icon

Byt na dedine verzus bungalov v meste

7. okt 2025

Byt - dedina 590€ vs bungalov - mesto 850€
PRENÁJOM

Už dlhšie zvažujeme odchod z dediny do mesta.

Máme prenajatý 3 izbový byt za 590eur, stará bytovka v strede dediny.
Bytovka je v pôvodnom stave, stará, nezateplená.
Vnútro zrekonštruované, sadrokartón, vstavané nábytky.
Najväčší problém takmer žiadna izolácia, tým pádom tu máme všetky vonkajšie steny plesnivé a dosť mokré, v skriniach tiež. Vetranie ani kúrenie nepomáha. Rôzne nátery nám tiež nepomohli. Bývame tu 3 roky a už mám toho všetkého vyše hlavy.

Bungalov je menší o 4m², taktiež 3 izbový, novostavba aj s menším dvorom.
Domček je v meste kúsok od školy ktorú navštevuje moje dieťa.
Najväčší problém sú financie, rozdiel je 260eur.

Celkový príjem je cca 2000eur - 2200eur

Ísť alebo zotrvať nejaký čas ešte v byte ?

Obávam sa čo zas bude od nového roka 😶

Strana
z2
autor
8. okt 2025

Otázka bola iná. Keby som chcela riešiť hypotéku, riešim ju už dávno.
Majte majetky koľko a aké chcete, my sme s tým ok ako žijeme.
Viete o tom že tá nehnuteľnosť najbližších 30 rokov tiež nieje vaša? 🫠

molekova
8. okt 2025

Keď si taká múdra,tak neviem prečo tu pýtaš o radu...

autor
8. okt 2025
@molekova

Keď si taká múdra,tak neviem prečo tu pýtaš o radu...

@molekova Pýtala som sa na iné, nie či si mám vziať hypotéku. Len treba odpovedať k veci, nie čo je podľa vás správne

anonym_d2e55f
8. okt 2025
@anonym_autor

@molekova Pýtala som sa na iné, nie či si mám vziať hypotéku. Len treba odpovedať k veci, nie čo je podľa vás správne

@anonym_autor co je spravne by si mala vediet v prvom rade ty.Je to tvoj zivot tvoje peniaze snad nepotrebujes rady od nas.

autor
8. okt 2025
@anonym_d2e55f

@anonym_autor co je spravne by si mala vediet v prvom rade ty.Je to tvoj zivot tvoje peniaze snad nepotrebujes rady od nas.

@anonym_d2e55f Samozrejme, len ako sa hovorí, viac hlav, viac rozumu.

bosorkabb
8. okt 2025

V byte kde máš plesnivé steny by som nebyvala. Viac k tomu dodať je zbytočne.

zltalienka
8. okt 2025
@anonym_autor

@macko8666 Pravdu píšeš 🫶🏼
My nehnuteľnosť nechceme svoju vzhľadom k tomu ako je to na SK. Časom chceme ísť do zahraničia. Po podnájmoch žijeme aj preto, lebo časom ma to omrzí a potrebujem zmeniť prostredie.
Ani v budúcnosti vlastnú nehnuteľnosť nechceme, aspoň nie na Slovensku.

@anonym_autor sa cudujem, ze Ta plesnivy byt este neomrzel. Vybrala by som si dom v meste, pokial nie je plesnivy. Ale to sa zrejme pred nastahovanim nedozviete.

anonym_e895fa
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nehnutelnost, na ktorú platis hypo, tvoja je. Na liste vlastníctva si ty.

bosorkabb
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prosím ťa kto povedal že nieje nehnuteľnosť počas hypotéky naša? Predstav si že je.
Stačí kuk listy vlastníctva.
Ale tebe nikto neprikazuje mať hypotéku. Je to len možnosť.

vladuska20
8. okt 2025

Tak mas teda iba 2moznosti bud zostat v plesnivom byte a uhnat si tak choroby pluc,ba az rakovinu alebo teda ist do toho drahsieho a mas vsetko po ruke.Ak ti zalezi na zdravi tak nebudes predsa uvazovat a pytat sa tu.Musis sa rozhodnut len ty,ci vy sami.

ernest_droncovsky
8. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Na Vašu otázku by som odpovedal radšej drahší dom ako byt s plesňou. Máte dostatočný príjem, takže úplne v kľude by som urobil zmenu a ak by to bolo pre Vás časom veľa, hľadal by som niečo lacnejšie. Avšak ako opisujete ten byt, tak môžete mať z toho do budúcna zdravotné ťažkosti, preto by som zmenu realizoval, čo najskôr.

Čo ma však zaujalo vo viacerých komentároch a aj v tomto Vašom je, že nehnuteľnosť nie je pri kúpe na hypotéku 30 rokov vaša. Toto tvrdenie nie je pravda. Nehnuteľnosť je Vaša. Keď ju kúpite, na liste vlastníctva ste zapísaná Vy ako majiteľ a banka má len záložné právo vo výške hypotéky. Cena nehnuteľnosti v čase rastie minimálne vo výške inflácie, ročne v priemer o cca. 6%. Zostatok hypotéky v čase klesá, pretože ju splácate. A teda po predaji bytu, keď vyplatíte zostatok hypotéky, rozdiel je Váš. Keby byt nebol Váš, ako píšete, tak by ani ten rozdiel v prípade predaja nebol Váš 😉 Čo poviete?

anonym_633962
10. okt 2025

Nikdy by som nežil v prenájme áno viem ,že to niektorý ľudia majú ťažké v dnešnej dobe ,to vyhadzujes peniaze do luftu áno nedá sa to niekedy ,ale 800€ dať za prenájom och

anonym_2ca2ed
11. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a vies o tom ze si ju po 30r mozes nechat? A nemusis platit najom napr.ked budes na dochodku? Alebo ak chces ist do zahranicia tak splatenu cast predat? Takto splacas hypo niekomu inemu.
Financna gramotnost by mala byt povinny predmet uz na ZS

Strana
z2