Sused - študent žiada ticho na štúdium. Ako reagovať?
Ahojte poraďte mi resp. povedzte mi váš názor na vec
v bytovke bývame 5 rokov a máme trojročného syna
Je to Bytovka kde býva prevažne väčšina dochodcov vo vyssom veku 75+ a ostatni prenajimaju byty a majitelia su v zahranici .
Majiteľ bytu pod nami tam ma vždy študentov vysokej školy teraz prišiel niekto nový zo Španielska alebo Portugalska neviem presne s tým že včera sme si našli papierik že je to študent ktorý potrebuje celé dni ticho na štúdium a pocuje môj hlas manželov hlas naše rozhovory keď nám niečo spadne chôdzu syna a všetko čo doma robíme od rána do večera. Prosi nas aby sme boli co najviac ticho lebo on/ona sa potrebuje ucit a mat klud na studium.
Co na to povedat ?
My sme do 16:30 / 17:00 kazdy den prec okrem vikendov aj tie sme niekedy mimo domu . Jasne ze si chcem doma zaspievat zakricat co ja viem inym slovom žiť? Ale proste tak ako kazdy iny ved tiez rozpravate zaspievate si pustite pesnicku… ked chce mat ticho asi si treba vybrat inu lokalitu alebo prenajom na zivot popri studiu .
naco sa radis, ked tvoj muz uz udajne reagoval
@anonym_0a3c35 nemyslim si ze to bude jednorazova zalezitost preto ma zaujimalo co by ste mi poradili dalej. Ako slusne mu vysvetlit ze nemam co menit u nas doma a ani nebudem…
Mam sepkat doma ? Uplne čuškať aj syna neviem zviazat ho zalepit usta? lebo chalan chce 24/7 ticho a ucit sa. ? Naozaj ma zaujimali vase pohlady a dakujem este raz za vsetky.
Lebo po spravnosti od tej 6:00-22:00 mozem zacat spievat o 6:01 a prestat 21:59 viete o tom to je …
@anonym_autor ja by som tiez neriesila, mal ist na internat alebo co, my mame 3 male deti a to by sa hned vystahoval radsoej, rozpravame hlasno, deti behaju, pistia, kricia, my naslapujeme na päty voac takze aj ja s muzom dupeme da sa povedat, stale nieco pada po podlahe atd atd.. uplne sa to neda utisit a nebudem v strehu za to cely den doma, suseda to pocuje ale co uz, radi by sme sli do domu, len na to nemame peniaze.. budu si musiet aj susedia zvyknut na urcity nekomfort..
@anonym_autor ja by som tiez neriesila, mal ist na internat alebo co, my mame 3 male deti a to by sa hned vystahoval radsoej, rozpravame hlasno, deti behaju, pistia, kricia, my naslapujeme na päty voac takze aj ja s muzom dupeme da sa povedat, stale nieco pada po podlahe atd atd.. uplne sa to neda utisit a nebudem v strehu za to cely den doma, suseda to pocuje ale co uz, radi by sme sli do domu, len na to nemame peniaze.. budu si musiet aj susedia zvyknut na urcity nekomfort..
@322sima123 Tak toto je pekne sebecké a neohľaduplné. Ak nemáte na dom, tak by ste si mali aj vy zvyknúť na určitý nekomfort a byť tichšie.
