Parkovacia politika pre nájomníkov - Petržalka

evelka81
4. sep 2020

Ahojte chcem sa vas spytat , ako ste riesili parkovaciu politiku pre najomnikov. Vraj im mam dat suhlas s trvalym pobytom lebo miestny urad uz neposkytuje trvaly pobyt na mesto.

mimca77
4. sep 2020

Suhlas s trvalym pobytom by som najomnikom isto nedavala, aj ked im tym k nehnutelnosti nevznika ziadne pravo, ale mam prosto paranoju z toho, ze niekto by mal v mojom byte trvaly pobyt. Prechodny by som suhlasila. Neviem ako je to v Petrzalke, ale ja akurat riesim s nasimi najomnikmi parkovanie v KE a musime ist spolu na magistrat, musim tam byt ja ako majitel aj oni ako najomnici, treba doniest obcianske preukazy, list vlastnictva k bytu, najomnu zmluvu, moju DIC karticku z danoveho uradu (to ked som sa bola zaregistrovat ako prenajimatel) plus podpisem suhlas, ze k mojmu bytu im moze byt udelena parkovacia karta, oni su ju zaplatia a hotovo. Teda dufam, este sa len chystame v utorok 🙂

evelka81
autor
4. sep 2020

@mimca77 dakujem tak asi tiez s nimi pojdem osobne mam vsetko aj Dic karticku sa mi to nezda sama nesuhlasim anins prechodnym a uz vobec nie s trvalym pobytom na moj byt

marcellka32
4. sep 2020

Prosím ako to funguje...keď prídem do Petržalky ako návšteva autom a ostanem na noc, kde sa mám prihlásiť dakujem

elenka74
4. sep 2020

Treba sa niekde hlásiť, a to odkedy?

elenka74
4. sep 2020

@ciusinka To platí len pre Petržalku? či je to potrebné aj v iných častiach Bratislavy?

ayanamirei
4. sep 2020

@evelka81 ale ty predsa nie si povinna zabezpecit pre najomcov parkovanie na vyhradenych miestach. V ramci celej Petrzalky sa nachadzaju miesta, ktore su urcene pre nerezidentov a nevidim dovod sa nejak trhat. Nie si povinna im dat trvaly pobyt - ak chcu mozu si vybavit ten administrativny pobyt aj inde ako na urade - https://www.mojpobox.sk/trvaly-pobyt-cennik/

evelka81
autor
4. sep 2020

@ayanamirei jasne ze im ho ani nedam

jasminka548
4. sep 2020

V CR stačí platná nájomná zmluva a trvalý pobyt si nájomník vybaví sám. Nepotrebuje súhlas prenajimatela

evelka81
autor
4. sep 2020

@jasminka548 ale ja nesuhlasim aby najomnik mal trvaly pobyt v mojom byte

makova333
4. sep 2020

@jasminka548 SR sa to neda.
@evelka81 nie je tvojou starostou kde budu parkovat najomnici. A na obec sa da pobyt vybavit aj v Petrzalke, nik, ani pan starosta to nevie zakazat. Zákon č. 253/1998 Z. z.: "Občan, ktorému bol trvalý pobyt zrušený podľa § 7 ods. 1 písm. d) až g) a ktorý sa nemôže prihlásiť na trvalý pobyt podľa § 3 alebo 4, sa môže prihlásiť na trvalý pobyt v ohlasovni v mieste, kde sa zdržiava. V takom prípade občan predkladá iba doklad podľa § 3 ods. 8 písm. a), ak ho nemá, doklad podľa § 3 ods. 8 písm. b) a ako miesto trvalého pobytu sa uvedie iba obec pobytu. Adresa sídla obecného úradu tejto obce je adresou takého občana na účely doručovania písomností od orgánov verejnej správy a iných štátnych orgánov a na účely zápisu do zoznamu voličov. Obec je povinná spôsobom v mieste obvyklým, najmä oznámením na úradnej tabuli, upozorniť prihláseného občana, že mu bola alebo že mu má byť doručená písomnosť."

