Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?
V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.
A ešte mladšia generácia tých 40tnikov plus, pred vstupom do europskej únie veľa mladých odišlo na 2 roky do zahraničia po škole a tam boli oveľa vyššie platy a tú smiešne ceny nehnuteľností, si kúpili po návrate pár aj novostavbu hotovú cash za zarobené peniaze...
Zalezi ktoru generaciu mas teraz na mysli. Ta starsia naozaj kupila tie byty za smiesne peniaze. Co sa tyka domov tak kedysi boli statky a vela ludi vlastnilo velke parcely. Rozkuskovali, dali rodinnym prislusnikom, zvysok nechali pole alebo predali.
Kedysi si ludia viac pomahali a mnohi stavali svojpomocne. Dnes to uz samozrejmost nie je.
Dnes chce kazdy vsetko hned, idealne do noveho.....tazko noo. Samozrejme nespochybnujem, ze dnes to maju ludia naozaj tazke ak chcu ist byvat do vlastneho. Tie ceny su fakt pruser...
Dnes aj v zahranici musis ovela dlhsie makat aby si si nasetrila na vlastne byvanie. Musis ist efektom snehovej gule, z maleho gradualne do vacsieho. Ja som sa k domu dopracoval az po rokoch.
@anonym_autor lenže mnohí z nich tie byty alebo domy aj zdedili po babke, po rodičoch, alebo žili pol života so svokrou a keď umrela, tak zrazu majú veľký dom, atď.
@anonym_autor Pomohli rodicia, zdedili peniaze alebo odisli do zahranicia. Problem je v tom, ze mladi ludia maju vysoky standart. Kde su tie casy, ked som obedovala uvarene zemiaky s mrkvou, len aby som ako vysokoskolacka mohla ist na diskoteku. Brigady neboli. Par kusov oblecenia, ziadbe sminky a namiesto minania na MHD som kazdy den slapala 10km. Pozitivum bolo, ze postavicku som mala krasnu a naucila sa usetrit z nicoho. Momentalne mam okruhliny a tri vlastne nehnutelnosti nez hypotek.
@anonym_autor oveľa jednoduchšie ako dnes. Som 50+, písala som to tu v inej téme, dostali sme podnikovy byť gratis, keď sa muž zaviazal, že tam odrobi 10 rokov.Vtedy môj plat, ktorý bol priemerný, stačil na zaplatenie všetkých výdavkov 3 clennej rodiny. Na zariadenie 2 izbového bytu stačila mladomanzelska pôžička 50000. Celý mužov plat sme odkladali, po desiatich rokoch manželstva sme mali nový rodinný dom nezatazeny hypo, ani pôžičkou. Iba nenávratnou, ktorá bola okolo 100000. Trochu nám pomohli rodicia, ale keby aj nie, doklepali by sme to malou pôžičkou. Nie nemala som muža s VS, riaditeľa nejakej firmy a pod. ani nebol zarobiť vonku. Veľa sme si urobili svojpomocne, za necelé tri roky sme bývali.
@anonym_autor v minulosti pohoda, v okolitých štátoch sa zarábalo veľa a tu bolo všetko lacné. Horšie by to bolo dnes s 800€ platom kúpiť, keď v zahraničí sú nie o moc vyššie platy (po odrátaním nákladov).
@anonym_autor oveľa jednoduchšie ako dnes. Som 50+, písala som to tu v inej téme, dostali sme podnikovy byť gratis, keď sa muž zaviazal, že tam odrobi 10 rokov.Vtedy môj plat, ktorý bol priemerný, stačil na zaplatenie všetkých výdavkov 3 clennej rodiny. Na zariadenie 2 izbového bytu stačila mladomanzelska pôžička 50000. Celý mužov plat sme odkladali, po desiatich rokoch manželstva sme mali nový rodinný dom nezatazeny hypo, ani pôžičkou. Iba nenávratnou, ktorá bola okolo 100000. Trochu nám pomohli rodicia, ale keby aj nie, doklepali by sme to malou pôžičkou. Nie nemala som muža s VS, riaditeľa nejakej firmy a pod. ani nebol zarobiť vonku. Veľa sme si urobili svojpomocne, za necelé tri roky sme bývali.