@322sima123 💌
@322sima123 presne tak.Len robite zle susedom.Na dom nemate pricom ste dost velka a pocetna rodina.Ale deciek ste narobili do bytu ako kralikov a podmienky minimalne pre stastny zivot.Ked raz nemam na to tak sa vo velkom nerozmnozujem.Len co trpia zbytocne ti okolo vas.Ja by som vam robila na oplatku to iste co vy mne.Aj odspodu sa da dobre zneprijemnit zivot.Nemysli si.Ty sa ta typicka ignoratska matka kto som ja co som ja.Ved vam sa to raz neprijemne vrati.Nemusi hned,ale volakedy v buducnosti.Len aby sa nad vas raz nepristahoval niekto s tolkymi detmi ak vy uz budete mat svoje z domu alebo budu v puberte.Potom sa dosmejete.A to vies ze karma je svina
@322sima123 presne tak.Len robite zle susedom.Na dom nemate pricom ste dost velka a pocetna rodina.Ale deciek ste narobili do bytu ako kralikov a podmienky minimalne pre stastny zivot.Ked raz nemam na to tak sa vo velkom nerozmnozujem.Len co trpia zbytocne ti okolo vas.Ja by som vam robila na oplatku to iste co vy mne.Aj odspodu sa da dobre zneprijemnit zivot.Nemysli si.Ty sa ta typicka ignoratska matka kto som ja co som ja.Ved vam sa to raz neprijemne vrati.Nemusi hned,ale volakedy v buducnosti.Len aby sa nad vas raz nepristahoval niekto s tolkymi detmi ak vy uz budete mat svoje z domu alebo budu v puberte.Potom sa dosmejete.A to vies ze karma je svina
@anonym_049a6f Presne, a hlavne, že má profil plný kresťanskej lásky
@anonym_autor moja suseda bývalá, chovala v dvojizbovom byte sedem psov. A tiež vypisovala na Facebook ako ľudia nechápu že ona predsa dodržiava nočný kľud a nemôže za to že psy zavyjaju. Lebo sú to psy. Odvtedy mám alergiu na netolerantnych ľudí. Ak ťa študent prosil o to aby si bola tichšie skús mu vyhovieť aspoň trochu. A mimochodom kým som ešte bývala v bytovke tak okrem susedy so psami som mala susedu s malým dieťaťom a ako tá dokázala vrestat to by si neverila. A tiež mala pocit že normálne rozpráva. Že o čom točíme. Skrátka skús trocha sebareflexie aj tu urobiť či naozaj nie je niečo v čom mozes vyjsť v ústrety.
@anonym_049a6f prosim vas nechodte tu do konfliktov , neurazajme sa tu nikto ani nikoho deticky prosim vas … pište mi k teme k mojej otazke alebo nič.
Ani za vaše vyroky to nevidim na kto vie aku pozitivnu karmu .
@anonym_049a6f nie som ignorantska matka ale niektore veci sa proste nedaju zmenit s detmi a nenecham ich sediet zato pol dna pri telke ako niekto lebo vtedy su ticho. Zial nie kazdy ma zdedeny dom alebo podvodami velke tisice.. beznou robotou malokto zarobi na dom.. a 3 deti nie je vela ako kralikov, normalny pocet..
@anonym_049a6f Presne, a hlavne, že má profil plný kresťanskej lásky
@anonym_792ea8 ano jasne hlavne ze mam guraz pisat pod nickom a nie anonym ze
Tak ak by ste po podlahe pustali auticka a syn by vyspevoval a ty s nim,prepac aj mne by to vadilo. Ja nepustam hudbu ani nahlas, ak potrebujem dam si sluchatka, ved nebudem obtazovat susedov. Dnes mame tolko moznosti ako zit spokojne vedla seba. Ale chapem ho, ze ak sa potrebuje ucit a plati pravdepodobne nekrestanske peniaze na najom, tak chce mat klud. A to pri vas a vasom dietati zjavne nie je vecer a cez vikendy mozne.
@anonym_a00b56 haha takže platí nekresťanské peniaze tak nech rodina s dieťaťom (asi vlastný byt) zavrie hubu a nech ani nedýchajú, dieťa nech nie je dieťaťom a ideálne nech chodia domov iba sa vyspať. to je sila. tolerancia by mala byt na oboch stranách nie?takže aj mladý by mal tolerovať že je v bytovke kde žijú/ môžu žiť aj rodiny s deťmi. keď sa mu nepáči je veľa možnosti napr tie slúchadla alebo si nájsť bývanie ktoré bude viac spĺňať jeho nároky..
@anonym_a00b56 haha takže platí nekresťanské peniaze tak nech rodina s dieťaťom (asi vlastný byt) zavrie hubu a nech ani nedýchajú, dieťa nech nie je dieťaťom a ideálne nech chodia domov iba sa vyspať. to je sila. tolerancia by mala byt na oboch stranách nie?takže aj mladý by mal tolerovať že je v bytovke kde žijú/ môžu žiť aj rodiny s deťmi. keď sa mu nepáči je veľa možnosti napr tie slúchadla alebo si nájsť bývanie ktoré bude viac spĺňať jeho nároky..
