icon

Bývanie s rodičmi verzus prenajatie bytu

26. okt 2025

ahojte, mam strašnú dilemu… mam 25 rokov a 5 rokov som zila s priatelom v jeho meste, rozisli sme sa a vratila som sa k rodičom, nasla som si tu aj novu fajn pracu ktora ma bavi … problem je ze uz som bola zvyknuta na nejake to svoje sukromie, a zrazu som spat v “detskej izbe” … rodicia niesu vyslovene zli, ale lepsie sme vychádzali ked som bola prec, teraz mam pocit akoby som mala zas 18, do vsetkeho sa mi starajú, chodia mi do izby a nemam svoje sukromie … rozmyslam velmi nad najmom, ked som sa o tom s niekym bavila niektorí mi povedia ze mam ostat zatial u rodicov ze aspon ušetrím za nájom, niektorí ze mam ist prec a mat svoje sukromie v svojom bytiku … co by ste robili vy ? Prekusli rodicov a ušetrili na najme alebo platili nájom ale mali svoje ?

kavasmliekom
26. okt 2025

@anonym_autor išla by som preč.

anonym_8fc31d
26. okt 2025

No a ako si na tom s usporami? Hypoteticky, kolko mas usetrene na vlastne byvanie za ten cas? Plus mas nejaky zaklad ze by si dostala hypo atd? To byvanie aj trosku zavisi od Tvojich planov. Ak mas nejaky konkretny plan, ja osobne by som este chvilu pockala, AK SA JEDNA O CHVILU. A inak chapem co riesis, ano, ja som v detskej izbe nebola ani chvilu po skole uz (a tiez mam dobrych rodicov ale mlady clovek sa proste chce osamostatnit), a setrila na vlastne uz z podnajmu (samozrejme, zdielaneho, ak by som si sama drzala byt, neusetrila by som vela).

anonym_4429af
26. okt 2025

@anonym_autor volila by som tretiu možnosť, hypo, aj keď len na garsónku, čím dlhšie budeš váhať, tým to bude pre teba zložitejšie odísť.

anonym_1a46a6
26. okt 2025

@anonym_autor Ostala by som u rodičov, šetrila, neskôr vzala hypotéku. Ale ja mám vzťah dobrý. Do podnájmu by som nešla.

michaelam2
26. okt 2025

@anonym_autor idealne hypoteka ak by ti dali. Ak nie, sla by som do najmu.

anonym_54fe65
26. okt 2025

Snažila by som sa zaobstarať si svoje bývanie. Začala by som nejakou garsónkou.

anonym_022096
26. okt 2025

Dôležité je si stanoviť termín- ci chcem byvat vo svojom, na začiatok aj garsónka. Pozerala by som ceny v mieste kde chcem žiť, podľa toho zistila či mám 20% z ceny a koľko by vysla splátka hypo. Máš nato? Máš nejaké úspory? Ak ti chyba trochu dosetrit, vydržala by som u rodičov aj za cenu straty súkromia na pár mesiacov.

anonym_2975e7
26. okt 2025

ak nemas uspory, ostat s rodicmi.

januska12323
26. okt 2025

Rodičom vysvetli, že si už dospelá a nemali by ti chodiť do izby. Ty im tiež do spálne nelezieš. Pokiaľ sa s nimi nedá dohodnúť choď do nájmu.

lucka_ke
26. okt 2025

hypo

anonym_57f51b
26. okt 2025
@anonym_022096

Dôležité je si stanoviť termín- ci chcem byvat vo svojom, na začiatok aj garsónka. Pozerala by som ceny v mieste kde chcem žiť, podľa toho zistila či mám 20% z ceny a koľko by vysla splátka hypo. Máš nato? Máš nejaké úspory? Ak ti chyba trochu dosetrit, vydržala by som u rodičov aj za cenu straty súkromia na pár mesiacov.

@anonym_autor nepíšeš o príjme...zostať doma už nikdy viac neušetris.Nezabudaj, že ani rodičia nemajú súkromie😉
@anonym_022096 trocha dosetrit?Uvedomujes si koľko stojí garsónka?

