Ako riešiť parkovacie zóny bez trvalého pobytu?
Ahojte viete mi prosím poradiť? V meste zaviedli parkovacie zóny pred činžiakmi.
Kartu vie dostať iba niekto kto má v danej zóne trvalý pobyt a auto na seba. Keďže trvalý pobyt mám na inej adrese, na túto sa dať nedá tak kartu nedostanem. Od 16-7:00 nesmiem parkovať na adrese. Iné parkoviská k dispozícii niesú, vraj mám parkovať kľudne aj na opačnej strane mesta. Parkovacie automaty tu nebudú. Ako postupovať? Keď k nám príde návšteva tak zaparkujú na druhej strane mesta? Neviem, ja v tomto nevidím logiku. Ale zaujímalo by ma ako to funguje u vás. Ďakujem
Niekde to funguje takto:
Od 16-7:00 môžeš parkovať ako cudzí, ale si platíš za hodiny parkovania
návšteva má zadarmo niekoľko hodín od toho kto má parkovaciu kartu, (ten cez appku zadá parkovanie zdarma) alebo si platí bežné parkové na hodiny
Parkovacie automaty nie sú, parkové vieš platiť na webe mesta, cez appku alebo cez SMS.
@jaruska18 asi zalezi ktore mesto. V BA funguje PAAS (v niektorych castiach) a musis mat trvaly pobyt a zaroven byt vlastnikom vozidla a mozes vo svojej zone parkovat za rocny poplatok (okolo 40€ na 1.vozidlo). Ale dostanes aj hodiny pre navstevnikov, takze ak ti pride navsteva, tak im cez aplikaciu das parkovanie z navstevnickych hodin, alebo si proste zaplatia (tiez cez aplikaciu alebo parkovaci automat). Ako bratislavcan este mozes mat bonusovu kartu za 10€/rok a tam vies vyuzit 2hod denne v platenych zonach zdarma.
Niekde to funguje takto:
Od 16-7:00 môžeš parkovať ako cudzí, ale si platíš za hodiny parkovania
návšteva má zadarmo niekoľko hodín od toho kto má parkovaciu kartu, (ten cez appku zadá parkovanie zdarma) alebo si platí bežné parkové na hodiny
Parkovacie automaty nie sú, parkové vieš platiť na webe mesta, cez appku alebo cez SMS.
@sissy27
@anonym_af513e áno toto chápem, ale čo robiť keď tu kartu nechcú dať. Bývame tu roky, a ja si ozaj neviem predstaviť že budem parkovať na druhej strane mesta. Bola som ochotná zaplatiť miesto 30€, za neprenosnú 150€, lenže zase neprenosna platí len 4 uliciach. Príde mi to strašne nelogické,prečo nemôžu dať tu kartu aj niekomu kto tam býva, viazanu na ŠPZ auta. A nie ich odpoveď že jednoducho si parkujete kde chcete 🤦
@sissy27
@anonym_af513e áno toto chápem, ale čo robiť keď tu kartu nechcú dať. Bývame tu roky, a ja si ozaj neviem predstaviť že budem parkovať na druhej strane mesta. Bola som ochotná zaplatiť miesto 30€, za neprenosnú 150€, lenže zase neprenosna platí len 4 uliciach. Príde mi to strašne nelogické,prečo nemôžu dať tu kartu aj niekomu kto tam býva, viazanu na ŠPZ auta. A nie ich odpoveď že jednoducho si parkujete kde chcete 🤦
@jaruska18 “byvame tu roky” znamena co presne? Si vlastnikom nehnutelnosti v ktorej mas trvaly pobyt alebo si v podnajme a tp mas uplne inde?
Logiku v tom vidí mesto, pretože podielové dane dostáva len za prihlásených na TP. Ak niekto nemá TP, a to roky, tak toto je jeden zo spôsobov, aby nevyužíval benefity.
