icon

Optimálna teplota v obývačke a kuchyni

27. okt 2025

Ahojte, začala sezóna kúrenia a ako každý rok sa nevieme s manželom zhodnúť, na teplote ktorá vyhovuje obom. Koľko stupňov máte v dome, byte? Obývačka, kuchyňa, kde trávite väčšinu dňa, nie spálňa. Ďakujem

Strana
z2
janiely
27. okt 2025

@anonym_autor ja potrebujem min 23st., aby mi nebola zima a som oblecena v dlhom, ak by som chcela v kratkom, potrebujem tych 25-26st. Kazdopadne vsetko od 19 do 22 mne je zima-studeny nos, naobliekana.

janai1
27. okt 2025

20°C

maca1984
27. okt 2025

23 st.

anna777115
27. okt 2025

Na vhodnú teplotu v interieri má vplyv hlavne vlhkosť v byte . Je rozdiel mat vlhkost 20%, vtedy znesieš aj nižsiu teplotu a niečo ine je stary 50 rocny dom z 85% vlhkostou. My byvame v 60 rocnom dome, ktory je sice zatepleny, ma plastove okna, ale kebyže som kurila pd 25 stupňov tak mam zimu ako v jaskyni nakoĺko mame vysoku vlhkost.Kurime ustredne do kotla na pevne palivo drevom. Pravidelne kurenie a vetranie krasne znižuje vlhkosť.

madeincssr
27. okt 2025

@anonym_autor teplota (prekurenie) je aj vec dlhodobo zleho navyku (ako aj prilisna naobliekanost). Podla mna vsetko nad 22°C je uz prekurovanie. Ale na druhej strane damy maju tendenciu k nizkemu krvnemu tlaku (a tym padom mavaju vsetky konce studene). Pocit chladu zhorsuje aj nepohyb (a aj hlad).

patta89
27. okt 2025

23°C v kazdej izbe

klarissa25
27. okt 2025

22 musi byt najmenej. V noci sa nekuri, to klesne ale na noc to nevadi. Ked si zakurime v krbe mame aj 24

biba_18
27. okt 2025

mne vyhovuje okolo 22, muž chce aspoň 23 a keď sme mali psa ten potreboval dobreže nie terarko 😂 takže okolo tých 23 sa motáme. keď je vyššia teplota mne to nie je dobre, vtedy vyvetrám, aj dlhšie nechám okno…

anonym_44a628
27. okt 2025

@anonym_autor ja potrebujem 23 stupnov, manžel by chcel 21 brrrr

janiely
27. okt 2025
@madeincssr

@anonym_autor teplota (prekurenie) je aj vec dlhodobo zleho navyku (ako aj prilisna naobliekanost). Podla mna vsetko nad 22°C je uz prekurovanie. Ale na druhej strane damy maju tendenciu k nizkemu krvnemu tlaku (a tym padom mavaju vsetky konce studene). Pocit chladu zhorsuje aj nepohyb (a aj hlad).

@madeincssr nie je to navyk, zila som cele detstvo v studenom byte, cca 19-20st., vynimocne 21, viac neslo vykurit, blby domovnik, severne byty sme mrzli. denne studeny nos, koncatiny. Akonahle som sa odstahovala a nastavovala vlastne kurenie, najkomfortnejsie (bez stuhnutia a napätia) sa citi moje telo pri 25-26, az vtedy som konecne sa citila uvolnena, ziadne napate svaly zimou. A dodnes tak fungujem, cca 12r. Ziaden zvyk teda ale pocuvanie vlastneho tela. Na zimomravost zien ma vplyv hormon estrogen, ktory spomaluje krvny obeh, preto zeny potrebuju teplejsie podmienky.

madeincssr
27. okt 2025
@janiely

@madeincssr nie je to navyk, zila som cele detstvo v studenom byte, cca 19-20st., vynimocne 21, viac neslo vykurit, blby domovnik, severne byty sme mrzli. denne studeny nos, koncatiny. Akonahle som sa odstahovala a nastavovala vlastne kurenie, najkomfortnejsie (bez stuhnutia a napätia) sa citi moje telo pri 25-26, az vtedy som konecne sa citila uvolnena, ziadne napate svaly zimou. A dodnes tak fungujem, cca 12r. Ziaden zvyk teda ale pocuvanie vlastneho tela. Na zimomravost zien ma vplyv hormon estrogen, ktory spomaluje krvny obeh, preto zeny potrebuju teplejsie podmienky.

@janiely a co na tych 25-26° C hovori vlhkomer a najma partner/manzel? Ja by som uhynul.

mimikarol
27. okt 2025

Za mňa aspoň 23. Aj to nosím jesen-jar tielko a tričko s dlhým rukávom. Sem tam si ešte oblečiem sveter. Ostatným členom našej domácnosti je teplo. Mne je ako tak.
V obývačke máme kachle a tam je cca 25-26 C, tam mi je najlepšie

anna777115
27. okt 2025
@janiely

@janiely Ani ja by som sa necitila komfortne pod 25 stupňov. A možeš sa naobliekať koĺko chceš, ale dychať studeny vlhky vzduch odmietam. Ja mam astmu a moje priedušky by to nedali.

esther100
27. okt 2025

My mávame do 23,je to fajn keď len tak ležím pred telkou,ale keď varím, periem,upratujem,tak sa potim strašne.takze radšej menej a obliecť sa

lienocka128
27. okt 2025

my mame 25... ked je 24 tak uz mi je zima a ked 26 tak uz horuco.... kym sme byvali u svokrovcov, tak bezne sme mali rano v obyvacke 16 stupnov(cez den uz bolo okolo20).... neskutocne sme tam vsetci mrzli.... mm mi sluboval, ze v nasom budeme mat teplucko, co aj splnil...

