Ahojte, kupim niekde v Cadci piniove oriesky? Az idem na istotu. Chcem skusit urobit pesto. Dakujem.
V Dm😉
@simsalabim Ano s medvedim chcem aj ja robit. Uz rastie? Aj to sterilizujete?
@nerko v BA rastie. Nesterilizujem, robime si cerstvy.
@nerko to sa nesterilizuje, stratila by si všetky vitamíny tým zahriatim. Pesto na uskladnenie robím len s olivovým olejom a morskou soľou do maličkých sklenených uzatvaratelnych pohárikov, nakoniec ešte prilejem do pohárikov na vrch čistý olivový olej, aspoň pol centimetra nad pesto, uzatvorím a odložím do chladničky. Takto mi vždy vydrží aj rok do ďalšieho zberu. Oriešky a parmezán pridávam vždy až tesne pred podávaním.
@volterra to je dobry napad, to som este neskusala. Nam najviac chuti klasicky s bazalkou, ale na jar si robievame z medvedieho cesnaku, kym sa da zbierat.
@simsalabim to je najlepší spôsob uskladnenia medvedieho cesnaku, ak ho máš viac, ako momentálne spotrebujes. A takto " konzervovany" pod olejom v chladničke môžeš potom celý rok používať do pomazanok, do polievok, na zemiaky, do šalátov, do omáčok, na mäso, aj namiesto petržlenovej vňate. Len sa potom nezlakni, v chladničke sa olivový olej zrazí a stuhne. Pri izbovej teplote sa potom zase rozpustí.
do pesta môžeš použiť aj lacnejšiu verziu - kešu natural - nepražené, nesolené. Urobia ti tú istú službu, ako píniové oriešky.