Mesto verzus dedina

zuzanna24
8. jan 2022

Máte malé dieta/deti... Co by ste si vybrali-dedinu s veľkou novostavbou a záhradou alebo bytik v meste kde je viac možností? Prípadne ako bývate vy? Dakujem

petamich
8. jan 2022

ja osobne by som na dedinu byvat nesla - vsetko ma svoje pre a proti a kazdemu vyhovuje nieco ine, no a moje pre/proti su v prospech mesta 🙂 aj ked ano tu zahradku, kde mozes dieta/deti vypustit atd. by som chcela

mamamasama
8. jan 2022

mesto... mame skvely byt s detskym ihriskom pod oknom..sama zeleň...nemenila by som..

gelifil
8. jan 2022

urcite dedina, hoci ja zijem vo velkom meste a lutujem to

emm_i
8. jan 2022

Ja by som urobila kompromis (samozrejme, keby to bolo časom možné): bývanie v meste a mať nejakú chatu/chalupu na víkendy. Tá chalupa môže byť aj ďalej, nejaká lacnejšia (starý dom). Ale viem, že to v dnešnej dobe je asi finančne náročnejšie. Ale na dedinu by som asi nešla a to z dôvodu, že ak chcú deti chodiť časom na krúžky, neskôr v puberte byt s kamarátmi, ty alebo tvoj manžel máte záľuby, tak v meste je to prístupnejšie. Resp. aj keď by mali nejaké záľuby večer po škole, nemusíš špekulovať, ako ich tam zase zanesieš. Mala som kamošky z zdediny a veľakrát sa museli po škole ponáhľať na SAD domov, a bolo im ľúto, že nemôžu s nami ísť napr. Na koláč/zmrzlinu (to ešte keď som študovala na gymnáziu a mali sme cca 12-13). Ak chceli ísť večer do kina, to isté. Boli skrátka "izolované". A podľa mňa deti, keď sú malé, užívajú si záhradu, ale ako dospievajú, isto chcú byť v kamarátkami/kamarátmi 🙂 a chcú si užiť mesto.

truskawka
8. jan 2022

@zuzanna24 Dom, ale určite menší, aby sa ľudia neodcudzili, ale aby mal svoj kútik. A dedina, taký zdravý stred s prisťahovalcami. Nie zase nejaký suchý satelit bez kultúry.

patka06
8. jan 2022

byt v meste, čí budú deti väčšie tým viac možností v meste mať

zuzzinkaa
8. jan 2022

@zuzanna24 podľa mna ale nie je dedina ako dedina. Ja bývam na dedine kde je škôlka, základná škola s deväť ročnou školskou dochádzkou, 3x potraviny, lekáreň, zdravotne stredisko, fitko, 2x park plny zelene… no a tak ďalej. Avšak Dedina vedľa nás je totálny zapadákov tak by ma nik nedostal. Cely život som bývala v meste a nečakala som že sa budem sťahovať na dedinu. Ale nesťažujem si. Za prácou dochadzame 20km do mesta.

oktoberka
8. jan 2022

Toto nie je o deťoch,tie rýchlo vyrastú,nebudú na dvore s lopatkou stale. Ale o tebe-vas dospelých.
Na dedinu a logistiku s mestom,školami,atď treba byť nastavený.
Ja som 20km od veľkého mesta a som spokojná.
Resp.vsetko má svoje výhody,aj nevýhody. Ale ja by som nemenila.

luccija
8. jan 2022

@emm_i dnes sú už krúžky a cukrárne aj na dedinách🙂Niekedy to má puberťák z Race rovnako dlho do mesta do kina ako niekto z dediny z Mimi Ba.
@zuzanna24 dedina blízko mesta.A teraz cez lockdowny a pandémiu som rada, že sme nezostali zatvorení niekde v byte, ale mali aspoň ten dvor bazén a prerobili záhradu🙂
Záleží aké ste typy čo Vás baví...bývali sme do 6 r dieťaťa v meste a pre mňa to bola jedna naháňačka a nemenila by som vrátiť sa do mesta.Ked potrebujeme kulturu či obchody ideme bez víkend.Ale koľko ľúto toľko chutí ...

emm_i
8. jan 2022

@luccija Tak pri BA je to viac-menej rovnako, ale na východnom SK je naozaj podstatne viac dedín, kde skrátka cítiť, že tam nie je nič - nechcem uraziť, sama som z vychodu. Preto som aj napísala, že ak by to bolo možné, tak byt + chata (nejaký starší dom), avšak uvedomujem si, že dnes je mať 2 nehnuteľnosti naozaj veľký luxus (pri tých cenách). Ale možno by sa to podarilo 🙂

betulinka1
8. jan 2022

@zuzanna24 urcite mesto. Keby som rozvážala dieta po krúžkoch z dediny, tak trávim vela casu v aute.

