Sused nám nedal povolenie na rekonštrukciu domu

15. apr 2021

Zdedila som stary rodičovsky dom.Podľa znalcu opravy by vyšli draho, tak sme rozmyšlali , žeby sme zrekonštruovali dom, teda lepšie povedane zburali a postavili novy na tych istych zakladoch, ale trocha rozširili . Problem je v tom, že sused nam nepovolil tekonštrukciu, teda nedal suhlas na rekonštrukciu. Dom je postaveny od jeho podzemku 1,10m.Neviete mi poradiť, ako by sme to mohli riešiť a či nieje nejaka vynimka, keď sa stava na tych istych zakladoch, či musi byť jeho povolenie?Budem Vam vďačna za všetky rady.

janka2501
15. apr 2021

treba zistit na prislusnom stavebnom urade, lebo aj na zburanie domu treba stavebne povolenie

zuvelyn
15. apr 2021

Sused nedáva povolenie, povolenie dáva stavebný úrad.

alenah31
15. apr 2021

@zuvelyn chcú rozšíriť základy domu to znamená, že sa budú posúvať bližšie k susedovi. Tým pádom sa nezachová minimálna hranica, ktorá je určená stavebným zákonom - na to samozrejme potrebuje súhlas suseda. Bez jeho súhlasu to urobiť nemôže.

anjelicek26
15. apr 2021

Ak je na jeho pozemku, nemozete tam stavat, aj odstup od jeho pozemku musi byt pokial viem 2,5m absolutne minimum. Ale kedze ides burat, mas sancu to postavit tak, aby tieto stavebne atributy boli splnene, len asi nevyuzijes ani tu podkladovu dosku... resp. si tam das maximalne terasu. .

zuvelyn
15. apr 2021

@alenah31 nikde nepise ze ide základy rozširovať smerom k susedovi

anjelicek26
15. apr 2021

Ono este mozes susedovi navrhnut ten pozemok odkupit, asi najlacnejsie riesenie. Ale neznie to, ze by ste mali skvele vztahy celkovo.

alenah31
15. apr 2021

@zuvelyn ale píše - ide stavať na tých istých základoch, ale chcú ich rozšíriť. Preto potrebuje povolenie suseda - oni vedia, že sa posúvajú bližšie k susedovi a preto chce to povolenie, ktoré odmietol dať. Hľadajú výnimku tá ale neexistuje. Keby stavali na tých istých základoch jeho súhlas nepotrebujú. Kopírujem: žeby sme zrekonštruovali dom, teda lepšie povedane zburali a postavili novy na tych istych zakladoch, ale trocha rozširili .

hipuska
15. apr 2021

@alenah31 rozšíriť smerom k susedovi o koľko? Veď už teraz su 1,1 m. Takže tam moc vôle nie je.

nafka0483
15. apr 2021

Sused nema co povolit alebo nepovolit rekonstrukciu. Aj zachovas vzdialenost tak ako teraz a nepridavas na jeho stranu okna alebo nenavysujes o cele poschodie - ale ano vtedy nepovoluje, ale ma moznost v stavebnom konani namietat. Stavebny urad ma posledne slovo ci namietky vyhodnoti ako opravnene alebo nie.

Ak ide o stary dom, tak tam neplatia sucasne normy (2metre a 5m odstupy).

nafka0483
15. apr 2021

@alenah31 Ako vies? Co ak chce rozsirit smerom "dopredu" alebo "dozadu" nie smerom k susedovi? A nevie ako to chodi, pytala sa suseda a ten hned ze nesuhlasi.
Kym sa nevyjadri autorka tak ako mozes s takou istotou tvrdit ze je to tak ako hovoris?

alenah31
15. apr 2021

@hipuska veď práve - ak by zachovali základy nepotrebuje súhlas. Ak sa posunie čo len o cm súhlas potrebuje. Ja len nechápem prečo to búrajú celé - veď to nahlásim ako rekonštrukciu - postupne búram a zároveň staviam - vtedy nepotrebuješ stavebné povolenie, len oznamuješ na OcÚ alebo MsÚ rekonštrukciu.

senta_sofia
15. apr 2021

Pises velmi vseobecne, hlavne slovo ma stavebny urad, ten urci podmienky umiestnenia stavby. Moze byt odstup od susedneho pozemku aj mensi, ak tam nie su okna z obytnych miestnosti, takze treba dat nakreslit projekt tak, aby to vyslo.

