Rekonštrukcia bytovky
Mám takú situáciu a neviem, ako k tomu pristúpiť. V bytovom dome, kde mám byt, sa organizuje hlasovanie o tom, či sa vezmeme uver na rekonštrukciu. Oprava sa týka balkónov - tam je to 130000e a ešte sa má opraviť aj celkovo fasáda za 113000e. Ja ale nemám balkón. Som za opravu fasády samozrejme, ale aj hlasovanie je postavené tak, že nedá sa hlasovať iba za jedno z toho, buď súhlasím aj s opravou fasády a balkónov, alebo nič. Čo si o tom myslíte?
@anonym_autor Koľko bytov nemá balkóny? Nie je možné sumu navýšiť a dorobiť tým pár bytom balkóny?
Tak ked sa opravuje strecha, tiez to neplatia zo svojho iba horne byty
balkóny patria k fasáde
Balkóny patria k bytovke a je jedno či ho máš aj ty.
Ty si jedna z tych usomranych babiek, co natruc zahlasuju proti lebo nemaju dost rozumu, aby si spojili 2+2.
Určite je v bytovke viac bytov ktoré nemajú balkón. Dohodnite sa majiteľka takýchto bytov a balkón si dajte dorobiť
@anonym_autor takže keby si mal/a balkón,tak nemáš problém s hlasovaním?
No bohužiaľ,s tým neurobíš nič,balkón patrí k fasáde a tá je spoločná.
Tiež som nemala balkón a jednoducho som to akceptovala,tak isto,ako som akceptovala opravu strechy,lebo do vrchných bytov zatekalo...
Myslim si o tom to, ze spravca dobre postavil hlasovanie, pretoze zrejme predpokladal, ze presne taki ako ty by mohli blokovat opravu balkonov 🤦♀️ Inak vies o tom, ze balkony ani nie su v osobnom vlastnictve? Cize sa jedna o opravu spolocnych casti domu. Aj ked dane balkony maju vylucne pravo uzivat majitelia prislusnych bytov, ale balkony nevlastnia, cize si na nich nemozu ani svojvolne vykonavat ziadne upravy opravy, takze jedine takto sa to da. Nastuduj si ked tak.
Fasada vratane balkonov (vratane schodista, vertikalnych rozvodov, vytahu, strechy, zakladov... a dokonca aj kazdy panel v kazdom byte) je spolocnym majetkom spolocenstva. Cize nikto do nich nesmie zasahovat svojvolne a ak su nutne opravy, tak sa platia zo spolocneho uctu vo FO spolocenstva, do ktoreho pirspieva kazdy majitel bytu rovnakym dielom podla vymery bytu. Tak isto bude kazdy majitel bytu splacat uver, ktory si spolocenstvo vezme na akukolvek rekonstrukciu spolocneho majetku
A len tak mimochodom, opravit systemove chyby balkonov je aj v tvojom zaujme, pretoze z tych systemoych chyb (zatekanie a z toho vyplyvajuca degradacia betonu a armovacieho zeleza) vznikaju dalsie systemove chyby obodoveho plasta budovy a je ohrozena jej statika.
Upokojí ťa poznatok, že tí čo majú balkóny, aj viac platia do Fondu opráv? Pretože plocha balkónu sa im započítava do výmery bytu a teda platia viac.
Cize plati, ja nemam balkon, tak ani sused ho nebude mat opraveny? Kupovala si ten byt? Ak ano, tak to bola tvoja volba. Ak nie, tak stale mas moznost byt predat a kupit s balkonom, aby si nebola ukrivdena. Normalne hlasuj za opravu. Zveladujes aj svoj majetok, aj ked nemas balkon.
Klasika. Majitelov hornych bytov nezaujima ze spodny sused chce odizolovat od pivnice lebo tam ma chlad, jeho zas nezaujima ze strecha zateka. Teba netrapi oprava balkonov lebo nemas, a sused cislo 4 zas odmieta opravit fasadu. Zazili sme si presne s takymito uz svoje. A bytovka sa potom robila v hodine dvanastej, v otrasnom stave a za ovela vacsi peniaz, ako by sa spravila pred rokmi.
Klasika. Majitelov hornych bytov nezaujima ze spodny sused chce odizolovat od pivnice lebo tam ma chlad, jeho zas nezaujima ze strecha zateka. Teba netrapi oprava balkonov lebo nemas, a sused cislo 4 zas odmieta opravit fasadu. Zazili sme si presne s takymito uz svoje. A bytovka sa potom robila v hodine dvanastej, v otrasnom stave a za ovela vacsi peniaz, ako by sa spravila pred rokmi.
@anonym_ca09a2 Ja som kedysi bývala v nájme v tehlovej bytovke, ktorá bola na dobrej adrese, ale keďže pôvodní obyvatelia boli úplne proti akýmkoľvek zásahom, darmo bol byt kvalitný a pekne prerobený, bytovka bola v hroznom stave. Zvažovali sme byt odkúpiť od majiteľa, ale napokon sme od toho odstúpili, lebo zhodou okolností sa nám vtedy sťažoval jeden mladý sused, že veľmi by chceli konečne niečo s tým domom robiť, ale starší obyvatelia sú zásadne proti. Vtedy sa vyjadril tak, že bytovka je nie že v zlom, ale už v havarijnom stave. Bola som tam minule, po cca desiatich rokoch, odkedy sme odišli, vedľa navlas takú istú bytovku pekne prerobili, ta "naša" bola stále v pôvodnom stave.
