icon

Je bývanie pre mladých skutočne nedostupné?

Včera o 14:37

Ahojte, skôr len taká voľnejšia diskusia. V poslednom čase nepočúvam o ničom inom ako o nedostupnosti bývania pre mladých. S priateľom spadame do vekovej kategórie 25-30, obaja máme VŠ, takže full time pracujeme len pár rokov. Máme priemerné školy, priemernú prácu, priemerný plat - nie sme ITckari ani lekári, ale zas ani nemáme fyzicky náročnú či zle platenú prácu. Bývame v BA. Čoskoro plánujeme kupovať byt, 2-3 izbový, a áno tie ceny sú síce vysoké, ale splátka bude cca ako terajší nájom.
Tiež podotýkam, že rodičia nám nijako nejdú na bývanie prispievať, šetríme obaja odkedy pracujeme.
Tak veľmi nerozumiem tomu všeobecnému pohoršeniu nad kritickou nedostuonostou bývania - a to my sme v BA, kde sú tie ceny najvyššie. V menšom meste teda bude možno priemerný plat nižší, ale aj cena nehnuteľnosti, tak to vyjde podobne. Áno, asi by som si tu nehnuteľnosť nevedela momentálne dovoliť sama, ale tiež by bolo asi naivné očakávať, ze každý single človek si môže kúpiť vlastný byt. Zaujímalo by ma aké máte vy skúsenosti, či to vidím skreslene.

Strana
z2
veklipo
Včera o 14:42

Pozri cenu bytu v malom okresnom meste a priemernú prácu s priemerným platom v tom istom meste. Potom pochopíš.’

meovv
Včera o 14:46

Autorka, čo sú dva priemerné platy podľa teba? Pretože priemerný plat v BA kraji je okolo 2300€. A ak máte toto x2, tak nedostupnosť bývania sa vás naozaj netýka. Uvedom si ale, že väčšina ľudí takýto plat na výplatnej páske neuvidí nikdy. A to sú často vzdelaní ľudia, ktorí sa snažia, makajú. Z 1100€ x2 ťažko kúpiť byt za 250tis. a viac.

anonym_f91c36
Včera o 14:47

@anonym_autor ak by som žila v BA, bývanie by som riešila v zahraničí. BA je predražená.

anonym_271f6e
Včera o 14:49

@anonym_autor no babo raď teraz

ruxandra
Včera o 14:52

Dvaja ludia by nemali mať problém, problém maju jednotlivci, ale nie pre to, ze malo zarobia, ale pre to, ze kazdy chce hned 3-4 izbový byt alebo dom. Ked som sám, tak je dobre začať niečím malým a potom po rokoch to predať a kupit väčšie. Ono to vzdy naberie na cene a potom to trochu vacsie aj vyjde..
Moja kamaratka síce teraz uz býva asi v štvrtom byte, ale konečne ma presne to co chcela. Kedy doteraz byvala v podnájme, tak si toto isto dnes nemôže dovoliť kupit.

anonym_44217b
Včera o 14:53

Pozri také Košice alebo Poprad (alebo aj iné mestá) - priemerný plat, dostupnosť práce a ceny nehnuteľností.
Ešte podotknem nie každý má VŠ a už vôbec nie obaja z páru takže aj to treba zohľadniť.

anonym_be272c
Včera o 15:00

@anonym_autor ste dvaja, ale predstav si situáciu matky s dvomi, tromi deťmi po rozvode, áno, mala s ex byt, ale splatená nebola ani polovica. Pre ňu ej bývanie nedostupné. Tiež pre rodinu, kde je dieťa postihnuté, s ktorým musá byť matka doma

sasa1310
Včera o 15:05

@anonym_autor nedostupné je pre tých, ktorí nešetria alebo nevedia šetriť. Mnohým trvá roky kým našetria 20 %, aby vôbec mohli kupovať byt na hypo. A ďalšia vec, mnohí pracujú na čierno, robia za minimálku a zbytok cash a potom jasne, že hypo nedostanú

anonym_db9dac
Včera o 15:10
@meovv

Autorka, čo sú dva priemerné platy podľa teba? Pretože priemerný plat v BA kraji je okolo 2300€. A ak máte toto x2, tak nedostupnosť bývania sa vás naozaj netýka. Uvedom si ale, že väčšina ľudí takýto plat na výplatnej páske neuvidí nikdy. A to sú často vzdelaní ľudia, ktorí sa snažia, makajú. Z 1100€ x2 ťažko kúpiť byt za 250tis. a viac.

