Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?
V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.
My mame zostatok hypoteky 21191€ a mam z toho riadne nervy
@akvas to je uz nic, nechcela by si vidiet nasu 🫡
mozno je v dnesnej dobe tazke ziskat take byvanie, ale mna najviac mrzi, ked tu na mk citam, ako zeny v krasnych velkych domov vychovavaju deti a chlap robi v zahranici...ja by som teda radsej zila v niecom mensom, len aby bola rodina pokope
Moji rodičia generácia 60+ spomínali, že vtedy hrubá stavba domu vyšla na 100 000 pozemky mali od rodičov a podstatná vec všetci si pomáhali navzájom
No, vtedy bola iná doba. Mne ťahá na 50, svoj prvý byt som kúpila za požičaných 800 000 korún, v prepočte na eurá to bolo necelých 27 000 eur. V Bratislave, pred viac ako 20 rokmi. Teraz to znie ako vtip, podobný byt dnes stojí cca 5x toľko, môj príjem sa zďaleka tak nenavýšil. Veľmi výrazne sa zmenili životné náklady, výdavky, druh a množstvo vecí, za ktoré sa platí. Nebol internet, mobily, inak sa proste žilo, lacnejšie.
Mám pocit, že ceny nehnuteľností rastú zo všetkého najrýchlejšie.
@zitaje ano, rastu jednoznacne najrychlejsie. Boom nastal hlavne prichodom hypotek. Dovtedy mnohi dali dokopy aj hotovost, po rodinach, alebo brigady v zahranici. Neskor isli uroky dole .. dalsi boom nakupovania, pri rovnakom plate banka nasypala ovela viac penazi.
Paralelne prisiel aj boom toho, ze ved to sa vlastne oplati (kto uz bol zabezpeceny), kupit len tak aj 2. ci 3. byt .. prenajimat. Stala sa z toho "investicia".
Zaroven, ked to videli ti, co dedili byty .. ze sa vlastne absolutne neoplati predavat .. tak zacalo ovela viac ludi tie byty proste len drzat a drzat, kym za inych okolnosti by mnohi proste predali a peniaze na nieco pouzili .. alebo mali v banke na par percentach ... ale nie. Takze = dalsie priskrtenie ponuky.
Takze byvanie ... jednoznacne priepastne zaostalo za rastom platov.
@zitaje ano, rastu jednoznacne najrychlejsie. Boom nastal hlavne prichodom hypotek. Dovtedy mnohi dali dokopy aj hotovost, po rodinach, alebo brigady v zahranici. Neskor isli uroky dole .. dalsi boom nakupovania, pri rovnakom plate banka nasypala ovela viac penazi.
Paralelne prisiel aj boom toho, ze ved to sa vlastne oplati (kto uz bol zabezpeceny), kupit len tak aj 2. ci 3. byt .. prenajimat. Stala sa z toho "investicia".
Zaroven, ked to videli ti, co dedili byty .. ze sa vlastne absolutne neoplati predavat .. tak zacalo ovela viac ludi tie byty proste len drzat a drzat, kym za inych okolnosti by mnohi proste predali a peniaze na nieco pouzili .. alebo mali v banke na par percentach ... ale nie. Takze = dalsie priskrtenie ponuky.
Takze byvanie ... jednoznacne priepastne zaostalo za rastom platov.
@romino len by som povedala, ze nie ze drzali.. ked videli ze je dopyt = predali to za este vyssiu cenu. mali sme xpripadvo dedenia bytov, ani jeden sa nenechaval, predal sa.. kto by sa s tou ostarou zapodieval a duplom ak je tam viac dedicov. JEdiny jeden priklad mame, kde sa dohodli a mlady dostal zdedeny byt, zobral si len na malu ciastku uver a vyplatil par ludi, aj to fakt za symbolicku cenu. Skor pozemky takto drzia ludia co dedia, starsi a tak, lebo to "jest nepyta".
myslim, ze to zvysenie cien posledne roky presne sposobili tie lacne hypoteky a nakupy spekulativne. Lebo to nie len na investiciu sa kupovalo, ale aj na biznis.. kupim lacnejsie aj poznamosti, alebo realitka kupila, predam drahsie.
