icon

Zmena bývania - z mesta na dedinu

27. sep 2025

Ahojte...možno mi poviete svoj názor/poradíte.. 8 rokov žijeme v podnájme, teraz sme našli domček za super cenu (síce pôvodný stav, bude treba celý prerobiť) .. dom je cca 10 km na dedine od nášho meste kde sme teraz.. na tej dedine je celá rodina z mužovej strany čiže by sme tam neboli sami..ale ja sa nejak začínam báť tej zmeny-odist priamo z mesta, staršiemu synovi byvsme aj školu zmenili, malý by šiel do dedinskej škôlky.. máte skúsenosti z takou zmenou bývania ? 🙏🤷‍♀️

Strana
z4
marsmykkok
27. sep 2025

Dom za super cenu, kúpiš za 50 000 a 100 000 dáš do rekonštrukcie, plus ak máte jedno auto bude treba kúpiť druhé, to je nejakých 8 000 eur za nejaké jazdené schopné a napríklad 250 eur mesačne na benzín, servis. Teda hlavne si spočítaj, či to finančne bude dobre. K bývaniu na dedine verzus meste sa vyjadrovať nebudem, na to je tu x tém a prečítaj si ich a budeš mať názory ľudí.

gribka1
27. sep 2025

10 km je nič, deti by som nechala a nosila tam, kde sú teraz.

anonym_1822ce
27. sep 2025

@anonym_autor nie nešla by som ani za nič. V meste máš všetko po ruke, dokonca aj školu, krúžky, obchody, lekára, vieš sa pohybovať MHD, alebo pešo. Na dedine máš vôbec obchod? Predpokladám za dvojnásobnú cenu, ako ceny v meste ( Kaufland, Tesco). To dochádzanie ťa zabije, ráno zápchy, teraz 10 km, za 10 minút urobíš,v rannej zápche za 30, 40 minút a ešte aj naspäť. Auto je nevyhnutnosť, plus náklady na neho, a treba vám dve. Starosť o dom o záhradu. A využijete len v lete záhradu, plus sa starať vonku o záhradu, kosiť a aj o dom. Mužova rodina na mieste nemusí znamenať len pozitíva, svokra za chrbtom...

marhulka13
27. sep 2025

@anonym_autor toto iste sme urobili my. Len s tým rozdielom, že sme tu nikoho nepoznali.no za neskutočný peniaz sme kúpili vidiecky dom, pracujeme obaja v stavebninach, takže prerabka vyšla tiež super. Jedine, co bolo potrebne, tak sú dve autá. No deti chodia do školy tu a tu majú aj krúžky. Takže do mesta kvôli deťom nemusíme, iba kvôli práci. Každému vyhovuje ine

kiki68
27. sep 2025

Budete spokojni, neni nad to mat svoje sukromie, svoje ovocie a zeleninu.

autor
27. sep 2025
@marsmykkok

Dom za super cenu, kúpiš za 50 000 a 100 000 dáš do rekonštrukcie, plus ak máte jedno auto bude treba kúpiť druhé, to je nejakých 8 000 eur za nejaké jazdené schopné a napríklad 250 eur mesačne na benzín, servis. Teda hlavne si spočítaj, či to finančne bude dobre. K bývaniu na dedine verzus meste sa vyjadrovať nebudem, na to je tu x tém a prečítaj si ich a budeš mať názory ľudí.

@marsmykkok každý máme svoje auto, na dedine sú dva obchody, pošta a jedno detské ihrisko..

jablko13
27. sep 2025

Vidím v tom len 2 negatíva. Investovanie do domu môže byť vyššie, než očakávate a to, že tam býva mužova rodina. Podľa mňa šťastné manželstvo sa zakladá na tom, že svokra býva vo vzdialenosti minimálne 10 km :D

rejka7
27. sep 2025
@anonym_autor

@marsmykkok každý máme svoje auto, na dedine sú dva obchody, pošta a jedno detské ihrisko..

@anonym_autor a popri deťoch počítaj starosť o záhradu, sadenie, okopavanie, spracovanie ovocia, zeleniny🥴, dochádzanie. Na východe sú v dedinách prevažne rómovia na školách., starosť o dom. A svokra, to hlavne vidím ako problém.

anonym_2aa027
27. sep 2025

Byvala som aj vo vacsom meste, aj na dedine. Nic nie je lepsie ako mat dom. Tie bla, bla o kruzkoch, etc rozpravaju akurat ti, co na ten dom nemaju.
Nemusi byvat kazdy v dome, ale tieto argumenty o zapchach su irelevantne, nakolko mesto = zapcha. Ja pochadzam z Trnavy a medzi 7-8.00 hod sa dostat z jednej strany mesta na druhu je zalezitost minimalne 30-40 minut.
Zijeme ale v zahranici na dedine - velka dedina a do mesta za rohom chodime akurat obcas na prechadzku. Samozrejme na dedinu bez skoly, skolky by som zasa nesla. A ked mas pochybnosti precitaj si tu temy o susedskych problemoch na bytovkach. My mame este jeden byt v TT a momentalne sa tam riesia problemy, ze v spolocnych priestoroch citit zapach mariahuany. Je to novostavba v centre mesta. Takze gratulujem vsetkym spokojnym obyvatelom bytoviek.

