icon

Môže sa strom na verejnom pozemku nazývať súkromným?

19. sep 2025

Dobry den, mozno je tu niekto znaly verejnych pomerov a mestskych vyhlasok a poradi.
Jednoducho isli sme si po sidlisku a pomedzi panelaky rastie maly orech, tak sme si par odtrhli. A zrazu prisiel stary panko, a zacal do nas hucat, ze ci sme si ten strom zasadili, ze keby teraz prislo 10 000 ludi pozbierat, ze co jemu zostane. Tak som mu tie orechy vysypala a isla prec, lebo som bola v takom rozpolozeni, ze by som mu asi vynadala.
Co myslite, ma obyvatel pravo zasadit strom na verejnom, mestskom pozemku a narokovat si na orechy?

Strana
z3
anonym_348bdf
19. sep 2025

@anonym_autor tento príspevok je riadna kktina orechy sa zbierajú popadnae zo zeme a netrhaju..keď chces si zasad doma

viestta
19. sep 2025

@anonym_autor na verejnom priestranstve sa nemozu sadit ani stromy, ani ine dreviny bez povolenia mesta. Pan sice orech mohol pred 40 rokmi vysadit, ale ten strom nie je jeho, vysadil ho neopravnene a este na verejne pristupnom mieste. Moze si tak akurat tak skackat, nic viac.

biba_18
19. sep 2025

ja by som si orechy nechala, sú mestské a mesto ich určite nezbiera ..

autor
19. sep 2025
@anonym_348bdf

@anonym_autor tento príspevok je riadna kktina orechy sa zbierajú popadnae zo zeme a netrhaju..keď chces si zasad doma

@anonym_348bdf zelene supky mali popukane a otvorene, povyberali sme z nich orechy. kde si mam zasadit na balkone?

autor
19. sep 2025
@viestta

@anonym_autor na verejnom priestranstve sa nemozu sadit ani stromy, ani ine dreviny bez povolenia mesta. Pan sice orech mohol pred 40 rokmi vysadit, ale ten strom nie je jeho, vysadil ho neopravnene a este na verejne pristupnom mieste. Moze si tak akurat tak skackat, nic viac.

@viestta ten strom je mlady, moze tam byt max. par rokov. takze tych orechov celkovo tam vela nebolo. tiez som si to myslela, len ma strasne vytocil ten ujko.

aurelia2000
19. sep 2025

Tak starý pán síce nemá zákonný nárok na tie orechy, ale z veľkorysosti mu ich treba nechať, zrejme si nimi prilepsuje k dôchodku.
My sme mali podobný prípad pri svokrinom dome a rešpektovali sme to.

autor
19. sep 2025
@biba_18

ja by som si orechy nechala, sú mestské a mesto ich určite nezbiera ..

@biba_18 to je pravda, mohla som si ich nechat, len ten ujko ma fakt vytocil a asi by som mu sproste vynadala, keby som neodisla.

anonym_329761
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_348bdf zelene supky mali popukane a otvorene, povyberali sme z nich orechy. kde si mam zasadit na balkone?

@anonym_autor ak si chces zasadit a trhat, musis si kupit pozemok. Keby si tam kazdy nasadil co chce, nedalo by sa tam hybat. A panko si tiez nemusi robit naroky. Nie je to jeho pozemok. Ak si si odtrhla 2ks, tak si ich zjedz a ostatne nechajte inym, nech sa tiez potesia.

viestta
19. sep 2025
@anonym_autor

@viestta ten strom je mlady, moze tam byt max. par rokov. takze tych orechov celkovo tam vela nebolo. tiez som si to myslela, len ma strasne vytocil ten ujko.

@anonym_autor keby si chcela byt naozaj hnusna, mozes panka nabonzovat na sprave zelene, bude musiet vybavovat povolenie a ked ho nevybavi, tak strom odstranit. Nabuduce mu to ozrejmi, ze on porusil zakon, lebo jeho strom moze porusit korenmi inzinierske siete, komunikacie.
Hod to za hlavu, nabuduce orechy zo zeme pozbieraj.

autor
19. sep 2025
@aurelia2000

Tak starý pán síce nemá zákonný nárok na tie orechy, ale z veľkorysosti mu ich treba nechať, zrejme si nimi prilepsuje k dôchodku.
My sme mali podobný prípad pri svokrinom dome a rešpektovali sme to.