zuzulkazu
8. jan 2022

@zuzanna24 no my sa idene prave kvoli deckam stahovat na dedinu po 17 rokoch v meste, decka tu v podstate vyrastli, ale cez pandemiu zavrety v byte i kedtu mame kam ist v ramci bytovky uz ma to tu nebavi, este nemaju vek aby sli niekam sami, ja som vyrastla na dedine a sami sme behali po vonlu v ich veku davno ale teraz tp nehrozi... Aj ked sme zvyknuti na ten lomfort mesta uzchceme zmenu...

marca12
8. jan 2022

Za mna dedina,ale v blizkosti mesta a s dobrou dostupnostou do mesta. Byvala som v meste v byte a aj ked milujem mestsky zivot,byt ma nicil,nebola som v nom stastna. Dnes mame dom s velkou zahradou blizko mesta a nikdy som neolutovala.

vevesh
8. jan 2022

Tak to sa neda univerzalne povedat- urcite by som nesla do novostavby na dedinu, ktora ma do dna 2x autobusovy spoj (ktory niekedy nepride)- aj take su. Takisto by som nesla do bytu- ako kolvek lacneho, ktory je v gete/drogovej/mafianskej casti alebo kde prevladaju asocialne zivle. Tiez by som nesla do domu, kde susedia maju vedla plotu chliev......a je toho. Ale kazdy sme iny, a niekto by za zahradku obetoval vsetky nevyhody, ktore dedina prinasa, a niekto za par metrov od kina ci nakupneho centra sa vzdal viac zivotneho priestoru pre clenov rodiny.

janulka182
8. jan 2022

mesto. uz som v jednej teme pisala, ze mam kamosky, co sli z mesta na dedinu a lutuju to. jednej z nich muz postavil dom a aj napriek tomu po par rokoch hladaju byt v meste. ona tam proste nedokazala zit, nebola tam stastna. a moja svokra detto. myslela si, ze na starobu je bude na dedine super. no banuje.

keiko33
8. jan 2022

Všetko má svoje za a proti. Ja som celý život bývalá v meste v byte. Ako dieťaťu my to vyhovovalo, akosi si nepamätám, aby mi to nejak obzvlášť vadilo. Susedia ok, kamarátky som mala na sídlisko, škola blízko. S tými s dediny sme sa veľmi nestretávali, lebo stále utekali na autobus. Jedine čo mi chýbalo, bola vlastná izba, keďže som mala dvoch bratov. 14 rokov sme bývali v byte s manželom a deťmi. Manžel niekedy aj načrtol dom, ale ja som bola proti domu na dedine. Školu mali deti naskok, obchod blízko, na krúžky mohli chodiť sami. Byt sme mali v dobrej časti mesta, hneď v prírode. Ja som bola zmierená, že na dom v meste nikdy nebudeme mať, tak keď akurát nejakú chatu, aj sme po nej pokukovali. Pri malých deťoch mi chýbalo sa zobudiť a ísť von, aj na chvíľu. Zo 6 poschodia sa mi chcelo tak raz za deň. V byte sú najhorší susedia. Ak sú v pohode tak super, ale ak im všetko vadí, ako mojej nad nami. To bol dennodenne stres a krik po deťoch nech sú ticho, desať hodín večer a sme chodili po špičkách. Ako deti pribúdali a rástli, sa to ešte zhoršovalo. Polroka tam nebyvame a ešte doteraz mám tiky, z hluku. Pred rokom sa nám naskytla ponúka na starší dom v mestskej časti. Manžel si skoro všetko prerobí sám a ceny boli pred rokom ešte v rámci normy, tak sme išli do toho, keďže to bolo mesto. Do školy a skolky ich síce vozim, ale ten pokoj, deti si behajú a kricia po dome, bez toho aby nám niekto búchal po radiatore, vonku si idem aj v "papučiach", susedov máme super. Doteraz nechápem aké sme mali šťastie. Teraz už by sme sa k tomu nedostali pre vysoké ceny nehnutelnosti. K výberu poradím, stanoviť si priority, za a proti, čoho ste ochotní vzdať sa kvôli domu.