anonym_1822ce
27. sep 2025
@anonym_2aa027

Byvala som aj vo vacsom meste, aj na dedine. Nic nie je lepsie ako mat dom. Tie bla, bla o kruzkoch, etc rozpravaju akurat ti, co na ten dom nemaju.
Nemusi byvat kazdy v dome, ale tieto argumenty o zapchach su irelevantne, nakolko mesto = zapcha. Ja pochadzam z Trnavy a medzi 7-8.00 hod sa dostat z jednej strany mesta na druhu je zalezitost minimalne 30-40 minut.
Zijeme ale v zahranici na dedine - velka dedina a do mesta za rohom chodime akurat obcas na prechadzku. Samozrejme na dedinu bez skoly, skolky by som zasa nesla. A ked mas pochybnosti precitaj si tu temy o susedskych problemoch na bytovkach. My mame este jeden byt v TT a momentalne sa tam riesia problemy, ze v spolocnych priestoroch citit zapach mariahuany. Je to novostavba v centre mesta. Takze gratulujem vsetkym spokojnym obyvatelom bytoviek.

@anonym_2aa027 susedske spory na dedinach - mačky od susedov kakajú na záhrade, psy štekajú budia nás v noci, zabiehajú pod plot, sused griluje na záhrade, robí hluk, smrad, sused páli trávu na záhrade, každé sobotu kosí ráno sused s hlučnou kosačkou, susedia pília na cirkulare, dieťa nemôže poobede späť, cez noc nám líška zahrdusila sliepky, od neprispôsobivých občanov máme na pozemku potkany, ... zvony z kostola nam v nedeľu nedajú spávať, kohút nas budí každý deň o 4:30. ... treba pokračovať??? Zlaté mesto,🤪

anonym_a132f3
27. sep 2025
@anonym_1822ce

@anonym_2aa027 susedske spory na dedinach - mačky od susedov kakajú na záhrade, psy štekajú budia nás v noci, zabiehajú pod plot, sused griluje na záhrade, robí hluk, smrad, sused páli trávu na záhrade, každé sobotu kosí ráno sused s hlučnou kosačkou, susedia pília na cirkulare, dieťa nemôže poobede späť, cez noc nám líška zahrdusila sliepky, od neprispôsobivých občanov máme na pozemku potkany, ... zvony z kostola nam v nedeľu nedajú spávať, kohút nas budí každý deň o 4:30. ... treba pokračovať??? Zlaté mesto,🤪

@anonym_1822ce som v dome, ale ani jedno nezažívam čo si spomenula. Skôr sused zazvoní a prinesie ovocie zo záhrady, ktoré ja napr. nemám

anonym_f60e6e
27. sep 2025

Ako dieta som žila na dedine. Vždy som si vravela že sa presťahujem do mesta. Žijem momentálne s rodinou v byte v meste. Sťahujeme sa za chvílu na dedinu😂. Ten klud na dedine je neopísateľný. Nebudeme bývať ďaleko od mesta. A teraz ti nákup dovezú aj domov. Neboj sa zmeny.

anonym_9e78f9
27. sep 2025

@anonym_autor nikdy by som nešla z mesta na dedinu. Skôr by som hľadala niečo iné v meste. Deti ti moc za to nepoďakujú keď budú staršie, že si ich zobrala z mesta

anonym_1822ce
27. sep 2025
@anonym_a132f3

@anonym_1822ce som v dome, ale ani jedno nezažívam čo si spomenula. Skôr sused zazvoní a prinesie ovocie zo záhrady, ktoré ja napr. nemám

@anonym_a132f3 no jasné, spory sú len v bytoch, na dedinách žijú len tí dobrí a správni ľudia, ktorí nosia koláčiky susedom, problémový ľudia sa zhromažďujú len mestách,🥹

anonym_5a41f7
27. sep 2025

Nešla by som na dedinu ani keby mi za to platili. Za cenu domu by som si našla byt v meste. Už len to, že je v dedine rodina by ma odradilo, navyše máš deti, čo budú na dedine robiť, bude ich to ťahať do mesta. Budete denne dochádzať za prácou.

anonym_1822ce
27. sep 2025
@anonym_5a41f7

Nešla by som na dedinu ani keby mi za to platili. Za cenu domu by som si našla byt v meste. Už len to, že je v dedine rodina by ma odradilo, navyše máš deti, čo budú na dedine robiť, bude ich to ťahať do mesta. Budete denne dochádzať za prácou.