Moji rodičia generácia 60+ spomínali, že vtedy hrubá stavba domu vyšla na 100 000 pozemky mali od rodičov a podstatná vec všetci si pomáhali navzájom
@anonym_46a51f 100??? 🙂))) za 30-40tisic moj otec postavil pred 20r dom, so 4 izbami, na styl bungalovu... za 100t sa stavali domy ked som ja svoj kupovala uplne bezne a to je 10rokov dozadu. stavba nasho a to je dom s obytnym podkrovim, dokopy 240+m2 stal maximalne 120t odhadom. a to je 10 rokov. pozemok vtedy stal za cca 50eur/m2. Pred 20r predali 3i druzstevny byt ludia na sidlisku a rovno si kupili za to dom na dedine o 10km dalej.
@akvas 😂 a si vezmi, ze dnes kupuju domy za 400t.. byty za 250+t.. to su hypoteky :DDDD
@akvas 😂 a si vezmi, ze dnes kupuju domy za 400t.. byty za 250+t.. to su hypoteky :DDDD
@simca06022011 no taky istý ako nas len SZ stana, my sme JZ predala suseda pred rokom za 330K a parkovanie 25 000€🫣
@romino len by som povedala, ze nie ze drzali.. ked videli ze je dopyt = predali to za este vyssiu cenu. mali sme xpripadvo dedenia bytov, ani jeden sa nenechaval, predal sa.. kto by sa s tou ostarou zapodieval a duplom ak je tam viac dedicov. JEdiny jeden priklad mame, kde sa dohodli a mlady dostal zdedeny byt, zobral si len na malu ciastku uver a vyplatil par ludi, aj to fakt za symbolicku cenu. Skor pozemky takto drzia ludia co dedia, starsi a tak, lebo to "jest nepyta".
myslim, ze to zvysenie cien posledne roky presne sposobili tie lacne hypoteky a nakupy spekulativne. Lebo to nie len na investiciu sa kupovalo, ale aj na biznis.. kupim lacnejsie aj poznamosti, alebo realitka kupila, predam drahsie.
@simca06022011 tak ak sa museli surodenci dako delit, a nikto nemal na vyplatenie ostatnych ... tak sa byt asi predaval.
Ale isto je vela pripadov aj, ze proste mnohi spravili maximum preto .. aby sa dako nepredal.
A fuk do prenajmu = prijem. Alebo ako vidime za posledne roky - ani prenajimat nebolo treba, aj ked sa platili nejake povinne platby = majitel hoci aj drzanim prazdneho bytu, ziskal.
Dalsia vec co sposobila neumerny rast cien bytov voci platom - no predsa stahovanie do miest.
Po dedinach opustene domy, alebo domy kde byvaju 1-2 ludia.
Dalsi faktor - ludia sa ovela menej beru, zostavaju sami .. a ovela viac aj rozvadzaju. Len v mojom okoli velke mnozstvo ludi, co ziju sami v bytoch (40+ ludia .. cize kupovali este lacno ... ). Kedysi v tych bytoch zili rodiny, t.j. sme nepocuvali z kazdej strany "nedostatok bytov".
Takze hoci demografia mala hrat proti tomu rastu cien ... je to , aspon pre tuto chvilu, absolutne zanedbatelny faktor popri tych ostatnych co sposobili a sposobuju rast.
@anonym_autor ja budem ma takmer 40 muz ma tesne po 40 . Na dome je este uver v hodnote 1/7 domu .mozno ani to nie . Pozemok 2500m2 .dom podpovniceny ,garaz ,vonkajsia sauna s welnes .
Vacsina veci robena mojimi a muzovymi rukami .nemame vs .a aj napriek tomu mame prijem spolu ak vezmem oficialny udaj priemernej mzdy ,tak nadpriemerny ..obaja mame len maturitu . Mame tri deti a kazdy rok vyjde na dvijtyzdnovu dovolenku vzdy na inom mieste v eu . Kazde z deti podporujeme v sportovych kluboch .