@sissy27
@jaruska18 Neviem o akom meste sa navime, ale tu v BA si moze parkovaciu kartu zakupit kazdy. Aj ten, kto tu trvaly pobyt nema.. Len je to niekolko nasobne drahsie.. a jej cena sa odvija od zon a od typu vlastnika vozidla. Kazodpadne.. rezidencke parkovanie je viazane na trvaly pobyt..mne skor nedava logiku preco byvan roky niekde, kde trvaly pobyt nemam..Zmen trvaly pobyt a mozes byt rezident.. ako je to vsade.. a nie lamentovat
@jaruska18 Neviem o akom meste sa navime, ale tu v BA si moze parkovaciu kartu zakupit kazdy. Aj ten, kto tu trvaly pobyt nema.. Len je to niekolko nasobne drahsie.. a jej cena sa odvija od zon a od typu vlastnika vozidla. Kazodpadne.. rezidencke parkovanie je viazane na trvaly pobyt..mne skor nedava logiku preco byvan roky niekde, kde trvaly pobyt nemam..Zmen trvaly pobyt a mozes byt rezident.. ako je to vsade.. a nie lamentovat
@anonym_ab519e ja trvalý pobyt mám v meste, ale bývam v podnájme v ktorom mám nahlaseny prechodný. Každý je múdry keď sa ho to netýka 🤦
@anonym_ab519e ja trvalý pobyt mám v meste, ale bývam v podnájme v ktorom mám nahlaseny prechodný. Každý je múdry keď sa ho to netýka 🤦
@jaruska18 poviem ti to ako clovek z velkomesta. Bud si niekde v okoli kupis /prenajmes parkovacie miesto, kupis garaz alebo budes parkovat tam ,kde najblizsie najdes miesto a ano, moze to znamenat aj cez pol mesta. A to plati aj pre navstevu.
@jaruska18 poviem ti to ako clovek z velkomesta. Bud si niekde v okoli kupis /prenajmes parkovacie miesto, kupis garaz alebo budes parkovat tam ,kde najblizsie najdes miesto a ano, moze to znamenat aj cez pol mesta. A to plati aj pre navstevu.
@vevesh ja viem,mňa iba zaujímalo ako to funguje v iných mestách. Vyhradené parkovacie miesta rušia. Ďakujem 🙂
@jaruska18 no tak tam mas odpoved - nemas tp, tak nemas narok na parkovanie. Neviem, co je na tom nelogicke, za mna prednost nech maju ti, ktori tam tp maju. Ja zas som vlastnikom nehnutelnosti, mam tu tp a parkovacie miesta tu zaberaju presne taki ako ty a ano, vadi mi to (u nas zatial nie je parkovacia politika).
Poziadaj majitela o nahlasenie tp a je to.
Bud si tam das trvaly pobyt ked tam byvas roky, alebo budes ty aj navstevy parkovat inde, jednoduche 🙂
@jaruska18 a nedá sa vám zrušiť trvalý tam kde máte a dať na miesto prenájmu? Aspoň majiteľ auta? My by sme inak platili za parkovaciu kartu 700e/rok.
@jaruska18 a ty by si to ako poriešila ? Keď vidiš koľko je bytov na sidlisku a na byt pripadajú niekedy 3-4-5 aút.Mesto má čarovný prútik ,že vyčaruje parkovacie miesta pre každého plus velactené návštevy plus služovné vozidlá ? Potom chcú ľudia ihriska pre deti,zeleň...ale kde ???? Či najlepšie postaviť parkovací dom pre sídliská a vsetci by tam parkovali zadara ...aj keď dane mestu platí málo kto 🙊🙈🤔Nájdi si niekho v meste kto býva v dome a dohodni sa s ním ,či tam vieš zaparkovať..Veď choď na mestský úrád a poraď im ako to majú spraviť správne.. ...Skús ísť do Banskej Štiavnice..tam ani keď chceš ísť na ubytko tak väčšinou už neponúkaju parkovanie lebo neni kde...Toto je problém všade bohužial ....
@anonym_ab519e Ani v BA nie je bezne, aby si hocikto zakupil parkovaciu kartu. Zony PAAS su vyslovene viazane na trvaly pobyt.
Viazanie parkovania v BA na trvaly pobyt ma dost hneva. Doma parkujem na vlastnom pozemku, vlastnim ale inu nehnutelnost, za ktoru odvadzam dane! rovnako ako rezidenti - ale rezidentske parkovanie sa na mna nevztahuje 👎
Viazanie parkovania v BA na trvaly pobyt ma dost hneva. Doma parkujem na vlastnom pozemku, vlastnim ale inu nehnutelnost, za ktoru odvadzam dane! rovnako ako rezidenti - ale rezidentske parkovanie sa na mna nevztahuje 👎
@zuzanaete to nie je pravda je viac moznosti zakupenia PAAS karty, nie len rezidenska. Je aj Abonentska karta
@simsalabim pre podnikatelov a vlastnikov v zone bez nutnostu trvaleho pobytu. Stoji viac, podla pasma.. ale zas ked tu neplatis dane je to pochopitelne… nic nie je zadarmo, ani parkovanie - preco by byt malo?
