Možnosti pre 4-člennú rodinu v 2-izbovom byte
Viem, že väčšina z Vás tu má obrovské domy a byty. Ja momentálne stojím pred dilemou čo robiť. 2i byt sme kupovali ešte bezdetný a mladí, čiže sme až tak do budúcnosti nepremýšľali. Samozrejme za tú dobu byty ale aj úroky išli hore, hypotéku si rozhodne navyšovať nechcem, odmietam mať mesačnú splátku 400€ a krkat. Žiaľ, nie sme ľudia, ktorí zarábajú 3000€ mesačne. Sme obyčajný pracujúci ľudia. Ale moja babka na mňa prepísala pol bytu. Čiže ak by sme predali tento náš 2i a z tej polky babkinho bytu niečo doložili vieme si kúpiť väčší byt alebo mám radšej investovať do splatenia hypo? Alebo prerobiť aktuálny byt? Nechať si tento a dat ho do prenájmu a kúpiť väčší mi nevyjde. A tiež aj ten väčší bude také ltt finančne lebo si chcem nechať niečo aj na prerábku.. ako chcela by som aspoň čiastočne prerobený ale predsa nábytok bude treba nový a tak. Takže neviem čo robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste ?
@bonboniera tu ma napadlo len jediné "s múdrym sa poraď, so sprostým sa nehaď.“ A som rada že na tejto sieti je viac múdrych žien ako takých ako ty 🙂 viac ti nemám čo povedať. Krásny dník 🙂
@anonym_autor mas samozrejme pravdu, nič nekričí o múdrosti a finančnej gramotnosti viac ako pýtať sa na modrom koniku 🙂 krásny dnicek
@anonym_autor mas samozrejme pravdu, nič nekričí o múdrosti a finančnej gramotnosti viac ako pýtať sa na modrom koniku 🙂 krásny dnicek
@bonboniera áno, áno 🙂👌👍
To ti je fakt 400€ za hypotéku veľa ? A teraz platíš koľko ? 200 ? Ľudia leasing za auta platia viac...Kto kupuje teraz obyčajný starý byt v krajskom meste, bežne vychádza hypo na 700-800€ a na splátku dajú takmer jednú celú mzdu. Veď určite vám za tie roky išla hore aj mzda. A čo chceš z predaja druhého bytu odložiť deťom? O 20 rokov tie peniaze nebudú mať hodnotu, kúpia si za to akurát tak staré auto. Aj deti ocenia, že budú mať každý svoju izbu a nie nejaké peniaze o 20 rokov. Nerozumiem, že niekto si musí chodiť po rady na koník pri takýchto veciach.
@jaroslav81 ona sa sem prišla poradiť pretože je taká strasne finančne gramotna, podľa jej vlastných slov 😂 až tak ze 400€ hypo je jej veľa tak radšej sa nechá utvrdit v tom ze sak bývať štyria v dvojizbaku je super a peniaze za predaj bytu strčí pod matrac nech ich zožerie inflácia. Ale tak múdre dievčatá jej tu povedali ze to je super tak si treba nechať od nich poradiť ;)
@jaroslav81 ona sa sem prišla poradiť pretože je taká strasne finančne gramotna, podľa jej vlastných slov 😂 až tak ze 400€ hypo je jej veľa tak radšej sa nechá utvrdit v tom ze sak bývať štyria v dvojizbaku je super a peniaze za predaj bytu strčí pod matrac nech ich zožerie inflácia. Ale tak múdre dievčatá jej tu povedali ze to je super tak si treba nechať od nich poradiť ;)
@bonboniera nauč sa čítať s porozumením, ucilo sa to na základnej na prvom stupni 🙂 ale jasne treba si vyňať z textu to, čo mi vyhovuje a robiť si posmešky. To je také veľmi inteligentné od dospelej ženy.
@bonboniera nauč sa čítať s porozumením, ucilo sa to na základnej na prvom stupni 🙂 ale jasne treba si vyňať z textu to, čo mi vyhovuje a robiť si posmešky. To je také veľmi inteligentné od dospelej ženy.
