icon

Možnosti pre 4-člennú rodinu v 2-izbovom byte

2. nov 2025

Viem, že väčšina z Vás tu má obrovské domy a byty. Ja momentálne stojím pred dilemou čo robiť. 2i byt sme kupovali ešte bezdetný a mladí, čiže sme až tak do budúcnosti nepremýšľali. Samozrejme za tú dobu byty ale aj úroky išli hore, hypotéku si rozhodne navyšovať nechcem, odmietam mať mesačnú splátku 400€ a krkat. Žiaľ, nie sme ľudia, ktorí zarábajú 3000€ mesačne. Sme obyčajný pracujúci ľudia. Ale moja babka na mňa prepísala pol bytu. Čiže ak by sme predali tento náš 2i a z tej polky babkinho bytu niečo doložili vieme si kúpiť väčší byt alebo mám radšej investovať do splatenia hypo? Alebo prerobiť aktuálny byt? Nechať si tento a dat ho do prenájmu a kúpiť väčší mi nevyjde. A tiež aj ten väčší bude také ltt finančne lebo si chcem nechať niečo aj na prerábku.. ako chcela by som aspoň čiastočne prerobený ale predsa nábytok bude treba nový a tak. Takže neviem čo robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste ?

Strana
z4
autor
2. nov 2025

@anonym_autor žije tu vôbec nejaká 4 členná rodina v 2 i byte ?

pribinak
2. nov 2025

Väčšina? Nemyslím si …..
Množstvo 4 členných rodín žije v 2 izbovom byte
Neporovnavaj sa, ty vieš aká je vaša finančná a rodinná situácia a podľa toho sa zariad

sasa1310
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor veľa ľudí žijú v 2izbovom štyria. Ja by som ale kúpila väčší, nakoľko môj názor je, že žijeme len raz a čo sa týka nehnuteľností, stále to beriem investične. Aj voči deťom budú mať časom väčšie dedičstvo. Ale môj názor nemusí vyhovovať tebe. Ty musíš vedieť aké sú vaše priority a možnosti.
A polovicu babkinho bytu by som nechávala pre seba do budúcna a neriešila by som s ním nič. Však aj tak asi nemôžeš, keď druhú polovicu vlastní niekto druhý

autor
2. nov 2025
@pribinak

Väčšina? Nemyslím si …..
Množstvo 4 členných rodín žije v 2 izbovom byte
Neporovnavaj sa, ty vieš aká je vaša finančná a rodinná situácia a podľa toho sa zariad

@pribinak tak vieš, niekedy sa cítim blbo keď poviem že žijeme v 2i byte a tí čo žijú v dome .. no "vás tam je ako hadou". Tak nepadne to dobre. Akože dalo by sa doložiť z tej polky bytu a ísť do väčšieho samozrejme závisí od ponuky .. lebo teraz poväčšine samé novostavby za 300 000€ 🫣

autor
2. nov 2025
@sasa1310

@anonym_autor veľa ľudí žijú v 2izbovom štyria. Ja by som ale kúpila väčší, nakoľko môj názor je, že žijeme len raz a čo sa týka nehnuteľností, stále to beriem investične. Aj voči deťom budú mať časom väčšie dedičstvo. Ale môj názor nemusí vyhovovať tebe. Ty musíš vedieť aké sú vaše priority a možnosti.
A polovicu babkinho bytu by som nechávala pre seba do budúcna a neriešila by som s ním nič. Však aj tak asi nemôžeš, keď druhú polovicu vlastní niekto druhý

@sasa1310 druhú polovicu vlastní môj strýko a sme dohodnutý byt predať.

sasa1310
2. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310 druhú polovicu vlastní môj strýko a sme dohodnutý byt predať.

@anonym_autor tak jednoznačne predať aj 2izbak a ísť do väčšieho. Či čo si chcela robiť s peniazmi? nechať na účte, nech klesajú na hodnote, alebo nebodaj kúpila auto a minula ich?

viestta
2. nov 2025

a co tak odkupit od sryka jeho druhu polovicu z predaja toho dvojizbaku a prerobit ho?

autor
2. nov 2025
@viestta

a co tak odkupit od sryka jeho druhu polovicu z predaja toho dvojizbaku a prerobit ho?

@viestta to je tiež 2izbak , aj nad tým som premýšľala a ešte k tomu úplne v pôvodnom stave

bonboniera
2. nov 2025

400€ splátka hypo mesačne je veľa pre dvoch pracujúcich ľudí? Či som to zle pochopila?

autor
2. nov 2025
@sasa1310

@anonym_autor tak jednoznačne predať aj 2izbak a ísť do väčšieho. Či čo si chcela robiť s peniazmi? nechať na účte, nech klesajú na hodnote, alebo nebodaj kúpila auto a minula ich?

