Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?
V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.
@vladuska20 sám si mohol postaviť tak latrínu ,staval som dom ,staval som dom aj synovi a videl som stavať xy domov pretože pracujem v stavebníctve ale ani ty najväčší borci nikdy nepostavili dom sami ,vymenujem len pár prác kde sám neurobíš nič
Betonáž
Jemná omietka
krov
Fasáda atď
@vlado19822 fasadu si zateplil sam,jedine co boli u nas chalani z firmi,co zatepluje.Vynechala som majitela,chalani to mali ako fusku natiahnut len finalnu omietku,tu by ano sam nedal,preto firma.A nepisala som o stavani ale o prerabani.Ale ano kurenar nam bol zapojit kotol,akumulacku.Firma nam robila fotovoltiku,a ano vzdy pomaha aj syn,aj ja.Firma nam doviezla betonove dielce na plot,vsetcia 3ja sme urobili diery a muz zo synom betonovali stlpy,dielce som uz ukladala s nimi.Bavime sa tu o cudzich ludoch,ci brat,svagor a inych.A ano muz tiez dlhe roky pracoval v stavebnicstve.
@vladuska20 sám si mohol postaviť tak latrínu ,staval som dom ,staval som dom aj synovi a videl som stavať xy domov pretože pracujem v stavebníctve ale ani ty najväčší borci nikdy nepostavili dom sami ,vymenujem len pár prác kde sám neurobíš nič
Betonáž
Jemná omietka
krov
Fasáda atď
@vlado19822 nemám 70 a moje dieťa síce ešte nemá 40, ale tiež vlastní nehnuteľnosť, dosť mu pomohlo práve to bývanie u mamičky, pretože byt prenajímal a tým sa splácal sám, čo urýchlilo splácanie hypo. Bývanie u mamičky nemusí automaticky znamenať mama hotel, kto si ako zariadi, tak má. Vydávať a ženiť sa dnešní štyridsiatnici nemuseli v 20-25, ani u môjho syna to tak nebolo, nebránilo mu to ale zobrať si hypo čo najskôr. pred 15 rokmi boli pre mladých ľudí oveľa priaznivejšie podmienky, ako dnes. Cena 2 izbového bytu, ktorý bol vtedy kúpený sa znásobila, platy zdvihli, nebol problém preniesť hypo na dom, ceny stavebných materiálov boli pred pár rokmi tiež niekde inde.
S tým, že si na dome niekto robí všetko sám máš pravdu len čiastočne, náš sused je murár, aj jeho otec a ujo, čiže si robili sami podstatne viac, ako my. Takže sú prípady, keď si ozaj takmer všetko na stavbe niekedy robili ľudia sami. Ani na základy nemali domiešavač ale miešačku a fúriky
Ludia sa ti budu snazit nahovorit, ze mladsia generacia je rozmaznana, oni viac makali, vedeli sa uskromnit a podobne nezmysly. Fakt je, ze nehnutelnosti boli z roznych pricin omnoho lacnejsie.
@marsmykkok ty si v inej dobe ,ona tu spomína 40 ročných nie 70 ročných ,treba čítať ,po ďalšíe preto maju 40 ročný svoje bývanie lebo ceny nehnuteľností v porovnaní s platmi boli úplne niekde inde kde sú teraz ,po ďalšíe mladý ľudia sa brali v 20 nanajvýš v 25 rokoch a už riešili svoje bývanie ,nie ako teraz do 30 u mamičky , potom nejaký partner a v 49 tke dieťa a potom bývanie
@vlado19822 "po ďalšíe mladý ľudia sa brali v 20 nanajvýš v 25 rokoch a už riešili svoje bývanie ,nie ako teraz". Som z generacie 40+ a veru sice boli aj taki, co sa brali do 25 rokov, ale zdaleka nie vsetci a ani vacsina. Manzel mal presne 25 rokov, ked sa zenil a vacsina jeho rovesnikov teraz riesi plienky a jasle. Rodiny zakladali okolo 35-40. On uz ma pubertiakov.
Ludia sa ti budu snazit nahovorit, ze mladsia generacia je rozmaznana, oni viac makali, vedeli sa uskromnit a podobne nezmysly. Fakt je, ze nehnutelnosti boli z roznych pricin omnoho lacnejsie.
@auroro pravda je na oboch stranách, boli nehnuteľnosti cenovo dostupnejšie, veď to tu píšem dookola, ale je pravdou, že sa nevyhadzovali peniaze tam, kde sa často vyhadzujú dnes. Deti nemali toľko hračiek, šiat, ženy kabeliek, topánok, nechodilo sa zďaleka toľko do reštaurácií a kaviarní, donášla len ojedinele, ani nebolo toľko možností si jedlo objednať. Deti nemuseli mať oslaviy s desiatimi kamarátmi v štýle neviem akom. A možno a to, že sme viac makali, neviem. Mohli sme si dať dom postaviť firme komplet, ale nechceli sme sa zadlžiť, tak sme radšej priložili ruku k dielu.