@anonym_c45c92 Tak to si vysoko 50+, lebo ja som 50+ a už také ponuky neboli. Keď som začala pracovať už podnikové byty sa nedávali.
Ja ti poviem ako. Vzali sme si pôžičky so skoro 7% úrokom. Jazdili sme na starej embéčke, ktorú sme si pozliepali, aby jazdila. Aj to len cez víkend. Žiadne reštaurácie, donášky, nechty, kozmetiky, napichané huby. Žiadne dovolenky. Sadili sme si zemiaky a zeleninu. Otáčali sme každú korunu ako sa dalo. Oblečenie som si nekúpila celú materskú a rodičovskú. Bývanie komplet celé, okrem kúrenia prerobil vlastnoručne muž.
Mnoho mojich kamarátov odišli na zárobky do Anglicka alebo Rakúska, Nemecka. Odkladali skoro všetko, aby si zarobili na bývanie.
Dovolim si upozornit tych co pisu o bytoch za smiesne peniaze, ak sa to tykalo len odkupu statnych bytov. Druzstevne byty ludia 20 - 30 rokov splacali anuitu, co bola pozicka od statu, tie poicky sa pohybovali v sumach od 100 do 200 isic na byt. A v sanych byoch nebyval kazdy. Vojaci, policajti, asananti (ludia, ktorym boli ich domy vyvlastnene vo verejnom aujme, napriklad pri vystavbe priehrad), niektori zamestnanci strategickych podnikov a samozrejme aj par komunistickych papalasov. Vsetci ostatni si za svoje byty zaplatili.
Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.
@marsmykkok my sme byt neodkupili, museli sme ho vrátiť, keď sme sa presťahovali do domu. Svokra ešte žije, tam sme nededili, po mojich rodičoch áno, ale tým sme pomohli detom. Keďže sme nemali hypo na dom, mohli sme ešte kúpiť dva byty na prenajímanie, ale tie už aj s pomocou hypo, už splatenou
Dovolim si upozornit tych co pisu o bytoch za smiesne peniaze, ak sa to tykalo len odkupu statnych bytov. Druzstevne byty ludia 20 - 30 rokov splacali anuitu, co bola pozicka od statu, tie poicky sa pohybovali v sumach od 100 do 200 isic na byt. A v sanych byoch nebyval kazdy. Vojaci, policajti, asananti (ludia, ktorym boli ich domy vyvlastnene vo verejnom aujme, napriklad pri vystavbe priehrad), niektori zamestnanci strategickych podnikov a samozrejme aj par komunistickych papalasov. Vsetci ostatni si za svoje byty zaplatili.
@viestta toto ale už neplatilo pre ludí 40-60. Pravda je taká, že každý makal ako vedel. A nároky mladých boli oveľa oveľa nižšie ako dnes.
Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.
@marsmykkok dnešní 40tnici si kúpili byty domy za pár korún? A kde prosím ťa a kedy? Smiešne boli akurát tak platy a úrok na hypotéke 7.5%. Keď správne rátame, že taký 40tnici brali hypo pred 14-20 rokmi.
Ženy nesedeli 3 roky na materskej. Po roku šli do prace a deti do jaslí. Nikto neriešil či je dieťa pripravené alebo nie, po roku sa šlo do práce
Len málokto si dovolil dovolenku v zahraničí, dnes jw štandard dovolenka pri mori každý rok. Kadernicka? Doma sa ženy strihali farbili samé, kozmetická? No to len pár vyvolených
Dnes má každý bežne 10 párov tenisiek, kedysi mali ľudia 1 topanky do roboty, 1 do záhrady a 1 do kostala a nedeľnú prechdzku
Žilo sa dosť inak
@viestta toto ale už neplatilo pre ludí 40-60. Pravda je taká, že každý makal ako vedel. A nároky mladých boli oveľa oveľa nižšie ako dnes.
