icon

Ako vybaviť sťahovanie zo Slovenska do Česka?

27. sep 2025

Ano viem, teraz tu budem mat 300 komentarov, ako sa kazdu chvilu niekto bali prec. A ze teda mame ist, nikto nas tu nedrzi. Ja som kedysi patrila medzi tych poslednych, co by odtialto chceli odist. Ale po vcerajsku sa zacinam realne zaujimat o to, co vsetko a ako vybavit, ak by som muzovi povedala ze dobre, podme(on chcel ist uz davno). Nejde o 2 pohlavia. Ide o to, co dalsie do ustavy Fico dostal tym, ze mu KDH sadlo na lep. Ze nas realne mozu vyviest z Europskej unie. Nezostanem tu, ak Slovensko nebude sucastou Eu. A to sa zatial stale povazujem za hrdu Slovenku(aj ked sa neskutocne hanbim za volbu velkej casti ludi).
Cize ma zaujima, tie co ste odisli, co treba spravit, "ako sa to robi" atd. Ako odhlasit dieta zo skoly a prihlasit v Cesku. Ako odhlasit lekarov, daju mi zdravotne zaznamy do ruk? Ako zdrusit 2. a 3. pilier. Resp. co s nimi, daju sa vobec zrusit, "preniest" alebo co? A dalsie veci ktore treba vybavit, zrusit, nahlasit...
Ja len dufam, ze na toto vsetko budeme mat cas(kedze este o tom len rozmyslam a rozhodnutie moze prist zo dna na den, z hodiny na hodinu) a nebudeme odtialto "utekat" len s tym najnutnejsim.
Mozete reagovat posmesne, nezabranim vam v tom, ale budem take komentare ignorovat.

natalka13
28. sep 2025
@mateson2004

@natalka13 na to aby si volila nepotrebuješ TP

@mateson2004 nevedela som si bez TP vybavit vol.preukaz. Ale uz budem aj uplne mimo SR CR ten vikend.

mateson2004
28. sep 2025
@natalka13

@mateson2004 nevedela som si bez TP vybavit vol.preukaz. Ale uz budem aj uplne mimo SR CR ten vikend.

@natalka13 a kde máš TP?

natalka13
28. sep 2025
@alica110

@natalka13 Horšie ako teraz to rozhodne nebude ;)

@alica110 ide po vzore Fica obmedzit 8r gymnazia, cize potrebuje hlupe ovce presne ako Robo.
Nechapem ze v tom vdku nezaleze niekam neuzije si nakradnute prachy.

mateson2004
28. sep 2025
@natalka13

@natalka13 nechápu, nemám TP a problém není

alica110
28. sep 2025
@natalka13

@alica110 ja toho pana poznam po pracovnej stranke.
Deti idu volit, tak za nas ma minus 2hlasy. Ja nemam TP.

@natalka13 K voľbám musíš mať občianstvo.

alica110
28. sep 2025
@mateson2004

@natalka13 nechápu, nemám TP a problém není

@mateson2004 Ale máš občianstvo.

mateson2004
28. sep 2025
@alica110

@alica110 ale bez občianstva voliť nemôže.

mateson2004
28. sep 2025
@natalka13

@natalka13 a jaké máš občanství?

mateson2004
28. sep 2025
@alica110

@natalka13 K voľbám musíš mať občianstvo.

@alica110 jako že si myslela, že v parlamentních volbách bude volit bez občanství? To néé🤦

alica110
28. sep 2025
@mateson2004

@mateson2004 Bez občianstva nie, musíš mať občianstvo. Tak neviem či ho má, asi nie, keď ani trvalý pobyt nemá 😆

mizoko
28. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_124c35 pracu by muz mal, ja by som bud robila prenho(zatial by nas zivil) alebo si hladala pracu az tam. byvanie ano, najprv by sme tam kupili byt, kam by sme si najprv prestahovali veci(ak by sme, ako pisem, nemuseli vyslovene utekat). financie samozrejme su, inak by som to neriesila.