@jvasenka Taky je presne život v bytovke ako opisujete .. môže byť ešte rad že naozaj nerobime realny hluk - nemame doma bubny alebo ja neviem cimbal .. husle . Trubku… Mňa to fakt zarazilo lebo naš vchod je o dôchodcoch a študentoch v podnajme nakolko byvame blizko univerzity a je tu este jedna rodina s chalanom .
Ale všetko su tu milí ľudia , každy sa zdraví s každým , vždy prehodime par slov s každym a každy sa k synovi prihovara nakolko nemame vytah a na schodisti sa miname casto ako susedia .
Čiže sebareflexia u nas by musela vyzerat presne tak že byť doma ticho a nechodit , sediet , čušať alebo najlepsie prist uz okupany najedeny a spať😂. No verim , že budeme vychadzat aj s tymto chalanom len dobre alebo ho pozvem a pozkazujem byt ako mame detsku atd.
Toto je velmi stara mestska bytovka podotykam v centre mesta . Steny mozu byt tensie ja neviem ..
Predstavte si klasicky blok 4 poschodovy - prve bytovky ktore sa stavali 🙂
Nie je možné, že ten hluk, čo počuje, je od tých študentov?
Nie je možné, že ten hluk, čo počuje, je od tých študentov?
@katkasav vidite toto ma nenapadlo … no na nasom poschodi vedla robia piatky / soboty party . My mame byt v strede a napravo studenti aj nalavo .. Ale kedze to kde je hudba je izba vedla nasej obyvacky neriesime to absolutne s manzelom nakolko syn spi uz od 20:30 na druhej strane bytu. Musime to odsledovat
@anonym_autor nech ide na samotu a tam bude mat tichucko, ze ked nahodou niekto pojde okolo tak sa po*****. Nema pravo nieco take vyzadovat. Akoze teoreticky aj keby ste robili kazdy den party cez den a o 22.00 bolo hrobove ticho tak nema co vyskakovat. A ako to chce vymahat,ved predsa v kazdom bytovom komplexe je nocny klud 22.00-6.00 a co robite mimo ten cas je len vasa vec v ramci hluku.
@anonym_autor roky som žila nad rodinou ktorá pozostávala z niekoľkých detí a musela som sa učiť na skúšky. Nenapadlo by ma, ich prosiť, aby nežili, lebo ja sa učím. Pokiaľ nepúšťaš hlasno tv, hudbu tak to nerieš a ži si svoj život. Študent, keď nezvláda učenie, mal zostať vo svojej krajine a nie sa ešte trepať niekde von. Takto si rodičia ničia deti, vráti sa im “krýpeľ”. K čomu to je dobré?
@anonym_autor to je debilita riadna toto už...aby som sa nemohla rozprávať vo svojom byte alebo si spievať? 🤣🙏🏻 Sila... poslala by som ho/ju do riti... určite sa nebudem prispôsobovať...tak nech si dá štuple do uší! ... hotovo... neriešila by som absolútne...
@anonym_autor
Snažila by som sa byť ohladuplnejsia.
Na druhej strane pre úplné ticho je byť alebo dom v zastavanej lokalite nie vhodná možnosť byvania
@zmrzlinka2021 ohladuplnejsia v čom?majú sa odsťahovať z vlastného?nočný kľud je od 22a pokiaľ nebuchaju petardy tak je to na smiech..študent slúchadlá/štuple do uší keď je tak chúlostivy alebo prenajímateľ akustický PVC .možnosti sú..a keby tých deciek bolo v bytovke viac postriela ich?na intraku by mal.iny hluk.
@anonym_326000 nie v ziadnom pripade po 22:00 nehrozi krik ani celkovo nevrieskame nerobime hurhaj.