alenah31
15. apr 2021

@nafka0483 na to nepotrebuje súhlas suseda. Smerom na vlastný pozemok si rozširovať môžem - musím akurát zachovať presné rozmedzie medzi mnou a susedmi naokolo.

zuvelyn
15. apr 2021

@alenah31 iba si domyslas. Nikde nic take nepíše ze ide rozširovať k susedovi. Suseda sa pýtala pravdepodobne lebo nevie, "ako sa to robi"a chce zachovať dobré vzťahy (to zase domýšľam ja)

alenah31
15. apr 2021

@zuvelyn načo potom rieši priestor medzi susedom a ich domom - len vychádzam z toho čo autorka píše - nič viac.

lienocka2808
15. apr 2021

@janka2501 na buranie domu nie je potrebne stavebne povolenie, ale povolenie na zburanie stavby.

nafka0483
15. apr 2021

@alenah31 Ved to ja viem, ale pisem, ze autorka to vediet nemusi -mozno hovorila so susedom a svojom zamere a on mohol povedat ze nedovoli a ona si mysli, ze to je zavazne, ze on moze do toho hovorit co dovoli a co nie.

bebekeksy
15. apr 2021

@nafka0483 ma pravdu, stare zastavby sa posudzuju uplne inak a taktiez su rozne vynimky na uzke pozemky… sused moze pri stavebnom povoleni podavat namietky a ak budu opodstatnene tak sa to moze cele predlzit… najlepsie je si dohodnut schodzku na stavebnom urade s clovekom, ktory ma danu oblast na starosti. Inak odporucam prestudovat fora na modrastrecha.sk, tam najdete skusenosti ludi, ktory riesili podobne problemy 🙂

trema
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
15. apr 2021

Aby som to upresnila. Dom smerom k susedovi by sa nerozširoval, tam by ostalo 1,10m, tak , ako je doteraz.Rozširovali by sme smerom va našom podzemku.Stare zaklady by ostali, len by sa rozširili smerom cez naš dvor.Obvodove mury by sme museli zburať a stavať nanovo. Nie je tam dobra izolacia. Niekedy nebolo potrebne, keď sa tieto domy stavali 2 m odstup od susedovho pozemku. Pytali sme sa na Mestkom urade, tak, že potrebujeme povolenie od suseda.Medziľudske vzťahy? Prednedavnom staval sused dom a parkoval cely rok auto on aj robotnici na našom pozemku bez dovolenia. My sme to brali tak, že prečo by mu človek nepomohol a toto je odveta.My sme mu povolenie podpisali bez slova.Brali sme to ako samozrejmosť.Manžel veĺmi tuži po rodinnom dome a je to pre nas veľke sklamanie.

draik
15. apr 2021

@alenah31
Jednak súhlas suseda na rozšírenie nie je potrebný, na druhej strane ani v prípade súhlasu nemusí stavebný úrad také rozšírenie povoliť. Taká rekonštrukcia, kde sa skoro všetko zhodí a postaví nanovo, podlieha stavebnému povoleniu.

nafka0483
15. apr 2021

Co presne vam povedali na mestskom urade? Ake povolenia od suseda potrebujete? Na to aby ste si rozsirili dom smerom do svojho pozemku? Informujte sa na stavebnom urade a ziadajte si vsetky informacie pisomne.

ckatka
15. apr 2021

Sestra robila.presne takto . isto. Zhodili starý dom, základy nechali, spravili riadnu izoláciu, na svojom pozemku základy rozšírili a je. Od suseda sú asi pol metra, dakedy sa tak robilo. Jedine co.im podpisoval.bol súhlas s kuchynským oknom do jeho dvora. Ak tam nemáte okná obytných miestností tak ho môžeš okašľať. Ries si to so stavebným úradom.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
hopsadobrandejsa
15. apr 2021

Len na samotny mestsky urad by som sa nespoliehal a jeden clovek ti nemoze blokovat ciastocnu ci kompletnu rekonstrukciu nehnutelnosti.

Vec sa ma takto, ze tvoj sused nemoze povedat, ze on Vam suhlas neda "lebo".....Takto to nefunguje.

