icon

Môže sa strom na verejnom pozemku nazývať súkromným?

19. sep 2025

Dobry den, mozno je tu niekto znaly verejnych pomerov a mestskych vyhlasok a poradi.
Jednoducho isli sme si po sidlisku a pomedzi panelaky rastie maly orech, tak sme si par odtrhli. A zrazu prisiel stary panko, a zacal do nas hucat, ze ci sme si ten strom zasadili, ze keby teraz prislo 10 000 ludi pozbierat, ze co jemu zostane. Tak som mu tie orechy vysypala a isla prec, lebo som bola v takom rozpolozeni, ze by som mu asi vynadala.
Co myslite, ma obyvatel pravo zasadit strom na verejnom, mestskom pozemku a narokovat si na orechy?

anonym_ce07a7
19. sep 2025
@viestta

@anonym_ce07a7 ty vies, kto sadil ktory strom vo vasom parku? Mas pocit, ze ten strom pari tomu kto ho posadil na cudzom pozemku?

@viestta nehovorila som komu patrí. Ale ani by ma nenapadlo ísť si nakradnuté oriešky takto medzi panelaky

anonym_348bdf
20. sep 2025

@anonym_autor ešte odpíšem že plody by chcel každý a je úplne jedno že je zopár ale starať sa o niečo to nie .👌

gab1sol
20. sep 2025

@anonym_autor napr. my sme mali pred panelákom kúsok pozemku (akoby predzáhradka, alebo ako to nazvať) - bolo to na verejnom priestranstve, ale v podielovom vlastníctve majiteľov bytov vo vchode/panelaku. A aj sa o ten kúsok pozemku starali vlastníci. Ani jeden vchod si ten kúsok neoplotil, ale nikto cudzí si nedovolil tam trhať kvety, či oberať prípadné plody. Mestský pozemok začínal až na hranici chodníka.

anonym_46fce8
20. sep 2025

... "Ukazte mi ujco eLVecko, ze je to vas pozemok,nemas❓takze strom na cudzom pozemku, teda vsetkych. Stary cely den striehne, koho nachyta a vytoci, lebo nikto nie je argumentacne pripraveny poslat ho tam, kde slnko nesvieti. 👽

jamimo
20. sep 2025

@osky áno pán zasadil orech nezákonne.
VZN č. 289 o verejnej zeleni
čl. 5
Výsadba zelene
1. Výsadbu na plochách verejnej zelene zabezpečuje správca podľa platného
územného plánu, miestneho územného systému ekologickej stability, územno-plánovacej dokumentácie a ostatných záväzných dokumentov
mesta.
2. Na plochách verejnej zelene nie je dovolené vysádzať rastliny bez vedomia, prípadne súhlasu správcu.
3. Fyzická alebo právnická osoba, ktorá má záujem o výsadbu rastlín na plochách verejnej zelene, je povinná rešpektovať podmienky správcu
formulované vo vyjadrení, resp. v písomnom súhlase.
Náš sused zasadil pred 40 rokmi pod oknami rodičovského bytu z jednej strany jedľu a borovicu, z druhej strany jabloň. Ihličnany nám spôsobovali tmu, vlhkosť a pleseň fasády, ničili kanalizačné potrubie.Jabloň nabrala divé rozmery a formu, pod oknami hejno ôs, múch, vínnych mušiek, lákalo to sem-tam nejakého hlodavca. Naši nemohli ani okno otvoriť, v byte stále hmyz a kyslý puch kvasného procesu ovocia 🙄 A hádaj kto to vždy čistil, hrabal a 40 vedier divých jabĺk vyviezol? My, naša rodina! Keď sme apelovali na mesto, uznali, že máme pravdu, nevhodná drevina vysadená podľa vlastného uváženia bývalého suseda. Ale strom je strom, treba ho chrániť. Môj otec je onko pacient 75 rokov, ešte do minulého roka to upratoval. Až "konečne" ihličnany (korene) roztrhali našim vstupné schodisko a MUSELI ich vyrúbať. Zo strany divej košatej jablone opravovali potrubie, tak šla dolu tiež. KONEČNE 🙏
Stromy a prírodu treba chrániť, to áno, hlavne však v IV. ochrannom pásme, odkiaľ naši pohlavári vyvážajú kamióny denne 💰💰💰 Stačí sa postaviť v Terchovej vedľa cesty a máš v tom jasno. 😉