Toto bol ináč aj dôvod, prečo sme nechceli ísť do takých menších bytoviek, ktoré sú síce super lokalitou, aj boli tehly a zvyčajne to bolo naozaj len pár bytov dokopy, lebo keď sa niečo našlo na predaj, tak opäť dom v pôvodnom stave, traja vlastníci zo štyroch pôvodní obyvatelia, zvyčajne starší ľudia, ktorí už nechceli, a najmä nemali na to, aby sa urobili akékoľvek hoc aj nevyhnutné zásahy a vo fonde našetrených nula celá nič 🫤
A čo píšeš s pivnicu, tak toto konkrétne zažívali naši bývalí spodní susedi, kedy sa malo hlasovať o nejakej izolacií od zeme, a väčšina ľudí bola proti, s odôvodnením, že oni problém nemajú.
@anonym_autor máš to jedno nadpolovičná väčšina ta prehlasuje a pekne vám navýšia poplatky.Ked sme platili čoraz viac a viac išli sme bývať do domu.Treba si zistiť možnosti dotácií, výhodného úveru.
Nespravis s tým nič, my mame bytový dom, že 2/3 majú dva balkóny - jeden z prednej a druhy zo zadnej strany a 1/3 ziadny. My bez balkónu sme sa museli skladat na tých s balkonmi
@anonym_ca09a2 Ja som kedysi bývala v nájme v tehlovej bytovke, ktorá bola na dobrej adrese, ale keďže pôvodní obyvatelia boli úplne proti akýmkoľvek zásahom, darmo bol byt kvalitný a pekne prerobený, bytovka bola v hroznom stave. Zvažovali sme byt odkúpiť od majiteľa, ale napokon sme od toho odstúpili, lebo zhodou okolností sa nám vtedy sťažoval jeden mladý sused, že veľmi by chceli konečne niečo s tým domom robiť, ale starší obyvatelia sú zásadne proti. Vtedy sa vyjadril tak, že bytovka je nie že v zlom, ale už v havarijnom stave. Bola som tam minule, po cca desiatich rokoch, odkedy sme odišli, vedľa navlas takú istú bytovku pekne prerobili, ta "naša" bola stále v pôvodnom stave.
Toto bol ináč aj dôvod, prečo sme nechceli ísť do takých menších bytoviek, ktoré sú síce super lokalitou, aj boli tehly a zvyčajne to bolo naozaj len pár bytov dokopy, lebo keď sa niečo našlo na predaj, tak opäť dom v pôvodnom stave, traja vlastníci zo štyroch pôvodní obyvatelia, zvyčajne starší ľudia, ktorí už nechceli, a najmä nemali na to, aby sa urobili akékoľvek hoc aj nevyhnutné zásahy a vo fonde našetrených nula celá nič 🫤
A čo píšeš s pivnicu, tak toto konkrétne zažívali naši bývalí spodní susedi, kedy sa malo hlasovať o nejakej izolacií od zeme, a väčšina ľudí bola proti, s odôvodnením, že oni problém nemajú.
@oblecenie99 dobre ste urobili. A akoby si hovorila o nasom... Tehlova bytovka v centre jedneho z najvacsich miest. Nezateplena, hrozny stav zhora aj zo spodu. Neodizolovana, stara strecha. Dnu krasne velke byty - my sme tiez rekonstruovali "na moderno" nas krasny velky trojizbak s 2 balkonmi. Minuly rok sme ho predali, a to uz naozaj uz uz vyzeralo ze sa to pohne s rekonstrukciami a boli plany. Uz vtedy sme platili neprimerane vysoke naklady (350 mesacne byt + 500 nasa hypo), dvaja mladi ludia co su od rana do vecera v praci, nechcem vediet kolko by sme platili keby som uz doma na MD. Byt sme predali (chceli sme ist do domu). Teraz o rok sme sa bavili s byv.susedmi, vsetky plany padli, a ked konecne daco preslo tak rekonstrukcia sa navysi o 200! euro na byt mesacne, skrz uver. Cize my by sme realne platili 550 euro mesacne naklady na byt + hypo. Nonsens! Hovorime si, ako dobre ze sme predali... Takto by ten byt bol skoro nepredajny. Nehovoriac o tom, ze co budem, klamat novym majitelom? To by sme neurobili. Takze defacto by sme boli odsudeni s tym bytom zostarnut.
A viesco? V nasom pripade najviac blokovali mladi ludia. Nechapem. Asi tri byty tam boli obyvatelia 90r +/- a ti boli uplne v pohode so vsetkym, len nech sa nieco robi... A co tam dorabali ludia 30-50r, hrozne.