@anonym_f8d199 bavime sa o generacii 40+ alebo sa tu rozobera generacia 60+ pripadne aj tie starsie rocniky? Lebo tie byty odkupovali ludia, ktori maju dnes minimalne 60 rokov
Ženy nesedeli 3 roky na materskej. Po roku šli do prace a deti do jaslí. Nikto neriešil či je dieťa pripravené alebo nie, po roku sa šlo do práce
Len málokto si dovolil dovolenku v zahraničí, dnes jw štandard dovolenka pri mori každý rok. Kadernicka? Doma sa ženy strihali farbili samé, kozmetická? No to len pár vyvolených
Dnes má každý bežne 10 párov tenisiek, kedysi mali ľudia 1 topanky do roboty, 1 do záhrady a 1 do kostala a nedeľnú prechdzku
Žilo sa dosť inak
@anonym_663367 som 40tníčka a sedela som doma 3 roky. Lebo keby som išla skôr do prace, tak by mi zobrali rodičovský príspevok a platiť škôlku a dopravu do prace - bola by som na tom rovnako z toho platu vtedy
Dedovia z oboch strán postavili svojpomocne domy, pomáhali im známi a oni zas potom pomohli pri stavbe im. Išlo o veľké domy na veľkých pozemkoch. Ako sa k nim dostali netuším. Ich deti už museli na domy byty brať hypotéky, alebo žili v dvojgeneračných domoch, ktoré potom zdedili. Moja generácia, teda ich vnúčatá, si budeme musieť pobrať hypotéky na veľa veľa rokov. Doba sa zmenila.
@anonym_f8d199 bavime sa o generacii 40+ alebo sa tu rozobera generacia 60+ pripadne aj tie starsie rocniky? Lebo tie byty odkupovali ludia, ktori maju dnes minimalne 60 rokov
@viestta áno, neviem kto to stále vyťahuje, lebo to je úplne mimo. Ja som ročník 80 a zarábala som v roku 2000 cca 360 eur. Pamätám si, že všetko bolo dosť drahé. Takže sme kupovali len to najnutnejšie. Začínala som z mužom v úplne prázdnom byte kde sme spali na zemi a v obývačke sedeli na rybárskych stoličkách. Stolík bola kartónová škatula. To by bolo pre dnešného mladého človeka pod úroveň. Som husákovo dieťa a keď sa dnes mladí pýtajú ako som prišla k bývaniu, len sa usmeje. Vždy poviem, že skromnosťou a sebadisciplínou. Lebo tak to bolo. Odkladali sme, čo sa dalo.
Máme +/- 40, kúpili sme starý dom, na tu dobu to boli sice veľké peniaze, ale boli sme bezdetní. Hypotéku sme brali len na to nanutnejšie a zvyšok sa dorábal z výplat. Prikrývali sme sa takou perinou, na akú sme mali. Kúpili sme staršie auto a dlho sme sa na ňom vozili. Keď išli úroky dolu hypo. sme prefinancovali. Teraz išli síce úroky hore, aj naša hypo. No tým, že sme si brali len na najnutnejšie, nieje to zas také strašné, aj keď už deti máme. Lenže v dnešnej dobe sa mladí predbiehajú, kto má čo drahšie a novšie. My už máme tiež po rokoch znova prerobené, ale nikomu sa nemusíme sťažovať, že nemáme čo do hrnca. Aj, keď teda na dovolenku
ku moru nechodíme. No už máme pochodené čo to so Slovenka. A hlavne nesprávne s nožíkom na krku, že čo ak niekto z nás ostane PN. Ale navyše obaja celý život pracujeme.
@anonym_663367 som 40tníčka a sedela som doma 3 roky. Lebo keby som išla skôr do prace, tak by mi zobrali rodičovský príspevok a platiť škôlku a dopravu do prace - bola by som na tom rovnako z toho platu vtedy
@anonym_524d68 ja mam rovných 40 a moja mama musela ísť po roku do prace. Tri roky určite doma nesedela
45+ išli do zahraničia, makali a potom sa vratili
alebo si zobrali hypoteky boli o slanej vode , uroky 6,4% čo bolo šialené a spalacali
ani my sme to nemali lahke, všetko bolo odrete
o dome sme ani neuvažovali, nemali sme nan , nemáme a už ani nebudeme mat
a ani v tej dobe ked som mala 20 som nemala šancu si sama kupit byt , alebo si vôbec kupit byt v blave tak ako dnes drviva väčšina
ani vtedy by mi nedali hypoteku tak ako dnes pokial nie je poslankyna alebo na vyššej pozicii hypoteku
zaleži od xy faktorov nikde to nebolo lahke
a ani za komančov ak si nebola v strane a bola si bežny smrtelnik, rodičia vlastne splacali družstvu 40 ten byt , a záloha bola 160000 pri 500-850 koruny plat
strykovia stavali dom 5 rokov svojpomocne , pomaličky ...