osky
21. sep 2025
@jamimo

čl. 5
Výsadba zelene
územného plánu, miestneho územného systému ekologickej stability, územno-plánovacej dokumentácie a ostatných záväzných dokumentov
mesta.
2. Na plochách verejnej zelene nie je dovolené vysádzať rastliny bez vedomia, prípadne súhlasu správcu.
3. Fyzická alebo právnická osoba, ktorá má záujem o výsadbu rastlín na plochách verejnej zelene, je povinná rešpektovať podmienky správcu
Náš sused zasadil pred 40 rokmi pod oknami rodičovského bytu z jednej strany jedľu a borovicu, z druhej strany jabloň. Ihličnany nám spôsobovali tmu, vlhkosť a pleseň fasády, ničili kanalizačné potrubie.Jabloň nabrala divé rozmery a formu, pod oknami hejno ôs, múch, vínnych mušiek, lákalo to sem-tam nejakého hlodavca. Naši nemohli ani okno otvoriť, v byte stále hmyz a kyslý puch kvasného procesu ovocia 🙄 A hádaj kto to vždy čistil, hrabal a 40 vedier divých jabĺk vyviezol? My, naša rodina! Keď sme apelovali na mesto, uznali, že máme pravdu, nevhodná drevina vysadená podľa vlastného uváženia bývalého suseda. Ale strom je strom, treba ho chrániť. Môj otec je onko pacient 75 rokov, ešte do minulého roka to upratoval. Až "konečne" ihličnany (korene) roztrhali našim vstupné schodisko a MUSELI ich vyrúbať. Zo strany divej košatej jablone opravovali potrubie, tak šla dolu tiež. KONEČNE 🙏
Stromy a prírodu treba chrániť, to áno, hlavne však v IV. ochrannom pásme, odkiaľ naši pohlavári vyvážajú kamióny denne 💰💰💰 Stačí sa postaviť v Terchovej vedľa cesty a máš v tom jasno. 😉

@jamimo @viesta
Ano,jasne ze z tohto pohladu je to ine....
S tym suhlasim...ze proste ten strom moze byt len na vhodnom mieste.uprimne,takro do hlbkx som sa nadtym ani nezamyslala.
Ved aj tieto nase obecne orechy sa musia obcas orezat,lebo idu do ryn,na fasady a co horsie,padaju konare,nicia lak na aute a ohrozuju ludi....
Pisala som to z pohladu,ze ja okolo toho chodim,upratujem to.....tak chcem aspon tie orechy.

@jamimo a tie jablka neboli jedle,ked ste ich vyhadzovali?/odhliadnuc od problemov,kt.spominas-tie chapem/

viestta
21. sep 2025
@osky

@jamimo @viesta
S tym suhlasim...ze proste ten strom moze byt len na vhodnom mieste.uprimne,takro do hlbkx som sa nadtym ani nezamyslala.
Ved aj tieto nase obecne orechy sa musia obcas orezat,lebo idu do ryn,na fasady a co horsie,padaju konare,nicia lak na aute a ohrozuju ludi....
Pisala som to z pohladu,ze ja okolo toho chodim,upratujem to.....tak chcem aspon tie orechy.

@jamimo a tie jablka neboli jedle,ked ste ich vyhadzovali?/odhliadnuc od problemov,kt.spominas-tie chapem/

@osky ty vies co su ozdobne jablone?

osky
21. sep 2025
@viestta

@osky ty vies co su ozdobne jablone?

@viestta vie,ze su i take.ale tie tam ona nespomina
Pise-jablon
A ja viem,ze aj planky su jedle/chodievali sne zbierat/...preto sa pytam,ci sa nedali zuzitkovat

viestta
21. sep 2025
@osky

@viestta vie,ze su i take.ale tie tam ona nespomina
Pise-jablon
A ja viem,ze aj planky su jedle/chodievali sne zbierat/...preto sa pytam,ci sa nedali zuzitkovat

@osky pise o divych jablkach

osky
22. sep 2025
@viestta

@osky pise o divych jablkach

@viestta to su planky-podla mna.
A tie su jedle...

viestta
22. sep 2025
@osky

@viestta to su planky-podla mna.
A tie su jedle...

@osky ano, otrevit sa z nich neotravis, ale nie kazdy je zavaraci typ. Ozaj, aky je rozdiel medzi orechom z parku a planym jablkom z parku? Orech mala nechat, plane jablka bolo treba zuzitkovat...

osky
22. sep 2025
@viestta

@osky ano, otrevit sa z nich neotravis, ale nie kazdy je zavaraci typ. Ozaj, aky je rozdiel medzi orechom z parku a planym jablkom z parku? Orech mala nechat, plane jablka bolo treba zuzitkovat...