@anonym_autor snazia sa ti poradit,ze radsej navysit hypo a kupit 3,4izbovy byt ako sa tlacit ako sardinky v 2izbaku.Na tom nie je nic negramotne,mat lepsie podmienky pre deti a ich sukromie.Ale ako pisem,ak by ste mali zivorit,lebo date o 200eur naviac na hypo tak radsej zostante tam kde ste,a peniaze ale dajte do fondov.Tam aspon budu stupat.
@anonym_autor ty si začala s posmeškami prvá, takže inteligenciu hľadaj u seba, respektíve na modrom koni ze áno 🙂 tiež taká klasika druhému vyčítať niečo co ten človek sám ne/robi. No nič, rady ignoruj, drž sa len tých co ti povedali ale je to super a vlastne mali aj viac deti, ber si príklad a spravte si ešte jedno. A z peňazí prerobíte dvojizbak, síce budete stale v malom, ale v prerobeným dvojizbaku, ďalší tvoj skvelý myšlienkový pochod 🙂 porucam sa lebo ešte tu uvidím nejaku ďalší skvelú radu a nebudem vedieť co od toľkej múdrosti so sebou
@anonym_autor snazia sa ti poradit,ze radsej navysit hypo a kupit 3,4izbovy byt ako sa tlacit ako sardinky v 2izbaku.Na tom nie je nic negramotne,mat lepsie podmienky pre deti a ich sukromie.Ale ako pisem,ak by ste mali zivorit,lebo date o 200eur naviac na hypo tak radsej zostante tam kde ste,a peniaze ale dajte do fondov.Tam aspon budu stupat.
@anonym_cfcff4 vsak ale ja nepotrebujem navyšovať hypotéku, ja na ten väčší byt mám.
@pribinak tak vieš, niekedy sa cítim blbo keď poviem že žijeme v 2i byte a tí čo žijú v dome .. no "vás tam je ako hadou". Tak nepadne to dobre. Akože dalo by sa doložiť z tej polky bytu a ísť do väčšieho samozrejme závisí od ponuky .. lebo teraz poväčšine samé novostavby za 300 000€ 🫣
@anonym_autor na blbe poznamky netreba reagovat, kazdy niekde zije.. popravde, my sme boli traja v 2i a ja lutujem den, ked sme sa prestahovali do domu :DDD Obrovska opacha, zbytocna, ludia aj tak vacsinou uz doma nie su ak su deti v skolkach/skolach. TO len ten pocit, lebo na MD/RD, homeoffice to proste bol neustale plny byt (okrem toho nezariadovali sme to pre dieta, byt sme mali este predtym), keby sa to prehadzalo, zariadilo s kludom by sme to dali. Isla by som tam do 3i bytu. Max 4i mensieho. Aby mal kazdy izbu a bola oddelena pracovna.. nic viac. Ak by si nasla vacsi byt, tak proste prenesiete hypo, byt predate atd.. riesenia su, casom si urcite zariadite. Naozaj nie je standard mat xbytov/domov, prenajimat, mam miesto aj na tenisovy kurt... tak klud a nestresuj sa. Ako sa hovori, hlavne ze sme zdravi 🙂) mimochodom v byte ako bol nas, 2i, kedysi zili rodiny aj s 2-3-4 detmi :DDD az do dospelosti. ked pride spravna doba, a najdete vysnivany byt = tak pojdete... no stress
@anonym_cfcff4 vsak ale ja nepotrebujem navyšovať hypotéku, ja na ten väčší byt mám.
@anonym_autor tak to je super,a nad cim vlastne premyslas,ked nan mas??Na co si pytas radu,ked snad vies,ze 2izbak je malinky pre tolkych.
Predajte oba byty a kupte 3,4izbovy byt.Ziadna tazka dilema na zakladanie temy na modrom konovi.