googlinqa
8. jan 2022

Mesto kde máš prácu služby obchody atď

tykat
8. jan 2022

@zuzanna24 kompromis... dom v meste 😁

mariejenka
8. jan 2022

Preferencie ma každý svoje. Mne by nevadilo bývať v byte,ale ...musi mať lodžiu, balkón taky kde si dám sedenie,a aspoň 3.izbovy a vyuzivala by wom výhody mesta, .. vyrastala som v obrovskom byte na dedine,cize akoby v dome. Teraz byvam v dome,na dedine kde je všetko tri obchody,posta, lekársky,lekaren,lahodky, kvetinárstvo, železiarstvo, škôlka,skola, umelecká skola, knižnica... pred pandemiou sme mali divadlo,trhy,vypredaje v kultúrnom dome,... veľa záleží ze kde ten domček je,a aki ste ludia,co vyhladavate. Ale vôbec neplati,ze na dedine je kľud.

mamina0078
8. jan 2022

Co je pre teba priorita, mat blizko zdravotnicke zariadenia, banky, potraviny, OC, kruzky, skolu alebo radsej zahradu, kde mozes deti "vyhodit" a nemusis sa o ne bat az tak ako v meste keby si ich same pustila na ihrisko, mat svoj klud a nie vsade auta, susedov pocut kedy kto vysava, klepe rezne, s kym sa hada ale miesto toho mat klud, ticho a prirodu kde s detmi mozes chodit. Za mna vyhrava dedina, byvame takych 20-30min od mesta a neviem si to vynachvalit ale na druhej strane bez auta si tu neviem predstavit zit, takze aj to bolo v rozhodovani pre mna velmi podstatne a bez neho by som ani za nic tu nesla.

alexk12
8. jan 2022

@zuzanna24 podľa toho aké malé dieťa?

zmrzlinka2021
8. jan 2022

@zuzanna24
Vybrala by som si to, co chcem JA a nie co je momentalne idealne pre deti.

Deti male vyrastu, odidu, ty na dedine ostanes. Ak teda nechces pestovat, chovat a zit dedinskym sposobom zivota, a naopak, ak chces byt v centre diania a nebyt zavisla od auta - tak urcite byt.
Pokial vsak uz sa tesis na pestovanie paradajok, byliniek, 2 psov, sliepocky a krasny dvor, kde sa budes realizovat od marca do oktobra - urcite dom.
Ty musis byt stastna a spokojna.

Za mna osobne - ja preferujem mesto, byt, sluzby, kulturu. Hocikedy sa zbastime, MHD sa odvezieme a slapeme v lese, v malych karpatoch...

misiatko81
8. jan 2022

všetko má svoje pre a proti. Ked sa deti narodili, žili sme na dedine. Pre malé deti to najlepšie. Ale začali chodiť. do školy a to dochádzanie bolo naozaj hrozné. od septembra sme v Ba a ked ideme na vikend spat na dom, neviem sa dockat navratu do Bs. Deti msju ovela viac moznosti v meste.

leeo
8. jan 2022

Za mna jednoznacne dedina. Ak su pre teba dolezite "mestske veci" tak najlepsie blizko mesta. Neviem si predstavit zit obmedzene /pre niekoho je zas obmedzenie dedina, chapem/. Zeby som si v byte nemohla pustit nahlas hudbu kedy chcem, aby sa moje deti nemohli obcas nahlas "salit" a pocut kazdy prd suseda :D Tu otvorim dvere a deti vyletia ako sykorky do zahrady alebo na ciste pieskovisko bez macacich exkrementov alebo striekaciek. Alebo sa clapkaju v bazene ci kolobezkuju a skacu na trampoline. V zadu potom ponahanaju sliepky alebo aj rady pomahaju . Proste sa maju cim zabavit na cely den a nemusia vobec pozerat telku. Ja si zas mozem vyskocit von aj v pyzame ak je treba :D Na prechadzky tiez chodime do lesa nedaleko. Nejake kruzky budu mat aj v skole si myslim /zatial mam len skolkarku/ ale tak zas vela ich nepotrebuju, kedze budu "zamestnane" aj doma. Nedaleko maju ak rovesnikov a kamosov rovnakeho veku s ktorych rodinami sa priatelime. Ale ja som tu vyrastla mozno preto to tak vidim. Hoci som si ista, ze keby som zila v meste tak by ma to tahalo na dedinu. Proste mam rada priestor a prirodu. A zas nemam rada tlacenice, kopu aut, hluk. Hoci aj nasa dedina nie je z tych najkludnejsich. Nebola by som proti ist aj do vacsej "diery" :D

nikayla
8. jan 2022

Jednoznačne dom na dedine. V byte by som žiť s deťmi nechcela. A k tomu, ako čítam, tie sťažnosti na susedov v panelákoch, ja osobne by som aj mala strach 🙈 Ale to som ja, vyrastala som v dome na dedine, mame dom a sme spokojní. Každý to ma inak 🤷‍♀️

