺudí, lebo priateľ mi to opakuje v jednom kuse... ďakujem za všetky vaše názory. Skúsim sa na tl nachystať a nenechať sa odradiť... ja si myslím, že ona čaká, kým sa jej priateľ dá dokopy... ale obe vieme, že to je nereálnd no
Ak je ti blbé jej to povedať na rovinu , skúsila by som som proste klamať ak sa bojíš že budeš za najhoršiu .. napríklad : prepáč ale nastal problém , majiteľ bytu zistil že tu dlhodobo žijú aj osoby ktoré niesu na zmluve (oni dvaja) a žiada o ich okamžité vysťahovanie pretože výška nájmu bola stanovená len pre jednu osobu (teba) … akože je blbé klamať ale myslím že by to mohlo zabrať
Povedala vy som jej že som tehotná a nech sa odsťahuje že izbu idem prerábať na detskú 🤷
Aký problém má dať malého keď má 3 roky do škôlky na celý deň? Bežne 3 ročné deti sú v škôlke a rodičia v práci. Má to len ako výhovorku aby nemusela do práce.
Aj ja chcem takú kamošku ako ty, prídem k tebe bývať, ešte mi aj dieťa oblečieš, no zlatý život.
Obdivuhodné, že si jej pomohla na začiatok, ale už by mala prevziať zodpovednosť ona a zariadiť sa tak, že nie je nikomu na príťaž
Ak je ti blbé jej to povedať na rovinu , skúsila by som som proste klamať ak sa bojíš že budeš za najhoršiu .. napríklad : prepáč ale nastal problém , majiteľ bytu zistil že tu dlhodobo žijú aj osoby ktoré niesu na zmluve (oni dvaja) a žiada o ich okamžité vysťahovanie pretože výška nájmu bola stanovená len pre jednu osobu (teba) … akože je blbé klamať ale myslím že by to mohlo zabrať
@anonym_6b9f64 ja som teda pochopila, ze byt je jej vlastny... Preboha, hadam uz autorka nie je az taka sprosta, ze by si ju nastahovala do podnajmu a riskovala kvoli nej este aj vlastne vystahovanie?? Autorka, hadam si nespravila takuto blbost??
Povedz jej, ze byt predávaš a do konca septembra musí byť prázdny..
Kamarátstvo uz aj tak bude pokazené, ona ta zneuziva, uz pre nu dávno nie si kamaratka. Pripadne si od nej popýtaj oveľa väčšiu čiastku akú ti platí.. a aj spätne za mesiace, ktoré u teba uz nemala byť
Asi som to len potrebovala počuť od ostatných ĺudí, lebo priateľ mi to opakuje v jednom kuse... ďakujem za všetky vaše názory. Skúsim sa na tl nachystať a nenechať sa odradiť... ja si myslím, že ona čaká, kým sa jej priateľ dá dokopy... ale obe vieme, že to je nereálnd no
@anonym_autor je super že tvoj priateľ to vidí a tiež ťa podporuje v Tom aby si to vyriešila. Ak by bol ochotný, priber si ho ako oporu k rozhovoru s kamoškou (nebude pre ňu tak ľahké ťa ďalej manipulovať a ty si lepšie ustojiš svoju pozíciu), rovno dohodnite, dokedy sa má vysťahovať, s tým že rovno dohodnite že v den ten a ten (posledný deň lehoty) priateľ príde pomôcť s vystahovanim. Nech ma pocit naozajstného tlaku a vie, že v deň ten a ten sa má uskutočniť vysťahovanie nech už je to kamkoľvek.
Ak nechceš byť za zlú a ako prípravu na odolávanie kamoske do termínu vysťahovania (lebo ver že sa bude veľmi snažiť aby ťa citovým vydieraním presvedčila, aby si ju tam nechala.. to bude samé: a čo to dieťa, ako nevyzije, že z nej robis bezdomovca a podobne), si kľudne vymysli napriklad tak ako radili, že už sa ti kôli tomu začína rozpadať vztah (a v zásade je aj pravdou že obetujes život nej namiesto toho aby ste si s frajerom budovali vzťah a posunuli sa ďalej) a ty by si rada naopak, rada vzťah s ním posunula ďalej, napríklad aj s jeho nasťahovanim k tebe, čo sa nedá kým ju tam máš. Verím že tvojmu frajerovi nebude vadiť ak to použiješ ako barlicku ak bude vedieť že ti to pomôže vyriešiť situáciu.
