Možnosti pre 4-člennú rodinu v 2-izbovom byte
Viem, že väčšina z Vás tu má obrovské domy a byty. Ja momentálne stojím pred dilemou čo robiť. 2i byt sme kupovali ešte bezdetný a mladí, čiže sme až tak do budúcnosti nepremýšľali. Samozrejme za tú dobu byty ale aj úroky išli hore, hypotéku si rozhodne navyšovať nechcem, odmietam mať mesačnú splátku 400€ a krkat. Žiaľ, nie sme ľudia, ktorí zarábajú 3000€ mesačne. Sme obyčajný pracujúci ľudia. Ale moja babka na mňa prepísala pol bytu. Čiže ak by sme predali tento náš 2i a z tej polky babkinho bytu niečo doložili vieme si kúpiť väčší byt alebo mám radšej investovať do splatenia hypo? Alebo prerobiť aktuálny byt? Nechať si tento a dat ho do prenájmu a kúpiť väčší mi nevyjde. A tiež aj ten väčší bude také ltt finančne lebo si chcem nechať niečo aj na prerábku.. ako chcela by som aspoň čiastočne prerobený ale predsa nábytok bude treba nový a tak. Takže neviem čo robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste ?
@damianadam a kto ti zakazuje byt SZCO... pozri v madarsku kolko tisic zarobia vsetci. Aj upratovacky aj upratovacka kludne 200 000 mesacne
@anonym_6d773e V Maďarsku upratovačky určite nezarábajú tisíce eur mesačne, bežná mzda je okolo 400–500 eur.
Ale chápem, na internete si každý môže pridať pár núl, keď sa mu hodí 😊
@anonym_6d773e V Maďarsku upratovačky určite nezarábajú tisíce eur mesačne, bežná mzda je okolo 400–500 eur.
Ale chápem, na internete si každý môže pridať pár núl, keď sa mu hodí 😊
@anonym_autor zrejme boli myslené forinty.
@anonym_autor zrejme boli myslené forinty.
@letfenixa áno, to dáva zmysel. To je v € cca 500. Čiže to nie sú žiadne tisíce 😁
400€ splátka hypo mesačne je veľa pre dvoch pracujúcich ľudí? Či som to zle pochopila?
@bonboniera sú ženy ktoré chodia do práce za 900€ a muži za 1200€......nežijeme všetci v BA kraji kde sa trošku inak zarába.....a pri dvoch deťoch je to veľa.
@anonym_autor žije tu vôbec nejaká 4 členná rodina v 2 i byte ?
@anonym_autor my sme žili 5clenna rodina v 2.izbovom byte 7 rokov....nesťažujem sa...bolo uz malo priestoru, ale praktické na udrzbu
@damianadam a kto ti zakazuje byt SZCO... pozri v madarsku kolko tisic zarobia vsetci. Aj upratovacky aj upratovacka kludne 200 000 mesacne
@anonym_6d773e 😁 ja živnostník som preto viem čo píšem a konkrétne som aj upratovačka a 3000€ by som zarobila v čistom po odrátani odvodov iba ak by som ťahala 12ky každý deň aj víkend 🙂 a to som si svojím platom spokojná
@letfenixa áno, to dáva zmysel. To je v € cca 500. Čiže to nie sú žiadne tisíce 😁
@anonym_autor 😁😁😁 nevydalo
@bonboniera sú ženy ktoré chodia do práce za 900€ a muži za 1200€......nežijeme všetci v BA kraji kde sa trošku inak zarába.....a pri dvoch deťoch je to veľa.
@anonym_fe1dce presne tak, kedze nežijú vsetci v ba a nezarábajú ako v ba, sú tam kde žijú aj lacnejšie nehnuteľnosti preto je možné mať tak lacnú hypo za 400€ 🙂 ale tak každý jak mu vyhovuje …
400€ splátka hypo mesačne je veľa pre dvoch pracujúcich ľudí? Či som to zle pochopila?
@bonboniera Ano je to vela,kedze ludia okrem splatenia hypoteky splacaju najom, jedlo,ked maju deti, tak vylety,kruzky,doucka,lekarov a "lacne" potraviny samozrejme. Neuveritelne,ze 400e je pre niektorych ludi vela,aj ked su pracujuci,co? My sme sa chvalabohu hypo uz zbavili,lebo s tymi nakladmi,co mame aj bez nej by sme uz len korienky obzuvali.
@anonym_fe1dce Aspon si prever ake su platy v BA,uz ked sa nou ohanas. Tu napr. v statnej sprave tiez nemame viac ako Zuzka z Terchovej,ci Alenka z Brezna. A v sukromnej sfere su tu ponuky 1200-1300e uplny standard. To len ludia,co tu nikdy neboli mozu povedat ako uzasne sa tu zaraba. Ale my pri tychto platoch mame vyssie zivotne naklady ako zvysok SR. Kazdemu by som dopriala si to sem prist vyskusat. Takze ano,chudoba sa tyka aj BA. BA nie je len parlament a vysoky manazment - aj tu ludia robia v obchode,na poste,na uradoch,upratuju,ucia,varia...