Nekradneme ani sme nezdedili .nechodim ku kadernicke ,kozmeticke .ani na nechty , nefajcime ,nepijeme . Oblecenie recyklujeme a neriadime sa nanjovsimi trendami .zaroven si dovolim tvrdit ,ze chodime oblelceni kvalitne .
Podla mna sme mali stastie ,ked sme si v 2013 brali hypo a bol dobry urok , v pomere k cenam stavebneho materialu .zaroven sme boli mladi a plni sil na to ,aby sme do polnoci robili omietky ,kym syn spal v kociku u svokry .alebo nedele sme travili vysekavanim elektrikarskych drazok a pod ....
Dnes ked pozriem ceny prace a materialu len dakujem za dobu spred 12-15 rokov .takze uznam to dnesnym zivot startujucim parom ,ze vlastne byvanie je ozaj luxus .
A drzim palce , netreba sa vzdavat snov ,treba na nich pracovat,a nebat sa chytit sa prilezitosti .
@simca06022011 tak ak sa museli surodenci dako delit, a nikto nemal na vyplatenie ostatnych ... tak sa byt asi predaval.
Ale isto je vela pripadov aj, ze proste mnohi spravili maximum preto .. aby sa dako nepredal.
A fuk do prenajmu = prijem. Alebo ako vidime za posledne roky - ani prenajimat nebolo treba, aj ked sa platili nejake povinne platby = majitel hoci aj drzanim prazdneho bytu, ziskal.
Dalsia vec co sposobila neumerny rast cien bytov voci platom - no predsa stahovanie do miest.
Dalsi faktor - ludia sa ovela menej beru, zostavaju sami .. a ovela viac aj rozvadzaju. Len v mojom okoli velke mnozstvo ludi, co ziju sami v bytoch (40+ ludia .. cize kupovali este lacno ... ). Kedysi v tych bytoch zili rodiny, t.j. sme nepocuvali z kazdej strany "nedostatok bytov".
Takze hoci demografia mala hrat proti tomu rastu cien ... je to , aspon pre tuto chvilu, absolutne zanedbatelny faktor popri tych ostatnych co sposobili a sposobuju rast.
@romino s prenajmom je tolko problemov a starsti, ze ver ze fuk a je prijem to nie je.. prenajimali sme byt, ktory bol po babke, po 2r sme to vzdali a najomnikom sme to predali. NIK sa s tym natahovat nebude, hlavne ked su synovia dospeli, zabezpeceni, casto uplne v inych castiach SR. DO bytu sa nikdy nik nenastahuje. Proste sa predal. Zarobilo sa na nom tak ci tam. Niekedy su peniaze lepsie HNED, ako ked si na dochodku :DDD preot mne je usmevne, mam 40 a moja mama sem tam pride s tym, ze ako zdedime jej byt... je aktualne prazdny = tak ako teraz mame male deti, hypoteky, teraz je tazko = po 60tke sa nezblaznim z bytu, kto vie ci sa toho vobec dozijeme. Ine je to ked vidim, ze rodicia kupia a v dospelosti planuju napr. dat detom.. ale kao investicia.. no tak na dochodok mozno si to viem predstavit. NIzky dochodok = preda sa, a mam z coho desatrocia hadam aj zit :D
@romino a ano s tou potrebou xy bytov, lebo kazdy pomaly byva po jednom, mas pravdu.. dopyt je vysoky samozrejme..
