Susedské spory ohľadom štekania psov
Včera niečo cez 11 hodín nám suseda zvonila ako divá na zvonček. Máme dve BK ktoré stekajú keď sa niekto pohybuje blízko brány, ohlasujú príchod niekoho, potkany sa pohybujú po pozemku. Suseda sa sťažovala, že má 2 deti a začínajú chodiť do školy a že nemôžu spať kvôli našim psom a žiadala aby sme s nimi niečo robili,že máme im zakázať štekať alebo si ich dať prevychovat. Že či to má riešiť políciou. Bývame na dome a na dedine kde je to normálne podľa mňa. Muž je neskutočne vytočené lebo my zas musíme počúvať jej vrieskanie na deti,muža svokrovcov. Je to podľa Vás ok? Oni majú psa na reťazi.
@modrykolibrik Ak to znamená, že vždy keď niekto prejde okolo brány tak štekajú ako divé, tak to by aj mne vadilo. Hlavne v noci.
Som psíčkar a vadí mi takáto mentalita, že sa ľuďom zdá v pohode, aby pes vyštekával. Vyštekávajúci psi za plotmi (ale aj v bytoch apod) mi vadia, resp. skôr ich majitelia, ktorým sa to zdá normálne. Fakt nerozumiem prečo by susedia mali byť obťažovaní mojim psom/psami. A plne súhlasím s prvým komentárom. Tieto dedinské vyštekávače fakt nie sú o strážení majetku/obrane, ale skôr o nevychovanosti a následne obťažovaní.
Náš pes mestečka stále. Ale keď oni sa zámerne postavia k bráne a provokujú ho tak je to podľa Vás ok? To mám sedieť celú noc vonku a okrikovat ho?
Náš pes mestečka stále. Ale keď oni sa zámerne postavia k bráne a provokujú ho tak je to podľa Vás ok? To mám sedieť celú noc vonku a okrikovat ho?
@modrykolibrik nie nemáš psa okrikovať ale vychovať. Ja mám NO za sebou máme aj tréningy obrán a neštekne na nikoho a dám ruku do ohňa zato, že napriek tomu viac stráži ako vyštekávajúci pes a je mu jedno kto čo robí za bránou. Nevidím jediný dôvod prečo pes by mal vyštekovať za plotom pokiaľ niekto priamo neohrozuje pozemok - napr. Lozí po plote, dobíja sa cez bráničku...
@modrykolibrik Mame psa a vadi mi pristup ako mas ty. Pre mna to teda vobec nie je v pohode aby moj pes obtazoval stekanim druhych a navyse v noci.
si ich mala okrikovat keď s tým začali - resp. ani nie okrikovať, ale cvičiť…
štekať na potkany môže tak čivava a nie BK…
ak teda BK je borderka (?), tak to sú tak vycvičiteľné psy že neexist aby vybrechávali na všetko čo sa hne (to ešte aj môj vipet rýchlo pochopil že keď poviem že má byť ticho tak bude ticho…)
Provokujú ho čím? Tým, že stoja na verejnom chodníku/ceste/alebo čo máte pred bránou? Či čo akože považuješ za "provokáciu"?
@modrykolibrik Tak BK su sibnute psy,tie naozaj stekaju na vsetko co sa pohne ,mame v susedstve a ustekana neskutocne.
Tak ich na noc zatvaraj.Alebo prevychovaj,nestazuj sa na MK ale ries to,je rozdiel aj na dedine ak pes steka obcas a v kuse.
Som psickarka a poviem ti, mali sme 5 pitbulov s rozmyslanim majiitela ako si ty. Ti psy stekali od cca 2-3 v noci na striedačku do rana. Riesili sme to so starostom. A prepac povedat ze stoja pred branou a provokuju psa aby stekal🤦 Preboha zobud sa. Toto nam povedali 2 ludia, pretože chodime so psom každý den von. Jeden ma 4 psov (miesancov labradora) a zbadaju nášho a uz stekaju...vraj sa tam nemame prechadzat. Budem sa prechadzat kde ja budem chciet, on nech si psov naučí neštekat. Druhy ma ujačaneho psa (to sa ani štekotom nedá nazvať) a tiež že načo stojime pred jeho domom, pes sa ide zblaznit. Kedze je to kamoskyn otec, tak som bola slusna a odisla ale inak by som mu pekne slušne vysvetlila ze moj pes na nikoho nejačí, nosim ho von kazdy den, učím ho, zbieram hovienka, nech mi nevysvetluje on čo robiť a čo nie
Ženy ďakujem konečne za normálne komentáre, prosím príďte napísať aj k nám do "dedinskej" skupiny na FB (sme skôr betónový satelit ako dedina), kde panuju názory že vraj je to v poriadku takéto stekanie, že to tak má byť.. a presne toto mi tiež jedna tam napísala, že deti jej psa provokujú tak preto šteká 😂 v zivote som na prechádzke nestretla niekoho, kto by zámerne stal pred bránou a provokoval psa aby stekal..
