icon

Ako si ľudia v minulosti mohli dovoliť vlastné bývanie?

28. sep 2025

V podstate nadpis...
Nechcem, aby to pôsobilo nejako uražajúco, ale ako si bežne zarábajúci človek dovolil v minulosti vlastný byt, vlastný dom?
Mám okolo seba 40+ ročných ľudí, ktorí celý život pracujú napríklad v domove dôchodcov, v školskej jedálni, vo fabrike. Nepotrebovali na to vysokú školu, nevedia jazyky a xy ďalších schopností a zručností, ktoré sú vyžadované dnes.
Idem po dedine alebo menšom meste a priznám sa, že závidím ľuďom domy, ktoré v dnešnej dobe majú hodnotu niekoľko stotisíc eur.
Mám pocit, že aj keď človek dnes pracuje od nevidím do nevidím, tak jednoducho nedosiahne ani na to, aby mu dali hypotéku...
Môj najväčší sen je mať vlastné bývanie, malú záhradku a psíka, ale asi sa mi to nikdy nesplní.

anonym_c45c92
30. sep 2025
@oli18

@anonym_c45c92 v ktorom roku ste dostali nenavratnu pozicku 100 000 kcs?

@oli18 neviem ti povedať úplne presne, 1989-1990? Nepamätám si to, len viem, že sme museli spĺňať podmienky, myslím, že tam bol vek do 35 rokov, stavba sa musela dokončiť do piatich ? rokov a nesmela sa do 10 rokov predať, ale môžem sa mýliť. Dalo sa získať viac, ak boli sťažčné podmienky na stavbu, myslím, že 15000 bolo na studňu, ale ber to prosím všetko s rezervou, možno by sa to dalo niekde dohľadať. Jeden článok som našla, ale ta boli písané veci, ktoré sa nezhodovali s tým, čo som ja zažila, možno si to autor už tiež nepamätá, neviem

romino
30. sep 2025
@simca06022011

@romino ja som z BB a teda mna by nik nedonutil tam ostat, uz to ze tam pracujeme a mame vsetko a dochadzame iba par km, je pre mna utrpenie. Je to tak zaostale mesto, ze ja nechapem co na tom ludia vidia. Aj s chlapom sa o tom neustale vadime, pretoze on tu silou mocou chcel byvat. VSADE na Slovensku je priroda blizko. Keby mi uz islo o vyzitie, kopce, hory idem na Liptov alebo inde.. ale nie do BB. Drahota vsade, praveze tu nic nie je.. nakupy, vsetko riesime uplne mimo mesta. Ale ked od tychto subjektivnych veci upustim = drahe nehnutelnosti, velmi malo moznosti, ci prace, ci vyzitia, v podstate tu nic nie je, priestory ochodne prazdne, chatra tu vsetko zaradom ak neratam vystavbu bytov, lebo to sa teraz oplati :D Byvala som aj v BA, aj NR, aj ZV a napr. mne na mestsky zivot s dietatom vyhovoval ZV, a ako taky pre dospeleho cloveka mne na zivot vyhovovalo okolie BA, praca v BA. Mne velke mesta nesposobuju stres, a vidim tam okrem ineho vela moznosti. Ale popravde s malym dietaom, ale asi ani velkym by som tam zit nechcela :D

@simca06022011 tak nakoniec pracujes v BB, byvas blizko... A ja ze s takym nazorom uz nemas s BB nic spolocne 🙂
Ze su drahe nehnutelnosti, ...no ved ano. Ale tym padom aj dom pri BB stoji vyrazne viac ako nieco podobne napr. pri NR.
A predsa "tu" byvas a velku cast zivota travis priamo v meste (praca).
A nie v inom regione pri inom meste, kde by to bolo lacnejsie, a este pripadne viac obchodov a vyzitia.

romino
30. sep 2025
@evansova

@anonym_c45c92 Pred časom som sem písala o výhodách bývalého režimu, medzi iným aj o tejto a bola som označená za hnusnu komunistu klamarku a pod. Ani vtedy nelietali pečené holuby do huby, kto chcel lepšie žiť, musel sa usilovať, aké nad mladymuli ľuďmi nevisel Damoklov meč v podobe 30 ročnej hypotéky. Za taký čas sa môže stať všeličo. Nezamestnanost, bezdomovci a pod. boli pojmy ktoré sa nás netýkali. Samozrejme, boli veci ktoré boli nezmyselné, škodlivé, ale vo všeobecnosti sa ľuďom dýchalo ľahšie, až na tie rifle, ktoré boli len v Tuzexe.

@evansova lenze v 80.tych rokoch uz takemu systemu dochadzal dych. Uz sa to prejavovalo v mnohych castiach ekonomiky, nedostatky tovarov, rozostavane nedokoncene veci.
Na pohlad idylka, ludia dostali byvanie (mnohi, nie vsetci), ...pracu ...ale zvlastne, ak to mal byt fungujuci udrzatelny system, preco sa to prakticky vo vsetkych krajinach rozpadlo ?
Preco za to ludia v 1989, alebo kratko po, nebojovali ...ze neberte nam ...resp. vratte nam socializmus ?

romino
30. sep 2025
@anonym_c45c92

@romino ešte si zabudol na nový trend, veľa ľudí chce bývať single, aj keď má dlhoročného partnera, vyhovuje im mať každý svoj byt. Nedávno tu bola téma, kde ženy po 40. písali, že priateľ áno, ale nechceli by si ho nasťahovať k sebe, ani by sa nesťahovali k nemu. Tento trend k nám prichádza zo zahraničia a svojím spôsobom ho chápem, janä u tých žien