@romino s prenajmom je tolko problemov a starsti, ze ver ze fuk a je prijem to nie je.. prenajimali sme byt, ktory bol po babke, po 2r sme to vzdali a najomnikom sme to predali. NIK sa s tym natahovat nebude, hlavne ked su synovia dospeli, zabezpeceni, casto uplne v inych castiach SR. DO bytu sa nikdy nik nenastahuje. Proste sa predal. Zarobilo sa na nom tak ci tam. Niekedy su peniaze lepsie HNED, ako ked si na dochodku :DDD preot mne je usmevne, mam 40 a moja mama sem tam pride s tym, ze ako zdedime jej byt... je aktualne prazdny = tak ako teraz mame male deti, hypoteky, teraz je tazko = po 60tke sa nezblaznim z bytu, kto vie ci sa toho vobec dozijeme. Ine je to ked vidim, ze rodicia kupia a v dospelosti planuju napr. dat detom.. ale kao investicia.. no tak na dochodok mozno si to viem predstavit. NIzky dochodok = preda sa, a mam z coho desatrocia hadam aj zit :D
@simca06022011 viem, su rozne pribehy. Niektorym to ale zase roky funguje a sa cuduju, preco neprenajimat. Ved by to tak masovo nefungovalo keby to mali byt len negativne pribehy .. to by sa ludia snazili bytov zbavovat.
Zalezi na koho majitel natrafil ..
Ak sa synovia sami zabezpecili, ok.
Mnohi teda ... ak nie pre deti, tak to beru ako "na dochodok" . Ze vtedy az predat .. a si prilepsit ku dochodkom ktore zrejme budu biedne. Vieme ze na SK je to taky folklor .. byt, byt, byt ... pre mnohych mantra, ovela vacsia ako v mnohych inych krajinach. Preto aj vychadzame takmer suverenne najhorsie, cena vs. platy.
Pre vacsinu Slovakov synonymom pre investovanie je - kupit byt 🙂
@anonym_46a51f 100??? 🙂))) za 30-40tisic moj otec postavil pred 20r dom, so 4 izbami, na styl bungalovu... za 100t sa stavali domy ked som ja svoj kupovala uplne bezne a to je 10rokov dozadu. stavba nasho a to je dom s obytnym podkrovim, dokopy 240+m2 stal maximalne 120t odhadom. a to je 10 rokov. pozemok vtedy stal za cca 50eur/m2. Pred 20r predali 3i druzstevny byt ludia na sidlisku a rovno si kupili za to dom na dedine o 10km dalej.
@simca06022011 nas pozemok stal v r 2008 100€/m2. To je takmer pred 20 rokmi! Dnes stoji 300€. Byvam v mestskej casti krajskeho mesta. Takze ani dnesni 40tnici nemali na ruziach ustlane
Ako pozerám, je tu kopa spomienkového optimizmu, ale to je vlastne normálne, mozog postupne vymazáva tie zlé spomienky a pamätá si len tie lepšie, aby sa z toho nezbláznil.
@simca06022011 nas pozemok stal v r 2008 100€/m2. To je takmer pred 20 rokmi! Dnes stoji 300€. Byvam v mestskej casti krajskeho mesta. Takze ani dnesni 40tnici nemali na ruziach ustlane
@minutka a ja hovorim, ze mali? tak jasne mozem porovnat aj ceny v meste.. aj tak oproti dnesnym cenam su tie ceny z minulosti uplne inde...
Ak porovnavas u nas cenu teda ze tych 100EUR bolo vela, tak to veru nemozes porovnavat s cenou v meste... ja som na dedine. Mna by napr ani nenapadlo prejst do BB a kupit tam cokolvek :DDD aj keby som na to mala.
Ako pozerám, je tu kopa spomienkového optimizmu, ale to je vlastne normálne, mozog postupne vymazáva tie zlé spomienky a pamätá si len tie lepšie, aby sa z toho nezbláznil.
@hefo tak tu sa riesia spomienky :DDD neviem preco prave optimizmus a preco by sa nieco nemalo pamatat, ale tak tato tema je tu na to:DD kludne nam osviez pamat
@minutka a ja hovorim, ze mali? tak jasne mozem porovnat aj ceny v meste.. aj tak oproti dnesnym cenam su tie ceny z minulosti uplne inde...
Ak porovnavas u nas cenu teda ze tych 100EUR bolo vela, tak to veru nemozes porovnavat s cenou v meste... ja som na dedine. Mna by napr ani nenapadlo prejst do BB a kupit tam cokolvek :DDD aj keby som na to mala.
