Čo znamenajú paušálne úhrady v nájomnej zmluve?
Prosím čo znamená v nájomnej zmluve :
Nájomné vo výške 500 eur a 100 eur paušálne úhrady.
Ďakujem
500 € je samotné nájomné, teda suma, ktorú platíš prenajímateľovi za užívanie bytu.
100 € paušálne úhrady sú fixné mesačné poplatky navyše, väčšinou ide o služby spojené s bývaním (napr. voda, odvoz odpadu, osvetlenie spoločných priestorov, správa domu, niekedy aj kúrenie či teplá voda... závisí od toho, ako je to presne dohodnuté v zmluve.
@veronika_e ďakujem. Nemýlim sa ak napíšem že takáto zmluva je hlúposť?
@anonym_autor zalezi, ako je to formulovane... ja by som to nazval skor "energie"... respektive asi to je rozpisane "poplatky spravcovi"... za urcitych okolnosti to moze byt znak transparentnosti... ze v "najomnom" mas naklady v hodonote 100 eur a ked bude vyuctovanie, tak vsetko nad doplatis a vsetko pod dostanes naspat... ale teda asi by bolo dobre vidiet celu zmluvu...
Podľa mňa je to ok, aspoň máš presne dané, kam a za čo idú tvoje peniaze.
Zisti si koľko platia ostatné rovnako veľké byty s rovnakým počtom osôb. Aby tých 100€ nebolo málo a na vyúčtovaní budeš mať veľké nedoplatky.
@anonym_autor ja prenajimam byty a mam to rozpísané, nájom za užívanie prenajaté ho bytu...a energie každé zvlášť zálohové platby.
Tak vieme koľko si účtujem ja a koľko sú povinné poplatky
@anonym_autor Ak je to formulované len takto, je to hlúposť.
V nájomnej zmluve majú byť jednotlivé zálohové platby rozpísané /kúrenie, SV, TUV, plyn, elektrina ....atď/ - podľa toho sa potom robí vyúčtovanie
Ja by som do zmluvy doplnila, ze kazde vyuctovanie dostane najomnik k nahliadnutiu, aby si presne vedela, ci ten nedoplatok je naozaj nedoplatok, alebo iba vymysel prenajimatela.
Zisti si koľko platia ostatné rovnako veľké byty s rovnakým počtom osôb. Aby tých 100€ nebolo málo a na vyúčtovaní budeš mať veľké nedoplatky.
@anonym_cf56fc ja nechápem ako 100€ môže byť malo. Ja mam na 3 izbak mesacne 15€ plyn a 40€ elektrika a vždy mám preplatky.
@anonym_cf56fc ja nechápem ako 100€ môže byť malo. Ja mam na 3 izbak mesacne 15€ plyn a 40€ elektrika a vždy mám preplatky.
@anonym_1dbdb1 a kde mas najomne spravcovi? Voda, upratovanie, smeti, spolocne priestory tvorba FO atd.?to ma extra😊
@anonym_1dbdb1 ešte pripočítaj vodu, kúrenie, poplatky správcovi ....
@anonym_1dbdb1 a kde mas najomne spravcovi? Voda, upratovanie, smeti, spolocne priestory tvorba FO atd.?to ma extra😊
@judit47 a nezabudnime este aj na kurenie, co je dost znacna polozka.
@anonym_1dbdb1 ale ona asi mysli najomne vo vyzname" ja jej prenajimam byt a ona mi plati najomne". Nie najomne spravcovi....
@anonym_1dbdb1 ved ano a to su tie,,pausalne naklady,,☺️
Ona je podnajomnik bude platit 500 za to ze,, si poziciava byt,, a 100€ za sluzby ktore v nim vyuziva cize voda elektrika plyn upratovanie atd.
@anonym_autor Tam by malo byť presne uvedené aké paušálne úhrady, aby bolo každému jasné.
@anonym_1dbdb1 ty nemusíš chapat.
Stačí že mi odpovedali k veci ostatní začo im velmi pekne ďakujem
@anonym_1dbdb1 ty nemusíš chapat.
Stačí že mi odpovedali k veci ostatní začo im velmi pekne ďakujem
@anonym_autor zaujímavé že si to nechápala predtym
Odporucam ti dat do zmluvy presne rozpisane sumy za jednotlive polozky - voda, plyn, kurenie, elektrika. Vyhnete sa preoblemom pri vyuctovani. Treba presne vediet, co zahrna tych 100 €, lebo moze byt neprijemne prekvapenie.
Odporucam ti dat do zmluvy presne rozpisane sumy za jednotlive polozky - voda, plyn, kurenie, elektrika. Vyhnete sa preoblemom pri vyuctovani. Treba presne vediet, co zahrna tych 100 €, lebo moze byt neprijemne prekvapenie.
@zuzanaete Veď práve, ak to zahrňa len zálohy na energie.
@zuzanaete ďakujem, je to tam rozpísané.
@judit47 ja len že napr taká tvorba FO nemusí nájomcu zaujímať. Nie je to platba za ktorú by niečo "dostala". Prenajímateľ si môže urciť výšku nájomného (nie "energií"/poplatkov spojených s užívaním bytu) tak mu pokrývalo aj tento náklad.
@judit47 ja len že napr taká tvorba FO nemusí nájomcu zaujímať. Nie je to platba za ktorú by niečo "dostala". Prenajímateľ si môže urciť výšku nájomného (nie "energií"/poplatkov spojených s užívaním bytu) tak mu pokrývalo aj tento náklad.
@anonym_2318a5 ano samozrejme. Tak to neuvedie v pausalnych nakladoch ale bude to mat v najme. Na druhej strane z FO sa opravi klucka na vchodovych dverach-ktoru pouziva kazdy kto v dome byva. Opravi sa z toho pokazeny vytah apod., cize ano vstupuje to do ceny najmu a zalezi ako to zapise prenajimatel.

500 € je samotné nájomné, teda suma, ktorú platíš prenajímateľovi za užívanie bytu.
100 € paušálne úhrady sú fixné mesačné poplatky navyše, väčšinou ide o služby spojené s bývaním (napr. voda, odvoz odpadu, osvetlenie spoločných priestorov, správa domu, niekedy aj kúrenie či teplá voda... závisí od toho, ako je to presne dohodnuté v zmluve.