anonym_781c16
26. okt 2025

Aj keby som mala jest suche rozky, hypo alebo najom (nemusi byt hned, ale dala by som si perspektivu max 6 mesiacov u rodicov) co by som ja, ale urobila inac je, nie vratit sa k rodicom, ale niekam vypadnut a 2-3 roky zamakat, aby som si neskor mohla kupit garsonku bez mega hypoteky … vyuzila by som asi vsetky dovody ako neist do detskej …

krasneleto
26. okt 2025

@anonym_autor velmi zalezi na tom, ako velmi je to doma zle... kolko zarabas a ci sa ti vobec chce chodit do prace, ked velka cast zarobenych penazi ide na podnajom... vzhladom na hypoteky a nutnost mat 20% cash, by som zatla zuby , ostala u rodicov a setrila si na vlastne byvanie

bielasovicka
26. okt 2025

Tvoje súkromie? A co súkromie tvojich rodičov? Odsťahuj sa

anonym_ecf23c
26. okt 2025

Mas uspory? Ak nie, 2-3 roky u rodicov, co najviac odkladat a zobrat hypoteku. Rodicom vysvetlit, ze sa ti nemaju starat do sukromia tak, ako sa nestaras ty do ich sukromia.

katulienkax
26. okt 2025

Rodičia sa budú starať vždy do súkromia , aj moja 70 ročná babka sa stále starala do mamy. Chod bývať do nájmu a budeš mat pokoj . Aj ty si uvedom že svojim spätným nastahovanim sa si narušila súkromie svojich rodičov.

anonym_022096
26. okt 2025
@anonym_57f51b

@anonym_autor nepíšeš o príjme...zostať doma už nikdy viac neušetris.Nezabudaj, že ani rodičia nemajú súkromie😉
@anonym_022096 trocha dosetrit?Uvedomujes si koľko stojí garsónka?

@anonym_57f51b Tak predpokladám že keď od 20zila s priateľom, tak asi aj pracovala a platila len polku nájmu. Ak vôbec. Takze nieco by už mala mat našetrené, keďže deti nemá. A ak z vyplaty nedokázala ušetriť vtedy a nemá úspory, tak sa asi ani o hypotéke baviť nemôžeme a tým pádom zostava už len odísť do nájmu, alebo sa zmieriť s tým, že jej budú rodičia ďalej chodiť do detskej izby
Ale tieto informácie nemame, takze tazko konkrétne poradit, keď je tu veľa premenných.

anonym_4429af
26. okt 2025
@katulienkax

Rodičia sa budú starať vždy do súkromia , aj moja 70 ročná babka sa stále starala do mamy. Chod bývať do nájmu a budeš mat pokoj . Aj ty si uvedom že svojim spätným nastahovanim sa si narušila súkromie svojich rodičov.

@katulienkax neplatí to pre všetkých rodičov

autor
26. okt 2025
@anonym_022096

@anonym_57f51b Tak predpokladám že keď od 20zila s priateľom, tak asi aj pracovala a platila len polku nájmu. Ak vôbec. Takze nieco by už mala mat našetrené, keďže deti nemá. A ak z vyplaty nedokázala ušetriť vtedy a nemá úspory, tak sa asi ani o hypotéke baviť nemôžeme a tým pádom zostava už len odísť do nájmu, alebo sa zmieriť s tým, že jej budú rodičia ďalej chodiť do detskej izby
Ale tieto informácie nemame, takze tazko konkrétne poradit, keď je tu veľa premenných.

@anonym_022096 neviem preco sa niektorí maju potrebu navazat 🤣🤣 ked sa pytam len na nazor .. nie ušetrené bohuzial nejak vela nemam, pretoze som bohuzial nemala pracu kde som zarábala vela, platila som nájom a vsetko ostatne na polku .. samozrejme nieco som šetrila, ale kupila som si zato auto .. momentalne som si nasla lepsiu pracu, kde by som mala zarábať viac, takze samozrejme chcem postupne setrit aby som mala na hypotéku, ale to nejaky cas potrvá, ja riesim momentálnu situaciu

marca12
26. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_022096 neviem preco sa niektorí maju potrebu navazat 🤣🤣 ked sa pytam len na nazor .. nie ušetrené bohuzial nejak vela nemam, pretoze som bohuzial nemala pracu kde som zarábala vela, platila som nájom a vsetko ostatne na polku .. samozrejme nieco som šetrila, ale kupila som si zato auto .. momentalne som si nasla lepsiu pracu, kde by som mala zarábať viac, takze samozrejme chcem postupne setrit aby som mala na hypotéku, ale to nejaky cas potrvá, ja riesim momentálnu situaciu

@anonym_autor Isla by som do najmu,ak nemas na hypoteku,ked aj 1 izboveho bytu. Za ten klud tie vyhodene peniaze stoja.

anonym_57f51b
26. okt 2025
@anonym_022096

@anonym_022096 na to jej stačí brigáda, ale nestačí to na hypo plus 20% našetrené.A ostatné výdavky hypo, energie byť zariadiť, stravu či ste také náročné aj na svoje deti či si samé kupujú byť v 25 r