icon

Možnosti pre 4-člennú rodinu v 2-izbovom byte

2. nov 2025

Viem, že väčšina z Vás tu má obrovské domy a byty. Ja momentálne stojím pred dilemou čo robiť. 2i byt sme kupovali ešte bezdetný a mladí, čiže sme až tak do budúcnosti nepremýšľali. Samozrejme za tú dobu byty ale aj úroky išli hore, hypotéku si rozhodne navyšovať nechcem, odmietam mať mesačnú splátku 400€ a krkat. Žiaľ, nie sme ľudia, ktorí zarábajú 3000€ mesačne. Sme obyčajný pracujúci ľudia. Ale moja babka na mňa prepísala pol bytu. Čiže ak by sme predali tento náš 2i a z tej polky babkinho bytu niečo doložili vieme si kúpiť väčší byt alebo mám radšej investovať do splatenia hypo? Alebo prerobiť aktuálny byt? Nechať si tento a dat ho do prenájmu a kúpiť väčší mi nevyjde. A tiež aj ten väčší bude také ltt finančne lebo si chcem nechať niečo aj na prerábku.. ako chcela by som aspoň čiastočne prerobený ale predsa nábytok bude treba nový a tak. Takže neviem čo robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste ?

anonym_dda3be
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_dda3be fuuu tak to máš obrovský 2 izbak , náš má 54m2

@anonym_autor tak je to taký menší a obývačku máte zvlášť od kuchyne? Ako to máte rozdelené so spaním. A vôbec sa nemusíš hanbiť hovoriť ľudom, že ste v 2 izbaku, u nás v meste sú 2 izbové byt bežne pre 4 člennú rodinu, my tu máme samé činžiaku., kde vždy na poschodí sú dva 2 izbové a 1 trojozbovy. A tie 2 izbové obývajú rodiny, nie jednotlivci. Susedka vedľa mňa ma 60m2 a tiež sú štyria, a ro ma dospelé deti

anonym_f2eee5
2. nov 2025

Ak by bola moznost a financie, isla by som do väčšieho.. treba zvazit stav v akom je, co tam treba urobiť... Nabytok niekedy ostava, vies svoj zobrat docasne, to je polozka, co ta tak nesuri.. ale neprerobena elektrina ci kupelna povodna, to by som sa zamyslela, lebo to je rekonštrukcia, ze je vsetko spinave z toho a nevieš tam existovať vtedy
A zit 4 v 2izb je normálne

anonym_d6c722
2. nov 2025

Kúpila by som väčší byt

autor
2. nov 2025
@anonym_dda3be

@anonym_autor tak je to taký menší a obývačku máte zvlášť od kuchyne? Ako to máte rozdelené so spaním. A vôbec sa nemusíš hanbiť hovoriť ľudom, že ste v 2 izbaku, u nás v meste sú 2 izbové byt bežne pre 4 člennú rodinu, my tu máme samé činžiaku., kde vždy na poschodí sú dva 2 izbové a 1 trojozbovy. A tie 2 izbové obývajú rodiny, nie jednotlivci. Susedka vedľa mňa ma 60m2 a tiež sú štyria, a ro ma dospelé deti

@anonym_dda3be kuchyňu , izby aj wc od kúpeľne máme oddelené. Akože zatiaľ sa nám nežije zlé len rozmýšľam keď chalani budú väčší aj viacej súkromia budú chcieť. My tiež ..

anonym_11c7c4
2. nov 2025

Počítaj s variantou, že jeden z vás príde o prácu kvôli kríze. Tak aby ste vedeli utiahnuť hypotéku.

luccija
2. nov 2025

@anonym_autor kúpila by som väčší byt, ale neviem či práve 4 izbový o pár rokov môžu odísť na SS internáty a VS.Ale neminula by som peniaze na doraz.Urcite neodkladat celú sumu pre deti za 10,15 r. nebudú mať hodnotu.

btus
2. nov 2025

@anonym_autor kamarátka má 2 izbový byt a dve deti. byt má cca ako vy, 54m2. Z tej väčšej izby majú obývačku so spálňou a tá menšia izba je detská. Majú poschodovú posteľ, 2 stoly a ešte aj skriňu na oblečenie. Podľa mňa, ak sa to pekne a dobre zariadi je možné takto existovať.

deti95060810
2. nov 2025

ja by som predala oba byty a išla do domu.

amdornik
2. nov 2025
@tykat

@amdornik takto,my sme prerabali byt (jadro, okna) a potom dom (okna, kuchyna, kupelna...) S malymi detmi. Takze mam skusenost. Ano, musis si na ten cas zabezpecit byvanie inde. Da sa to.