@anonym_44217b a kto v tych Kosiciach alebo Poprade tie predrazene byty kupuje? Ved roky mame trhovu ekonomiku, funguje ponuka a dopyt, trh sa reguluje sam.

anonym_bd1fda
Včera o 15:13

BA je relativne velka a cena bytu v uli na Nivach je ina ako na konci DNV. Je vacsia ponuka, kde sa nieco najde. Takisto platy su oproti inym mestam vyssie.a mas to najdolezitejsie kriterium - ste 2ja, 2 platy, 2x ispory. Ak by si platila vsetko sama … kolko by si mala usetrene a kolko by si si mohla dovolit splatku? Ano - tvoj pohlad je skresleny. Mas xy premennych, ktore mozu ovplyvnit prijem, uspory atd . Vy mate klasicku situaciu, dostudovani, stabilna praca, stabilny vztah (das za neho ruku do ohna?) a ked ostanes sama s babom … bude to byvanie stale dostupne? Vychadzaj z jednotlivca a 1 platu. Ono este len pride za ca 20 rokov ta generacia starsich ludi, kt po rozvode a na dochodku skoncia na ulici, pretoze komercny najom nebude dostupny. byvanie je dostupne ak si ho moze dovolit clovek sam s 1 platom - nie priemernym, ale napr ucitelskym … no ale tu je dostupna max garaz alebo luxusny karton pod mostom …

zunaf
Včera o 15:18

Otázka tiež je, či plánujete rodinu. Lebo keď splácajú hypotéku dvaja mladí zdraví ľudia bez záväzkov, je to iné ako keď žena ostane na materskej/ rodičovskej, druhý príjem sa výrazne zníži, ale náklady narastú.

anonym_e103a9
Včera o 15:20

@anonym_autor
Musíš si uvedomiť ze tu je stále veľa prispievateliek co dostali pri zmene systému byty za facku a pre ne je čokoľvek v súčastnosti šialene drahe plus už nemajú zárobkovú kapacitu a stále sú dusou v ére 15dg salatu a dva rozky 5 korun.

anonym_d3054e
Včera o 15:23

@anonym_autor Ty si platena vladnou garniturou? Ved na Slovensku je tak dobre 👏...
Splatka cca 800E x 30 rokov?
Vyskusaj porodit dve deti, ked bude jeden prijem alebo ked si manzel napichne mladu defcicu...ci to znovu povies...

anonym_383f77
Včera o 15:28
@anonym_d3054e

@anonym_autor Ty si platena vladnou garniturou? Ved na Slovensku je tak dobre 👏...
Vyskusaj porodit dve deti, ked bude jeden prijem alebo ked si manzel napichne mladu defcicu...ci to znovu povies...

@anonym_d3054e Presne tak.

wolf_
Včera o 15:29

25-30 rokov.. VŠ.. čiže full time práca relatívne chvíľu... prenájom v BA + ostatné výdavky typu strava atď.. čoskoro kúpa 2-3i v BA.. splátka nie je až taký problém (je pravda, že tá sa často vyrovná prenájmu), ale tých 20 % z nehnuteľnosti našetrených z vraj PRIEMERNÝCH platov popri prenájme a výdavkoch za takú relatívne chvíľu? ... Hm... 🤔

sasa1310
Včera o 15:31
@anonym_d3054e

@anonym_d3054e vieš si predstaviť akú hodnotu bude mať 800 eur za 20 rokov? Alebo si skús predstaviť, akú hodnotu malo pred 20 rokmi. A hlavne si ju treba porovnať s platom. Plat nebudeš mať rovnaký 30 rokov, aj keď splátku hej