@anonym_c45c92 Tak to si vysoko 50+, lebo ja som 50+ a už také ponuky neboli. Keď som začala pracovať už podnikové byty sa nedávali.
@anonym_04ffaf no, podľa mňa to zažili tak naši rodičia, ktorí sú teraz 70+
@anonym_autor to mas to iste aj trebars v Usa.Ake domiska si vedeli ludia kupovat pred 40-60 rokmi a ake teraz. Boli vtedy skratka ovela lacnejsie.
autorka: moji rodičia stavali svojpomocne - pozemok im kúpili ich rodičia - práce vykonávali odborníci, ale po sobotných, nedeliach, poobediach - my s manželom sme začínali v garsonke, potom 3 izbový a teraz dom - pozor na to čo si projektuješ v hlave - že aj tak to nikdy nebudeš mať :(
@tamtamka26 zažila som to tesne pred revolúciou, vrátili sme ho v 1994, keď sme sa presťahovali do domu, budem mať o nejaký rok 60
@anonym_autor mám 44. Kúpili sme byt s manželom na hypo spolu s 30 ročnou hypotékou, s počiatočnou pôžičkou od našich aby sme mali základ. Úroky sa hýbali okolo 6%. Presne tak ako píšu už vyššie viacerí. Podobne ako je to dnes. Teraz máme ca 20 rokov splatených, aj dlh u rodiny, splátka je teraz smiešna, na začiatku nám do smiechu nebolo. Ale boli sme radi, že máme byt, aj keď prázdny a s dlhom na 30 rokov.
@anonym_autor neviem aku generaciu myslis, lebo 40+ som ja a vsetci maju hypoteky.
Svokrovci 60+ stavali dom svojpomocne a netrebalo tolko papierov a dodrziavat kopec predpisov co su dnes.
A manzelov dedo v 30-tych rokoch susil v lete valky a v zime boli uz tusim v dome...ale take domy su dnes uz len v skanzenoch.
Ludia aj dostavali domy ci byty od firiem kde robili.
Rodicia kupili tusim 3i byt za 30 000kcs v r.1980, ktory splacali. K platu 1000kcs je to 30xnasobok. Daj si dnes 30xnasobok platu, ci kupis 3i byt vo velkom meste.
@euka210 ja co poznam 40+ ludi a maju hypoteky .. tak vacsina uz na 2. byt, nejaky ten investicny. Alebo su v dome, byt si nechali. Ved 40+ ludia brali prve hypo este v korunach ...za 1/3 ci 1/4 cien oproti sucasnym. Ked aj bol priemerny plat trebars 20 000 korun. 700eur.
Podla mna vacsina ak to este plati, proste chce a nie ze dako musi. Nechceli predcasne ukoncit extra splatkami.
@euka210 ja co poznam 40+ ludi a maju hypoteky .. tak vacsina uz na 2. byt, nejaky ten investicny. Alebo su v dome, byt si nechali. Ved 40+ ludia brali prve hypo este v korunach ...za 1/3 ci 1/4 cien oproti sucasnym. Ked aj bol priemerny plat trebars 20 000 korun. 700eur.
Podla mna vacsina ak to este plati, proste chce a nie ze dako musi. Nechceli predcasne ukoncit extra splatkami.
@romino ...a este aj, ved vtedy sa brali hypo za vysoke uroky. Medzitym uroky padli. Takze popri raste platov este aj padla vyska splatok. Fakt sa mi teda nezda ze 40+ ludia by dako "museli" nadalej a nadalej splacat svoje prve hypo. Take v okoli proste nemam, a ani to matematicky nevychadza.
@tamtamka26 Ale áno, aj 60+
Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.
@marsmykkok a to v jakej dobe si tak pomáhali? Pred sto rokmi? Moji rodicia, ked stavali dom pred 33 rokmi tak si platili majstrov od A do Z. Co moj otec so svojím otcom nevedeli, cvakali. V malivkom meste nie na dedine, ale to máš jedno. Každý každého pozná.
A teraz sme v podobnej situácii my (novostavba)a kamošovi elektrikarovi sme platili. Nikto tu v podstate nerobil nic zadarmo. To ta každý okaka v dnešnej dobe, aby vo voľnom čase nam tu prišli robiť a netravili cas s rodinou.