Ak štekajú len na niekoho (poštár, smetiari..) alebo na psa, s ktorým sa neznášajú, nevidím problém. Ale štekať na všetko, čo sa pohne, už nie je v poriadku.
Inak, susedia by mali kontrolu už dávno, keďže držia psíka na reťazi.
Neznášam keď sa prechádzam po ulici a zrazu začne po mne spoza brány brechať nejaký bastard jak divý ako keby som išiel vykrádať národnú banku.
Ty deti nemáš? Však mňa v porazilo, keď deti mi chodia spať 20:30 a pes by mal stekať do neskorej noci. 😡 niektorí máte na vyššej priečke psa ako dieťa
Áno tiez mame takých susedov ako ste vy. Pes obrovský, nezvládnutý. Steká na každého, z nudy zavija častokrát aj v noci, a vyvencit ho berie iba chlap lebo ťahá jak besný a nikto iný ho neudrží. Radosť taký pes. Našťastie sa naňho stazuju už ich priamy okolití susedia ze nemusím ja, ale je to vrcholne otravne. Človek keď ide okolo len čaká či vyvalí bránou. A to som bývalý psickar, ale psa som mala vychovaného, nie nejakého neurolabilneho jedinca po pánovi.
Ženy ďakujem konečne za normálne komentáre, prosím príďte napísať aj k nám do "dedinskej" skupiny na FB (sme skôr betónový satelit ako dedina), kde panuju názory že vraj je to v poriadku takéto stekanie, že to tak má byť.. a presne toto mi tiež jedna tam napísala, že deti jej psa provokujú tak preto šteká 😂 v zivote som na prechádzke nestretla niekoho, kto by zámerne stal pred bránou a provokoval psa aby stekal..
@13uzivatelka11 bohuzial zmyslanie nezmenis. Vela ludi ma psa miesto zvonceka pri brane. Mne bolo povedane susedou, ze keby psy vedeli rozprávať, tak by nestekali ale rozpravali 🤦 Mam za to, ze neotravujem okolie ani mojim psom ani nicim inym...proste je to moj pes. Mna samu by to rusilo keby naša labradorka štekala. Šteka asi raz za 2 tyzdne aj to asi 5 minút kym sa kosačka rozbehne a potom na nu kašle - je to ale skor v ramci hry a provokacie, inak ju radsej nechame vo vnutri kym muz kosí
Si toto nečakala, že? Tebe to samej nevadí, že pes šteká kvôli každej kravine? Si predstav takého človeka, čo vstáva o 4tej do práce a o 11tej ešte nemôže spať, lebo musí počúvať brechot.
@modrykolibrik Máme presne takého suseda ako ty. Má nevychivaného psa, ktorý je niekedy schopný preštekať a prezavijat polku noci. Keď idem do práce ráno vstávam 4:30 a je fakt “príjemné” keď ešte o 1 ráno mi pod oknami vyštekuje pes. 🙂 nikdy by som zvieraťu neublížila, no niekedy sa fakt iným ľudom nečudujem… za majiteľa trpí len zviera
@modrykolibrik ak bk je borderkolia, tak tie su velmi a rychlo ucenlive. Mali by lahko pochopit, ze maju byt ticho, a kedy len smu stekat. Ale ak sa nudia, tak si hladaju zabavu. A tou je aj stekanie na vsetko, co sa pohne.
Provokuju 🤣 to urcite, pes je nevychovany, ale aspon sme ti otvorili oci, vyhovorka, ze ste na dedine nepomohla.
@modrykolibrik Tak BK su sibnute psy,tie naozaj stekaju na vsetko co sa pohne ,mame v susedstve a ustekana neskutocne.
Tak ich na noc zatvaraj.Alebo prevychovaj,nestazuj sa na MK ale ries to,je rozdiel aj na dedine ak pes steka obcas a v kuse.
@anonym_191daa práveže borderky prirodzene uštekané vôbec nie sú... prirodzená uštekanosť (s ktorou sa ale tiež dá pracovať - ani to nie je výhovorka!) býva spôsobená hlavne pôvodným využitím plemena, kde bolo štekanie žiadúce (poľovačky, atď)... borderka bola/je využívaná na pasenie a jej práca je tichučká.. pracuje pohybom, tlakom, očným kontaktom, ale rozhodne nie zvukovými prejavmi... Od povahy, prirodzenosti je to/mal by to byť skôr tichý pes.. Ak sú uštekané bordery, tak to buď ani BOC nie je (ale bezpapierový kríženec) a/alebo je tam fakt blbý prístup.. Fakt neukorigovať zrovna BOC v štekaní je "úspech"... Tam skôr býva problém psa rozštekať (ak sa majiteľ venuje obranám alebo podobným aktivitám, kde sa štekanie - ale stále nie neriadené vyštekavánie - vyžaduje).