Co povedat - 3 rocny syn . Tak jayne hra sa na piratov , auta si pusta po podlahe neviem co ho mam zviazat zakazat vsetok pohyb ? V sobotu si pustame rozoravky pesnicky … Ale vzdy v normalnom dennom case ako vacsina z nas . Co mate deti chapete 🥹
@anonym_autor tak ono to, čo je pre teba normálne, pre iného nemusí byť. Hudbu si v byte púšťam, ale určite nie na plné pecky. To si dám slúchadlá. Autá po podlahe by som tiež deťom nedovolila púšťať. Na to mu kúp dopravný koberec. Pri dnešných bytoch bez kobercov a v panelákoch je to neskutočný rachot. Akoby sa ti nad hlavou ktosi vozil na kolobežke. Rovnako hrať sa na pirátov, behať po byte? No ja som z generácie, že sme to robili vonku a takto som to realizovala aj pri deťoch. CHODILI SME NA VZDUCH. Mám podobných susedov. Malý v kuse behá, neskutočne búcha, neviem či má kanady, či lyžiarky, hádže s čímsi. A ich nepočujem. Pravdepodobne čumia do mobilu a ležia kdesi na druhom konci bytu. To je dnešná realita. A toto sa nám deje bežne cez víkend 6.30. Ja už nosím štuple do uší aby som sa trocha prespala aspoň vtedy.
Ak mám malé dieťa, vezmem ho von, vybehať, vyjašiť sa a v byte si môže kresliť, skladať, pozrieť rozprávku. Áno, treba žiť, ale tiež brať ohľad na to, že to chce každý okolo. Ak je to na dennej báze, je to fakt na slučku. My sme s mužom obaja vyrastali v bytoch, ale toto sme teda nezažívali a ani naši rodičia si to nepamätajú. Raz za čas sa oslavovali narodeniny, bola niekde svatba, možno keď to bola nejaká asociálna rodina, kde boli krik a bitka na dennom poriadku.... ale inak nie. Ľudia sa fakt správali ohľaduplnejšie a viedli k tomu aj deti. A vidím, že aj mladší, ako moja dcéra to tak vnímajú. Tento problém neprispôsobivosti vidím skôr v rodinách tridsiatnikov. Sorry, ale tak to je. 🤷🏻♀️
@anonym_autor zrejme mladý žil doma mimo civilizáciu, kde ani mucha nepreletela. Veď ty musíš aj oprať a práčka hučí, povysávať a normálne fungovať. Celý deň nie ste doma a večer nemôžeš chodiť po špičkách. Do 22.00 mozes robiť čo chces. To keby si teraz išla prerábať kuchyňu, tak by musel odísť taký hluk by tam bol. A susedia vedľa mu nevadia?
@zmrzlinka2021 ohladuplnejsia v čom?majú sa odsťahovať z vlastného?nočný kľud je od 22a pokiaľ nebuchaju petardy tak je to na smiech..študent slúchadlá/štuple do uší keď je tak chúlostivy alebo prenajímateľ akustický PVC .možnosti sú..a keby tých deciek bolo v bytovke viac postriela ich?na intraku by mal.iny hluk.
@katty123456 choď kdesi s nočným kľudom. Keď máš doma deti, idú ti spať o desiatej? Lebo môj školák uz leží 20.30 v posteli. Akože mám počúvať o desiatej v noci ako si niekto užíva heavy metal?
@anonym_autor zrejme mladý žil doma mimo civilizáciu, kde ani mucha nepreletela. Veď ty musíš aj oprať a práčka hučí, povysávať a normálne fungovať. Celý deň nie ste doma a večer nemôžeš chodiť po špičkách. Do 22.00 mozes robiť čo chces. To keby si teraz išla prerábať kuchyňu, tak by musel odísť taký hluk by tam bol. A susedia vedľa mu nevadia?
@margotka17 tak Slovensko by som práve civilizáciou nenazvala. To čo je tu normálne v mnohých krajinách nie je 😏
@anonym_049a6f nie som ignorantska matka ale niektore veci sa proste nedaju zmenit s detmi a nenecham ich sediet zato pol dna pri telke ako niekto lebo vtedy su ticho. Zial nie kazdy ma zdedeny dom alebo podvodami velke tisice.. beznou robotou malokto zarobi na dom.. a 3 deti nie je vela ako kralikov, normalny pocet..