Nespravis s tým nič, my mame bytový dom, že 2/3 majú dva balkóny - jeden z prednej a druhy zo zadnej strany a 1/3 ziadny. My bez balkónu sme sa museli skladat na tých s balkonmi
@anonym_77eccd ti s balkonmi platia do fondu oprav aj za balkony, ktore mimochodom ani nie su v ich osobnom vlastnictve. Spokojnejsia? 🤦♀️
@anonym_autor Myslim si, ze si strasne sebecka. Keby takto kazdy hladel len na seba tak ludstvo sa z jaskyne nedostane.
K problematike balkónov:
@anonym_168f3e No nakopiruj sem aj ten posledný bod Financovanie, aby bolo vidno, že aj za balkóny sa platí do Fondu opráv.
Napríklad ja mám najväčší priestor v bytovke (nebytový) čiže platím zo všetkých najviac a nemám balkón, nemám dokonca ani vchodové dvere s nimi ani schránky/zvončeky a pekne krásne som to tiež musela platiť najväčším podielom ja :D Nuž, bývanie v byte má tieto úskalia.
Neustále opravy výťahu ani nehovorím, tiež som ten výťah na vlastné oči ani nevidela... :D
nerozumiem tomuto spekulovaniu bytovkarov, ked naklady sa vzdy rozpocitavaju medzi plno vlastnikov a hlasuje sa v podstate o tom ci sa budu skladat po 5 alebo po 6 korun.
nerozumiem tomuto spekulovaniu bytovkarov, ked naklady sa vzdy rozpocitavaju medzi plno vlastnikov a hlasuje sa v podstate o tom ci sa budu skladat po 5 alebo po 6 korun.
@michal6677 5-6 korún..si aspoň vtipný. Napríklad my platíme takmer 120 za 60 metrový byt. Nesťažujem si, len konštatujem
@michal6677 no ono to nie su tri koruny. My mame FO 1,20 na stvorak, to je pri 82 stvorakoch 96€ kazdy mesiac. Ked sa splaca uver na rekonstrukciu, tak tvorba FO + splacanie uveru moze byt aj 4€ na stvorak, to mas pri beznom 60-metrovom trojizbaku celkom slusny peniaz, ziadne susniky.
@anonym_f93b0b
@viestta
ja rozumiem lenze v dome, ked chcete nieco zrekonstruovat, tak sa nebavime v desiatkach eur ale v desiatach tisicoch
@anonym_f93b0b
@viestta
ja rozumiem lenze v dome, ked chcete nieco zrekonstruovat, tak sa nebavime v desiatkach eur ale v desiatach tisicoch
@michal6677 ale vsak to je kazdemu jasne. Udrziavat treba aj dom aj byt. Byt je stavba ako kazda ina, aj na bytovke treba spravit fasadu, vymenit rury a lebo opravit podlahy v byte. Na spolocne tvoris FO cele roky, vo svojom dome (byte) bud opravis z uveru alebo z uspor. Na to aby sa mohla na nasom dome spravit strecha setrilo do FO 32 bytov 5 rokov. Spravila sa strecha, setri sa na vytahy a splaca sa uver na fasadu. Jadro sme si robili z vlastnych uspor. Co myslis, kto nam na neho dal? Nie je to ziadny rozdiel oproti vlastnemu domu. Robit to treba, treba na to aj peniaze.
@michal6677 ale vsak to je kazdemu jasne. Udrziavat treba aj dom aj byt. Byt je stavba ako kazda ina, aj na bytovke treba spravit fasadu, vymenit rury a lebo opravit podlahy v byte. Na spolocne tvoris FO cele roky, vo svojom dome (byte) bud opravis z uveru alebo z uspor. Na to aby sa mohla na nasom dome spravit strecha setrilo do FO 32 bytov 5 rokov. Spravila sa strecha, setri sa na vytahy a splaca sa uver na fasadu. Jadro sme si robili z vlastnych uspor. Co myslis, kto nam na neho dal? Nie je to ziadny rozdiel oproti vlastnemu domu. Robit to treba, treba na to aj peniaze.
@viestta no rozdiel je hlavne v tom, ze aby sa v bytovke nieco spravilo musi clovek roky presviedcat susedov, ze na strechu sa musia skladat aj ti z prizemia, na balkony aj ti co ho nemaju a na vytah aj ti co nim nejazdia. Pritom v konecnom dosledku sa vacinou hlasuje o to, ze navysime prispevok o 10e ale ludi to nezaujima kym na hlavu netecie im. Pritom staci zaplatit o 10-20e viac a cele sa to spravi "samo" .
@viestta no rozdiel je hlavne v tom, ze aby sa v bytovke nieco spravilo musi clovek roky presviedcat susedov, ze na strechu sa musia skladat aj ti z prizemia, na balkony aj ti co ho nemaju a na vytah aj ti co nim nejazdia. Pritom v konecnom dosledku sa vacinou hlasuje o to, ze navysime prispevok o 10e ale ludi to nezaujima kym na hlavu netecie im. Pritom staci zaplatit o 10-20e viac a cele sa to spravi "samo" .
@michal6677 ale to uz je ina kapusta ako to co spominas, ze aj v dome treba robit udrzbu a rekonstrukcie

@anonym_autor vopred ďakujem za názory.