@viestta prosim ta,nechytaj ma za slovicka!

Primarna tema bola o tom,ze co mi nepatri,nemam brat...nech je to hocikde.
Ked uz ale jablka tak ci tak upratovali,nadhodila som temu zuzitkovania...takze nehrajme sa tu hru,kto z koho...snad vies citat trochu ako to bolo myslene...

jamimo
22. sep 2025
@osky

@jamimo @viesta

@osky nie jablká neboli jedlé, také drobné, chrontavé. Naši si fakt vydýchli keď padla. Vieš, ono to väčšinou tak dopadne, ľudia v "dobrej vôli" vysádzajú hlava nehlava, však lebo strom navyše je vždy super nápad.... No a prejde 10-20 rokov, ten dobrák čo zasadil sa nestará, umrie, alebo sa odsťahuje a ty máš prúser pod oknom 🤷‍♀️
Preto aj kedysi sadili orechy popri ceste v dedine, aby nikomu nezavadzali keď naberú obrie rozmery. Stále tu však máme pozostatky folklóru (v zástavbe rodinných domov) 👉 zasadiť čo najďalej od domu a koniec pozemku, avšak na hrane pomaly u suseda 🤔 A sused sa môže aj vieš čo...

viestta
22. sep 2025
@osky

@viestta prosim ta,nechytaj ma za slovicka!

Primarna tema bola o tom,ze co mi nepatri,nemam brat...nech je to hocikde.
Ked uz ale jablka tak ci tak upratovali,nadhodila som temu zuzitkovania...takze nehrajme sa tu hru,kto z koho...snad vies citat trochu ako to bolo myslene...

@osky stae trvam na tom, ze na Slovensku je to nelegalne vysadeny strom na cudzom pozemku, ktory je verejne pristupny a ak z neho niekto zoberie urody, tak nic neporusil. Nech ma pan, alebo aj ty akykolvek nazor, tak ako sa daju obrat sipky pri ceste, alebo pozbierat huby v lese, tak sa daju pozbierat gastany v parku. Tak isto sa daju pozbierat aj orechy v medziblokovej zeni na sidlisku.

anonym_348bdf
22. sep 2025
@jamimo

čl. 5
Výsadba zelene
mesta.

@jamimo stačilo navrtat strom a naliat do neho taky sajrajt a strom by vykapal a mali by ste kľud

osky
22. sep 2025
@jamimo

@osky nie jablká neboli jedlé, také drobné, chrontavé. Naši si fakt vydýchli keď padla. Vieš, ono to väčšinou tak dopadne, ľudia v "dobrej vôli" vysádzajú hlava nehlava, však lebo strom navyše je vždy super nápad.... No a prejde 10-20 rokov, ten dobrák čo zasadil sa nestará, umrie, alebo sa odsťahuje a ty máš prúser pod oknom 🤷‍♀️
Preto aj kedysi sadili orechy popri ceste v dedine, aby nikomu nezavadzali keď naberú obrie rozmery. Stále tu však máme pozostatky folklóru (v zástavbe rodinných domov) 👉 zasadiť čo najďalej od domu a koniec pozemku, avšak na hrane pomaly u suseda 🤔 A sused sa môže aj vieš čo...

@jamimo
@viestta
Ved dobre.....ja uz som predtym pisala,ze z tohto pohladu to chapem...kedue stromy mozunponicit stavby alebonprodte sposobit ine problemy.
Sle stale trvam na tom,ze ak mi nieco nepatri,nezasadil som to ani sa o to nestaram,nemam to vo brat.
Viem,ze na to nie je zakon,ale ja hovorim o charaktere cloveka.
Je ine,ked
@jamimo mala padny dovod,a je ine to,co pise autir temy..
A je uplne ine zbierat orechy alebo hocico zasadene popri ceste/nemyslim statnu kukuricu a pod!/