@aurelia2000 ten strom je mlady, takze nema velky vynos. ale to chapem tiez sme raz zbierali pod starym orechom na starom sidlisku a vysla teta, ze ten orech zasadil pred 40 rokmi jej nebohy manzel, tak sme sa ospravedlnili a teta nam potom povedala, nech si nechame.

aurelia2000
19. sep 2025
@anonym_autor

@aurelia2000 ten strom je mlady, takze nema velky vynos. ale to chapem tiez sme raz zbierali pod starym orechom na starom sidlisku a vysla teta, ze ten orech zasadil pred 40 rokmi jej nebohy manzel, tak sme sa ospravedlnili a teta nam potom povedala, nech si nechame.

@anonym_autor 👍❤️

autor
19. sep 2025
@anonym_329761

@anonym_autor ak si chces zasadit a trhat, musis si kupit pozemok. Keby si tam kazdy nasadil co chce, nedalo by sa tam hybat. A panko si tiez nemusi robit naroky. Nie je to jeho pozemok. Ak si si odtrhla 2ks, tak si ich zjedz a ostatne nechajte inym, nech sa tiez potesia.

@anonym_329761 nase sidlisko stoji v byvalej zahradkarskej oblasti, niekedy tu bolo vela sliviek, mirabeliek, jabloni, cernic, bazy, vzdy to obyvatelia odjakziva zbierali od kedy stoji sidlisko.

autor
19. sep 2025
@viestta

@anonym_autor keby si chcela byt naozaj hnusna, mozes panka nabonzovat na sprave zelene, bude musiet vybavovat povolenie a ked ho nevybavi, tak strom odstranit. Nabuduce mu to ozrejmi, ze on porusil zakon, lebo jeho strom moze porusit korenmi inzinierske siete, komunikacie.
Hod to za hlavu, nabuduce orechy zo zeme pozbieraj.

@viestta vdaka.

aurelia2000
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_329761 nase sidlisko stoji v byvalej zahradkarskej oblasti, niekedy tu bolo vela sliviek, mirabeliek, jabloni, cernic, bazy, vzdy to obyvatelia odjakziva zbierali od kedy stoji sidlisko.

@anonym_autor A už tam tie staré ovocné stromy nie sú? To by sa mi páčilo také sídlisko, hoci bez postrekov by bolo asi všetko červíve, jedine že ste nad 800mnm

anonym_157979
19. sep 2025

@anonym_autor vlastník pozemku je oprávnený poberať z pozemku všetky úžitky, pokiaľ sa svojho práva nevzdá v prospech nájomcu napríklad. To znamená, že mesto ako vlastník pozemku je oprávnené poberať plody zo strany. Starý zmätok nemá právo na svoje oriešky. Strom parti vlastníkovi pozemku, teda mestu. Kľudne by som to starému ozrejmila, keď nepozná základy občianskeho práva.

anonym_157979
19. sep 2025
@anonym_157979

@anonym_autor vlastník pozemku je oprávnený poberať z pozemku všetky úžitky, pokiaľ sa svojho práva nevzdá v prospech nájomcu napríklad. To znamená, že mesto ako vlastník pozemku je oprávnené poberať plody zo strany. Starý zmätok nemá právo na svoje oriešky. Strom parti vlastníkovi pozemku, teda mestu. Kľudne by som to starému ozrejmila, keď nepozná základy občianskeho práva.

@anonym_157979 oprava " strom patrí mestu"

anonym_348bdf
19. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor si kúp záhradu 🤷

osky
19. sep 2025

No,ja to napisem pohlad z druhej strany.
Toto co tu popisujete,je typicke pre Slovensko.
My sme zvyknuti chodit na kukuricu a zberat po okoli co kde rastie/nemyslim les alebo tak...nejaky chotar/....vsak pohoda.
Ja zijem v Rakusku a tu nehrozi,ze by len tak kde kto hocikde hocico odtrhol.
Ani ak je to na verejnom pozemku.
Proste je to o mentalite....nie je to moje,nemam co po tom siahat....

Zijem v oblasti kde sa pestuje hrozno,robi vino...chodi tu mnoho tutistov./najmä zshranicnych-Slovak,Cech,Madar,Nemec,Talian./..
Pred domom mame 3 velke obecne orechy.
Ano obecne.
Ale obec ich zasadila a my sa starame.
Orezujeme,zametame,hrabeme listie
Akosi automaticky je to take nepisane pravidlo,,ze plody zo stromov pred tvojim domom su proste tvoje.
Aj susedia maju takto obecne orechy a nedovolila by som si ist ich tam zberat.
Ked chodia turisti,nosia si tasky a hladaju orechy.
A si pis,ze ak ich vodim,vzdy aj vysypu.
Na celej nasej ulici su orechy a vsetci si tie svoje strazime.
My sa o ne starame,my praceme bordel z nich...
Je to nepisane pravidlo.
Vola sa to charakter.
A presne.
Tie orechy nedavaju zas tolko plodov...takze netreba si mysliet,ze mame plnu garaz orechov...
Som rada,ze mam trochu na vianoce.
Lebo ja to nemienim striekat a neviem co a potom to ini pozbieraju..