@322sima123 nemusia sedieť pri telke. Už si počula o plastelíne, farbičkách, potom existujú dokonca aj skladačky, aj rôzne spoločenské hry! 😲 a predatv si, že mobil si vieš aj vypnúť a zahrať sa so svojim dieťaťom. Kedysi dávno to tak rodičia robili. Kým prišli sociálne siete. A niektorí s nimi chodili aj na prechádzky, do parku, do lesa, na vylet... Som počula od starej mamy 😏
@anonym_autor napísal to slušne, ja ho aj chápem, co by povedal na stekot psa skoro celodenne a tiež v noci, co momentálne tiež riešim ja s majiteľkou bytu pod nami... Ze je to vraj bežné... No nie je, ale on bol asi z domu zvyknutý na tichšie prostredie, asi by som sa stisila pri hlasnej hudbe, da sa to, treba chápať aj druhých, ale bežný život by som.nemenila, jedine žeby sa učil cez deň keď ste preč, a to sa nedá, obávam sa, ze to nevydrží on
@anonym_autor napísal to slušne, ja ho aj chápem, co by povedal na stekot psa skoro celodenne a tiež v noci, co momentálne tiež riešim ja s majiteľkou bytu pod nami... Ze je to vraj bežné... No nie je, ale on bol asi z domu zvyknutý na tichšie prostredie, asi by som sa stisila pri hlasnej hudbe, da sa to, treba chápať aj druhých, ale bežný život by som.nemenila, jedine žeby sa učil cez deň keď ste preč, a to sa nedá, obávam sa, ze to nevydrží on
@anonym_54f041 No to moja kamoska ma stena 4mes. ktore brese odkedy opustia byt az kym nepridu a to je dobrych 10 hodin …
@anonym_autor tak ono to, čo je pre teba normálne, pre iného nemusí byť. Hudbu si v byte púšťam, ale určite nie na plné pecky. To si dám slúchadlá. Autá po podlahe by som tiež deťom nedovolila púšťať. Na to mu kúp dopravný koberec. Pri dnešných bytoch bez kobercov a v panelákoch je to neskutočný rachot. Akoby sa ti nad hlavou ktosi vozil na kolobežke. Rovnako hrať sa na pirátov, behať po byte? No ja som z generácie, že sme to robili vonku a takto som to realizovala aj pri deťoch. CHODILI SME NA VZDUCH. Mám podobných susedov. Malý v kuse behá, neskutočne búcha, neviem či má kanady, či lyžiarky, hádže s čímsi. A ich nepočujem. Pravdepodobne čumia do mobilu a ležia kdesi na druhom konci bytu. To je dnešná realita. A toto sa nám deje bežne cez víkend 6.30. Ja už nosím štuple do uší aby som sa trocha prespala aspoň vtedy.
Ak mám malé dieťa, vezmem ho von, vybehať, vyjašiť sa a v byte si môže kresliť, skladať, pozrieť rozprávku. Áno, treba žiť, ale tiež brať ohľad na to, že to chce každý okolo. Ak je to na dennej báze, je to fakt na slučku. My sme s mužom obaja vyrastali v bytoch, ale toto sme teda nezažívali a ani naši rodičia si to nepamätajú. Raz za čas sa oslavovali narodeniny, bola niekde svatba, možno keď to bola nejaká asociálna rodina, kde boli krik a bitka na dennom poriadku.... ale inak nie. Ľudia sa fakt správali ohľaduplnejšie a viedli k tomu aj deti. A vidím, že aj mladší, ako moja dcéra to tak vnímajú. Tento problém neprispôsobivosti vidím skôr v rodinách tridsiatnikov. Sorry, ale tak to je. 🤷🏻♀️
@maya_hi suhlasim , koberec mame hruby na celu spalnu , ked prideme domov cez tyzden po 17tej urobime aktivity co treba a synak 20:30 spi….
