Optimálna teplota v obývačke a kuchyni
Ahojte, začala sezóna kúrenia a ako každý rok sa nevieme s manželom zhodnúť, na teplote ktorá vyhovuje obom. Koľko stupňov máte v dome, byte? Obývačka, kuchyňa, kde trávite väčšinu dňa, nie spálňa. Ďakujem
20°C
23 st.
Na vhodnú teplotu v interieri má vplyv hlavne vlhkosť v byte . Je rozdiel mat vlhkost 20%, vtedy znesieš aj nižsiu teplotu a niečo ine je stary 50 rocny dom z 85% vlhkostou. My byvame v 60 rocnom dome, ktory je sice zatepleny, ma plastove okna, ale kebyže som kurila pd 25 stupňov tak mam zimu ako v jaskyni nakoĺko mame vysoku vlhkost.Kurime ustredne do kotla na pevne palivo drevom. Pravidelne kurenie a vetranie krasne znižuje vlhkosť.
@anonym_autor teplota (prekurenie) je aj vec dlhodobo zleho navyku (ako aj prilisna naobliekanost). Podla mna vsetko nad 22°C je uz prekurovanie. Ale na druhej strane damy maju tendenciu k nizkemu krvnemu tlaku (a tym padom mavaju vsetky konce studene). Pocit chladu zhorsuje aj nepohyb (a aj hlad).
23°C v kazdej izbe
22 musi byt najmenej. V noci sa nekuri, to klesne ale na noc to nevadi. Ked si zakurime v krbe mame aj 24
mne vyhovuje okolo 22, muž chce aspoň 23 a keď sme mali psa ten potreboval dobreže nie terarko 😂 takže okolo tých 23 sa motáme. keď je vyššia teplota mne to nie je dobre, vtedy vyvetrám, aj dlhšie nechám okno…
@anonym_autor ja potrebujem 23 stupnov, manžel by chcel 21 brrrr
@anonym_autor teplota (prekurenie) je aj vec dlhodobo zleho navyku (ako aj prilisna naobliekanost). Podla mna vsetko nad 22°C je uz prekurovanie. Ale na druhej strane damy maju tendenciu k nizkemu krvnemu tlaku (a tym padom mavaju vsetky konce studene). Pocit chladu zhorsuje aj nepohyb (a aj hlad).
@madeincssr nie je to navyk, zila som cele detstvo v studenom byte, cca 19-20st., vynimocne 21, viac neslo vykurit, blby domovnik, severne byty sme mrzli. denne studeny nos, koncatiny. Akonahle som sa odstahovala a nastavovala vlastne kurenie, najkomfortnejsie (bez stuhnutia a napätia) sa citi moje telo pri 25-26, az vtedy som konecne sa citila uvolnena, ziadne napate svaly zimou. A dodnes tak fungujem, cca 12r. Ziaden zvyk teda ale pocuvanie vlastneho tela. Na zimomravost zien ma vplyv hormon estrogen, ktory spomaluje krvny obeh, preto zeny potrebuju teplejsie podmienky.
@madeincssr nie je to navyk, zila som cele detstvo v studenom byte, cca 19-20st., vynimocne 21, viac neslo vykurit, blby domovnik, severne byty sme mrzli. denne studeny nos, koncatiny. Akonahle som sa odstahovala a nastavovala vlastne kurenie, najkomfortnejsie (bez stuhnutia a napätia) sa citi moje telo pri 25-26, az vtedy som konecne sa citila uvolnena, ziadne napate svaly zimou. A dodnes tak fungujem, cca 12r. Ziaden zvyk teda ale pocuvanie vlastneho tela. Na zimomravost zien ma vplyv hormon estrogen, ktory spomaluje krvny obeh, preto zeny potrebuju teplejsie podmienky.
@janiely a co na tych 25-26° C hovori vlhkomer a najma partner/manzel? Ja by som uhynul.
Za mňa aspoň 23. Aj to nosím jesen-jar tielko a tričko s dlhým rukávom. Sem tam si ešte oblečiem sveter. Ostatným členom našej domácnosti je teplo. Mne je ako tak.
V obývačke máme kachle a tam je cca 25-26 C, tam mi je najlepšie
@janiely Ani ja by som sa necitila komfortne pod 25 stupňov. A možeš sa naobliekať koĺko chceš, ale dychať studeny vlhky vzduch odmietam. Ja mam astmu a moje priedušky by to nedali.
My mávame do 23,je to fajn keď len tak ležím pred telkou,ale keď varím, periem,upratujem,tak sa potim strašne.takze radšej menej a obliecť sa
my mame 25... ked je 24 tak uz mi je zima a ked 26 tak uz horuco.... kym sme byvali u svokrovcov, tak bezne sme mali rano v obyvacke 16 stupnov(cez den uz bolo okolo20).... neskutocne sme tam vsetci mrzli.... mm mi sluboval, ze v nasom budeme mat teplucko, co aj splnil...