Takze tak.
Presne-ked kazdy ,kto prejde okolo si odtrhne len 2-3 oriesky....to by sme nemali absolutne nic.
A to,ze pan to tam zasadil nezakonne?
Akoze fakt???
Je to strom-,poskytuje tien,spevnuje podu,okrasli okolie....a tie plody uz su iba bonus.
To nie je ,ze si pan niekde urobil zahradku a oplotil kusok cudzieho pozemku...

Vinohradnici maju ten isty problem-turisti myslia,ze si hocikde mozu len tak odtrhnut kustik hrozna.vsak len jeden strapcek...
No nemozu...
Pri tom kvante by to fakt uz bolo prazdne,a este pripominam,ze sme v narodnom parku,cize je tu vela chranenej zvery,ktora tiez zerie hrozno a ano,aj orechy...

Autor-skus si to teraz predstavit z tohto pohladu,mozno uz na toho pana nebudes taka nahnevana.
A mozno ho aj pochopis...

anonym_8edcc7
19. sep 2025

Ja som si takto nazbierala a jeden pan z domu oproti, ze on si vie aj sam pozbierat, ze ako si to predstavujem. Nuz, orech stal v mestskom jarku, len on mal oproti dom a pod orechom naukladane drevo na zimu. Mimo svojho pozemku. Ale tak...tie, co som mala, som si nechala a odisla som s tym, ze kaslem na to...🙃. Ja mam sice zahradu uz teraz, ale taku malu, ze kebyze tam orech zasadim, nic ine mi tam neporastie a susedia by sa tiez "podakovali".

pikachu999
19. sep 2025
@osky

My sme zvyknuti chodit na kukuricu a zberat po okoli co kde rastie/nemyslim les alebo tak...nejaky chotar/....vsak pohoda.

Zijem v oblasti kde sa pestuje hrozno,robi vino...chodi tu mnoho tutistov./najmä zshranicnych-Slovak,Cech,Madar,Nemec,Talian./..
Ano obecne.
Akosi automaticky je to take nepisane pravidlo,,ze plody zo stromov pred tvojim domom su proste tvoje.
Je to nepisane pravidlo.
Vola sa to charakter.
A presne.
Tie orechy nedavaju zas tolko plodov...takze netreba si mysliet,ze mame plnu garaz orechov...

Takze tak.
Presne-ked kazdy ,kto prejde okolo si odtrhne len 2-3 oriesky....to by sme nemali absolutne nic.
Akoze fakt???
Je to strom-,poskytuje tien,spevnuje podu,okrasli okolie....a tie plody uz su iba bonus.

Vinohradnici maju ten isty problem-turisti myslia,ze si hocikde mozu len tak odtrhnut kustik hrozna.vsak len jeden strapcek...
No nemozu...
Pri tom kvante by to fakt uz bolo prazdne,a este pripominam,ze sme v narodnom parku,cize je tu vela chranenej zvery,ktora tiez zerie hrozno a ano,aj orechy...

Autor-skus si to teraz predstavit z tohto pohladu,mozno uz na toho pana nebudes taka nahnevana.

@osky amen .tiež to tak u nás funguje 👍🙏

anonym_943664
19. sep 2025
@anonym_157979

@anonym_157979 jediný zmätok si ty

marsmykkok
19. sep 2025
@osky

Ano obecne.
Je to nepisane pravidlo.
Vola sa to charakter.
A presne.

Takze tak.
Akoze fakt???

No nemozu...

@osky Plne súhlasím, mňa by určite nenapadlo ak idem niekto popri cudzích panelákoch alebo domoch a vidím tam nejaký strom alebo kvety zobrať si ich. Aj kvety napríklad čo sú v parkoch na skrášlenie si pre radosť odrhneš? Ako by to vyzeralo keby si každý zobral nejaký kvietok do vázy? Proste nie je to moje a nechám to tak. Pán si ho tak možno zasadil, stará sa oň a neviem prečo si berieš ak tam nebývaš a nesadila si ho a nestaráš sa oň a ak píšeš v množnom čísle predpokladám že si tam bola s dieťaťom a učíš tak aj dieťa...

viestta
19. sep 2025
@osky

Ano obecne.
Je to nepisane pravidlo.
Vola sa to charakter.
A presne.