Máme psa, ale je u svokry. stráži. do dvora nepustí nikoho keď je pustená, iba nás. Ale väčšinu času leží pri dverách a nevšíma si okolo idúcich ľudí. šteká fakt na ľudí čo jej robili spoza plota zle (ale ozaj provokovali, nie že tam len stáli). v noci je ticho. osobne by ma tiež vystrelo, kebyže od suseda do noci vyštekuje pes. hlavne keď si chceme vyvetrať v noci... takže susedu chápem a vy by ste sa mali tiež nad sebou zamyslieť.
Nevycviceny, zanedbany pes ...ktorému sa určite malo respektíve vôbec nevenujete
Ja tak ľutujem tieto dedinské dvorové psy. Tiež máme suseda ktorý má strážneho psa, zaňho nemôžem mať v noci otvorené okno lebo ma pravidelne viac krát za noc zobudí. Majú aj malé psy vnútri a to vždy viem kedy sa idú venčiť na dvore.
Ja nie som typ ktorý by sa kôli tomu chodil vadiť zo susedmi ale ide mi to tiež na nervy.
Milá autorka to chceš akože povedať že susedove deti chodia provokovať tvoje borderky aj v noci aby štekali???
dedina - mesto, dom- panelak... je to uplne jedno, ked nezmyselne vystekavanie psa obtazuje druheho ...
Naše psy stekajú na potkany ktoré idú z ich pozemku a pochybujem že toľko stekajú lebo cez deň ich vidíme a keď som doma su celý čas ticho. Stekajú hlavne keď sa postavi niekto k bráne alebo idú zo psami.....keď ich okrikne stichnu
Baby, prosim vas, je mozne vycvicit aby nestekal aj westika? Byvame v byte a on steka na silne zvuky - napriklad ked vonku startuje motorka, alebo sa spusti niekomu na parkovisku alarm, ked idu smetiari, ked susedia zacnu vrtat a pod. Steka aj ak si sadnu nahodou vtaky na parapetu, pretoze je vsimavy na to, ma strasne dobre usi hned pricvala aj z druhej miestnosti. My ho vzdy pokarhame, alebo sa snazim privolat ho na hracku za mnou. Celkovo, nie je to tak lahko cvicitelne plemeno, on par povelov vie, spravi za mlsky, ale je to dost tvrdohlavy pes. Ked sme boli na dovolenke par razy tak, ze sme mali domcek so zahradou, on tiez na psy za plotom cakal a vsetko vystekal.
U nas ked ideme vencit na luky za mestom, ideme aj cez sidlisko aj cez taku domovu stvrt. Su ulice, kde radsej nechodim, lebo tak strasne by po nas psy spoza bran stekali - maju tam 3-4 psov ulici. Malych aj velkych, to je jedno. Ale vlastne som sa zamyslela, ze z kazdej brany, kde je pes je tento stekot. Iba jeden psik v celej tej stvrti je potichu. Caka na psiky pri plote a vzdy ide s nami/nimi az po koniec ich plota, tam cez branku aj hlavu vystrci, onuchaju sa aj cez plot, viem to aj od inych psickarov, ze toho maju radi. Inak vzdy zamriem jak hlasno na nas steknu, aj ked som uz pripravena za tie roky, viem kde maju psa, ale vzdy sa ozve stekot, doruti sa pes k brane, niektori bezia poza cely plot, niektory skocia na tu branu, alebo tam uz cuci jeho cumak spod brany...
ja sa tiež nedivim a tiež by mi vadilo keby moji susedia mali psa, ktory steka na vsetko.. urcite by som v takom prostredi zit nechcela. A to, ze sa postavia pred branu a provokuju? Prosím ved tomu snad ani sama neveris..
Štekanie na potkany, ak prechádza okolo niekto so psom, ak sa niekto postaví k bráne = nič z toho nie je OK. Namiesto toho, aby si riadne vychovám psa alebo teda aspoň sklopím uši a priznám, že sme tam niečo zanedbali a zamakám na tom, tak vyhováranie a poukazovanie na druhých. Mne to príde rovnako absurdné ako keby mi pes štekal po psoch/ľuďoch, ktorých stretneme na ulici a namiesto toho, aby to uznám a idem na tom pracovať, sa budem durdiť, že to oni provokujú môjho psa lebo si dovolili ísť okolo nás 🤦♀️
skus pozret na nete protistekacie obojky. Osobnu skusenost nemam ale zazrela som tu v diskusiach uz, ze to funguje.

Ohlasovanie príchodu niekoho štekotom nie je ok. Si zisti niečo o strážení pozemku a reálnej obrane žiaden cvičený pes nebude brechať je to výplod laických myslí, že tak pes stráži a robí dobre keď tak ohlasuje. Je to nevychovanosť psa. Susede sa ani nečudujem, že má nato nervy.