@anonym_5a41f7 deti budú musieť na strednú dochádzať do mesta a v autobusoch strávia celé dopoludnie😵‍💫

anonym_a132f3
27. sep 2025
@anonym_1822ce

@anonym_a132f3 no jasné, spory sú len v bytoch, na dedinách žijú len tí dobrí a správni ľudia, ktorí nosia koláčiky susedom, problémový ľudia sa zhromažďujú len mestách,🥹

@anonym_1822ce mám si teraz začať vymýšľať, že to tak nie je, aby si bola spokojná? Píšem ako je to u nás. Mozes kľudne prísť na kávu skontrolovať, aký tu máme kľud

doriiis
27. sep 2025

Sťahovali sme 100 km. Z BA na dedinu. Bližšie k rodine. Ale zas do obce s plnou občianskou vybavenosťou. Do práce dochádzame obaja do miest. 2 autá sú nutnosťou. Ale za nič na svete by sme nemenili

anonym_5cf199
27. sep 2025

Na dedinu jedine do novostavby. Svojpomocné prerábky sú náročné, popri práci sa ešte zodrať v starej chajde, kde sa stále bude niečo kaziť a bude to bezodná studňa na prachy, nie ďakujem.

vladuska20
27. sep 2025

Sak ho nechaj v meste v skole,naco prehadzovat skolu ved aj tak isto chodite do prace v meste.Autobusy tam hadam chodia ak by ste nemohli vy autom.

biba_18
27. sep 2025

pokiaľ si z mesta - môže sa stať že tvrdo narazíš na realitu života na dedine… pretože nie je dôležitá vzdialenosť - ale možnosť dostať sa do mesta a z mesta inak ako bez auta… to je alfa a omega všetkého - dostupnosť…

vladuska20
27. sep 2025
@anonym_1822ce

@anonym_1822ce zla dedina,zla,zla.Ano nie je dedina ako dedina.Treba uvazovat a pytat sa skor ako sa rozmaznani ludia z mesta prestahuju na tu zlu dedinu.A tiez toto,co si pisala nezazivame a mame susedov vedla nas z oboch stran,za nami dalsi,pred nami dalsi.A ked pocujem cinkular,evokuje to vo mne,och uz prichadza nadherna jesen,a ludia sa uz pripravuju na kurenie,na zimu.
A nie,nie kazdy musi mat aj zahradu,kde sa sadi a pestuje.Dokonca existuju uz aj roboticke kosacky,co krasne pokosia travu.

biba_18
27. sep 2025

@anonym_1822ce 10 km je nič, žiadne 1/2 dňové cestovanie do školy…

bosorkabb
27. sep 2025

Mňa by odradil starší dom za dobrú cenu. Čo znamená veľa peňazí v budúcnosti.

beata_k
27. sep 2025

Byvala som aj na dedine, takze nikdy by som sa na dedinu nestahovala. A uz vobec by som to neurobila svojim detom. Co tam? Jedno ihrisko, dvor a dedinske cesty? Ak im nesadnu kamari z okolia, tak su v podstate odkazane na nudu alebo na vecne cestovanie.

anonym_f60e6e
27. sep 2025
@beata_k

Byvala som aj na dedine, takze nikdy by som sa na dedinu nestahovala. A uz vobec by som to neurobila svojim detom. Co tam? Jedno ihrisko, dvor a dedinske cesty? Ak im nesadnu kamari z okolia, tak su v podstate odkazane na nudu alebo na vecne cestovanie.

@beata_k cele detstvo som prezila na dedine a nemam pocit ze by som sa nudila. Stale sme boli vonku.

beata_k
27. sep 2025
@anonym_f60e6e

@beata_k cele detstvo som prezila na dedine a nemam pocit ze by som sa nudila. Stale sme boli vonku.

@anonym_f60e6e To bolo volakedy. Chcela si nazor, tak som ti dala ten moj.

vladuska20
27. sep 2025
@beata_k

@anonym_f60e6e To bolo volakedy. Chcela si nazor, tak som ti dala ten moj.

@beata_k nie,vobec to nebolo,ze volakedy,ono je to aj dnes.Ked je spravna dedina tak deti behaju hore,dole z dvora do dvoru,hraju sa na bezpecnej ulicke a ine.

beata_k
27. sep 2025
@vladuska20

@beata_k nie,vobec to nebolo,ze volakedy,ono je to aj dnes.Ked je spravna dedina tak deti behaju hore,dole z dvora do dvoru,hraju sa na bezpecnej ulicke a ine.

@vladuska20 Ak si sadnu...Ale mne jedno. X ludi tu pise, tak neviem preco by som sa ja mala obhajovat. Zila som na dedine. Sice nie ako dieta, ale za mna nie.

vladuska20
27. sep 2025
@beata_k

@vladuska20 Ak si sadnu...Ale mne jedno. X ludi tu pise, tak neviem preco by som sa ja mala obhajovat. Zila som na dedine. Sice nie ako dieta, ale za mna nie.

@beata_k ano,dedina nie je pre vsetkych.A tak to je spravne,nemozu sa vsetcia panelakove tipy prestahovat na dedinu.

Strana
z4