U nas je 20. Iba večer sa na hodinku púšťa na 22, ked sa ide najmenšia kúpať.
my bývame v byte a mávame tak 23-24, ale to pozorujem v obývačke, v kuchyni máme cca 22-23 max..keď začnú už mrazy, tak máme aj 24-25, proste my máme radi bytovú pohodu, rozumej muž v trenkoch a krátkom tričku chodí, ja legíny a krátke tričko..nemám rada, keď som naobliekaná a zároveň, keby máme okolo 20 či 21st nám je proste zima, ja aj v noci spávam v ponožkách (iba od toho októbra do cca marca-apríla), ale teda v spálni máme okolo 20st, tam samozrejme nemáme také teplo, no celkovo ja som skôr zimomrivá 😂
@anonym_autor
23 st. Obývačka
22 st. Spálňa
Keď je v dome viac ako 23,5 ,všetci máme totálne suchy nos
Preto aj na spanok máme 22 st., inak ráno vyťahujeme všetci veľké suché šušne, keď to už na rovinu napíšem ☺️
Nad 24 musí byt
Kuchynu mame pernamentna na 20°. Ked sa vari, tak clovek viac nepotrebuje, ked tam len zbehne pre nieco tak tiez, ked tam nik nie je na co kurit viac? Spalna 18°, kolko tam v skutocnosti je netusim, ale termostat je nastaveny na 18 a riadiator je stale studeny, vykuria to stupacky. Obyvacka a detska v noci 18, cez den (teda skor poobede a vecer) 22, zvycajne sa to hyba medzi 20 - 22 aj ked na noc sa radiator zatvara.
umierala by som pri 23.. Mame 21, v kuchyni nic, v spalni nic. V noci musim mat zimu. Cez den mam na sebe teplaky, tielko, pulover.
Optimalna pre mna je 21-22 stupnov. Ked je 20 pocas dna, tak uz mi je zima. Na noc mi 20 az tak neprekaza.
Keby som mala mat v byte 25-26 stupnov, tak sa uvarim. Fuj, neznasam pretopene miestnosti. Na Slovensku je ale asi taky zvyk, pretapat a varit sa vo vlastnej stave. Vzdy, ked prideme cez sviatky na SK a chodime po navstevach, takmer vsetci maju pretopene a dusno take, ze sa neda dychat.
V obyvacke ideal 22. Max 23. To uz potom vypinam kurenie.
V kuchyni mam vypnuty radiator. No je tam stale cca 21 stupnov.
Idealna Teplota závisí aj od toho kde. V spálni od 16 do 19° kvôli spánku, teda jeho kvalite. Izba ako obývačka, alebo pracovňa 20 až 22° a samozrejme v kúpeľni 24. Samozrejme zohráva, ako to už niekto písal, úlohu aj vlhkosť. Keď je vlhkosť vysoká, tak pocit chladu sa znásobuje. Vyššie teploty ale spôsobujú vysychanie kože a slizníc atď. takže prekurovanie vôbec nie je dobre. Všeobecne nerozumiem, že si niekto v byte vykúri tak, že potom chodí v krátkom tričku. Logika mi uniká. V zimných obdobiach predsa nikdy v živote ľudia nechodili v krátkych tričkách. Takže v zime normálne klasika dlhé rukávy aj v dome. Samozrejme nie zimné bundy 😀
@anonym_autor na 20-21..na spanie 17-18..chodime v teplakoch a dlhych trickach. Ked pridem na navstevu k mame je mi az zle odpadavam ked ma 24
Kuchyňa, obývačka minimálne 22 st.
Spálňa maximálne 20 st., nemáme radi spať v prekúrenom.
U nas sa v obyvacke kuri na 22, ale mame suchy vzduch, ziadne vlhko, a nosime dlhe rukavy. Ked lezim na gauci, tak pod dekou 🙂 V spalnach je chladnejsie, pred spanim narazovo vyvetram nech je na pocit cerstvo, aj ked mame rekuperaciu.
Rodicia su zvyknuti na 24, ale behaju cely rok v kratasoch a tricku, tak jasne ze pri 22 im bude pocitovo zima.
Približne 20 stupňov v izbách, v obývačke máme 21, v kúpeľni mám rada aj keď je viacej. V spálni by som prijala aj menej, ale nekúrime tam vôbec teraz a aj tak máme 20 stupňov, čo hrejú rúry. Teraz sme boli u rodičov na víkend v dome, tam v noci v izbe 18 stupňov a všetci sme tak dobre spali, aj dieťa. Tu sa pri 20 stupňoch odkopáva a mece ako karas v sieti
21-22 viac je zbytočné ak nesedím na zemi. Samozrejme dlhé tepláky alebo aj mikina, až keď mi je zima v tom rozhodujem sa či zakúriť. Pri 25-26 by som sa uvarila.
21,5. Pri 21 mi je zima, pri 22 som už cítila suchý vzduch, aj keď už máme čističku so zvlhčovačom.

@anonym_autor ja potrebujem min 23st., aby mi nebola zima a som oblecena v dlhom, ak by som chcela v kratkom, potrebujem tych 25-26st. Kazdopadne vsetko od 19 do 22 mne je zima-studeny nos, naobliekana.