@anonym_autor školu vybavia tak že prídeš do školy v CZ povieš im že sa chcete sťahovať a deti chces dať k nim. A oni ti dajú papiere na prestup. Na sk škole povieš riaditeľovi že decká idú do čiech do školy a on vypíše papiere na prestup. Budú ale deti vedené ako zahraniční študenti. Teda budú stále žiakmi danej školy. A môžu prísť na preskúšanie zo slovenčiny ak budeš chcieť aby mali ukončenu školu aj na SK a bude im to platiť pre prípad,že sa možno raz vrátite keď tu ľuďom prestane sibat

mizoko
28. sep 2025
@mateson2004

@mateson2004 môže voliť v komunálnych volbach

mateson2004
Autor odpoveď zmazal
mateson2004
28. sep 2025
@mizoko

@mizoko to môžem aj ja na SK.

mateson2004
28. sep 2025
@mizoko

@mizoko bez SK občianstva. Ale myslieť si, že pôjdem k parlamentným voľbám keď nemám občianstvo🤦

bosorkabb
28. sep 2025

Tie piliere sa preniesť nedajú ani vybrať. Môžeš ich čerpať potom keď dosiahnes dôchodkový vek.
Porovnávať Slovensko s Bieloruskom je trochu mimo.
Fico rád využíva EÚ ale rád aj hrá divadlo pre svojich voličov. Inak pozri Orbána čo vystrája a napriek tomu naďalej je v EÚ. Aj v Nemecku je druhá najväčšia AFD dokonca tuším už predbehla aj ostatných. A to je fašistická strana.
V Čechách to tiež ružovo nevyzerá. Aj keď Babiš vedie pretože Fialu už majú plné zuby.

mizoko
28. sep 2025
@mateson2004

@mizoko bez SK občianstva. Ale myslieť si, že pôjdem k parlamentným voľbám keď nemám občianstvo🤦

@mateson2004 ja hovorím o komunálnych,nie parlamentnych

autor
28. sep 2025

@bosorkabb ide o to, ze Ficovi a hlavne Bodorovi a kamosom realne hrozi basa. to je silna motivacia... hrozi v tych statoch co pises niekomu trestne stihanie? tusim Orban tiez kradne, lenze nanho neviem, ci maju take dokazy. kazdopadne ja netvrdim ze budem mat pravdu, a kiez by som ju absolutne nemala.
ja nechcem odist, ja ak odidem, tak z donutenia. ale fakt sa k tomu odchodu z eu priblizujeme.

mizoko
28. sep 2025
@mateson2004

@mizoko to môžem aj ja na SK.

@mateson2004 veď môžeš.

bosorkabb
28. sep 2025
@anonym_autor

@bosorkabb ide o to, ze Ficovi a hlavne Bodorovi a kamosom realne hrozi basa. to je silna motivacia... hrozi v tych statoch co pises niekomu trestne stihanie? tusim Orban tiez kradne, lenze nanho neviem, ci maju take dokazy. kazdopadne ja netvrdim ze budem mat pravdu, a kiez by som ju absolutne nemala.
ja nechcem odist, ja ak odidem, tak z donutenia. ale fakt sa k tomu odchodu z eu priblizujeme.

@anonym_autor v Maďarsku budú voľby a áno Orbán sa bojí. Jeho dcéra radšej zdrhla do USA.
Reálne Ficovi žiadna basa nehrozí. Veď Matovič po ňom išiel a nič čo nevieme roky nenašiel. Fico sám o sebe nezmení nič. Treba byť aj trochu realista.
Každá krajina má kauzy len ich takto nesledujes.

mateson2004
28. sep 2025
@mizoko

@mateson2004 ja hovorím o komunálnych,nie parlamentnych

@mizoko ja chápem, preto som.pisala, že bez občianstva aj ja v komunálnych na SK volím. Ale viem.ze v parlamentných nemôžem

natalka13
28. sep 2025
@alica110

@alica110 mam ceske obcianstvo.
Aj deti.

mateson2004
28. sep 2025
@natalka13

Aj deti.