@anonym_c45c92 ano, dalo by sa pokracovat ...aj trend, ze clovek zije v BA ci v zahranici, ale doma v rodnom meste drzi prazdny byt. Lebo mozno, raz ...sa tam vrati.
Alebo poznam priklady, lepsie situovani ...ze kupili byt v meste, kde im uz ziju dospele deti. Ze ked ich pridu pozriet, aby ich neobtazovali v ich byte. Tak maju svoj extra byt, ktory vyuzivaju ako hotel 😁

A potom teda jasny "nedostatok bytov"...

simca06022011
1. okt 2025
@anonym_c45c92

@simca06022011 tých 100000 bolo myslených v korunách, nie eurách

@anonym_c45c92 😂 tak to uz je ina vec

simca06022011
1. okt 2025
@romino

@simca06022011 tak nakoniec pracujes v BB, byvas blizko... A ja ze s takym nazorom uz nemas s BB nic spolocne 🙂
Ze su drahe nehnutelnosti, ...no ved ano. Ale tym padom aj dom pri BB stoji vyrazne viac ako nieco podobne napr. pri NR.
A predsa "tu" byvas a velku cast zivota travis priamo v meste (praca).
A nie v inom regione pri inom meste, kde by to bolo lacnejsie, a este pripadne viac obchodov a vyzitia.

@romino lebo musím?? 😂 a písala som ze v bb by som si nix nekúpila = nehnutelnost a to.veru nie, ani náhodou 😂
A práve preto ze mam s bb vela spolocne kľudne poviem ze to tu stojí za nic 😂

evansova
1. okt 2025
@romino

@evansova lenze v 80.tych rokoch uz takemu systemu dochadzal dych. Uz sa to prejavovalo v mnohych castiach ekonomiky, nedostatky tovarov, rozostavane nedokoncene veci.
Na pohlad idylka, ludia dostali byvanie (mnohi, nie vsetci), ...pracu ...ale zvlastne, ak to mal byt fungujuci udrzatelny system, preco sa to prakticky vo vsetkych krajinach rozpadlo ?
Preco za to ludia v 1989, alebo kratko po, nebojovali ...ze neberte nam ...resp. vratte nam socializmus ?

@romino Nuž, teraz to konečne máme systém, ktorý funguje inak. Ten predchádzajúci bol pred rozpadom.
Lenže, dokedy tento vydrží? Neviem si predstaviť, čo bude tak o rok....

anonym_c45c92
1. okt 2025
@romino

@romino rozpadlo, ale rozpadá sa aj tento systém, jeden aj druhý mali svoje pozitáva aj negatíva

simca06022011
1. okt 2025
@evansova

@romino Nuž, teraz to konečne máme systém, ktorý funguje inak. Ten predchádzajúci bol pred rozpadom.

@evansova tento sa rozpadá lebo uz ma viac so socializmom spoločne ako vtedajsim zapadom ( samozrejme aj zapad terajsi, ten sa tiez ruca). A taketo zlataniny proste fungovať nemôžu.

oli18
1. okt 2025
@anonym_c45c92

@oli18 neviem ti povedať úplne presne, 1989-1990? Nepamätám si to, len viem, že sme museli spĺňať podmienky, myslím, že tam bol vek do 35 rokov, stavba sa musela dokončiť do piatich ? rokov a nesmela sa do 10 rokov predať, ale môžem sa mýliť. Dalo sa získať viac, ak boli sťažčné podmienky na stavbu, myslím, že 15000 bolo na studňu, ale ber to prosím všetko s rezervou, možno by sa to dalo niekde dohľadať. Jeden článok som našla, ale ta boli písané veci, ktoré sa nezhodovali s tým, čo som ja zažila, možno si to autor už tiež nepamätá, neviem

@anonym_c45c92 dakujem za odpoved. Presne toto sme ziskali aj my. Spolu 125000,- Kcs v 1989r. Platilo to len chvilu, vek do 35 r.., ledva som to stihla. Ty si mladsia o viac ako 10 rokov. Skolaudovat sa malo do 3.r. K tomu este bolo mozne ziskat dalsie premie, tiez nepamatam, my sme dostali napr.aj na studnu.

anonym_c45c92
1. okt 2025
@oli18

@anonym_c45c92 dakujem za odpoved. Presne toto sme ziskali aj my. Spolu 125000,- Kcs v 1989r. Platilo to len chvilu, vek do 35 r.., ledva som to stihla. Ty si mladsia o viac ako 10 rokov. Skolaudovat sa malo do 3.r. K tomu este bolo mozne ziskat dalsie premie, tiez nepamatam, my sme dostali napr.aj na studnu.

@oli18 áno, my sme studňu nemali, naozaj si to už presne nepamätám, ale pomoc to bola veľká

anonym_57fb82
1. okt 2025
@tramtada31

@natalka13 tak som myslela, že starý rodic zomrie a nehnutelnost dostane vnuca (rodic má už kde byvat), lebo velakrat to tak býva, že rodic po svojom rodicovi dostane nehnutelnost, preda a peniaze minie..

