Čo by sa stalo, keď by sme odstúpili od nájomnej zmluvy?

sabinka2019
19. feb 2021

S priateľom sme podpísali nájomnú zmluvu na byt už cca 15.2. Nasťahovať sa môžme 26.2. Už sme zaplatili aj depozit a jeden nájom. Všetko by bolo fajn ale chcela som sa spýtať ak by sme sa ani nenastahovali a odstúpili by sme od zmluvy do toho 26.2 tak či by nám vrátili depozit a nájomné v plnej výške?
Ide o to že náhle nám prišlo do toho niečo vážne. Ešte to nie je isté že chceme odstúpiť od zmluvy no ale aj tak chcem vedieť ako by to bolo ak by k tomu došlo.
Ďakujem.

nikpa
19. feb 2021

@sabinka2019 depozit sa vracia, nájom neviem kedze kvoli vam ten byt dalej neponúkajú. A co mate v zmluve, nie je tam náhodou niečo aj o tomto zahrnute? Ked nie tak záleží len od majiteľov ako sa k tomu postavia, len im to oznámte co najskôr, možno sa bude dať dohodnut.

qetka
19. feb 2021

aku mate v zmluve vypovednu dobu? Podla mna musite ist podla zmluvy a vypovede v nej, nejde len tsk odstupit od zmluvy, pokial nemate dane podmienky na odstupenie, alebo pokial nebolo nieco zo zmluvy porusene... Ak mate dvojmesacnu vypovednu, tak ste prisli o najom aj depozit, aj ked sa vobec nenastahujete. A to este musite dat vypoved v mesiaci pred. Cize ak mate zmluvu od 1.3, tak vypoved do 28.2.

patka06
19. feb 2021

Zmluvu máte podpísanú, tak tam budú aj podmienky ukončenia ..výpovedná doba
Nepredpokladám, že by vám vrátili nejaké peniaze,

kristiii
20. feb 2021

@sabinka2019 tak je týždeň pred nasťahovaním a vy ešte neviete. Kedy im to chcete oznámiť? 26-teho? Také veci treba riešiť čím skôr, majiteľ nenájde nového nájomcu zo dňa na deň. Je to prekážka na vašej strane, ak bude ochotný, vráti možno polovicu, ale myslím, že aj nemusí.

janai1
20. feb 2021

Treba si prečítať zmluvu 😉 ja mam v zmluve napr. 2 mesačnú výpovednú dobu a depozit by som nedostala späť 🙂