@anonym_524d68 ja mam rovných 40 a moja mama musela ísť po roku do prace. Tri roky určite doma nesedela
@anonym_663367 no ale tu sa bavilo o ľuďoch 40+, nie 65+, chápeš? Ja mám 48 a bola som s deťmi doma 3 roky normálne.
@viestta áno, neviem kto to stále vyťahuje, lebo to je úplne mimo. Ja som ročník 80 a zarábala som v roku 2000 cca 360 eur. Pamätám si, že všetko bolo dosť drahé. Takže sme kupovali len to najnutnejšie. Začínala som z mužom v úplne prázdnom byte kde sme spali na zemi a v obývačke sedeli na rybárskych stoličkách. Stolík bola kartónová škatula. To by bolo pre dnešného mladého človeka pod úroveň. Som husákovo dieťa a keď sa dnes mladí pýtajú ako som prišla k bývaniu, len sa usmeje. Vždy poviem, že skromnosťou a sebadisciplínou. Lebo tak to bolo. Odkladali sme, čo sa dalo.
@anonym_f8d199 presne skrina bola kartonova škatula od bananov, tiež sme mali rybarske stoličky ako nobl sedenie
neviem či si vedia predstavit tie skromne podmienky vôbec táto generacia
@anonym_autor pred 10-15r ceny boli dakde inde. kopec ludi to co predtym kupili, teraz predali za 2-3nasobok a preto si mozu dovolit viac alebo tie byty prenajimaju a za to plati hypo za dom...
takisto mohli vyhrat'
takisto mohli zdedit
ale z mojho okolia podedili napr. hlavne taky mlady okolo 30 rokov.
a mam aj zopar deticiek milionarskych rodin, ktory byt ci dom jednoducho dostali
......
a niektore sa len jednoducho DOBRE VYDALI
@anonym_f8d199 presne tak. Dnešné mamičky by zošaleli. Kde som si mohla dovoliť na materskej chodiť po kaviarňach
Žilo sa dosť inak
@anonym_663367 tri roky som doma nesedela, to je pravda, ale ani moje dieťa nešlo do jasiel nepripravene. Neplakalo tam, lebo nebolo na mne nalepené 24/7. Kadernícke som chodila pravidelne, aj kozmetické, na dovolenku sme chodili každý rok, počas stavania domu síce len pod stan, ale potom už každý rok aj v lete, aj na lyžovačky. Nároky ale neboli také vysoké, to je pravda, do reštaurácie občas, ani nebolo veľmi do akej, kaviarní bolo podstatne menej. Handier a topánok som mala tiež menej, ako dnes, veľa som pozavarala, sila, piekla som, dnes sa to už veľmi neoplati
Žilo sa dosť inak
@anonym_663367 sedeli už od 80 rokov určite, s braškom najmladším bola doma
k moru máš pravdu nechodilo sa lebo nas nepustili
a čo sa tyka zvyšku nič sa poriadne nedalo kupit , tak možno aj preto bolo lahšie šetrit
tiež neboli tak vysoke dane a odvody ako dnes, boli roh znamky ale napriek všetkemu bolo by nám všetkym lahšie keby nam viac v čistom ostalo
@anonym_c45c92 lenze so zlym kadrovymmposudkom by ste nemali nic
@anonym_autor Mám 42, pred 13timi rokmi sme kúpili neprerobeny byt v okresnom meste za 40tis. €, plat som mala vtedy ltt 500€. Teraz sú tie ceny fakt astronomické, aj keď plat mám už trojnásobný, neviem si predstaviť brať teraz hypotéku.