@tramtada31suhlasim. ja sebecky napisem, ze aj mne by velmi pomohlo dedit po babke. Ona riesi taketo veci uz teraz, nechce, aby sa jej dom po smrti dedil na stvrtiny, osminy a podobne a napokon predal cudzim. To, co za zivota dala mojmu otcovi, prepil. Jej dom uz teraz symbolicky predala dcere. Takze ani od generacie rodicov, ani od generacie starych rodicov nebudem mat nic. Obaja s manzelom zarabame dobre, ale kedze sme "stratili" cas studovanim a zacinali od nuly (boli casy, ked aj kupovany jogurt bol pre mna drahy), tak nemam sancu nasetrit na byvanie. Jedine investovanim alebo podnikanim, ale to sa bojim.

evansova
1. okt 2025
@zafir01

@anonym_autor ja budem ma takmer 40 muz ma tesne po 40 . Na dome je este uver v hodnote 1/7 domu .mozno ani to nie . Pozemok 2500m2 .dom podpovniceny ,garaz ,vonkajsia sauna s welnes .
Vacsina veci robena mojimi a muzovymi rukami .nemame vs .a aj napriek tomu mame prijem spolu ak vezmem oficialny udaj priemernej mzdy ,tak nadpriemerny ..obaja mame len maturitu . Mame tri deti a kazdy rok vyjde na dvijtyzdnovu dovolenku vzdy na inom mieste v eu . Kazde z deti podporujeme v sportovych kluboch .
Nekradneme ani sme nezdedili .nechodim ku kadernicke ,kozmeticke .ani na nechty , nefajcime ,nepijeme . Oblecenie recyklujeme a neriadime sa nanjovsimi trendami .zaroven si dovolim tvrdit ,ze chodime oblelceni kvalitne .
Podla mna sme mali stastie ,ked sme si v 2013 brali hypo a bol dobry urok , v pomere k cenam stavebneho materialu .zaroven sme boli mladi a plni sil na to ,aby sme do polnoci robili omietky ,kym syn spal v kociku u svokry .alebo nedele sme travili vysekavanim elektrikarskych drazok a pod ....
Dnes ked pozriem ceny prace a materialu len dakujem za dobu spred 12-15 rokov .takze uznam to dnesnym zivot startujucim parom ,ze vlastne byvanie je ozaj luxus .
A drzim palce , netreba sa vzdavat snov ,treba na nich pracovat,a nebat sa chytit sa prilezitosti .

@zafir01 Vzali ste to za správny koniec, blahoželám. Aj my sme mnoho oddreli, ale máme čo nechať potomkom.

vladuska20
1. okt 2025
@zafir01

@anonym_autor ja budem ma takmer 40 muz ma tesne po 40 . Na dome je este uver v hodnote 1/7 domu .mozno ani to nie . Pozemok 2500m2 .dom podpovniceny ,garaz ,vonkajsia sauna s welnes .
Vacsina veci robena mojimi a muzovymi rukami .nemame vs .a aj napriek tomu mame prijem spolu ak vezmem oficialny udaj priemernej mzdy ,tak nadpriemerny ..obaja mame len maturitu . Mame tri deti a kazdy rok vyjde na dvijtyzdnovu dovolenku vzdy na inom mieste v eu . Kazde z deti podporujeme v sportovych kluboch .
Nekradneme ani sme nezdedili .nechodim ku kadernicke ,kozmeticke .ani na nechty , nefajcime ,nepijeme . Oblecenie recyklujeme a neriadime sa nanjovsimi trendami .zaroven si dovolim tvrdit ,ze chodime oblelceni kvalitne .
Podla mna sme mali stastie ,ked sme si v 2013 brali hypo a bol dobry urok , v pomere k cenam stavebneho materialu .zaroven sme boli mladi a plni sil na to ,aby sme do polnoci robili omietky ,kym syn spal v kociku u svokry .alebo nedele sme travili vysekavanim elektrikarskych drazok a pod ....
Dnes ked pozriem ceny prace a materialu len dakujem za dobu spred 12-15 rokov .takze uznam to dnesnym zivot startujucim parom ,ze vlastne byvanie je ozaj luxus .
A drzim palce , netreba sa vzdavat snov ,treba na nich pracovat,a nebat sa chytit sa prilezitosti .

@zafir01 ked sme menili kuchynsku linku,do 2 v noci sme len skrinky skladali,dole je v tvare U a hore v tvare L.Bola to uz 2ha kuchyn.linka takze sme byvali.Aj podlahu sme robili novu dokonca sme tahali aj vodu.Uplne sme tu kuchynu dali inak.Ako predtym.Zamkovu muz po nocnej ukladal do 12tej,potom spat,na nocnu a dalsi den opet.Kokos,kes si na to clovek pospomima na tie mozole,co sme tam nechali.Ja zateplovala strechu,muz urobil dieru z boku domu,zistili sme,ze dom ma 2 strechy takze som ta vliezla a ukladala vatu 20cm jednu vedla druhej,celu strechu.3dni mojej roboty.Vata 400eur na celu strechu.

zafir01
1. okt 2025
@vladuska20

@zafir01 ked sme menili kuchynsku linku,do 2 v noci sme len skrinky skladali,dole je v tvare U a hore v tvare L.Bola to uz 2ha kuchyn.linka takze sme byvali.Aj podlahu sme robili novu dokonca sme tahali aj vodu.Uplne sme tu kuchynu dali inak.Ako predtym.Zamkovu muz po nocnej ukladal do 12tej,potom spat,na nocnu a dalsi den opet.Kokos,kes si na to clovek pospomima na tie mozole,co sme tam nechali.Ja zateplovala strechu,muz urobil dieru z boku domu,zistili sme,ze dom ma 2 strechy takze som ta vliezla a ukladala vatu 20cm jednu vedla druhej,celu strechu.3dni mojej roboty.Vata 400eur na celu strechu.