My sme 2 izbak prerobili na 3 izbovy....kuchyna tam bola.velka, tak sme.si tam spravili spalnu, cize sme mali aj detsku, aj obyvacku. A.kuchynu prerobili z takej chodby, ktora bola.do L- ka,kde.bola.spajza a inak volny priestor, bolo tam aj okno. A este sme mali aj chodbu so vstavanou skrinou. Boa to stara bytovka, izby celkom priestranne.
@bonboniera Ano je to vela,kedze ludia okrem splatenia hypoteky splacaju najom, jedlo,ked maju deti, tak vylety,kruzky,doucka,lekarov a "lacne" potraviny samozrejme. Neuveritelne,ze 400e je pre niektorych ludi vela,aj ked su pracujuci,co? My sme sa chvalabohu hypo uz zbavili,lebo s tymi nakladmi,co mame aj bez nej by sme uz len korienky obzuvali.
@anonym_6c62be mne nemusíš vysvetľovať ako funguje reálny život 🙂 môžeš ostatným, ktoré na MK figurujú, zmätených je ich tu dosť. Mne je jedno, ako autorka žije, vseobecne ma podľa mňa divne myšlienkové pochody, ale opakujem, každému ako vyhovuje.
Urcite by som isla do vacsieho bytu. Nema vyznam nechat peniaze stracat na hodnote niekde na ucte.
nikdy nepochopim , ako moze niekto pracovat za menej ako 3000 mesacne. Nedaju mi tolko, tak idem inde, ved zamestnani je vela.
@anonym_6d773e
HAHAHA - takýto komický príspevok ? "ši nas pobavela ..."
asi sa ti niečo pekné snívalo...
@anonym_6c62be mne nemusíš vysvetľovať ako funguje reálny život 🙂 môžeš ostatným, ktoré na MK figurujú, zmätených je ich tu dosť. Mne je jedno, ako autorka žije, vseobecne ma podľa mňa divne myšlienkové pochody, ale opakujem, každému ako vyhovuje.
@bonboniera v čom mám divné myšlienkové pochody ? 🙂
@anonym_fe1dce presne tak, kedze nežijú vsetci v ba a nezarábajú ako v ba, sú tam kde žijú aj lacnejšie nehnuteľnosti preto je možné mať tak lacnú hypo za 400€ 🙂 ale tak každý jak mu vyhovuje …
@bonboniera tak ale potraviny sú všade rovnako drahe, tak tiež nejaký ten životný štandard si človek chce udržať. Toto je veľmi diskutabilná téma. Niekomu sa zdá 400€ za hypo malo, niekomu veľa. Nevidím na Tom žiadny divný myšlienkový pochod. Sú ľudia čo budú platiť vysokú hypo 30 rokov a nedopraju si nič, lebo na to nemajú a sú ľudia, ktorí popremýšľajú a radšej zvolia lacnejšiu variantu aby nežili od výplaty k výplate. Žiadny čudný myšlienkový pochod ale finančná gramotnosť sa tomu hovorí 🙂
@anonym_autor Určite kúp väčší byt
@anonym_autor my sme zili s 2 dermi 6r v jednoizbaku a a dalsich 9mes s babom, cize piati a tu sme. Boli to najkrajsie roky
@bonboniera tak ale potraviny sú všade rovnako drahe, tak tiež nejaký ten životný štandard si človek chce udržať. Toto je veľmi diskutabilná téma. Niekomu sa zdá 400€ za hypo malo, niekomu veľa. Nevidím na Tom žiadny divný myšlienkový pochod. Sú ľudia čo budú platiť vysokú hypo 30 rokov a nedopraju si nič, lebo na to nemajú a sú ľudia, ktorí popremýšľajú a radšej zvolia lacnejšiu variantu aby nežili od výplaty k výplate. Žiadny čudný myšlienkový pochod ale finančná gramotnosť sa tomu hovorí 🙂
@anonym_autor ale veď sa toľko nepaprc. Divný myšlienkový pochod nebol k tej 400€ hypo, ale pekne si sa chytila. Hlavne o finančnej gramotnosti hovorí na MK vždy ta, ktorá okolo nej ani nešla. Strč si peniažky za predaj bytu do ponožky, deti sa v budúcnosti tym peniazom zozratym infláciou určite potešia a pýtaj sa ďalej na koniku či môžete štyria bývať v 2 izbovom byte. Ale neboj, tu ti povedia ze žili sedemnásti v garsónke a bolo to super 🙂
To ti je fakt 400€ za hypotéku veľa ? A teraz platíš koľko ? 200 ? Ľudia leasing za auta platia viac...Kto kupuje teraz obyčajný starý byt v krajskom meste, bežne vychádza hypo na 700-800€ a na splátku dajú takmer jednú celú mzdu. Veď určite vám za tie roky išla hore aj mzda. A čo chceš z predaja druhého bytu odložiť deťom? O 20 rokov tie peniaze nebudú mať hodnotu, kúpia si za to akurát tak staré auto. Aj deti ocenia, že budú mať každý svoju izbu a nie nejaké peniaze o 20 rokov. Nerozumiem, že niekto si musí chodiť po rady na koník pri takýchto veciach.