timinochka_95
Včera o 15:41
@wolf_

25-30 rokov.. VŠ.. čiže full time práca relatívne chvíľu... prenájom v BA + ostatné výdavky typu strava atď.. čoskoro kúpa 2-3i v BA.. splátka nie je až taký problém (je pravda, že tá sa často vyrovná prenájmu), ale tých 20 % z nehnuteľnosti našetrených z vraj PRIEMERNÝCH platov popri prenájme a výdavkoch za takú relatívne chvíľu? ... Hm... 🤔

@wolf_ Tiež mi to nesedí, ale ja poznám takto ľudí čo nikam nechodia, nefajčia, nekupujú si veľa vecí, nedovolenkujú, ich život je ísť domov a do práce, občas v lete výlet v okolí :D akože je to na hlavu, ale vedia takto ušetriť.
Potom keď už majú nehnuteľnosť, zas nikam nechodia lebo nemajú naškrečkované :D

anonym_859ec0
Včera o 15:51
@meovv

@meovv s tymi priemernymi platmi chodtte uz dakam. ano stale v Ba zarabaju ludia aj 1000 euro v hrubom, zas akoze statistiky mozu ist do riti.

anonym_6dc53a
Včera o 15:56
@sasa1310

@anonym_autor nedostupné je pre tých, ktorí nešetria alebo nevedia šetriť. Mnohým trvá roky kým našetria 20 %, aby vôbec mohli kupovať byt na hypo. A ďalšia vec, mnohí pracujú na čierno, robia za minimálku a zbytok cash a potom jasne, že hypo nedostanú

@sasa1310 Ja som rada, ze byt uz mame davno porieseny, lebo pri aktualnych cenach by som uz 20% nedokazala dat. Ani sama, ani s muzom.
A keby ja ostanem v tej robote, v ktorej som zacinala a nebyvala s rodicmi, tak by som si tiez nic nenasetrila. Nie preto, ze neviem setrit, ale nebolo by z coho pri tom vtedajsom biednom plate ( ano, skolstvo to bolo, cize mam VŠ).

@anonym_autor Mozno ak ste dvaja, tak sa to da. Ale kamoska si kupila v inom meste, hoci v BA robi, lebo v BA jej nevyslo na hypoteku ani na 1 izbak.

anonym_63caeb
Včera o 16:14

v KE plat 850 ciste, teraz by som bola niekde v zdielanom byvani ked by som nekupila byt pred 20 rokmi, solo clovek, zena nejaka uradnicka bez sance

maranta_leuconeura
Včera o 16:29

Dala si velmi malo info, co je podla teba 2 priemerne platy? Naozaj mate nasetrene 20 % z nehnutelnosti (cize 40 tis z 200 - by ma zaujimalo co ste jedli 2 roky len suche rozky) ci idete to vykryt spotrebakom (to potom uz az take dostupne byvanie nie je)? Bude ta splatka hypo stat tolko ako najom - bud byvas teraz velmi draho alebo si neuvedomujes, ze byt okrem splatky hypo (okolo 1000) je aj fond oprav a energie (co moze byt pokojne 300 € mesacne). Ake byty a v akej lokalite pozerate? Lebo moze byt aj trojnasobny rozdiel v cene novostavba v sirsom centre a starsi panelak niekde, kde chodi MHD len raz za pol hodinu, ze ano.