Veľmi ti držím palce aby si to vyriešila najmä k svojej spokojnosti
Bohužiaľ, jej kroky povedú opäť k expartnerovi. Keď naňu urobíte tlak. Nič iné sa od nej nedá čakať. Ty si to myslela dobre a si človek s veľkým srdcom a hlbokou empatiou. Jediný, kto v tomto príbehu bude trpieť navždy, je ten malý🥲
Bohužiaľ, jej kroky povedú opäť k expartnerovi. Keď naňu urobíte tlak. Nič iné sa od nej nedá čakať. Ty si to myslela dobre a si človek s veľkým srdcom a hlbokou empatiou. Jediný, kto v tomto príbehu bude trpieť navždy, je ten malý🥲
@enmery hadam by ju prijala jej mama do domu. Len kam by maly chodil do skolky
@anonym_autor Neviem nechce ona tvojho priateľa? Nie je jej čudné tam u teba bývať, keď máš priateľa? Ty nikde nechodíš, stále ste spolu s kámoškou... čo výlety, návštevy? Kto varí, upratuje?.....Povedz jej na rovinu, že je u teba už dlho, nemáš súkromie....
takže termín rovno....a bez bodky...... Máš svoj život, pomohla si až až a teraz máš svoj život...
Náhradné výživné - cez UPSVaR, ako má vyriešenú dočasnú opateru na kuratele?
@anonym_autor toto je buď vymyslená téma alebo si fakt taká hlúpa a ona to dobre zneužíva. Že na 4 hodiny do škôlky? Ostatné deti chodia na celý deň a to majú kde bývať nie ako jej syn.
@anonym_autor Neviem nechce ona tvojho priateľa? Nie je jej čudné tam u teba bývať, keď máš priateľa? Ty nikde nechodíš, stále ste spolu s kámoškou... čo výlety, návštevy? Kto varí, upratuje?.....Povedz jej na rovinu, že je u teba už dlho, nemáš súkromie....
takže termín rovno....a bez bodky...... Máš svoj život, pomohla si až až a teraz máš svoj život...
Náhradné výživné - cez UPSVaR, ako má vyriešenú dočasnú opateru na kuratele?
@brendaa takto dopadla jedna známa, nasťahovala si kamošku po rozvode a o chvíľu sa kvôli nej rozvadzala aj ona.Niektore zeny su neskutočne naivne
@anonym_autor dám Ti dobrú radu. Aj za cenu, že prídeš o kamošku, daj od toho ruky preč. Ak ona čaká, že priateľ sa dá dokopy a vráti sa k nemu, tak si môžeš byť istá, že pol roka je u Teba zas a tak stále dookola. Mala som kamarátku, ktorej manžel tiež na niečom fičal, do toho jej šiblo a začala hľadať milencov. Raz mi volala, že ju muž zbil a či by som mohla prísť. Tak som prišla. Ďalší krát písala, že ide domov a boji sa, tak som prišla, skoro sme dostali obe. Potom mi striedavo vyvolávali obaja, ona, že sa bojí a on, že kde sa ona k*urví a prečo jej robím alibi. Vtedy som si povedala dosť a zablokovala som oboch.
Nedaj sa do toho vtiahnuť. Jedna vec je pomôcť ale tu hrozí, že do toho zatiahnu aj Teba a to fakt nepotrebuješ.
Vyhodiť
@anonym_autor tvoja kamoška nieje dobrá kamoška. Zneužíva ťa. Ty píšeš že ju chápeš že nechce nechávať malého dlho v škôlke, že nechce aby jedol takú a takú stravu. Ja nie. Nechápem ju.
Ona si žiaľ nemôže vyberať. Ona je v situácii, kde MUSI nechať syna celý deň v skolke a kde MUSI papať to čo mu dajú. A nemusela si mu ani kupovať veci na oblečenie. Ona si ho mohla zohnať sama cez rôzne názory a zdarma, veľa.ludi oblecko daruje (napríklad ja)
Ja keď som bola v zlej situácii, keď sme sa rozviedli s ex a odsťahovala som sa s 2 deťmi a len s rodicakom, chodila som upratovať byty kým deti boli v škole a škôlke. S vysokou školou a manažérskymi skúsenosťami. LEBO SOM CHCELA A potrebovala peniaze a momentálne žiadna iná práca nebola v dohľade.
Aj ona môže ísť upratovať a mimochodom dá sa tym v pohode zarobiť ale áno je to makacka.
A btw. Rodicak už určite nemá, takže je bez príjmu. Ocakavaj teda ešte ďalšie financovanie plkym ju nevyhodis.
@anonym_autor musis sa s nou porozpravat. Z toho co si pisala mam pocit, ze kamaratka vyuziva situaciu. Vyberavy v jedeni? Naucia ho. Ovplyvnia ho ine deti? Chce ho drzat stale doma? Jej, len vyhovuje tvoja opatera. A asi by som to riesila cim skor lebo ti bude hrat na city s prichodom Vianoc, potom Velka noc a takto pojde dookola
@anonym_autor prvý mesiac v skolke býva adaptacny, týždeň po týždni viac a viac budú nechávať dieťa v škôlke... bohužiaľ treba byť rázna. Existujú rôzne centrá pre matky,pomôžu jej postaviť sa na nohy ,naučiť ju aby nebola taká naviazaná na dieťa lebo to sa nedá,nežijeme v rozprávke, musíme robiť 🤷♀️aj ja som sama s malým, prvý chodil do škôlky-posledný odchádzal a tiež mám len jeho ...no pochopil to od útleho dieťaťa škôlka je robota pre neho, moja je moja..a keď chceme peniažky-musíme chodiť každý do tej svojej... znášal to dobre a bol s ním kľud... síce žijem v podnájme, nemám bohvieako platenú pracu ale žijem ako sa má....asi..