@simca06022011 preco by si nesla do BB, aj keby si na to mala ? praveze podla mna super na zivot, tak akurat 🙂
BA prilis velka, husta, frmol, doprava, stres .. BB vybavis veci aj peso (ak byvas v dobrej lokalite) resp. minimum dochadzaciek a rozvazaciek.. a po praci hory, lesy, narodne parky okolo (ak je taka priorita)
Zaroven to nie je dake male okresne mesto, kde by sa "nic nedialo".
Urady, obchody, sluzby mas.
Tak to pridaj, nie 40tnici, ale možno tak 60+ to mali jednoduchšie s vlastným bývaním. Ja mám o rok 40, mám VŠ, príjem s mužom spolu 3000€, ale hypo nám vyšla na max 2izbák a už ho splácame zatiaľ 12 rokov. A to väčšina mojich rovesníkov býva v podnájmoch
@anonym_autor oveľa jednoduchšie ako dnes. Som 50+, písala som to tu v inej téme, dostali sme podnikovy byť gratis, keď sa muž zaviazal, že tam odrobi 10 rokov.Vtedy môj plat, ktorý bol priemerný, stačil na zaplatenie všetkých výdavkov 3 clennej rodiny. Na zariadenie 2 izbového bytu stačila mladomanzelska pôžička 50000. Celý mužov plat sme odkladali, po desiatich rokoch manželstva sme mali nový rodinný dom nezatazeny hypo, ani pôžičkou. Iba nenávratnou, ktorá bola okolo 100000. Trochu nám pomohli rodicia, ale keby aj nie, doklepali by sme to malou pôžičkou. Nie nemala som muža s VS, riaditeľa nejakej firmy a pod. ani nebol zarobiť vonku. Veľa sme si urobili svojpomocne, za necelé tri roky sme bývali.
@anonym_c45c92 Pred časom som sem písala o výhodách bývalého režimu, medzi iným aj o tejto a bola som označená za hnusnu komunistu klamarku a pod. Ani vtedy nelietali pečené holuby do huby, kto chcel lepšie žiť, musel sa usilovať, aké nad mladymuli ľuďmi nevisel Damoklov meč v podobe 30 ročnej hypotéky. Za taký čas sa môže stať všeličo. Nezamestnanost, bezdomovci a pod. boli pojmy ktoré sa nás netýkali. Samozrejme, boli veci ktoré boli nezmyselné, škodlivé, ale vo všeobecnosti sa ľuďom dýchalo ľahšie, až na tie rifle, ktoré boli len v Tuzexe.
@anonym_autor presne tak, som ročník 1975,po mature som pracovala v nemocnici v BA na operačke,kde bol spomedzi sestier najvyšší možný plat,avsak vstup do EU sestram pritvrdil a potrebovali sa dovzdelavat,co ma donútilo ist mimo sk pracovať, keďže mi vyplata nestacila na vydaje pre studium na VŠ poori zamestnaní,jedina alternativa ako ziskat čas na studium a aj nejake € navyše bolo odísť opatrovať, vtedy to ešte legalne nebolo...prezili sme a aj sme si pekne zarobili,prvy byt stal 850 000 sk v 2002 , bez hypotéky...takze asi tak,keby zostanem pracovať tu,nikdy ho nemám,po narodení syna som 7 rokov robila na sk a uz som zase mimo,proste by som tu z toho platu nevyzila...