vevebono
27. okt 2025

U nas je 20. Iba večer sa na hodinku púšťa na 22, ked sa ide najmenšia kúpať.

zuzacka16
27. okt 2025

my bývame v byte a mávame tak 23-24, ale to pozorujem v obývačke, v kuchyni máme cca 22-23 max..keď začnú už mrazy, tak máme aj 24-25, proste my máme radi bytovú pohodu, rozumej muž v trenkoch a krátkom tričku chodí, ja legíny a krátke tričko..nemám rada, keď som naobliekaná a zároveň, keby máme okolo 20 či 21st nám je proste zima, ja aj v noci spávam v ponožkách (iba od toho októbra do cca marca-apríla), ale teda v spálni máme okolo 20st, tam samozrejme nemáme také teplo, no celkovo ja som skôr zimomrivá 😂

pe_mi
27. okt 2025

@anonym_autor
23 st. Obývačka
22 st. Spálňa
Keď je v dome viac ako 23,5 ,všetci máme totálne suchy nos
Preto aj na spanok máme 22 st., inak ráno vyťahujeme všetci veľké suché šušne, keď to už na rovinu napíšem ☺️

minenkaa
27. okt 2025

Nad 24 musí byt

viestta
27. okt 2025

Kuchynu mame pernamentna na 20°. Ked sa vari, tak clovek viac nepotrebuje, ked tam len zbehne pre nieco tak tiez, ked tam nik nie je na co kurit viac? Spalna 18°, kolko tam v skutocnosti je netusim, ale termostat je nastaveny na 18 a riadiator je stale studeny, vykuria to stupacky. Obyvacka a detska v noci 18, cez den (teda skor poobede a vecer) 22, zvycajne sa to hyba medzi 20 - 22 aj ked na noc sa radiator zatvara.

mirage
27. okt 2025

umierala by som pri 23.. Mame 21, v kuchyni nic, v spalni nic. V noci musim mat zimu. Cez den mam na sebe teplaky, tielko, pulover.

diewcatqoo
27. okt 2025

Optimalna pre mna je 21-22 stupnov. Ked je 20 pocas dna, tak uz mi je zima. Na noc mi 20 az tak neprekaza.
Keby som mala mat v byte 25-26 stupnov, tak sa uvarim. Fuj, neznasam pretopene miestnosti. Na Slovensku je ale asi taky zvyk, pretapat a varit sa vo vlastnej stave. Vzdy, ked prideme cez sviatky na SK a chodime po navstevach, takmer vsetci maju pretopene a dusno take, ze sa neda dychat.

maryetta
27. okt 2025

V obyvacke ideal 22. Max 23. To uz potom vypinam kurenie.
V kuchyni mam vypnuty radiator. No je tam stale cca 21 stupnov.

gabrielkaa
27. okt 2025

Idealna Teplota závisí aj od toho kde. V spálni od 16 do 19° kvôli spánku, teda jeho kvalite. Izba ako obývačka, alebo pracovňa 20 až 22° a samozrejme v kúpeľni 24. Samozrejme zohráva, ako to už niekto písal, úlohu aj vlhkosť. Keď je vlhkosť vysoká, tak pocit chladu sa znásobuje. Vyššie teploty ale spôsobujú vysychanie kože a slizníc atď. takže prekurovanie vôbec nie je dobre. Všeobecne nerozumiem, že si niekto v byte vykúri tak, že potom chodí v krátkom tričku. Logika mi uniká. V zimných obdobiach predsa nikdy v živote ľudia nechodili v krátkych tričkách. Takže v zime normálne klasika dlhé rukávy aj v dome. Samozrejme nie zimné bundy 😀

slavomira236
27. okt 2025

@anonym_autor na 20-21..na spanie 17-18..chodime v teplakoch a dlhych trickach. Ked pridem na navstevu k mame je mi az zle odpadavam ked ma 24

anonym_27b093
27. okt 2025

Kuchyňa, obývačka minimálne 22 st.
Spálňa maximálne 20 st., nemáme radi spať v prekúrenom.

anonym_d3a302
27. okt 2025

U nas sa v obyvacke kuri na 22, ale mame suchy vzduch, ziadne vlhko, a nosime dlhe rukavy. Ked lezim na gauci, tak pod dekou 🙂 V spalnach je chladnejsie, pred spanim narazovo vyvetram nech je na pocit cerstvo, aj ked mame rekuperaciu.

Rodicia su zvyknuti na 24, ale behaju cely rok v kratasoch a tricku, tak jasne ze pri 22 im bude pocitovo zima.

drianaa
27. okt 2025

Približne 20 stupňov v izbách, v obývačke máme 21, v kúpeľni mám rada aj keď je viacej. V spálni by som prijala aj menej, ale nekúrime tam vôbec teraz a aj tak máme 20 stupňov, čo hrejú rúry. Teraz sme boli u rodičov na víkend v dome, tam v noci v izbe 18 stupňov a všetci sme tak dobre spali, aj dieťa. Tu sa pri 20 stupňoch odkopáva a mece ako karas v sieti

januska12323
27. okt 2025

21-22 viac je zbytočné ak nesedím na zemi. Samozrejme dlhé tepláky alebo aj mikina, až keď mi je zima v tom rozhodujem sa či zakúriť. Pri 25-26 by som sa uvarila.

thereisabear
27. okt 2025

21,5. Pri 21 mi je zima, pri 22 som už cítila suchý vzduch, aj keď už máme čističku so zvlhčovačom.

Strana
z2