@anonym_autor ale veď sa toľko nepaprc. Divný myšlienkový pochod nebol k tej 400€ hypo, ale pekne si sa chytila. Hlavne o finančnej gramotnosti hovorí na MK vždy ta, ktorá okolo nej ani nešla. Strč si peniažky za predaj bytu do ponožky, deti sa v budúcnosti tym peniazom zozratym infláciou určite potešia a pýtaj sa ďalej na koniku či môžete štyria bývať v 2 izbovom byte. Ale neboj, tu ti povedia ze žili sedemnásti v garsónke a bolo to super 🙂
@bonboniera tu ma napadlo len jediné "s múdrym sa poraď, so sprostým sa nehaď.“ A som rada že na tejto sieti je viac múdrych žien ako takých ako ty 🙂 viac ti nemám čo povedať. Krásny dník 🙂
@sasa1310 no deťom nechať € som premýšľala
@anonym_autor V čase inflácie, dosť blbý nápad. O pár rokov si za tie peniaze kúpia cukríky.
Kedy si to bolo uplne normalne,aj my sme boli 3ja v 1 izbe,tiez 2izbak,potom uz len 2ja.Muz zil sice v 3izbaku ale tiez boli 4ria v 1 izbe.Vtedy sa nikto nikdy nad tym ani nepozastavoval.No dnesni rodicia chcu pre deti hlavne,aby mali kazde svoje sukromie,kazde svoju izbu,svoje bezpecne miesto.
Ja by som kupila aspon ten 3izbak,alebo mensi 4izbak.
Chapem aj to,ze clovek ked nema na vyssiu hypo tak je rad,ze mu aspon nejaka z platov vyjde a berie aj to,co mu vyjde a je rad,ze je rad.
@anonym_autor neviem si to predstaviť, to deti nemajú vlastnú izbu?
Ja by som sla do vacsieho bytu.
Ked deti odidu to moze byt aj o 15-20rokov vymenis ho zamensi.
@autorka U mňa by rozhodovalo, na koho je aktuálny byt napísaný. Tiež riesim podobnú dilemu, no neviem, či chcem predať 100 % podiel v byte a ísť do väčšieho s podielom 50%. Už som sa popalila v živote. A tiež brat a iní dopadli, že to malo byt navždy. Navyše - lokalita. Odtiaľto to mam všade na skok. Jedine, ak dom, ale to budí 2 auta, a aby som v ňom mala zhruba sumu, aká je suma bytu. Sorry, že takto počítam, láska je láska, ale ostať s 2 taškami tiež nie je sranda.
Zrejme, ak budem prerábať, nájdem krátkodobý nájom, aby sa to mohlo cele urobiť, napr. Na 3 mesiace....a v obyvke plánujem urobiť kuchynu a obyvku....radšej si zaplatím vizual....
Nie som na 100 % rozhodnutá, ale v tomto prípade si platím hypo sama...
@pribinak tak vieš, niekedy sa cítim blbo keď poviem že žijeme v 2i byte a tí čo žijú v dome .. no "vás tam je ako hadou". Tak nepadne to dobre. Akože dalo by sa doložiť z tej polky bytu a ísť do väčšieho samozrejme závisí od ponuky .. lebo teraz poväčšine samé novostavby za 300 000€ 🫣
@anonym_autor aj my bývame v 2 izbovom + kk, ktorý ma 60 metrov. Problem je, že mame 60 metrovú pivnicu k nemu, čo už nikdy nikde mat nebudeme a realne nemame tie veci kde dat, kúpili by sme jeden z vedľajších bytov, ktoré sa prenajímajú, ale nechcu ich predat. Tak sa zatiaľ tlačíme, ale citim, že nám je to malo…
@anonym_autor aj my bývame v 2 izbovom + kk, ktorý ma 60 metrov. Problem je, že mame 60 metrovú pivnicu k nemu, čo už nikdy nikde mat nebudeme a realne nemame tie veci kde dat, kúpili by sme jeden z vedľajších bytov, ktoré sa prenajímajú, ale nechcu ich predat. Tak sa zatiaľ tlačíme, ale citim, že nám je to malo…
@anonym_8fd8b2 možno keby namiesto KK bola samostatná kuchyňa, bolo by to lepšie
kamaráti žili 2 dospelí a 3 deti dlhé roky v 2 izbáku. Keď máš nepriechodné izby je to úplne v pohode. Urobíš z toho detskú, spálňu a kuchyňu môžeš mať spojenú s obývačkou. Alebo robiť to ako oni že obývačku každý večer premieňali na spálňu. Nie je to ideálne ale dá sa tak žiť ak nie je iná možnosť.

@anonym_6d773e 3000€ bežný zamestnanec nezarobí takmer nikde v bežnej pozícii. Ani niektorí manažéri toľko c čistom nemajú. Možno tak szco