@vladuska20 presne tak ,alebo ked sa k nam do uloce nedostal kamion s kvadrami . A tak sme kamion dali vylozit 300 m od domu .a potom rucne kvader po kvadri premiestnovali na traktorovu vlecku a z nej k nam na zaliatu platnu .ktoru sme mimochodom betonovali do 2 rana a tak na jej konci kde je garaz ,je podlaha totalne kriva ,a muselo sa to dodatocne dorovnavat 😂 alebo ked som laserovym nivelakom behala po izbach a zateplovala podlahu ,kym muz dosiel z tyzdnovky . Su to zazitky ,skusenlsti ,preverenie nasho vztahu , a nakoniec dobry pocit ,ze vieme nieco vybudovat .

vladuska20
1. okt 2025
@zafir01

@vladuska20 presne tak ,alebo ked sa k nam do uloce nedostal kamion s kvadrami . A tak sme kamion dali vylozit 300 m od domu .a potom rucne kvader po kvadri premiestnovali na traktorovu vlecku a z nej k nam na zaliatu platnu .ktoru sme mimochodom betonovali do 2 rana a tak na jej konci kde je garaz ,je podlaha totalne kriva ,a muselo sa to dodatocne dorovnavat 😂 alebo ked som laserovym nivelakom behala po izbach a zateplovala podlahu ,kym muz dosiel z tyzdnovky . Su to zazitky ,skusenlsti ,preverenie nasho vztahu , a nakoniec dobry pocit ,ze vieme nieco vybudovat .

@zafir01 ach presne tak a ten pocit,jo a dali sme to aj s 5timi detmi,aj ked hypo na krku ale uz vsetko urobene.Uz si mozme vydychnut a kochat sa,ze konecne je to tak ako si clovek predstavoval.Ze si otvori branu ovladacom,ze nikde ziadne blato ale zamkova dlazba rovno pod pristresok na auta a pekne zaparkuje.Este sme si to kreslili.Pristresok na auta,altan a mala sopka.Ked tam stal len altan a vedla obrovska stara mega sopa a miesto nej je tam teraz altan a mala sopka.Vsetko vlastnorucne,a ake stavenisko z toho bolo,ked sa sopa davala dole.Jaj veru uz len spomienky a mozole nase.

romino
1. okt 2025
@evansova

@evansova neviem ci sa tento rozpada. Uz to sledujem peknych par rokov, ako ludia kade take pisu, ze krachujeme, teraz to prichadza, bude to este horsie ako ta tzv. "Great Depression" po r. 1929 , co nastalo v USA ..

V 2009 (fin. kriza) .. neskor grecka kriza .. to bolo hrozne popularne. Masovo kade-tade v komentoch pisali ludia, ze si mame robit zasoby konzerv do pivnic, taka hrozna chudoba tu nastane, dokonca pripadne zaobstarat aj zbran, lebo bude rabovanie az obcianska vojna.
No .. a odvtedy preslo cca 15 rokov.
Potom sme tu mali aj r. 2020 (corona).. lockdowny, zatvorene firmy, obchody ... tak jasne, vsetky tie katastrofalne scenare boli recyklovane, ak nie ja zduplovane.
Uz aj krach trhu s autami mal nastat (a tym padom zvlast my Slovensko tvrdo na to doplatit).
Cez zimu 2022/23 sme mali zamrznut kvoli energetickej krize.
Potom 23/24 sme mali zamrznut
atd. atd. atd.
Ale vravis ze teraz uz naozaj, o daky rok, nastanu dramaticke, az nepredstavitelne zmeny ?

romino
1. okt 2025
@vladuska20

@zafir01 ach presne tak a ten pocit,jo a dali sme to aj s 5timi detmi,aj ked hypo na krku ale uz vsetko urobene.Uz si mozme vydychnut a kochat sa,ze konecne je to tak ako si clovek predstavoval.Ze si otvori branu ovladacom,ze nikde ziadne blato ale zamkova dlazba rovno pod pristresok na auta a pekne zaparkuje.Este sme si to kreslili.Pristresok na auta,altan a mala sopka.Ked tam stal len altan a vedla obrovska stara mega sopa a miesto nej je tam teraz altan a mala sopka.Vsetko vlastnorucne,a ake stavenisko z toho bolo,ked sa sopa davala dole.Jaj veru uz len spomienky a mozole nase.

@vladuska20 🙂 ja ze o akej sopke (vulkane) to pises ze mate vo dvore ... Uz chapem .. chybajuca diakritika 🙂