@sasa1310 no deťom nechať € som premýšľala

anonym_319e8b
2. nov 2025

@anonym_autor kamarátka žija s ex a 2deťmi roky v jednoozbáku. Aké veľké sú deti?

miselka257
2. nov 2025

určite predajte 2 izbák a choďte do väčšieho, bude sa vám lepšie bývať a nič si z toho nerob, že žijete 4 v dvojizbáku, nie ste prví ani poslední čo takto bývajú, kamarátka tak bývala s rodičmi tiež a bolo ich 5 dokonca 😅

anonym_fb7d20
2. nov 2025

Môj muž vyrástol v 2i byte s 2 sestrami (5členna rodina) a prežili všetci. My sme 7.5r prežili tiež v 2i byte a až tak extra nám nič nechýbalo, keď som nastúpila do práce + deti krúžky, chodili sme domov len spať 😂🙈. Ale teda potom sme šli do väčšieho - sťahovali sme sa do iného mesta.

anonym_b68c2c
2. nov 2025

Ak sa ide predavat aj byt od babky tak ja by som realne zhodnotila ci vam to po predaji vasho a tej polovice vyjde na nejaky slusny vacsi a ak ano, urcite by som kupila vacsi. Len pozor, lebo pises ze ten po babke je v povodnom stave, tak ozaj dobre si to zistite. A ze zijete v 2 izbovom je uplne ok, radsej zit v tom na co mam ako sa dostat do zbytocnych financnych problemov. Ked som kupovala jednoizbak, bola som na obhliadke, kde tam zila 4 clenna rodina a to nemali ani balkon a pivnicu.

anonym_aa803d
2. nov 2025

@anonym_autor my budeme 3 v 2-izbovom byte a nepríde mi to niečo strašne. Pri dnešných cenách som vďačná že mame vlastný byt. A do väčšieho pôjdeme až vtedy keď splatime tuto hypotéku, nakoľko odmietame platiť mesačne banke pomaly 1000€ mesačne.
Každý má iný cieľ, niekto musí byt v dome. Ja by som v dome byť nechcela a ešte k tomu mimo mesto. Ja radšej budem v menšom a budem v centre.

kacena4
2. nov 2025

no vacsina to urcite nie je, poznam rodicu so 4 detmi byvajucimi v 2 izbaku. my male 3 deti v 3 izbaku a donedavna sme mali 4 deti a uplne v poho sme to zvladli. je to o nastavenych prioritach a hodnotach. nepotrebujem obrovsky dom aby sme sa "hladali" v nom... drzim palceky

sasa1310
2. nov 2025
@anonym_autor

@sasa1310 no deťom nechať € som premýšľala

@anonym_autor kúpila by som väčší

amdornik
2. nov 2025

@anonym_autor
1. Ako predáš babkinu polovicu bytu?
2. Ak je to možné, že spolu s ďalším majiteľom ste už dohodnutí na predaji a budeš mať z toho financie, nezabúdaj, je to dar a tieto financie sú IBA tvoje. odložila by som ich na nejaký dlhodobý investičný fond, kde by postupne na seba zarábali, nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať. záleží tiež na tom, aká to bude suma.... alebo ich použiť do väčšieho bytu, ale podiely si s mužom dajte zapísať podľa toho, koľko do toho toho svojho daru vložíš, určite by som nešla 50:50. dnes už nie je istý ani nos medzi očami, tobôž manželstvá...
3. k otázke: podľa môjho názoru je stále veľmi veľa rodín, ktoré sú 4-členné (ba i viac) a žijú v 2-izbovom byte. ja poznám z 3-izbového 6-člennú rodinu napríklad. čiže podobná situácia.
4. nepíšeš vek detí, ak sú ešte relatívne malé (do 10 rokov) tak v tom byte podľa mňa vydržíte aj naďalej, ak máš obavy z budúcnosti a z vyššej hypotéky. deti sa rozpŕchnu na vysoké školy a do sveta a vy zistíte, že 2-izbák je akurát na staré kolená.
5. alebo risknúť, byt predať a kúpiť väčší, hypotéku navýšiť, tých 400 eur mesačne je ešte stále krásna splátka na dnešnú dobu. predsa len, určite zarobíte s mužom aspoň 1 800 eur či viac... trošku sa uskromníte a prežijete. rozhodne by som nesiahala na babkin podiel, ktorý patrí tebe. alebo siahni. a byt kúpte napríklad v podiele ty 3/4 on 1/4 (chápeš, podľa toho, koľko tam vložíte ako manželia a aký podiel by boli prachy z tvojho daru)...