Vas sused musi podat realne argumenty preco nesuhlasi s demolaciou vasho domu aby Vam stavebny urad nevydal povolenie. Ak sa jeho namietky potvrdia, bude prizvany k diskusii so stavebnikom prip. geodetom v zavislosti od konkretneho problemu aby sa naslo spolocne riesenie.

Najlepsie co mozete urobit je bud sa informovat na SU alebo riesit to cez odbornika ktory poskytuje pravne sluzby v stavebnej oblasti a suseda vyzvat aby SU dorucil list so svojimi namietkami voci demolacii. Nasledne sa bude hladat riesenie pretoze urad bude vediet preco Vam sused blokuje vydanie stav. povolenia a sam rozhodne ci su susedove namietky opravnene alebo nie.

Normalne ziadajte od suseda oficialne vyjadrenie preco nesuhlasi. Nikde v tvojom prispevku nespominas preco nesuhlasi.

Nenechaj sa odbit, prislusne urady musia rozhodnut ci je jeho namietka racionalna alebo nie.

katenka858
15. apr 2021

No na tieto veci treba dat pozor, aby bolo vsetko v sulade so stavebnym zakonom (najma ked susedia nemaju dobre vztahy a sused moze zacat robit prieky - netreba mu davat karty do ruk). My ideme zrovna teraz rekonstruovat stary dom - cely spodok zostava, nadstavuje sa komplet nova 1 miestnost a plus pojde dole cela strecha, krovy, aby sa mohlo spravit dalsie nadzemne podlazie. Podla stabebneho zakona nam musela rekonstrukcia prejst najprv uzemnym konanim, teraz cakame na vydanie stavebneho povolenia. Takze nie je to take jednoduche, ako tu padli podaktore nazory, ze ohlas rekonstrukciu a nepytaj sa suseda...ak nemate dobre vztahy, len by sa chytil prvej moznosti a nahlasil vas na stavebnom urade

autor
15. apr 2021

Doteraz sme vychadzali dobre, hlavne, keď my sme mu všetko odsuhlasili. Sami sme prekvapeni, že sa takto vyjadril.Povedal to manželovi iba slovne.Dom by mal byť jednopodlažny, tak ako doposial.Neviem, prečo namieta, jemu by malo byť jedno, či tam stoji stary, alebo bude stať novy dom. Žeby zavisť????

anjelicek26
15. apr 2021

Mozno to nebude take horuce, ked slovne. Boli ste normalne za nim s projektom? Ze co chystate, planujete, kde budu okna, aka vyska domu, ze sa moc nic nezmeni? To muz mu povedal cez plot, ze ideme burat a rozsirime dom a bude to tip-top novucke a ci je s tym ok? Ludom skor vadi ten hluk, buranie, stavebne prace, velka technika...

nafka0483
15. apr 2021

Autorka ale ved pochop, ze to, ze on slovne namieta je bezpredmetne. Zistite si podmienky na stavebnom urade, dajte si vypracovat projekt a podajte si ziadost o stavebne povolenie. V ramci neho bude sused informovany (informuje ho stavebny urad) a ak bude mat k stavbe nejake pripomienky alebo namietky, tak ich ma vzniest tak bude mat urcene. Ak to neurobi, tak si moze hovorit co chce. Ak to urobi, stavebny urad jeho pripomienky posudi a rozhodne.
Ty nepotrebujes teraz od suseda nic, ziadne slovne "povolenie", ziadne pisomne vyjadrenie.

hopsadobrandejsa
15. apr 2021

@nafka0483

"Ty nepotrebujes teraz od suseda nic, ziadne slovne "povolenie", ziadne pisomne vyjadrenie."

To zas pozor, veruze potrebuje. Na vlastnu päst by som v ziadnom pripade nekonal.

Susedove namietky voci demolicii a stavbe noveho domu musia mat nejaku zakonnu formu. Ak SU vyda povolenie a sused bude nadalej nesuhlasit, bude musiet odovodnit preco a nasledne SU rozhodne ci su jeho pripomienky opodstatnene alebo nie.

Bez pisomneho suhlasu by som nic neriesil. Nech uz mas akychkolvek susedov, co neni na papieri, to neplati. V kazdom pripade si od kazdeho suseda ktoreho sa to tyka vyziadaj pisomny suhlas.

Ustna dohoda je v dnesnej dobe bohuzial nic.