evkatk
1. okt 2025

Veľmi jednoducho. Štát podporoval bývanie. Domy sme si postavili ja, moji súrodenci aj rodičia, atď. Ten kto chcel byt, mal byt, kto chcel dom, mal dom. Byty boli buď tzv. štátne (nájomné) alebo družstevné. Štátne dostávali hlavne komunistickí funkcionári alebo ich dával podnik, to znamená, že štát dal byty podniku a ten svojim zamestnancom. Všetko bolo štátne, aj podniky. Družstevný byt sa delil na tretiny. Jeho výrobná hodnota sa rozdelila na 3 časti. Neexistovala trhová hodnota bytu, len výrobná. Jednu tretinu hradil štát, druhú tretinu zaplatil v hotovosti kupujúci a posledná tretina sa splácala ako tzv. anuita, t.j. pôžička od štátu bezúroková na 20 rokov, ktorá sa každý mesiac platila v platbách ta byt (teplo, voda,...) Tá tretina sa rátala k bytu, ak sa z neho "družstevník" (tak sa volal ten, kto ho kúpil) odsťahoval, zaplatenú anuitu nedostal späť, ale ten, kto do neho prišiel, platil ďalej do 20 rokov. Výrobná cena 3 - izb. bytu sa podľa veľkosti a výbavy pohybovala od 51 000 korún v 70. rokoch pražské typy (umakartové jadro s kúpelňou a WC, všade linoleum, siporexové priečky v byte) do 105 000 korún (murované jadro, drevené parkety bez linolea, priečky hrubé panely). Takže kupujúci za 3- izb. byt v novostavbe zaplatil pri kúpe jednu tretinu a to od 17 000 korún do 35 000 korún. Nákupná hodnota koruny (neexistovala 40 rokov inflácia, ceny vždy rovnaké) bola asi taká ako je teraz Euro. Tá jedna tretina sa dala zaplatiť bezúrokovou pôžičkou alebo zamestnávateľ ju preplatil zamestnancovi ako stabilizačné, ak kupujúci podpísal, že bude u zamestnávateľa pracovať 5 - 10 rokov. Vlastníkom bol štát, ktorý po 30 rokoch, kedy by bytovky potrebovali v bytoch a mimo nich rozsiahle rekonštrukcie, mal darovať svoju tretinu (anuita by už bola 10 rokov splatená) tomu, kto v ňom býval a tak ten bývajúci by sa stal jeho vlastníkom aj na katastri. Po revolúcii však štát sa zbavil svojich tretín, lebo bytovky boli v zlom stave a tak u tých, ktorí mali anuitu vyplatenú (bloky nad 20 rokov) na žiadosť toho, kto v ňom býval, prepísal štát svoju tretinu na neho. Vlastníci potom vyberali pôžičky na komplexnú obnovu bytoviek, ktorú dodnes splácajú z fondu opráv. Kto nemal vyplatenú anuitu, tak ju doplatil. Anuita sa mesačne splácala v sume okolo 100 korún, čo za 20 rokov vytvorilo sumu jednej tretiny ceny bytu. Mnohí sa rozhodli radšej pre byty, lebo život v nich bol jednoduchší, nebolo treba kúriť ( plyn bol zavedený až koncom 80. rokov) a pracovať na udržiavaní domu. Dom sa získaval ľahko. Štát dotoval jeho výstavbu. Nenávratné pôžičky na jedného a zvlášť druhého manžela, za poschodie, za žumpu, za vybudovanie vodovodu, atď. v konečnej sume tvorili asi 80 % sumy za výstavbu domu. Keďže tam, kde sa stavali domy, vzájomne si vypomáhali prácami na stavbe, ale za materiál platil štát dotáciami. Bežný poschodový dom, ktorých je najviac, tzv. kocky stál celkovo okolo 120 000 korún. Z toho štát cez nenávratné pôžičky dal asi 95 000 korún. Zvyšok doplatil majiteľ. Takže k bytom a domom sa dalo ľahko dostať. Bola to priorita štátu - bývanie pre rodiny. Všetky tie výhody mali výlučne iba zosobášení manželia. Pre zaujímavosť cena novej škodovky napr. Š 120 L bola 68 000 korún, teda 1 škodovka stála toľko, čo stáli pri získaní bytu dva až štyri 3 - izbové byty. Auto sa považovalo za menej potrebný luxus. Začalo sa pretekanie vo výstavbe čo najväčšieho domu a štát preplácal aj nadrozmerné domy ako prezentáciu toho, ako sa u nás dá dobre bývať. Takže dôležitý bol sobáš a aby obaja pracovali. Nemuseli mať vysoké platy, dotácie štátu tzv. nenávratné pôžičky sa nemuseli splácať. Pri ich udeľovaní príjmy nezohrávali žiadnu úlohu.