Takze tak.
Akoze fakt???

No nemozu...

@osky ano, pan ho posadil nezakonne. Jednoducho u nas nemozes vysadit akukolvek drevinu na obecnom, mestskom pozemku pretoze takato divoka vysadba vedie k tomu, ze stromy takto vysadene v dobrej voli mozu poskodzvat inzinierske siete, znizovat kvalitu byvania, ohrozovat okoliducich. Vies kolko je problemov so stromami, ktore ludia pred 20 - 50 rokmi posadili okolo panelakov s dobrym umyslom skraslit prostredie a tym korene prerastaju do kanalizacie a upchavaju ju, korene mozu posunut a poskodit plynve aj vodovodne potrubia, tienia do bytov, neosetrovane starnu a mozu ohrozit nielen majetok ale aj zdravie a zivoty...
U nas napriklad mestska cast vysadila ovocny sad, na svojom pozemku a s tym, ze kazdy si moze zobrat urodu. A v parku zas rastu gastany, kazdy ich moze pozbierat detom do skoly, kazdy okoloiduci a tie stromy patria mestu.
A este: Mame mirabelku pred panelakom (posadenu susedom tiez v dobrej voli), ked zacnu opadavat, tak to je jedna katastrofa, na chodniku kopa sliviek, ktore tam hniju, smyka sa tam, zlietaju sa osy z okruhu 10 kilometrov, je ich tolko, ze sa tadial bojis prejst.

ukgirls
19. sep 2025

tot je strom medzi panelkami a nie pred rodinnym domom... nieje tam predpokladam cedula kto ho vlastni ...ak strom spadne na dieta,auto-narobi skody aj vtedy dedko vybehne? je mile ,ze si ho zasadil..ale mal si aj on sadit na vlastnom pozemku .. charakter? obiehat panelak a hladat majitela? nemal na teba kricat ..ale chapem ze ho to nastalo ak je starsi a mozno kedysi tam mal zahradku tak je to hold stara skola ..nudi sa a ma uz len ten otech ..stary udia byvaju mrzuty a mlady zas drzi ..a vzdy to tak bolo a bude

anonym_888e7b
19. sep 2025

Mas to respektovat on sa o ten strom stara zjavne za mnaje drze len tak si chodit a otrhat ani kvety ak su pred panelakom si hadam neodtrhnete len tak

anonym_ce07a7
19. sep 2025

Mne tiež prídeš zvláštnejšie ty ako panko. O strom sa nestarás, nezakopnes oňho ale tuhla oriešky si idem zobrať. Nabudúce sa aspoň ponúkni, že sa prídeš postarať, a nie len vziať plody práce iného. Tu už nemáme socializmus.

anonym_327e52
19. sep 2025

a ako mala vediet ze sa on satar? ten strom tam kludne mohol byt nadivoko.. mohli ho zasadit ludia co tam uz neziju alebo hocico ine ..predpokladam,ze menovku tam nemal a nebol ani ohradeny nebol dokonca ani na sukromnom ale verejnom pozemku ... tak ako su na verejnom pozemku hriby a ludia ich zbieraju,sipky,maliny etc .. su to plodu kt rastu a zbieraju sa - nikomu nepatria..

viestta
19. sep 2025
@anonym_ce07a7

Mne tiež prídeš zvláštnejšie ty ako panko. O strom sa nestarás, nezakopnes oňho ale tuhla oriešky si idem zobrať. Nabudúce sa aspoň ponúkni, že sa prídeš postarať, a nie len vziať plody práce iného. Tu už nemáme socializmus.

@anonym_ce07a7 ty vies, kto sadil ktory strom vo vasom parku? Mas pocit, ze ten strom pari tomu kto ho posadil na cudzom pozemku?

anonym_097ec2
19. sep 2025

Dúfam ze sa bude hlásiť aj k hrabaniu listov tak nahlas..

ketrint
19. sep 2025

@anonym_autor
A si si ista, že ten pozemok je verejný? U nás na Kramároch sú vnutrobloky a rôzne priľahlé pozemky so zeleňou súkromne, ako majetok k paneláku. Tiež takú časť máme… Nikde nie je označené, že je to nás súkromný pozemok (aj tu v okoli domy, ktoré to majú, tak väčšina nemá označené)… Ale platíme si na to ľudí, ktori sa o to starajú, kosia, udržujú, sadia … aj úroda ak je, tak si decká odtrhnú. 🙂

Nebol to takýto prípad?

Strana
z3