Platí ti za elektriku a vodu a ty jej financujes syna, to je naozaj výhodné🙃. Nechcem sa jej dotknúť ale toto je presne prototyp zeny, co s nou pôjdu prusery uz asi navždy. Zrelá a rozumná zena by uz dávno mala prácu, rozmýšľala ako sa osamostatniť a dieťatu dat do života viac, ako len ďalšieho " skvelého otecka". Lebo sa bojím toho, ze ked ju vyhodis, nastahuje sa k prvému lúzerovi, ktorý sa jej ponúkne.
Keď ti povedala že si hľadá na 4hod pracu a malého chce mať doma - rovno vtedy si mala dať proti otázku že ako chce potom platiť niekde podnájom keď u teba ste dohodnuté len do doby kým bude mať prácu. A že ty už na to čakáš lebo ide sa k tebe sťahovať priateľ. A teda že bývalého ofukuje a nechce od neho výživné - to si fakt blbá že to tomu decku kupuješ ty. Nech ona vybaví aby sa staral otec dieťaťa! Oberá dieťa o to čo mu patrí. Ty nie si jeho otec kupovať tenisky bundy. A milosť pánovi nechá všetky peniaze nech si droguje. Švihnutá žena to je
@anonym_autor pokial ju nepošleš prec, už sa jej nezbavis.
@anonym_autor toto pred nedavnom riesila kamaratka, jej pristahovalkyna mala dve deti, v dome boli. A tiez to malo byt na chvilu. Ta chvilu bola dva mesiace a potom o mesiac dalsich devat. Az sa z toho kamoska takmer zrutila, pohadali sa, vyhodila ju. Nic dobre. Cim skor spakovat, uz ta zneuziva. Bohuzial
Kontatuj ty jej mamu a povedz jej, ze u teba uz byt nemoze nech jej pomozu oni ako rodina riesit situaciu. Tiez mozno len docasne, ale tak, to uz si musia oni riesit.
1. Ked dieta dovrsilo 3 roky a nema specialne potreby, ona prestane dostavat aj ten rodicak: https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...
2. Davno uz mala ziadat na UPSAVAR o zverenie dietata a mat doriesene vyzivne, aj ak by jej neplatil ma narok na nahradne vyzivne: https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
Z tych moznosti co si menovala, aj ked ju mama nechce, vyzera to byt mozno najschodnejsia z moznosti. A nauc sa aj ty stanovit pevne hranice, inak ako cez ultimatum to nejde, aj ked ta velmi dobre chapem, tiez som clovek, co pomahal vsetkym okolo. Ak sa aj na teba pohneva, ak aj vase priatelstvo konci, nie je to kamaratka!
Ak podmienuje svoje stastie tvojou pomocou, je to zas a len zavisly vztah. Bohuzial, ona zila v zavislom vztahu a je to "jej vzor" - aj v druhom vztahu, hoci s kamaratkou - v zavislom vztahu sa naucila spravat ako bezmocna, je to naucena bezmocnost. A ty jej tvrdsim pristupom pomozes - ona musi zabojovat, chiet zit inak ako vzy len v zavislosti na niekom.
Precitaj si tieto pojmy a pochop, co sa jej aj tebe deje - zavisly vztah, spoluzavislost, naucena bezmocnost. Do urcitej miery, je to zrkadlo aj pre teba, ze mas problem stanovit zdrave hranice, ze mas prilis vela dobroty v sebe, ktoru druhi dokazu zneuzit. Je to dolezite aj pre tvoj buduci vztah s partnerom, naucit sa tu hranicu dat, kazdemu, kto ti ju prekroci. Mat veci tak, ako to citis a potrebujes ty.

Ja som sa o tom s ňou rozprávala, nebola som ticho, ale očividne musím byť nekompromisnejšia. Vždy keď som si s ňou sadla, tak sa vyhovárala a ja som nechcela byť za hovado, tak som ju chápala. Iba teraz keď mi začala hovoriť, že ona chcd prácu len na 4h aby malý nebol dlho v škôlke a podobne, tak mi to už prišlo ako využívanie. Lebo tak z prácou na pár hodín asi nezaplatí podnájom...
@anonym_autor nechceš byť za hovado a tak je za hovado ona.