evkatk
1. okt 2025

Veľmi jednoducho. Štát podporoval bývanie. Domy sme si postavili ja, moji súrodenci aj rodičia, atď. Ten kto chcel byt, mal byt, kto chcel dom, mal dom. Byty boli buď tzv. štátne (nájomné) alebo družstevné. Štátne dostávali hlavne komunistickí funkcionári alebo ich dával podnik, to znamená, že štát dal byty podniku a ten svojim zamestnancom. Všetko bolo štátne, aj podniky. Družstevný byt sa delil na tretiny. Jeho výrobná hodnota sa rozdelila na 3 časti. Neexistovala trhová hodnota bytu, len výrobná. Jednu tretinu hradil štát, druhú tretinu zaplatil v hotovosti kupujúci a posledná tretina sa splácala ako tzv. anuita, t.j. pôžička od štátu bezúroková na 20 rokov, ktorá sa každý mesiac platila v platbách ta byt (teplo, voda,...) Tá tretina sa rátala k bytu, ak sa z neho "družstevník" (tak sa volal ten, kto ho kúpil) odsťahoval, zaplatenú anuitu nedostal späť, ale ten, kto do neho prišiel, platil ďalej do 20 rokov. Výrobná cena 3 - izb. bytu sa podľa veľkosti a výbavy pohybovala od 51 000 korún v 70. rokoch pražské typy (umakartové jadro s kúpelňou a WC, všade linoleum, siporexové priečky v byte) do 105 000 korún (murované jadro, drevené parkety bez linolea, priečky hrubé panely). Takže kupujúci za 3- izb. byt v novostavbe zaplatil pri kúpe jednu tretinu a to od 17 000 korún do 35 000 korún. Nákupná hodnota koruny (neexistovala 40 rokov inflácia, ceny vždy rovnaké) bola asi taká ako je teraz Euro. Tá jedna tretina sa dala zaplatiť bezúrokovou pôžičkou alebo zamestnávateľ ju preplatil zamestnancovi ako stabilizačné, ak kupujúci podpísal, že bude u zamestnávateľa pracovať 5 - 10 rokov. Vlastníkom bol štát, ktorý po 30 rokoch, kedy by bytovky potrebovali v bytoch a mimo nich rozsiahle rekonštrukcie, mal darovať svoju tretinu (anuita by už bola 10 rokov splatená) tomu, kto v ňom býval a tak ten bývajúci by sa stal jeho vlastníkom aj na katastri. Po revolúcii však štát sa zbavil svojich tretín, lebo bytovky boli v zlom stave a tak u tých, ktorí mali anuitu vyplatenú (bloky nad 20 rokov) na žiadosť toho, kto v ňom býval, prepísal štát svoju tretinu na neho. Vlastníci potom vyberali pôžičky na komplexnú obnovu bytoviek, ktorú dodnes splácajú z fondu opráv. Kto nemal vyplatenú anuitu, tak ju doplatil. Anuita sa mesačne splácala v sume okolo 100 korún, čo za 20 rokov vytvorilo sumu jednej tretiny ceny bytu. Mnohí sa v tých rokoch rozhodli radšej pre byty, lebo život v nich bol jednoduchší, nebolo treba kúriť ( plyn bol zavedený až koncom 80. rokov) a pracovať na udržiavaní domu. Dom sa získaval ľahko. Štát dotoval jeho výstavbu. Nenávratné pôžičky na jedného a zvlášť druhého manžela, za poschodie, za žumpu, za vybudovanie vodovodu, atď. v konečnej sume tvorili asi 80 % sumy za výstavbu domu. Tam, kde sa stavali domy, vzájomne si vypomáhali prácami na stavbe, ale za materiál platil štát dotáciami. Bežný poschodový dom, ktorých je najviac, tzv. kocky stál celkovo okolo 120 000 korún. Z toho štát cez nenávratné pôžičky dal asi 95 000 korún. Zvyšok doplatil majiteľ. Takže k bytom a domom sa dalo ľahko dostať. Bola to priorita štátu - bývanie pre rodiny. Všetky tie výhody mali výlučne iba zosobášení manželia. Pre zaujímavosť cena novej škodovky napr. Š 120 L bola 68 000 korún, teda 1 škodovka stála toľko, čo stáli pri získaní bytu dva až štyri 3 - izbové byty. Auto sa považovalo za menej potrebný luxus. Začalo sa pretekanie vo výstavbe čo najväčšieho domu a štát preplácal aj nadrozmerné domy ako prezentáciu toho, ako sa u nás dá dobre bývať. Takže dôležitý bol sobáš a aby obaja pracovali. Nemuseli mať vysoké platy, dotácie štátu tzv. nenávratné pôžičky sa nemuseli splácať. Pri ich udeľovaní príjmy stavajúcich nezohrávali žiadnu úlohu.

yosi
2. okt 2025
@anonym_524d68

@marsmykkok dnešní 40tnici si kúpili byty domy za pár korún? A kde prosím ťa a kedy? Smiešne boli akurát tak platy a úrok na hypotéke 7.5%. Keď správne rátame, že taký 40tnici brali hypo pred 14-20 rokmi.

@anonym_524d68 Hej, ja som 40-tnik, a byty po revolúcii odkupovali moji rodičia. 3 izbak za 30 tisíc. Ale to len preto, aby s tým štát nemal problémy. Nájomné sa premenilo na fond opráv, a išlo sa ďalej. Jediný rozdiel je v tom, že taký byt sa už dá predať ako osobné vlastníctvo. Ale to bola jednorazová akcia ktorá sa už nikdy nezopakuje.