tykat
2. nov 2025

@anonym_autor hlavne, ak predate ten babkin byt tak peniaze nepchaj do ziadnej prerabky 2izbaku. Kup hned vacsi byt. Aj v neprerobenom sa da byvat a prerabat postupne.

amdornik
2. nov 2025
@tykat

@anonym_autor hlavne, ak predate ten babkin byt tak peniaze nepchaj do ziadnej prerabky 2izbaku. Kup hned vacsi byt. Aj v neprerobenom sa da byvat a prerabat postupne.

@tykat no toto by som v živote nedopustila, mať tak dve deti. vieš si predstaviť prerábať jadro s 2 deťmi a bývať tam? alebo elektriku? žila si tak? žili ste priamo v tom byte, ktorý ste prerábali? no toto nie, tade cesta nevedie.

damianadam
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor poznám veľa rodín, ktoré takto žijú a popravde pri cene aktuálnych hypoték by som tak aj zostala. Deti čoskoro vyrastú a pre vás bude 2izbak postačujúci. My sme spali v obývačke a syn mal detskú v spálni. Teraz síce máme 3izb ale čakáme tretie bábätko a určite to nechceme meniť. Rozhodujte sa podľa aktuálnej finančnej situácie nie ľudí okolo seba. Pracovať iba na splácanie hypotéky a úverov nie je život. A deti naozaj nepotrebujú k šťastnému životu obrovský priestor

tykat
2. nov 2025
@amdornik

@tykat no toto by som v živote nedopustila, mať tak dve deti. vieš si predstaviť prerábať jadro s 2 deťmi a bývať tam? alebo elektriku? žila si tak? žili ste priamo v tom byte, ktorý ste prerábali? no toto nie, tade cesta nevedie.

@amdornik ked by som.sa tlacila v 2izbaku tak kludne idem do vacsieho neprerobeneho. A prerabku kupelne si naplanujem.cez prazdniny kym deti budu v taboroch, u starych rodicov a pod. A inak...keby prerabali tak zase len ten 2izbak co v nom byvaju, nie?
A ano absolvovala som prerabku kupelne, vymenu okien... ked sme byvali v dome a viem co to obnasa.

anonym_25ef17
2. nov 2025

My žijeme dvaja v 1 izbovom byte
nizke výdavky a aj keby hocico sa stalo,tak nieje to o hubu platiť výdavky
Takže ci vyplatit hypo alebo kúpiť väčší?no ja osobne by som vyplatila hypo a mať kľudný život
Nehovoriac aj na hypoteke koľko sa zbytočne preplatí

amdornik
2. nov 2025
@tykat

@amdornik ked by som.sa tlacila v 2izbaku tak kludne idem do vacsieho neprerobeneho. A prerabku kupelne si naplanujem.cez prazdniny kym deti budu v taboroch, u starych rodicov a pod. A inak...keby prerabali tak zase len ten 2izbak co v nom byvaju, nie?
A ano absolvovala som prerabku kupelne, vymenu okien... ked sme byvali v dome a viem co to obnasa.

@tykat ale v dome a na byte je rozdiel. ja som žila v byte, ktorý som prerábala. žila som tam sama, bola som vtedy bezdetná. no i tak na to najhoršie obdobie (jadro) som si prenajala na týždeň izbu na stredoškolskom internáte. lebo to sa nemôžeš vyčúrať, vykadiť, osprchovať, uvariť, či vôbec napustiť si vodu do pohára, skrátka nič.
a to s prerábkou 2-izbového, to som nepochopila autorku, o čom píše. však sa jej zdá, že je malý, načo ho prerábať?

tykat
2. nov 2025
@amdornik

@tykat ale v dome a na byte je rozdiel. ja som žila v byte, ktorý som prerábala. žila som tam sama, bola som vtedy bezdetná. no i tak na to najhoršie obdobie (jadro) som si prenajala na týždeň izbu na stredoškolskom internáte. lebo to sa nemôžeš vyčúrať, vykadiť, osprchovať, uvariť, či vôbec napustiť si vodu do pohára, skrátka nič.
a to s prerábkou 2-izbového, to som nepochopila autorku, o čom píše. však sa jej zdá, že je malý, načo ho prerábať?