@anonym_dda3be fuuu tak to máš obrovský 2 izbak , náš má 54m2
@anonym_autor si vezmi, ze ja mam panelakovu trojku, co ma 53 a kvazi novostavbu trojku, co ma 57... O 70 m2 v dvojke, ako ma uzivatelka predomnou, by som mohla len snivat :D
@anonym_8fd8b2 možno keby namiesto KK bola samostatná kuchyňa, bolo by to lepšie
@zmrzlinka2021 dakujem za opravu, zle som napisala, mame samostatnú 12 metrov stvorcovych kuchynu. Žiaľ dispozične sa to nedá prerobit na 3 izby, lebo tie sú skôr take slíže a vstupy z chodby sú na opačnej strane od okna, lebo tá jedna izba ma cez 20 metrov, z nej by kľudne mohli byt dve, keby tam vieme dostat okno. Kuchyňa je zase vedľa menšej izby, cele zle, ale mame viacero susedov, ktori tu vychovali dve deti do dospelosti.. My sme isli cestou, že sme zrusili obývačku a mame detskú izbu a spálňu, nie je to ideálne.. aj sme mali možnosť to vymenit so známymi za 3 izbak, ale ten ich prerabat, prist o našu obrovsku pivnicu, nešli sme do toho.
@anonym_autor
@anonym_autor Ja by som ostala a obrátila by som sa po radu na dobrého bytového architekta. Oni mávajú geniálne nápady.
@anonym_autor hmmm, uvažovala by som nad predajom tej polky bytu aj toho,čo v ňom bývate teraz. Peniažky dala do kopy, kúpila 3 izbový a ten rozdiel vykryla hypotékou a so splátkami v tej výške, ako máš teraz. Byt postupne renovovať, ako investícia do budúcna by sa to oplatilo. Neviem, aké veľké máte detičky, ale neskôr, keď pôjdu študovať budeš mať vyššie náklady a na väčší byt ti neostane.
nikdy nepochopim , ako moze niekto pracovat za menej ako 3000 mesacne. Nedaju mi tolko, tak idem inde, ved zamestnani je vela.
@anonym_6d773e Ja zas nepochopím chvastunov
@anonym_autor určite vo vašom prípade je dobrý nápad predať oba dvojizbaky a kúpiť jeden trojizbový. Véd si pozri ceny na nehnuteľnosti sk ale ja myslím, že by to malo fungovať aj pri hypotéke akú máte teraz. ( my ideme zase riešiť ako prerobiť nás 3 izbový dom tak aby sme sa tam pomestili 6ti. - tak rusime kuchyňu a dávame ju do obývačky s cca 24 m2 a v kuchyni budeme mat ďalšiu izbu) Takže všeličo sa dá vymysliet aj s dispozíciou, keď to inak nejde) ale keď vy budete mat ešte peniaze za polku bytu tak nie je o com.
Kúpila by som aspoň trojizbak. Ako dieťa sme bývali 4 v dvojizbaku a bolo to malé, žiadne súkromie ani pre nas ani pre rodičov.
@anonym_dda3be fuuu tak to máš obrovský 2 izbak , náš má 54m2
@anonym_autor
My žijeme štyria v trojizbaku o veľkosti 56m² 😆
Sme v pohode, aj tak tam chodíme viac menej len spať 😅
@pribinak tak vieš, niekedy sa cítim blbo keď poviem že žijeme v 2i byte a tí čo žijú v dome .. no "vás tam je ako hadou". Tak nepadne to dobre. Akože dalo by sa doložiť z tej polky bytu a ísť do väčšieho samozrejme závisí od ponuky .. lebo teraz poväčšine samé novostavby za 300 000€ 🫣
@anonym_autor Toto ťa trápiť nemusí, nech si každý myslí a hovorí čo chce, je to tvoja súkromná vec. A už vôbec to nie je dôvod hľadať prostriedky na väčší byt.
Pozná páry,nktirectakto žili kým sa deti neosamostanili.
Jedna sa zbavdetska, druhá obývačka s kvalitným gauči, ktorý sa večer premenil na pohodlné dvojlôžko.
Nebol žiadny problém.