Vikendy mame volne podla pocasia sa riadime . Neviem si predstavit pocas pekneho dna sediet doma s dietatom resp ked prsi presne tak si kreslime plasteliny citame mame albi knihy atd atd … hrame sa s marvelmi … alebo sme na chate . Pravdepodobne je v sklle zial do 16 a prichadza asi domov v case ako my ide sa ucit lenze u nas je vredy frekventovany pohyb 😊 zial mrzi ma to, asi pojde do najmu inde
Všetko je o ludich
U nas su v bytovke mladé rodiny a to by este len zazil a to ja mávam nocne a čo ich mam ist upozorňovať?(pubertacky sestry nad nami a dole pubertaci chalani,)proste žijem na bytovke a to je fakt ze počuť aj splachnutie a neviem co a ked chce kľud musi ist bývať do domu a co ked sa niekto rozhodne ze idu prerábať niečo na byte ?a nech sa chalan naučí sústreďovať aj pri normálnych zvukoch,ved mu nikto nebude celý zivot robit ústupky,a ak ma problem sa učiť pri hluku ,musi ist bývať inam?jasne extrem je extrémne ked sa bucha s niecim o dušu a hulaka ale podla toho co píšeš žijete normalne
Stačí sa sním slušne porozprávať (ved aj on slusne napisal)a mu slušne povedat ze sa snažíte ale nemôžete prispôsobovať svoj zivot jemu úplne aj z jeho strany by mala byt nejaka tolerancia
Všetko je o ludich
U nas su v bytovke mladé rodiny a to by este len zazil a to ja mávam nocne a čo ich mam ist upozorňovať?(pubertacky sestry nad nami a dole pubertaci chalani,)proste žijem na bytovke a to je fakt ze počuť aj splachnutie a neviem co a ked chce kľud musi ist bývať do domu a co ked sa niekto rozhodne ze idu prerábať niečo na byte ?a nech sa chalan naučí sústreďovať aj pri normálnych zvukoch,ved mu nikto nebude celý zivot robit ústupky,a ak ma problem sa učiť pri hluku ,musi ist bývať inam?jasne extrem je extrémne ked sa bucha s niecim o dušu a hulaka ale podla toho co píšeš žijete normalne
Stačí sa sním slušne porozprávať (ved aj on slusne napisal)a mu slušne povedat ze sa snažíte ale nemôžete prispôsobovať svoj zivot jemu úplne aj z jeho strany by mala byt nejaka tolerancia
@monika988 tak presne ak by opat bol problem musime jedine tak mu vysvetlit ze toto je bytovka na sk a takto tu pocut ako pisete ak wc / sprchu / atd .. Neviem ci je z portugalska /spanielska francuzska.. neviem ake tam maju zvyky odkial je ale tu je v bytovke takto. Tiez mu manzel slusne vysvetlil po anglicky aj nocny klud a ze nas mrzi ze pocuje bezne veci ktore neovplyvnime nejak . Je to proste tak pocut.
@jvasenka Taky je presne život v bytovke ako opisujete .. môže byť ešte rad že naozaj nerobime realny hluk - nemame doma bubny alebo ja neviem cimbal .. husle . Trubku… Mňa to fakt zarazilo lebo naš vchod je o dôchodcoch a študentoch v podnajme nakolko byvame blizko univerzity a je tu este jedna rodina s chalanom .
Ale všetko su tu milí ľudia , každy sa zdraví s každým , vždy prehodime par slov s každym a každy sa k synovi prihovara nakolko nemame vytah a na schodisti sa miname casto ako susedia .
Čiže sebareflexia u nas by musela vyzerat presne tak že byť doma ticho a nechodit , sediet , čušať alebo najlepsie prist uz okupany najedeny a spať😂. No verim , že budeme vychadzat aj s tymto chalanom len dobre alebo ho pozvem a pozkazujem byt ako mame detsku atd.
Toto je velmi stara mestska bytovka podotykam v centre mesta . Steny mozu byt tensie ja neviem ..
Predstavte si klasicky blok 4 poschodovy - prve bytovky ktore sa stavali 🙂
@anonym_autor tak tolerancia ma byt obojstranná a nie že iba vy sa budete prispôsobovať. a keby máte batoľa čo veľa plače? alebo babo čo ma koliky a prepláca celú noc? bol by aj on tolerantný? pretože mám pocit že veľa ľudí žiada nieco čo nevedia dať. vy pol dňa doma nie ste a nočný kľud nerusite. pokiaľ vyslovene nejde o zvýšený hluk tak bohužiaľ musí to znášať. v bytoch je počuť ešte aj vibrovanie telefónu na stolíku (vlastná skúsenosť😅) ..ak potrebuje ticho a kľud nech ide do knižnice. ja by som neustúpila a slušne vykomunikovala že proste v bytoch je počuť všetko-tv, behanie, rozprávanie, wc atd.. akože fakt vo vlastnom byte sa ma človek nadmerne obmedzovať kvôli susedom? (bavíme sa o normálnom ziti nie prehnane hlučne aktivity)

@anonym_autor tak nech sa presťahuje. Nebudem predsa vo svojom ako na cintoríne. Jasne že nebudem robiť naschval a dupot ako kobyla. Ale normálny život vo vlastnom mi nik zakazovať nebude.