natalka13
2. okt 2025
@evkatk

Veľmi jednoducho. Štát podporoval bývanie. Domy sme si postavili ja, moji súrodenci aj rodičia, atď. Ten kto chcel byt, mal byt, kto chcel dom, mal dom. Byty boli buď tzv. štátne (nájomné) alebo družstevné. Štátne dostávali hlavne komunistickí funkcionári alebo ich dával podnik, to znamená, že štát dal byty podniku a ten svojim zamestnancom. Všetko bolo štátne, aj podniky. Družstevný byt sa delil na tretiny. Jeho výrobná hodnota sa rozdelila na 3 časti. Neexistovala trhová hodnota bytu, len výrobná. Jednu tretinu hradil štát, druhú tretinu zaplatil v hotovosti kupujúci a posledná tretina sa splácala ako tzv. anuita, t.j. pôžička od štátu bezúroková na 20 rokov, ktorá sa každý mesiac platila v platbách ta byt (teplo, voda,...) Tá tretina sa rátala k bytu, ak sa z neho "družstevník" (tak sa volal ten, kto ho kúpil) odsťahoval, zaplatenú anuitu nedostal späť, ale ten, kto do neho prišiel, platil ďalej do 20 rokov. Výrobná cena 3 - izb. bytu sa podľa veľkosti a výbavy pohybovala od 51 000 korún v 70. rokoch pražské typy (umakartové jadro s kúpelňou a WC, všade linoleum, siporexové priečky v byte) do 105 000 korún (murované jadro, drevené parkety bez linolea, priečky hrubé panely). Takže kupujúci za 3- izb. byt v novostavbe zaplatil pri kúpe jednu tretinu a to od 17 000 korún do 35 000 korún. Nákupná hodnota koruny (neexistovala 40 rokov inflácia, ceny vždy rovnaké) bola asi taká ako je teraz Euro. Tá jedna tretina sa dala zaplatiť bezúrokovou pôžičkou alebo zamestnávateľ ju preplatil zamestnancovi ako stabilizačné, ak kupujúci podpísal, že bude u zamestnávateľa pracovať 5 - 10 rokov. Vlastníkom bol štát, ktorý po 30 rokoch, kedy by bytovky potrebovali v bytoch a mimo nich rozsiahle rekonštrukcie, mal darovať svoju tretinu (anuita by už bola 10 rokov splatená) tomu, kto v ňom býval a tak ten bývajúci by sa stal jeho vlastníkom aj na katastri. Po revolúcii však štát sa zbavil svojich tretín, lebo bytovky boli v zlom stave a tak u tých, ktorí mali anuitu vyplatenú (bloky nad 20 rokov) na žiadosť toho, kto v ňom býval, prepísal štát svoju tretinu na neho. Vlastníci potom vyberali pôžičky na komplexnú obnovu bytoviek, ktorú dodnes splácajú z fondu opráv. Kto nemal vyplatenú anuitu, tak ju doplatil. Anuita sa mesačne splácala v sume okolo 100 korún, čo za 20 rokov vytvorilo sumu jednej tretiny ceny bytu. Mnohí sa v tých rokoch rozhodli radšej pre byty, lebo život v nich bol jednoduchší, nebolo treba kúriť ( plyn bol zavedený až koncom 80. rokov) a pracovať na udržiavaní domu. Dom sa získaval ľahko. Štát dotoval jeho výstavbu. Nenávratné pôžičky na jedného a zvlášť druhého manžela, za poschodie, za žumpu, za vybudovanie vodovodu, atď. v konečnej sume tvorili asi 80 % sumy za výstavbu domu. Tam, kde sa stavali domy, vzájomne si vypomáhali prácami na stavbe, ale za materiál platil štát dotáciami. Bežný poschodový dom, ktorých je najviac, tzv. kocky stál celkovo okolo 120 000 korún. Z toho štát cez nenávratné pôžičky dal asi 95 000 korún. Zvyšok doplatil majiteľ. Takže k bytom a domom sa dalo ľahko dostať. Bola to priorita štátu - bývanie pre rodiny. Všetky tie výhody mali výlučne iba zosobášení manželia. Pre zaujímavosť cena novej škodovky napr. Š 120 L bola 68 000 korún, teda 1 škodovka stála toľko, čo stáli pri získaní bytu dva až štyri 3 - izbové byty. Auto sa považovalo za menej potrebný luxus. Začalo sa pretekanie vo výstavbe čo najväčšieho domu a štát preplácal aj nadrozmerné domy ako prezentáciu toho, ako sa u nás dá dobre bývať. Takže dôležitý bol sobáš a aby obaja pracovali. Nemuseli mať vysoké platy, dotácie štátu tzv. nenávratné pôžičky sa nemuseli splácať. Pri ich udeľovaní príjmy stavajúcich nezohrávali žiadnu úlohu.

@evkatk v ktorom roku sa nemusela splacat pozicka pre mladych na stavbu domu? Bola 280.000 tolko nestal byt. A splacat sa musela.

sara07
2. okt 2025
@yosi

@anonym_524d68 Hej, ja som 40-tnik, a byty po revolúcii odkupovali moji rodičia. 3 izbak za 30 tisíc. Ale to len preto, aby s tým štát nemal problémy. Nájomné sa premenilo na fond opráv, a išlo sa ďalej. Jediný rozdiel je v tom, že taký byt sa už dá predať ako osobné vlastníctvo. Ale to bola jednorazová akcia ktorá sa už nikdy nezopakuje.

@yosi a ešte netreba zabudat že komančom na tieto byty nespadli prachy z neba ale znarodnili čo sa dalo , + 1953 menová reforma ktorá sa dotkla všetkých ked okradli ludi o peniaze, poistky , uspory .. z tohto všetkého potom tie byty a blahobyt budovali
tá predstava že dostali sme byt ano ale niekomu inému zobrali, v podstate ako dnes určita čast ludi je neadekvatne zatažená odvodmi a danami aby vedeli rozdavat

sara07
2. okt 2025
@evkatk

@evkatk lenže tieto pôžičky nedávali zase všetkým
určita čast ludi dosiahla maxiamlne na pivničny byt
a hlavne netreba zabuda ako sa komunisti dostali k prachom , nespadli im z neba

simca06022011
2. okt 2025
@romino

@evansova neviem ci sa tento rozpada. Uz to sledujem peknych par rokov, ako ludia kade take pisu, ze krachujeme, teraz to prichadza, bude to este horsie ako ta tzv. "Great Depression" po r. 1929 , co nastalo v USA ..

V 2009 (fin. kriza) .. neskor grecka kriza .. to bolo hrozne popularne. Masovo kade-tade v komentoch pisali ludia, ze si mame robit zasoby konzerv do pivnic, taka hrozna chudoba tu nastane, dokonca pripadne zaobstarat aj zbran, lebo bude rabovanie az obcianska vojna.
No .. a odvtedy preslo cca 15 rokov.
Potom sme tu mali aj r. 2020 (corona).. lockdowny, zatvorene firmy, obchody ... tak jasne, vsetky tie katastrofalne scenare boli recyklovane, ak nie ja zduplovane.
Uz aj krach trhu s autami mal nastat (a tym padom zvlast my Slovensko tvrdo na to doplatit).
Cez zimu 2022/23 sme mali zamrznut kvoli energetickej krize.
Potom 23/24 sme mali zamrznut
atd. atd. atd.
Ale vravis ze teraz uz naozaj, o daky rok, nastanu dramaticke, az nepredstavitelne zmeny ?