anonym_87ea33
22. sep 2025

U nás v meste to neustále aj píšu v regionálnych novinách, že je zakázané čokoľvek sadiť na verejných priestranstvách, lebo ľudia to neustále porušujú, chcú mať tieň a stromy, ale v novinách píšu, že to je nezákonné, že oni nepoznajú pravidlá, ako ďaleko strom môže byť od bytovky, nevedia, či pod stromom nevedú nejaké káble a potrubia, čo ich môže potom strom koreňmi porušiť, nevedia, či sa tam nebude časom niečo kopať a strom bude zavadzať....skrátka tam nemajú čo sadiť, ak to nie je ich pozemok.
Ja som úplne na tvojej strane. Nevedela si, že ten strom si niekto privlastnuje, tak si si odtrhla. Však bežne aj na jeseň deťom na výtvarnú u nás na sídlisku trhame listy farebné, gaštany. By ma piclo, keby vyšiel pánko, že tento strom je jeho.....to ako má človek ako vedieť, keď je to verejné priestranstvo? Však ste sa mu nevlámali do záhrady.....ja by som sa spýtala, či má od neho papiere. A nechoďte sem s tými romantikami, že starý dedko si zasadil stromček, chudáčik. Porušil zákon? Porušil.

viestta
22. sep 2025
@osky

@jamimo
@viestta
Ved dobre.....ja uz som predtym pisala,ze z tohto pohladu to chapem...kedue stromy mozunponicit stavby alebonprodte sposobit ine problemy.
Sle stale trvam na tom,ze ak mi nieco nepatri,nezasadil som to ani sa o to nestaram,nemam to vo brat.
Viem,ze na to nie je zakon,ale ja hovorim o charaktere cloveka.
Je ine,ked
@jamimo mala padny dovod,a je ine to,co pise autir temy..
A je uplne ine zbierat orechy alebo hocico zasadene popri ceste/nemyslim statnu kukuricu a pod!/

@osky no nic, nechapes a nepochopis ani ked ti nakreslime...

jamimo
22. sep 2025
@anonym_348bdf

@jamimo stačilo navrtat strom a naliat do neho taky sajrajt a strom by vykapal a mali by ste kľud

@anonym_348bdf jasné, aj tak by sa dalo. A potom by sme ešte my mali problémy 🤷‍♀️

viestta
22. sep 2025
@anonym_348bdf

@anonym_348bdf ano, a suchy strom by v byurke vyvratilo, narobil by skody, nedajboze niekoho zranil. Toto su tak primitivne rady, ze to tazko aj slusne komentovat.

simca06022011
22. sep 2025

ak je to maly strom a pan si ho teda pred par rokmi zasadil, pravdepodobne sa tesi na kazdy orech a caka ked sa bude dat zbierat. V kazdom pripade bys om riesila skor to = ak nieco nei je vase, nie je to pred vasim domom, tak to neoberam,
Ano verejne priestranstva okolo bytoviek su verejnosti dostupne, niekedy patria k bytovke, inokedy nie, ale ludia z bytovky si ich casto zveladuju a sadia tam si stromy, ci ozdobne rastliny, kosia.. aj ked nie je pozemok pod tym ich, da sa povedat, ze maju nan narok viac ako nejaky okoloiduci? vsak? ten sa moze pokochat a ked tak pozbierat si na zemi ak su tam velke stromy (my tam mame napr gastan vo vnutrobloku, deti si pozbiieraju na jesen)
AK si chcete nazbierat orechy, najdite si predsa mimo velky orech, kadetade ich byva kopa a pozbierajte si

anonym_348bdf
22. sep 2025
@viestta

@anonym_348bdf ano, a suchy strom by v byurke vyvratilo, narobil by skody, nedajboze niekoho zranil. Toto su tak primitivne rady, ze to tazko aj slusne komentovat.

@viestta primitívna si jedine tak ty všade bola všetko vie ;) normálne umre strom tak si ho vyrezem keď ho nám doma..lenže ľudia sú leniví a radšej budú picovat na setko

viestta
22. sep 2025
@anonym_348bdf

@viestta primitívna si jedine tak ty všade bola všetko vie ;) normálne umre strom tak si ho vyrezem keď ho nám doma..lenže ľudia sú leniví a radšej budú picovat na setko

@anonym_348bdf na Vsetko.
Ty by si doma otravila strom? To naozaj? Ohrozila svoju rodinu?
Ale viem, partizancina na cudzom, to je nas "folklor". Ak strom zavadzia, da sa to riesit korektne a v sulade so zakonom.

simca06022011
22. sep 2025
@viestta

Ale viem, partizancina na cudzom, to je nas "folklor". Ak strom zavadzia, da sa to riesit korektne a v sulade so zakonom.