My zarabame dost a teda dostupne sa nam tie dnesne ceny nezdaju, dobre, ze sme kupili pred 5 rokmi a mame hypo s minimalnym urokom.

ivicatolic
Včera o 16:43

Na Slovensku je 70 000 bezdomovcov a 500 000 neobývaných bytov

cyneric
Včera o 16:50

Priemerná škola, práca, plat sú pekné ale do toho treba brať do úvahy aj či chce pár (mladých) riešiť najprv rodinu alebo najprv bývanie, či je zdravotný stav v poriadku u nich prípadne rodičov, stabilitu práce v regióne (teda ak ťa prepustia, ako dlho a akú šancu máš opätovne sa zamestnať), či sú skôr zameraní na šetrenie alebo majú aj nejaké hobbies ktoré sú cenovo náročnejšie (napr. už aj starostlivosť o psíka/domáce zviera vie zamávať s rozpočtom). 🙂 To že ty s partnerom si môžete dovoliť kúpiť byt na hypotéku neznamená že rovnaké možnosti majú aj ostatní. V nejakom bode je to tiež o šťastí, že zrovna v tvojom okolí predávajú byt v dobrej cene, v dobrej lokalite.

anonym_54e5ef
Včera o 17:49

@anonym_autor žijeme v menšom meste, plat tu nie je nižší ako v BA v rovnakom odbore, ale nehnutelnosťi sú lacnejšie.

anonym_ae1d12
Včera o 18:08

Zrovna som pocula na cechoch zhruba toto, cisla nepamatam presne... Byt v Ostrave 700 000 kc, rok 2000,odvtedy 3 000 000 kc a platy vzrastli len dvojnasobne.. 🏠

anonym_659801
Včera o 18:14

@anonym_autor ja si myslim, ze dostupnost byvania na hypo pre par je celkom OK aj v BA. Ja som jednorodic uplne ze od zaciatku ked sa nam dieta narodilo. Som z BA, kupovala som si byt sama a da sa to. Tak 2 naozaj nemozu mat problem s financovanim. Tiez nie som pravnik ani lekar a nadstardmym platom. Skor priemernym.

anonym_2c49ef
Včera o 18:16

Ono vzdy treba ratat s rodicakom 500eur,lebo az potom maju mlade rodiny problem.Ano 2ja zoberu max hypo z ich prijmu a zrazu zena z 1500eur vyplaty 500eur a dalsi krk treba zivit.Takze ak dokazete toto vsetko utiahnut tak chodte do toho.
A nieco take,ze setrit na toto obdobie???Hm,ja sa fakt musim vzdy smiat.
Takze ak vyzijete plat,plus 560eur chodte do toho,ak nie tak nech muz pekne riesi karieru riadne este pred babom,inak to budete mat velmi tazke.A potom aj vztah sa kazi.Myslite na to uz teraz.

autor
Včera o 18:34

Ďakujem za rôzne názory. Pod priemerným platom na BA som myslela okolo 1500 v čistom. Prvý rok bol ten plat nižší, ale dalo sa odložiť 300-500 mesačne, teraz už aj viac samozrejme. A vieme si dovoliť aj dovolenku, nové oblečenie, elektroniku. Niekedy sú tie výplaty vyššie kvôli bonusom. Je pravda, že deti neplánujeme, to dosť mení situáciu.

anonym_85a145
Včera o 18:43
@sasa1310

@sasa1310 a keď žije človek sám z čoho má šetriť? Napr matka s dvoma deťmi?

wolf_
Včera o 18:53
@anonym_autor

Ďakujem za rôzne názory. Pod priemerným platom na BA som myslela okolo 1500 v čistom. Prvý rok bol ten plat nižší, ale dalo sa odložiť 300-500 mesačne, teraz už aj viac samozrejme. A vieme si dovoliť aj dovolenku, nové oblečenie, elektroniku. Niekedy sú tie výplaty vyššie kvôli bonusom. Je pravda, že deti neplánujeme, to dosť mení situáciu.

@anonym_autor čiže pracujete full time "chvíľu" (podľa veku a vzdelania max tých 5 rokov, či?), prvý rok ste si zvládali ušetriť 300-500, následne teda ďalšie roky viac... Platíte prenájom v BA, nevyhnutné výdavky, ale aj dovolenky, elektroniku.. A zvládli ste si tak našetriť na 20% z ceny 2-3i bytu v BA. Rozumiem tomu správne?

Strana
z2