@romino problém s autami nastal 😂 áno cítia to Slováci. Problemy po covide predsa tiez citit vyrazne a stale to dobieha. V ekonomike podla mnow je také ze zrazu zo dňa na den sa niečo stane a bum. Ale postupne sa nabaluje jedna vec na druhu.. nevieme ci pride nejaka velka kríza (co je to velka kríza? Musíme vtedy všetci na ulici skončiť.. asi nie a ani to nebudú všetci rovnako prezivat) ale ma k tomu západný svet čím ďalej tým bližšie napr neprimerane vysokými nákladmi na život obyvateľov. Kludne moze skolaboval ekonomika, alebo závisť občianska vojna kadečo..
Za gréckej krízy si nič take nepamätám ako opisujes...
Netreba podla mna ani byt príliš paranoidny ale zase ani slniečko ze vsetko super ide 😆

romino
2. okt 2025
@simca06022011

@romino problém s autami nastal 😂 áno cítia to Slováci. Problemy po covide predsa tiez citit vyrazne a stale to dobieha. V ekonomike podla mnow je také ze zrazu zo dňa na den sa niečo stane a bum. Ale postupne sa nabaluje jedna vec na druhu.. nevieme ci pride nejaka velka kríza (co je to velka kríza? Musíme vtedy všetci na ulici skončiť.. asi nie a ani to nebudú všetci rovnako prezivat) ale ma k tomu západný svet čím ďalej tým bližšie napr neprimerane vysokými nákladmi na život obyvateľov. Kludne moze skolaboval ekonomika, alebo závisť občianska vojna kadečo..
Za gréckej krízy si nič take nepamätám ako opisujes...
Netreba podla mna ani byt príliš paranoidny ale zase ani slniečko ze vsetko super ide 😆

@simca06022011 tiez nevravim ze plati ten opacny extrem. Ze vsetko je super. Zdaleka nie.
Ale uvediem priklad, po tej corone. Po uvolneni opatreni, cestovky zazili obrovsky boom. Hovorilo, ze to je jednorazova vec, lebo ludia nemali kde minat. A tak teda usetrili, a konecne si isli jednorazovo uzit na dovolenky.
Lenze realita: odvtedy kazdym rokom cestovky trhaju rekordy. A to neskutocne narastli ceny aj dovoleniek. Tak mne to nepoukazuje na daky kracha a koniec.

Grecka kriza: okolo r. 2010 .. kedy EU vo velkom musela grecko zachranovat, vsade som cital ako to EU neustoji, euro mena sa rozpadne, pride to aj sem, bankomaty budu zablokovane, nedrzte peniaze v bankach ...

vladuska20
2. okt 2025
@romino

@simca06022011 tiez nevravim ze plati ten opacny extrem. Ze vsetko je super. Zdaleka nie.
Ale uvediem priklad, po tej corone. Po uvolneni opatreni, cestovky zazili obrovsky boom. Hovorilo, ze to je jednorazova vec, lebo ludia nemali kde minat. A tak teda usetrili, a konecne si isli jednorazovo uzit na dovolenky.
Lenze realita: odvtedy kazdym rokom cestovky trhaju rekordy. A to neskutocne narastli ceny aj dovoleniek. Tak mne to nepoukazuje na daky kracha a koniec.

Grecka kriza: okolo r. 2010 .. kedy EU vo velkom musela grecko zachranovat, vsade som cital ako to EU neustoji, euro mena sa rozpadne, pride to aj sem, bankomaty budu zablokovane, nedrzte peniaze v bankach ...

@romino to je pravda,ved len letisko BA ma kazdorocne prekonane rekordy odbavenych pasazierov.Uz tam to je vidiet,ze sa stale mame dobre.A teda maju stale odkial brat,teda stat ma z coho brat ludom.

simca06022011
2. okt 2025
@romino

@romino neviem o otm ze pri zachranovani grecka sa decimovala nasa ekonomika a firmy prestavali vyrabat, riesilo sa jedine ci sa ideme skladat na dlh, fungovania priemyslu atd sa to nedotklo. Ja si veru ziadne take bludy o bankoamtoch a krachoch u nas nepamatam, asi len nemam cas vsetky nezmysly citat :DD

Cestovky = to v dnesnej dobe vytvara aky profit pre bezneho obcana? kolko zamestnancov zamestava taky priekupnik pobytov v zahranici? Cim trhaju rekordy? poctom pobytov, ci trzbami? kolko ludi z toho v sr zije? alebo z toho ziju zahranicne hotely, rezorty, atd atd? Kolko ludi vobec nema na tu dovolenku, ani nechodi a kolko ide viac krat? a kolko na to zarobi/uspori a kolko sa zadlzi.
Makroekonomicky pohlad treba a nie jednu cast ukazovat. Ano raz nejde ta oblast a raz ina... ked su ludia doma, nemozu byt na dovolenkach. Druha vec ze ak nebudu zarabat ludia nebude im to vychadzat = tiez nebudu nakoniec nikam chodit.

Chces fakty o ekonomike, pozri sa na hospodarsky rast. Uplne zakladna vec ako HDP, zadlzenie krajin ti lepsie ukaze ako sa krajiny dobre maju. Nie kolko ludi kam lieta.

simca06022011
2. okt 2025
@vladuska20

@romino to je pravda,ved len letisko BA ma kazdorocne prekonane rekordy odbavenych pasazierov.Uz tam to je vidiet,ze sa stale mame dobre.A teda maju stale odkial brat,teda stat ma z coho brat ludom.

@vladuska20 ano pocet vybavenych letov je naozaj uzasna velicina na posudenie stavu ekonomiky :DDD

anonym_c45c92
2. okt 2025
@simca06022011

@anonym_c45c92 😂 tak to uz je ina vec

@simca06022011 ale svojpomocne si za ne postavila hrubú stavbu.