Ja mam jednu rezidentsku kartu, jednu abonenstku a dve garaze.. vsetko platim..
@zuzanaete to nie je pravda je viac moznosti zakupenia PAAS karty, nie len rezidenska. Je aj Abonentska karta
@simsalabim pre podnikatelov a vlastnikov v zone bez nutnostu trvaleho pobytu. Stoji viac, podla pasma.. ale zas ked tu neplatis dane je to pochopitelne… nic nie je zadarmo, ani parkovanie - preco by byt malo?
@anonym_ab519e akoze neplatim dane? Platim, mestu BA, ved byvam v BA. Alebo ty platis dane napr v Dubravke a nie v Raci?
@simsalabim
Z dane z nehnuteľností má samospráva pár desiatok eur. Za trvalý pobyt obyvateľa dostane niekoľko stovák.
@simsalabim
Z dane z nehnuteľností má samospráva pár desiatok eur. Za trvalý pobyt obyvateľa dostane niekoľko stovák.
@draik ale v OP mam trvaly pobyt v BA. Nie v mestskej casti, toto ma stve. Navyse doma parkujem na vlastnom pozemku, len v inej mc ako mam druhu nehnutelnost.
@draik ale v OP mam trvaly pobyt v BA. Nie v mestskej casti, toto ma stve. Navyse doma parkujem na vlastnom pozemku, len v inej mc ako mam druhu nehnutelnost.
@simsalabim tak ak je aj druha nehnutelnost tvoja, daj si trvaly pobyt tam, kde potrebujes parkovanie. Teda pri dome mas vlastny pozemok - tam ho nepotrebujes riesit.. tak si daj na byte.
@simsalabim tak ak je aj druha nehnutelnost tvoja, daj si trvaly pobyt tam, kde potrebujes parkovanie. Teda pri dome mas vlastny pozemok - tam ho nepotrebujes riesit.. tak si daj na byte.
@mirola ano, to by bolo riesenie, ale to nechcem, z dovodov, ktore sa mi nechce rozoberat. Faktom je, ze nemam ziadnu rezidentsku kartu (lebo doma parkujem na svojom) a preto si myslim, ze by som kludne mohla rezidentsku kartu mat a parkovat pri druhej nehnutelnosti kolko chcem. Som totiz rezident BA a toto delenie bratislavcanov na (ne)rezidentov nepovazujem za spravne. Ale to je len take moje stazovanie, nepodstatne pre tuto diskusiu.
@mirola ano, to by bolo riesenie, ale to nechcem, z dovodov, ktore sa mi nechce rozoberat. Faktom je, ze nemam ziadnu rezidentsku kartu (lebo doma parkujem na svojom) a preto si myslim, ze by som kludne mohla rezidentsku kartu mat a parkovat pri druhej nehnutelnosti kolko chcem. Som totiz rezident BA a toto delenie bratislavcanov na (ne)rezidentov nepovazujem za spravne. Ale to je len take moje stazovanie, nepodstatne pre tuto diskusiu.
@simsalabim Ak by mala BA celoplosne jednu kartu.. stracalo by to uplne zmysel.. ano bolo by to lepsie, ja by som tym usetrila 2000 euro rocne.. ale bohuzial, doma mam rezidentsku, u partnera mam garaz.. a pri praci tiez.. inak sa neda
@simsalabim ved mas moznost 2h denne parkovat kdekolvek zadara. Ci v druhej nehnutelnosti byvas niekolko dni v mesiaci?
@simsalabim a kto ma v tom byte trvaly pobyt? ten, kto tam ma trvaly pobyt ma narok na navstevnicku kartu.. aj ked nema auto.. je tam potom 200 hodin rocne, takze ak je to rodina, treba ju vybavit a ty mozes tie hodiny cerpat.
@anonym_ab519e Dakujem za info. Abonentske karty som neregistrovala. Ale to neriesi problem najomnikov bez trvaleho pobytu.

Mesto?