@amdornik takto,my sme prerabali byt (jadro, okna) a potom dom (okna, kuchyna, kupelna...) S malymi detmi. Takze mam skusenost. Ano, musis si na ten cas zabezpecit byvanie inde. Da sa to.

autor
2. nov 2025
@amdornik

@amdornik tak ja mám 2izbovy a premýšľam nad kupou väčšieho, tak mi pride zbytočne prerábať tiež 2 izbový byt po babke keď je veľkosťou taký istý. Tam skôr predaj a keď tak doložiť a ísť buď do troj alebo štvorizboveho

anonym_dda3be
2. nov 2025
@anonym_autor

@amdornik tak ja mám 2izbovy a premýšľam nad kupou väčšieho, tak mi pride zbytočne prerábať tiež 2 izbový byt po babke keď je veľkosťou taký istý. Tam skôr predaj a keď tak doložiť a ísť buď do troj alebo štvorizboveho

@anonym_autor ono záleží aj aký veľký máš ten 2 izbový byt.
My sme štyria v 2 izbovom byte, ktorý ma 70 m2
Deti majú veľkú izbu a my máme obyvackospalnu kde je manželská posteľ veľký gauč v tvare u, stolík, veľká komoda a dve skrinky. Čiže veľká izba.
Máme chodbu, predsieň a samostatnú kuchyňu, kde mám linku do L, špajzu a celky stôl so 6 stoličkami.
Takze záleží aký máš ten byt.

autor
2. nov 2025
@amdornik

@anonym_autor
1. Ako predáš babkinu polovicu bytu?
2. Ak je to možné, že spolu s ďalším majiteľom ste už dohodnutí na predaji a budeš mať z toho financie, nezabúdaj, je to dar a tieto financie sú IBA tvoje. odložila by som ich na nejaký dlhodobý investičný fond, kde by postupne na seba zarábali, nikdy nevieš, kedy ich budeš potrebovať. záleží tiež na tom, aká to bude suma.... alebo ich použiť do väčšieho bytu, ale podiely si s mužom dajte zapísať podľa toho, koľko do toho toho svojho daru vložíš, určite by som nešla 50:50. dnes už nie je istý ani nos medzi očami, tobôž manželstvá...
3. k otázke: podľa môjho názoru je stále veľmi veľa rodín, ktoré sú 4-členné (ba i viac) a žijú v 2-izbovom byte. ja poznám z 3-izbového 6-člennú rodinu napríklad. čiže podobná situácia.
4. nepíšeš vek detí, ak sú ešte relatívne malé (do 10 rokov) tak v tom byte podľa mňa vydržíte aj naďalej, ak máš obavy z budúcnosti a z vyššej hypotéky. deti sa rozpŕchnu na vysoké školy a do sveta a vy zistíte, že 2-izbák je akurát na staré kolená.
5. alebo risknúť, byt predať a kúpiť väčší, hypotéku navýšiť, tých 400 eur mesačne je ešte stále krásna splátka na dnešnú dobu. predsa len, určite zarobíte s mužom aspoň 1 800 eur či viac... trošku sa uskromníte a prežijete. rozhodne by som nesiahala na babkin podiel, ktorý patrí tebe. alebo siahni. a byt kúpte napríklad v podiele ty 3/4 on 1/4 (chápeš, podľa toho, koľko tam vložíte ako manželia a aký podiel by boli prachy z tvojho daru)...

@amdornik chápem čo hovoríš a máš pravdu. Áno rozumiem. Určite by som to potom riešila ako píšeš ak by sa náhodou kupoval byť tak nie 50:50 ale ako si napísala. No uvidime podľa ponúk v okolí. Čo sa týka predaju babkinho bytu tam sme už dohodnutý na predaji tej nehnuteľnosti , tam nie je o čom.

autor
2. nov 2025
@anonym_319e8b

@anonym_autor kamarátka žija s ex a 2deťmi roky v jednoozbáku. Aké veľké sú deti?

@anonym_319e8b majú 10 a 8 rokov

autor
2. nov 2025
@anonym_dda3be

@anonym_autor ono záleží aj aký veľký máš ten 2 izbový byt.
My sme štyria v 2 izbovom byte, ktorý ma 70 m2
Deti majú veľkú izbu a my máme obyvackospalnu kde je manželská posteľ veľký gauč v tvare u, stolík, veľká komoda a dve skrinky. Čiže veľká izba.
Máme chodbu, predsieň a samostatnú kuchyňu, kde mám linku do L, špajzu a celky stôl so 6 stoličkami.
Takze záleží aký máš ten byt.

@anonym_dda3be fuuu tak to máš obrovský 2 izbak , náš má 54m2

Strana
z4