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janickacrazy
8. jan 2022

@zuzanna24 záleží na tebe, ako to vidíš, deti sa prispôsobia. Ja som bývala v meste a bola som tam spokojná. Môj muž mal svoj sen stavať dom na dedine. Tak som sa nechala nahovoriť. No nemôžem povedať, že som tu úplne spokojná, ale už som si zvykla. Má to svoje výhody, deti behajú vonku po záhrade, môžu ziapat a dupat a žiadni susedia sa sťažovať nebudú. Je tu všetko, čo potrebujeme, aj škola blízko, takže sa to dá. No určite by som nešla do nejakej malej dedinky, kde nie je ani škola, škôlka, pošta, úrad a podobne, lebo to je fakt o ničom.

akvi
8. jan 2022

@zuzanna24 nikto ti nedá "správnu" odpoveď, lebo každý to má inak. My máme ideál pre mnohých - dom v meste. Čiže spojené všetky výhody. Napriek tomu chceme ísť na dedinu, ktorá je mimo, mať veeelky pozemok a realizovať sa tam. V podstate už len čakáme, kým sa dieťa osamostatni. A ono výhody domu su hlavne keď su deti úplne malé, potom je to chvíľu nanič, ked treba rozvážať, ale to som robila aj ja v meste, proste som nepustila 7 ročne decko na tréning na druhý koniec mesta 2 busmi. Ked mal cca 11-12, vtedy uz začal chodiť sám. Puberťák zase ocenuje dom skrz hlasnejsej hudby, u nás je dôležitá aj dielňa, v ktorej sa realizuje a napr. pre nasho je ta dielňa určite dolezitejsia, ako to, ze ma dostupne mesto, kľudne by prežil aj na dedine. A to samozrejme nevieš odhadnúť, že ako to bude kým su deti malé. Skôr pozeraj na to, co je dôležité pre teba, ci si mestský typ, alebo radšej máš svoj kľud. Ja si seba neviem ani omylom predstaviť v paneláku a to som v nom prezila polku života. Teraz sa ťahám do kľudu, mimo civilizácie.

bozenka9532
8. jan 2022

@zuzanna24 my s manželom sme vyrastali na dedine v dome,ja som tam ako dieťa trpela, žiadne vyžitie,po svadbe sme si kúpili byt ,kde sa nám narodili dve detí, postupne ako rástli sa priestor zdal byť už nedostačujúci, hoci sme malí 3 izbový,ale dievča a chlapca, čo začínali byť spory v detskej,tak sme začínali rozmýšľať čo ďalej, manžel chcel dom na dedine,ja som s odchodom z mesta nesúhlasila,aj skrz seba,aj skrz detí,predsa škola, kamaráti, už bolí v puberte,to by som im nespravila,nevytrhla z ich prostredia,tak sme zvolili kompromis...byt plus chata,alebo dom v meste, vyšlo nám to druhé a obrovská spokojnosť všetkých.... detí ostali vo svojom prostredí,len pár metrov od bytu sa presťahovali, manžel má vytúžený dom,on zas trpel na byte,ja som ostala v meste, dostupnosť všade....pritom paradox do práce dochadzam na dedinu aj detí na krúžky do vedľajšej dediny...ale aj napriek tomu sme v meste spokojný...

vroni
8. jan 2022

Mesto. Pre deti výber škôl, krúžky, kiná, divadla, reštaurácie... Všetko na skok, verejná doprava. Za mňa dedina nemá pôvab. A víkendový dom by bol pre mňa dôvod na rituálnu samovraždu. Namiesto kávy v kaviarni ci obeda v reštaurácii, pobalit harampadie, odrepať sa volakam, vybaliť harampadie, dat do poriadku chatu, zahradu, okolie a je večer. Druhý deň spratat chatu, záhradu, okolie, zbaliť harampadie, natrepať do auta a späť. No ani za nič. Zažívala som to cele detstvo, ani keby mi platili tisíce, tak do toho nejdem. Ja pekne v meste, k lyžiarskemu vleku kúsok (teraz nediskutujme, že posledné tri roky nebol sneh, za to mesto nemôže), v lete boby, lesy, plavárne plus teda kultúra. Na dedinu nikdy.