@anonym_autor byty za smiesne peniaze nenavratne pozicky dom po svokrovcoch domy stavali pribuzny susedia jeden dal zvysne tehly druhy hento a tamto a bolo.. a podnikove byty dnes kto ti da byt len preto, ze budes v jeho firme fabrike robit? Nik.. aj mne sa to zda neuveritelne
@anonym_autor Mam 50 a nepridem si ako clovek z minulosti 😅😅 byt sme kupovali s frajerom, ked sme mali 32 rokov, kedze sme mali fajn prace, dalo sa aj nasetrit, aj ziskat hypo. Ale tiez boli pdomienky. Nizkoprijmovi to mali asi tak, ze bud zdedili byty/domy alebo ich rodicia odkupili byty, kedysi sa to dalo, lenze ro bolo v case, kedy este aj dnesna generacia 50tnikov bola zvacsa maloleta ci studovala, byty odkupovali za nie zlu sumu skor nasi rodicia. Scojomocne si ludia skor za socika pomahali a mozno tesne po revolucii.
Cize ludia 40+, ale aj mnohi 50+ si skor museli nasetrit, zdedit, mat vedlajsie prijmy, aby sa k byvaniu dostali. Skor generacia 60+ si mohla byty odkukovat či svojpomocne stavat.
ludia pracovali a zili jednoduchsie co sa tyka vlastnenia majetku. Pamatam si, ze ako dieta sme sa so sestrou a rodicmi zmestili s oblecenim do 1 skrine. Max 2 rifle, par triciek, nie ako teraz deti, co maju kazdu sezonu 10 triciek minimalne plus nohavice kazdej farby. Ziadne dovolenky v zahranici, ziadne objednane jedlo, ci jedenie v restauracii, mnoho ludi z panelakovych bytov vlastnilo zahradky alebo "zahumenky", kde si dopestovavali svoje. Ziadne exoticke ovocie, bio drahsie jedlo, ziadne chodenie do kina a ked sa slo, tak nebol k tomu popcorn, ziaden burger, ci kebab. Ludia kupili sedacku do obyvacky a mali ju celyl zivot. Teraz sa po par rokoch vymiena. Tak isto ziadne kavovary, mikrovlnky, varne kanvice - len to najnutnejsie. Auto v panelaku mal jeden, mozno dvaja, telefon detto. Ludia vacsinou pozemky zdedili po starych rodicoch, ked mladi nemali kde byvat tak byvali s nimi a uz tam ostali a postupne si prerobili. A ako sa pise vyssie, tak samozrejme, minimalne o 3/4 tensia skrina, ziadna kadernicka, kozmetika, nechty. Kupoval si obklady tak si zariadil ake si dostal kupit. Teraz su rozne stylove a zalezi od materialu. Auta si opravoval kazdy sam svojpomocne ako sa dalo. Rovnako vela ludi malo rozne dielnicky a setrili kde sa da. Upravim ti odev, opasok, po domacky vyrobene kadejake zlepsovaky. Dnes sa trocha cosi natrhne a uz to ide do kosa. Proste iny sposob zivota - ina doba.
Autorka, pre svoju zavist nevidis realitu. Usilie, odriekanie, skromnost, casto dve prace, aby clovek co to zarobil a dali mu hypoteku.Tiez som z generacie 40+ a vlastnime dom. Hyppteku budeme s manzelom splacat do 70 rokov
@anonym_3faef1 aka zavist ze ludia su otrokmi svojich bungalovov lebo druhy ma tak aj ja?? Mne je takych akurad uprimne luto ze su zaślepeni materiou a mamonom
No, vtedy bola iná doba. Mne ťahá na 50, svoj prvý byt som kúpila za požičaných 800 000 korún, v prepočte na eurá to bolo necelých 27 000 eur. V Bratislave, pred viac ako 20 rokmi. Teraz to znie ako vtip, podobný byt dnes stojí cca 5x toľko, môj príjem sa zďaleka tak nenavýšil. Veľmi výrazne sa zmenili životné náklady, výdavky, druh a množstvo vecí, za ktoré sa platí. Nebol internet, mobily, inak sa proste žilo, lacnejšie.
Mám pocit, že ceny nehnuteľností rastú zo všetkého najrýchlejšie.
Byty odkúpili za smiešnych pár korún a domy sa stavali svojpomocne, celá ulica si navzájom postavila dom, teda náklady len za materiál, pozemky mali často vlastné alebo kúpili za smiešny peniaz.
@marsmykkok 40 tnici? Smiešnu sumu ? To asi ťažko .
@marsmykkok 40 tnici? Smiešnu sumu ? To asi ťažko .