@tykat ale ty si autorke napísala toto: Aj v neprerobenom sa da byvat a prerabat postupne
a ja tvrdím, nie, nedá sa bývať a prerábať. musíš odtiaľ odísť preč pri prerábkach..

amdornik
2. nov 2025
@anonym_11c7c4

Počítaj s variantou, že jeden z vás príde o prácu kvôli kríze. Tak aby ste vedeli utiahnuť hypotéku.

@anonym_11c7c4 jeden z vás príde o prácu? čo si ty veštica? druhýkrát voľ vhodnejšie vety.... môže sa stať, že jeden z vás.......

anonym_c5dba8
2. nov 2025

My sme boli do minuleho roka v malickom 3i - siesti. 60m2 bol aj s lodziou. Ako to uz bol masaker. Ta jedna izba bola len poschodovka, postielka a 1 skrina a boxy na hracky. Deti tam len spali, ulohy si robili v obyvacke alebo v kuchyni, aj tam bolo malo miesta a hrali sa tiez v obyvacke. V spalni narvano, muzov mini stolik na pracu, postel a mala koliska, ked sme sli do domu, bol najvyssi cas, lebo najmladsia uz potrebovala vacsiu postielku. V dome nam ale tiez "chybaju" aspon 2 izby este na moje a muzove zaluby aspon s tym, ze deti mame podelene, ze 1 izba chlapci a druha dievcata. Tiez nic velke.
Taky ale 3 izbak by bol lepsi, ale zas, ak nemate inu moznost...tak da sa tak zit. Ja som so sestrou nemala detsku, az potom neskor rodicia zrusili obyvacku a spravili nam tam detsku, no bola to prechodna izba. Takze sukromie tiez ziadne.

tykat
2. nov 2025
@amdornik

@tykat ale ty si autorke napísala toto: Aj v neprerobenom sa da byvat a prerabat postupne
a ja tvrdím, nie, nedá sa bývať a prerábať. musíš odtiaľ odísť preč pri prerábkach..

@amdornik ano, da sa byvat v neprerobenom, a ano da sa prerabat postupne. Nikde nepisem ze tam ma byvat pocas postupnej prerabky. Jadro nam prerabali tyzden (cez prazdniny), okna vymenili za 1 den, kuchynu 2 dni....Neprerabali sme mesiac ci dva v kuse.

amdornik
2. nov 2025
@tykat

@amdornik ano, da sa byvat v neprerobenom, a ano da sa prerabat postupne. Nikde nepisem ze tam ma byvat pocas postupnej prerabky. Jadro nam prerabali tyzden (cez prazdniny), okna vymenili za 1 den, kuchynu 2 dni....Neprerabali sme mesiac ci dva v kuse.

@tykat len tu sa bavíme o autorke. a ona očividne asi by nemala kam ísť so 4-člennou rodinou počas tých občasných prerábok... ale tak OK, rozumieme sa...

marsmykkok
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_dda3be kuchyňu , izby aj wc od kúpeľne máme oddelené. Akože zatiaľ sa nám nežije zlé len rozmýšľam keď chalani budú väčší aj viacej súkromia budú chcieť. My tiež ..

@anonym_autor Tak teraz najviac idú a najdrahšie sú dvoizbáky. Neviete proste predať tento svoj za takú cenu že si zaň kúpite hoci menší trojizbák napríklad na horšom sídlisku/lokalite ako bývate teraz? Aké mesto to vlastne je? Ak nie nejaké mini myslím že by to bolo reálne niečo nájsť

autor
2. nov 2025
@anonym_11c7c4

@anonym_11c7c4 tak hypotéku máme na tento byt, verím že o prácu neprídeme. Hypo by sme si nenavysovali, momentálne máme hypo 40 000 a platíme 170€ mesačne. Cize nie je to suma ktorá by nás zruinovala. A sme ľudia, ktorí nikdy neboli nezamestnaní , pôjdem aj hajzle suchat ak to bude potrebné

autor
2. nov 2025
@deti95060810

ja by som predala oba byty a išla do domu.

@deti95060810 Dom nechceme. V našom BB kraji sú velmi drahé a za 200 000€ tu rozhodne nekúpim dom do ktorého by nebolo treba investovať a tam ja počítam aj z moznostami že sa niečo stane a nie sú to lacné záležitosti. Okrem toho obaja mame radi pohodlie, prísť domov a nič neriešiť .. a nie treba mi kosiť, treba toto a hento. Sme ľudia čo vyrástli v byte. Dom ma nelákala

autor
2. nov 2025
@marsmykkok

@anonym_autor Tak teraz najviac idú a najdrahšie sú dvoizbáky. Neviete proste predať tento svoj za takú cenu že si zaň kúpite hoci menší trojizbák napríklad na horšom sídlisku/lokalite ako bývate teraz? Aké mesto to vlastne je? Ak nie nejaké mini myslím že by to bolo reálne niečo nájsť