Nejdem čítať 4 stránky textu, ale 200 splátka a odmietas ísť so väčšieho? 2ja pracujúci ľudia, neviem koľko zarábate, ale taká splátka a bývať v 2izbaku je čisto vaša pohodlnosť. My máme príjem 2000e manžel 1500 ja 520 rodičak+príspevok na dieťa, dieťa 1.5r. splátka 950e, hypo sme brali s ruxitelom manželovou sestrou, ktorú potom odpiseme keď sa zamestnam. Ale išli sme bývať do domu. Áno je to veľa. Idem z mesiaca na mesiac +pomáhajú rodičia, ale po druhom dieťati keď sa zamestnam + manželovi ide pravidelne plat hore a odrobenymi rokmi to bude v pohode. Neviem si ani predstaviť žiť v 2i s jedným dieťaťom, a mať splátku 200e a čo a tými 1800e by sme robili. Samozrejme ak zarábate každý po 800 v čistom chápem, ale určite sa dá ísť vyššie s hypo a na pár rokov sa uskromniť mozno zo životného štandardu. Či ak je splátka 200 a príjem 1600, potrebujeme mesačne 1400 eur?
@anonym_autor žije tu vôbec nejaká 4 členná rodina v 2 i byte ?
@anonym_autor my sme boli 3decka a 2izbak a v poho..predelila sa väčšia izba skriňami na pol a polka fungovala ako detská...prečo si myslíš že v dnešnej dobe ma každý bungalovy ,vily atď?dnes sú ľudia radi keď majú čosi svoje. A nemusia bývať u rodičov..ps..tie čo bungalový majú nebudu drepiet nad modrým koňom😉
Nejdem čítať 4 stránky textu, ale 200 splátka a odmietas ísť so väčšieho? 2ja pracujúci ľudia, neviem koľko zarábate, ale taká splátka a bývať v 2izbaku je čisto vaša pohodlnosť. My máme príjem 2000e manžel 1500 ja 520 rodičak+príspevok na dieťa, dieťa 1.5r. splátka 950e, hypo sme brali s ruxitelom manželovou sestrou, ktorú potom odpiseme keď sa zamestnam. Ale išli sme bývať do domu. Áno je to veľa. Idem z mesiaca na mesiac +pomáhajú rodičia, ale po druhom dieťati keď sa zamestnam + manželovi ide pravidelne plat hore a odrobenymi rokmi to bude v pohode. Neviem si ani predstaviť žiť v 2i s jedným dieťaťom, a mať splátku 200e a čo a tými 1800e by sme robili. Samozrejme ak zarábate každý po 800 v čistom chápem, ale určite sa dá ísť vyššie s hypo a na pár rokov sa uskromniť mozno zo životného štandardu. Či ak je splátka 200 a príjem 1600, potrebujeme mesačne 1400 eur?
@anonym_fdf338 no toto je trápenie. Ja odmietam žiť z výplaty do výplaty. Nikoho neodcudzujem ani nič ale to nie je život. A život nie je len hypotéka. Sú tu kazdomesacne výdavky napríklad aj na bývanie, elektrinu, plyn, telefóny, benzín, jedlo, ošatenie, poistky. Vsak mám 2 deti ktoré rastú. Takže 2x do roka sa kupujú sezónne veci, topánky atď. Taktiež ja tiež aj muž sa potrebuje obliekať. Tiež potrebujeme zeleznu rezervu na nepredvídateľné výdavky. Tiež aj tým deťom niečo kúpiť či už chcú nejakú hru, hračku, zobrať ich niekde na výlet aj sa ísť najesť niekam sem tam.. Krkat z výplaty do výplaty sa mi naozaj nechce aj na úkor toho že možno budeme v menšom..

To ti je fakt 400€ za hypotéku veľa ? A teraz platíš koľko ? 200 ? Ľudia leasing za auta platia viac...Kto kupuje teraz obyčajný starý byt v krajskom meste, bežne vychádza hypo na 700-800€ a na splátku dajú takmer jednú celú mzdu. Veď určite vám za tie roky išla hore aj mzda. A čo chceš z predaja druhého bytu odložiť deťom? O 20 rokov tie peniaze nebudú mať hodnotu, kúpia si za to akurát tak staré auto. Aj deti ocenia, že budú mať každý svoju izbu a nie nejaké peniaze o 20 rokov. Nerozumiem, že niekto si musí chodiť po rady na koník pri takýchto veciach.
@jaroslav81 načo si ju mám navyšovať keď nemusím. Nechápem. A menej ako 200🙂