@natalka13 potom nemôžeš mať problém vybaviť voličský preukaz.

alica110
28. sep 2025
@natalka13

Aj deti.

@natalka13 Tak potom aký problém?

margotka17
29. sep 2025

@anonym_autor ja ak už by som sa sťahovala, idem do Poľska. Oni neskutočne napredujú vďaka dotáciam z EU. Pred 20 rokmi na letisku v Rzeszowe bola drevená búdka, kde sa vybavovali formality. A teraz? Skúste si vygooglit letisko Rzeszow? Cesty, školy všetko vynovené. Cestovný ruch je tam na vyššej úrovni ako u nás. Boli sme v Tatrách v máji, ráno hladný po ceste, sme si nemali kde dať raňajky v Tatranskej Lomnici. Nakoniec vedľa parkoviska bol mensi bufet, tak sme vošli dnu. Pán obsluhujúci bol očividne naštvaný, že dnu vošli štyria hladosi a on musí niečo robiť. V auguste sme boli v Zakopanom a čuduj sa svete, čašník sa išiel potrhať, čo by nám ešte mohol ponúknuť na zjedenie, že okostovat treba sicko 🫣. No tu to ide už len k horšiemu. Len škoda, že konsolidovať musíme všetci, bez ohľadu na našu voľbu 😏.

autor
29. sep 2025

@margotka17 polsko mi tiez napadlo, ale ktovie dokedy budu mat takuto "lepsi" vladu. ten ich katolicizmus mi neskutocne vadi a zakony o potratoch tusim neopravili doteraz.
ale ano, vsetci hovoria, ze poliaci maju sluzby neporovnatelne. uz aj ja nahovaram muza skor na polske Tatry ako na tie nase, predrazene, odute...

natalka13
29. sep 2025
@alica110

@natalka13 Tak potom aký problém?

@alica110 ze ti cr konzulat v BA bez TP v CR nevyda preukaz

margotka17
29. sep 2025
@anonym_autor

@margotka17 polsko mi tiez napadlo, ale ktovie dokedy budu mat takuto "lepsi" vladu. ten ich katolicizmus mi neskutocne vadi a zakony o potratoch tusim neopravili doteraz.
ale ano, vsetci hovoria, ze poliaci maju sluzby neporovnatelne. uz aj ja nahovaram muza skor na polske Tatry ako na tie nase, predrazene, odute...

@anonym_autor nikto by ťa v Poľsku nenútil chodiť do kostola, veď ani tu nikoho nenutia. Kto chce ide, kto nie neide. Treba si pozrieť viac plusov aj tu aj tu, aj mínusov. No akokoľvek sa rozhodneš, držím palceky, nech sa darí a nech ste spokojný 👍😉.

autor
29. sep 2025

@margotka17 vobec nejde o chodenie do kostola, ale o to, ze to potom uz ovplyvnuje kazdodenny zivot. aby mi napr. dcera zomrela preto, ze plod v nej je uz mrtvy a cakaju kym ho porodi, lebo ho nemozu podla zakonov vybrat 🤦‍♀️ a to je len priklad. vela veci v zivote moze byt negativne ovplyvnene fanatickou vierou.
ale ano, uz aj polsko mi pride lepsie ako slovensko.

margotka17
29. sep 2025
@anonym_autor

@margotka17 vobec nejde o chodenie do kostola, ale o to, ze to potom uz ovplyvnuje kazdodenny zivot. aby mi napr. dcera zomrela preto, ze plod v nej je uz mrtvy a cakaju kym ho porodi, lebo ho nemozu podla zakonov vybrat 🤦‍♀️ a to je len priklad. vela veci v zivote moze byt negativne ovplyvnene fanatickou vierou.
ale ano, uz aj polsko mi pride lepsie ako slovensko.

@anonym_autor ou, to som netušila, že tam tak funguje. Susedky sestra žije v Nemecku, keď jej plod odumrel v brušku, tiež čakala 2 týždne, kým to výberu. Veľmi plakala, lebo sa bála.