@mooonika1975 ani päťdesiatnici neodkúpili za smiešnu sumu. Za smiešnu sumu odkúpila ešte o jedno staršia generácia po prevrate, tí ľudia majú dnes cca. 70+
@mooonika1975 ani päťdesiatnici neodkúpili za smiešnu sumu. Za smiešnu sumu odkúpila ešte o jedno staršia generácia po prevrate, tí ľudia majú dnes cca. 70+
@zitaje aj mladsi.. ;) druzstevne byty sa odkupovali este aj v mojej dospelosti... moji rodicia maju teraz cerstvych 60 a maju takyto byt. Tie bytovky (v podstate cele sidlisko) sa stavali okolo 85 a nastahovali sa tam v podstate vsetko mlade rodiny v ich veku
Dnesny 50tnici ale pred 20-30 rokmi kludne kupili nehnutelnost este za rozumnu cenu ak checli.
@zitaje presne
Autorka tak napr moji rodičia a teda celá rodina sme bývali x rokov s babkou v jej(teraz dome mojich rodičov). Ked babka zomrela museli rodičia zobrať pred 25rokmi pôžičku 300tis sk aby po 150 vyplatili otcove sestry. Vďaka tomu vždy mali na krku pôžičky (strecha okná atď vždy treba vrazat do domu peniaze). Dom má hodnotu možno aj cez 200tis teraz 10km od Košíc prerobený veľká záhrada,veľký dom. Takže napr takto sa dostali k domu. Ja som tiež mala sen, mať domček s mužom. Ale vieme že sa to nestane. Mame byt bez hypotéky a aj keby sme ho predali he to malo na dom. A ako píšem dom je požierač peňazí. Takže zmierujem sa so životom v byte aj keď som v dome žila 30r. Aspoň na staré kolená mi nebude treba kosiť záhradu, opraviť plot atď. Vidím teraz ako našim treba okolo domu pomáhať a sme 50km od nich a v lete sa tam môj muž narobí, lebo vždy niečo treba. Takže mať dom je pekne ale aj veľa starostí
Autorka tak napr moji rodičia a teda celá rodina sme bývali x rokov s babkou v jej(teraz dome mojich rodičov). Ked babka zomrela museli rodičia zobrať pred 25rokmi pôžičku 300tis sk aby po 150 vyplatili otcove sestry. Vďaka tomu vždy mali na krku pôžičky (strecha okná atď vždy treba vrazat do domu peniaze). Dom má hodnotu možno aj cez 200tis teraz 10km od Košíc prerobený veľká záhrada,veľký dom. Takže napr takto sa dostali k domu. Ja som tiež mala sen, mať domček s mužom. Ale vieme že sa to nestane. Mame byt bez hypotéky a aj keby sme ho predali he to malo na dom. A ako píšem dom je požierač peňazí. Takže zmierujem sa so životom v byte aj keď som v dome žila 30r. Aspoň na staré kolená mi nebude treba kosiť záhradu, opraviť plot atď. Vidím teraz ako našim treba okolo domu pomáhať a sme 50km od nich a v lete sa tam môj muž narobí, lebo vždy niečo treba. Takže mať dom je pekne ale aj veľa starostí
@blackcat8885 ale tak nielen dom, byt stojí tiež pemiaze, neviem si predstaviť ako budú moje deti 150000€ nehnuteľnosti splácať . Byty
@romino "ja co poznam 40+ ludi a maju hypoteky .. tak vacsina uz na 2. byt, nejaky ten investicny. Alebo su v dome, byt si nechali." Ano urcite su aj taki. Ale nie vsetci a urcite ani vacsina, mozno u VS vzdelanych s dobre platenou pracou.
Ale (a na tie som zabudla) je dost vela 40+ rozvedenych (povacsine zien) ktori ziju u rodicov a nevlastnia nic. A nie, nemaju istotu ze rodicia im byt/dom prepisu.
@anonym_f8d199 bavime sa o generacii 40+ alebo sa tu rozobera generacia 60+ pripadne aj tie starsie rocniky? Lebo tie byty odkupovali ludia, ktori maju dnes minimalne 60 rokov
tak ako pise
@viestta moj otec he 1969 rocnik a byt kupoval a splacal a stal ho 900 000SK a teraz dalsia generacia, ktorá nekupila max pred 7-8 rokmi ma velku smolu

@kaca222 toto by som netolerovala, najbližšej rodine áno, ale určite nie víkend, kamarátovi raz, dva krát a dosť. Ale sp muži, ktorí toto krásne zneužívajú, radšej sa budú motať u kamaráta na stavbe s ďalšími podobnými, aj alkohol sa tam nájde, ako by sa mali na výlete venovať rodine a deťom, nedajbože mať na starosti deti a domácnosť, aby si žena oddýchla. Takých tém tu je kopa. Ja ani neviem, čo by vílend čo víkend na ten stavbe robili
@anonym_c45c92 dom svojpomocne sa stavia 2 až 5 rokov takže to není domček s Lega ,takže tých prác je veľa