qetka
4. sep 2020

@evelka81 pokial som si dobre nastudovala parkovaciu politiku v Petrzalke, tak bez TP to nejde. Nepomoze ani dic, najomna zmluva, ani tvoja pritomnost na urade. Bud im podpises TP, alebo smola.
Nasi najomnici v Petrzalke nemaju auto a potrebovali prechodny pobyt kvoli uradu prace, tak sme im ho dali na rok. V druhom byte zase mlada rodin asi bude potrebovat kvoli skolke, tak im podpiseme aj trvaly pobyt. Nejak sa toho nebojim, ved im to mozem kedykolvek zrusit. V minulosti to asi bol problem, ale teraz si nemyslim, ze nieco hrozi. Mozno blby pocit. Ale tak ked kupis nehnutelnost, tiez tam niekto mal trvaly pobyt a ktovie ci si ho hned zrusil. Ja som teda pri kupe bytu nekontrolovala, ci si to majitelia zrusili 🤷‍♀️

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcellka32
4. sep 2020

Ako to je prosím s návštevou v Petržalke? Nedocitala som sa dakujem

qetka
4. sep 2020

@ayanamirei urcite?
na Slovensko.sk je ohladne TP uvedene nasledovne:
Návrh nie je možné podať proti:
vlastníkovi;
spoluvlastníkovi;
manželovi vlastníka alebo spoluvlastníka;
nezaopatrenému dieťaťu vlastníka alebo spoluvlastníka;
občanovi, ktorý má zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti.

z § 7 ods.1 písm. f) zákona č. 253/1998 Z.z.

qetka
4. sep 2020

@marcellka32 plati sa Euro na hod. podla obr.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
qetka
4. sep 2020

@ayanamirei ved prave, ze co som zistovala, tak uz tam nie je riziko. Teda mimo toho, ze tam pridu policajti ich hladat 😂

simiqe
4. sep 2020

@marcellka32 stiahnete si appku v ktorej sa zaregistrujete a dáte sa ako návšteva. Vyberiete miesto kde stojíte. Keď budete odchádzať v appke odkliknete odchod a ono vám už vypíše ci sa platí a koľko budete platiť podľa toho koľko tam budete stat. Cez víkend je zadarmo a cez týždeň sa platí od 18.00.

evelka81
autor
5. sep 2020

@qetka ahoj a robis im aj nejaky dodattok k tomu trvalemu bydlisku ze ak napr ukoncia najom su povinni ho zrusit ku dnu zrusenia najomnej zmluvy?

qetka
5. sep 2020

@evelka81 nad tym som nerozmyslala, lebo ho hned ako sa odstahuju pojdem zrusit na urad a mam istotu 🙂

mrkvicka060
5. sep 2020

@evelka81 zrusit im trvaly pobyt mozes ty ako vlastnik bytu kedykolvek.

maciatkolulu
5. sep 2020

@ayanamirei hmmm, pekný prístup, nie si povinná, ale teda ak sa dá a je možnosť, ja by som svojim nájomcom vyšla v ústrety.... Ale to som ja a trvalý pobyt nie je vôbec žiadny pro lem, môže sa kedykoľvek zrušiť.

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maciatkolulu
5. sep 2020

@ayanamirei takže ty máš trvalý pobyt v nehnuteľnosti co prenajímas a prechodný kde bývaš?

ayanamirei
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
makova333
5. sep 2020

@evelka81 trvaly pobyt zrusis sama, na to nemusis mat dodatok k zmluve.
@ayanamirei presne tak, nevidim dovod davat najomnikom trvaly pobyt. Mozu si ho dat na MČ alebo ostat tam kde maju. A od toho sa odvija aj parkovanie v Petrzalke resp. platenie za parkovanie.

maris5
5. sep 2020

Ja to vidim tak, ze o chvilu sa budu dvihat ceny za prenajimanie ak k tomu prihodim aj moznost trvaleho pobytu.

Trvaly pobyt ma len evidencny charakter. Ty ako vlastnik ho vies zrusit za par minut.

makova333
5. sep 2020

@maris5 no zas za par minut to urcite nie je. Musi ist na matriku v matricnych hodinach (ak pracuje tak odist skor z prace), vystat radu (casto) atd. Pripadne elektronicky ak mas eID.

evelka81
autor
5. sep 2020

@qetka hej ale zasa my to musime riesit akoze zadarmo??? Tak dvihnem najom a basta ma to otravuje