@viestta u nas takto celu skupinu stromov vyriesil nejaky partizan.. fakt hadam 20-30 stromov... zrazu tam vyrastol panelak :D tiez nedostal niekto povolenie, tak zrazu jedno rano vsetky stromy poskodene, dalsiu jar uz boli ko...
pri praci tiez mame chodnik okolo bytoviek a vedie v podsate rovno na namestie, upravili si to ludia, stromy mlade vysadili a uz nejaky exot im ich poskodil schvalne... ludia to ale nenahlasuju, len sa rozculuju, tieto kontretne nahlasili a riesilo sa to ako vandalizmus... je to proste na zlost. Potom pisti kopa ludi "ako horuco je" a biju sa o par parkoavci miest v tieni...ale strom zavadzia :D chorym hlavam akurat tak

jamimo
22. sep 2025
@viestta

@viestta určite by sme tam nenaliali nejaký ekrazit. Také zlovenské. Šli sme oficiálnou cestou... Ak by sa to nevyriešilo samo, už by sa neupratovalo, nečistilo- otec nevládze, mama sama určite nie, my bývame mimo, sestra nezáujem, brat tiež- flagmatici. Zvyšných 13 rodín na to 💩. Tak keby sa niekto pošmykol na slize a kaši z jabĺk na mestskom chodníku, nech žaluje mesto 🤷‍♀️

anonym_348bdf
22. sep 2025
@viestta

@viestta to je strašné ohrozenie rodiny keď navrtas dierky kde to nalejes a všetko je v ňom ;) vidieť že sa tomu hovno rozumieš len chces byť múdra ako všade 🤣

viestta
22. sep 2025
@anonym_348bdf

@viestta to je strašné ohrozenie rodiny keď navrtas dierky kde to nalejes a všetko je v ňom ;) vidieť že sa tomu hovno rozumieš len chces byť múdra ako všade 🤣

@anonym_348bdf ty fakt nechapes? Suchy strom moze vietor vyvratit... Civilizovany clovek vyrube strom mimo vegetacneho obdobia, bezpecne. Ak je potrebne, tak si najprv vybavi povolenie. Len uplny zadubenec zabije strom na koreni, pretoze ani omylom netusi ake to moze mat dosledky.

anonym_348bdf
22. sep 2025
@viestta

@anonym_348bdf ty fakt nechapes? Suchy strom moze vietor vyvratit... Civilizovany clovek vyrube strom mimo vegetacneho obdobia, bezpecne. Ak je potrebne, tak si najprv vybavi povolenie. Len uplny zadubenec zabije strom na koreni, pretoze ani omylom netusi ake to moze mat dosledky.

@viestta normálne zabijem a vytiahnem nebudem čakať pol roka ty máš fakt divný logiku

viestta
22. sep 2025
@simca06022011

ak je to maly strom a pan si ho teda pred par rokmi zasadil, pravdepodobne sa tesi na kazdy orech a caka ked sa bude dat zbierat. V kazdom pripade bys om riesila skor to = ak nieco nei je vase, nie je to pred vasim domom, tak to neoberam,
Ano verejne priestranstva okolo bytoviek su verejnosti dostupne, niekedy patria k bytovke, inokedy nie, ale ludia z bytovky si ich casto zveladuju a sadia tam si stromy, ci ozdobne rastliny, kosia.. aj ked nie je pozemok pod tym ich, da sa povedat, ze maju nan narok viac ako nejaky okoloiduci? vsak? ten sa moze pokochat a ked tak pozbierat si na zemi ak su tam velke stromy (my tam mame napr gastan vo vnutrobloku, deti si pozbiieraju na jesen)
AK si chcete nazbierat orechy, najdite si predsa mimo velky orech, kadetade ich byva kopa a pozbierajte si

@simca06022011 u nas tak iniciativne susedy povysadali kriky okolo chodnika. Ako napad fajn, az na to, ze ich vysadili presne nad vedenie teplovodu. Zaciatkom leta sa teplovod opravoval, tak vsetky ich opatrovane kricky skoncili v lyzici bagra.

viestta
22. sep 2025
@anonym_348bdf

@viestta normálne zabijem a vytiahnem nebudem čakať pol roka ty máš fakt divný logiku

@anonym_348bdf alebo pockam do konca oktobra, zoberiem pilu a vyrezem. Nemusim nic vrtat, nemusim nic nalievat. Tak ako to robia vsetci co maju vsetkych 5 pohromade.
Ale ano, niekto to otravenie stromu povazuje za normalny postup. Ja nie.