Tak to pridaj, nie 40tnici, ale možno tak 60+ to mali jednoduchšie s vlastným bývaním. Ja mám o rok 40, mám VŠ, príjem s mužom spolu 3000€, ale hypo nám vyšla na max 2izbák a už ho splácame zatiaľ 12 rokov. A to väčšina mojich rovesníkov býva v podnájmoch
@romino ja som z BB a teda mna by nik nedonutil tam ostat, uz to ze tam pracujeme a mame vsetko a dochadzame iba par km, je pre mna utrpenie. Je to tak zaostale mesto, ze ja nechapem co na tom ludia vidia. Aj s chlapom sa o tom neustale vadime, pretoze on tu silou mocou chcel byvat. VSADE na Slovensku je priroda blizko. Keby mi uz islo o vyzitie, kopce, hory idem na Liptov alebo inde.. ale nie do BB. Drahota vsade, praveze tu nic nie je.. nakupy, vsetko riesime uplne mimo mesta. Ale ked od tychto subjektivnych veci upustim = drahe nehnutelnosti, velmi malo moznosti, ci prace, ci vyzitia, v podstate tu nic nie je, priestory ochodne prazdne, chatra tu vsetko zaradom ak neratam vystavbu bytov, lebo to sa teraz oplati :D Byvala som aj v BA, aj NR, aj ZV a napr. mne na mestsky zivot s dietatom vyhovoval ZV, a ako taky pre dospeleho cloveka mne na zivot vyhovovalo okolie BA, praca v BA. Mne velke mesta nesposobuju stres, a vidim tam okrem ineho vela moznosti. Ale popravde s malym dietaom, ale asi ani velkym by som tam zit nechcela :D
@anonym_c45c92 Pred časom som sem písala o výhodách bývalého režimu, medzi iným aj o tejto a bola som označená za hnusnu komunistu klamarku a pod. Ani vtedy nelietali pečené holuby do huby, kto chcel lepšie žiť, musel sa usilovať, aké nad mladymuli ľuďmi nevisel Damoklov meč v podobe 30 ročnej hypotéky. Za taký čas sa môže stať všeličo. Nezamestnanost, bezdomovci a pod. boli pojmy ktoré sa nás netýkali. Samozrejme, boli veci ktoré boli nezmyselné, škodlivé, ale vo všeobecnosti sa ľuďom dýchalo ľahšie, až na tie rifle, ktoré boli len v Tuzexe.
@evansova nečítala som tú diskusiu, ale to, čo som napísala tu, je pravda. Bohužiaľ máme na Slovensku bývanie stále nedostupnejšie, bytov málo a platy úbohé. Ak keby boli dvojnásobné, boli ´by ceny bytov pre stále viac a viac ľudí nedostupné.
S budúcim mužom sme bývali nejaký čas v 1izbbyte,sporili sme na už vyhliadnuty byt, bytov vtedy bolo malo na predaj, a na dvakrát sme dávali majiteľom tu sumu co chceli, pred 30 rokmi to boli tiež veľké peniaze cca120tisic za družstv. byt,, niečo málo nám darovali rodicia, doba bola vždy ťažká co sa bytov týka, ťažko sa to porovnava.... Vtedy ale nebolo na trhu ničoho, nábytok apod, pamätám si, ze sme dlho v kuchyni mali len linoleum....
@romino ...a este aj, ved vtedy sa brali hypo za vysoke uroky. Medzitym uroky padli. Takze popri raste platov este aj padla vyska splatok. Fakt sa mi teda nezda ze 40+ ludia by dako "museli" nadalej a nadalej splacat svoje prve hypo. Take v okoli proste nemam, a ani to matematicky nevychadza.
@romino ja to vnímam rovnako ako ty
@tamtamka26 zažila som to tesne pred revolúciou, vrátili sme ho v 1994, keď sme sa presťahovali do domu, budem mať o nejaký rok 60
@anonym_c45c92 v ktorom roku ste dostali nenavratnu pozicku 100 000 kcs?
@romino ešte si zabudol na nový trend, veľa ľudí chce bývať single, aj keď má dlhoročného partnera, vyhovuje im mať každý svoj byt. Nedávno tu bola téma, kde ženy po 40. písali, že priateľ áno, ale nechceli by si ho nasťahovať k sebe, ani by sa nesťahovali k nemu. Tento trend k nám prichádza zo zahraničia a svojím spôsobom ho chápem, janä u tých žien
@simca06022011 tých 100000 bolo myslených v korunách, nie eurách