@marsmykkok je to Zvolen. Do horšej lokality nechcem ísť len v okolí centra kvôli škole. Nakoľko auto máme jedno. 1i byty idú také ako máme my po 120 000 by sme v pohode predali, ten babkin počitam 150 000€:2 lebo som spolumajiteľ. Ten babkin má lukratívnu lokalitu a 2 balkóny. Čize by som mala 195000€ na väčší byt. Maximálne by som chcela kúpiť za 180 000

zmrzlinka2021
2. nov 2025
@bonboniera

400€ splátka hypo mesačne je veľa pre dvoch pracujúcich ľudí? Či som to zle pochopila?

@bonboniera ale oni sú obyčajní pracujúci ľudia 😂😂😂

zmrzlinka2021
2. nov 2025

@anonym_autor

Prestaňte dvojizbak, prirátajte peniaze z bytu babky a kúpte 3 izbový byt.

S malými deťmi ešte v dvojizbaku sa dá ale čím budú staršie, bude to narocnejsie

autor
2. nov 2025
@zmrzlinka2021

@anonym_autor

Prestaňte dvojizbak, prirátajte peniaze z bytu babky a kúpte 3 izbový byt.

S malými deťmi ešte v dvojizbaku sa dá ale čím budú staršie, bude to narocnejsie

@zmrzlinka2021 veď presne nad týmto premýšľame. Že teraz to je ok ale s takými pubertakmi si to neviem teda predstaviť

zmrzlinka2021
2. nov 2025
@anonym_autor

@zmrzlinka2021 veď presne nad týmto premýšľame. Že teraz to je ok ale s takými pubertakmi si to neviem teda predstaviť

@anonym_autor ako prežijete. Ale ak je možnosť, riešte to teraz. Ceny nehnuteľností budú len rast

autor
2. nov 2025
@bonboniera

400€ splátka hypo mesačne je veľa pre dvoch pracujúcich ľudí? Či som to zle pochopila?

@bonboniera tak momentálne máme splátku 170€ mesačne, nehovorím že by sme neutiahli aj viac ale zase nechcem ju navyšovať proste.

autor
Autor odpoveď zmazal
euka210
2. nov 2025

@anonym_autor neviem, co robit. Ja ako dieta, sme boli 5 v 3i a mala som spoluziakov, ktori bezne boli 4 v 2i. Takze sa to da a myslim, ze aj dnes bezna vec.

letfenixa
2. nov 2025

@anonym_autor vyrastala som tak, v jednej izbe bola spalna rodičov plus obývačka, v druhej som bola ja s bratom. Izby mali rozmer 6x3,5 m.

anonym_6d773e
3. nov 2025

nikdy nepochopim , ako moze niekto pracovat za menej ako 3000 mesacne. Nedaju mi tolko, tak idem inde, ved zamestnani je vela.

autor
3. nov 2025
@anonym_6d773e

nikdy nepochopim , ako moze niekto pracovat za menej ako 3000 mesacne. Nedaju mi tolko, tak idem inde, ved zamestnani je vela.

@anonym_6d773e hahah úplne normálne. Vieš v dnešnom svete nepotrebujeme len úradníkov ale aj obyčajných ľudí napr vo výrobe , v obchode a bez adekvátneho vzdelania, praxe alebo známosti sa na takú pozíciu proste nedostaneš. Je to smutné že to musím vysvetľovať dospelej žene. Áno, dnešný svet potrebuje aj ľudí ktorí robia v obchode , ktorí robia "obyčajne" práce aj tie sú potrebné.

amdornik
3. nov 2025
@anonym_6d773e

@anonym_6d773e Primitívny príspevok od veci a od témy. A od reality...

amdornik
3. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6d773e hahah úplne normálne. Vieš v dnešnom svete nepotrebujeme len úradníkov ale aj obyčajných ľudí napr vo výrobe , v obchode a bez adekvátneho vzdelania, praxe alebo známosti sa na takú pozíciu proste nedostaneš. Je to smutné že to musím vysvetľovať dospelej žene. Áno, dnešný svet potrebuje aj ľudí ktorí robia v obchode , ktorí robia "obyčajne" práce aj tie sú potrebné.

@anonym_autor Aj úradníci na najnižších pozíciách v štátnej správe majú v čistom okolo 800. Ja neviem, čo týmto príspevkom chcela dotyčná. Asi len do Teba rypnúť. Ignoruj...

damianadam
3. nov 2025
@anonym_6d773e

@anonym_6d773e 3000€ bežný zamestnanec nezarobí takmer nikde v bežnej pozícii. Ani niektorí manažéri toľko c čistom nemajú. Možno tak szco