icon

Môžem mať prechodný pobyt v Česku bez života tam?

19. jan 2025

Mozem mat nahlaseny prechodny pobyt v Cesku a nezit tam? Vlastnit tam nehnutelnost, tu prenajimat a mat v nej nahlaseny prechodny pobyt?
Bude sa potom takyto prechodny pobyt(ved oni nemusia vediet, ze tam realne nebyvam) ratat do rokov, ktore treba k naslednemu ziskaniu ceskeho obcianstva?

autor
19. jan 2025

@tiezjedna nemozes porovnavat brexit(vyspely, silny stat, ktory sa chcel dohodnut na nejakom fungovani aj po odchode) so slovenskom. kolko trvala anexia krymu? kolko trval prichod vojsky v 68-mom? ako dopadlo "referendum" v luhansku a donbase?

tiezjedna
19. jan 2025

@autorka aha, takže ja nemôžem, ale ty robíš to isté, že... Ach jaj. Najhoršia je smrť vydesením.

barka1
19. jan 2025

Pretoze som nechcela položit slovo "vychcana" 😁
Pretoze to je ono - kalkulujes s tým, co bude...je to presibane. Budeš mat náskok pred inými. Nie je na tom nic zlé. Urob, co chceš, ked tým nikomu neublížiš.
Moje dovody odchodu do ČR boli ine. Možno si pamatas situaciu pred 15 rokov, nebol dovod na paniku.

autor
19. jan 2025

@tiezjedna moj muz chcel ist zit do cr davno predtym. pretoze je to podstatne vyspelejsi stat ako ten nas. veda, vyskum, zdravotnictvo... ja som(aj stale chcem) chcela ostat tu, pretoze som verila, ze sa to vsetko moze este zlepsit. ja som hrda slovenka, mam rada nasu rec, mam rada nasu prirodu(ktoru statocne sucasna vlada nici), vo vela veciach aj nase povahy, sposob zivota atd. ale neohrozim buducnost mojho dietata tym, ze tu ostaneme zit po tom, co by bud fico vyhral aj dalsie a dalsie volby. alebo po tom, keby vystupime z eu ci nato. alebo po tom, keby sa eu rozpadne. uz teraz to tu viac nefunguje ako funguje. hybridna vojna je tu uz davno. ruske trollie farmy tu operuju a nikto s tym nic nerobi. kazdy tyzden sa tu preraza nejake pomyselne dno a vystupenie z eu bude pre mna uz ten vrchol. kedy si poviem dost, stacilo.
a kedze sa o tom zacina hovorit, chystame si zalozny plan.

autor
19. jan 2025

@barka1 kalkulujem? ze chcem zachranit vlastne dieta? vies ako mi je tazko ked si predstavim ze bude vyrastat bez rodiny, bez zazemia, hovorit bude cudzou recou a v dospelosti by sa pravdepodobne bude povazovala za cesku? ale ked si dam na vahy toto a na druhej strane zivot ako maju rusi ci bielorusi, tak si myslim ze je to minimalna obeta. pretoze sa jej otvoria dalsie prilezitosti. aky "naskok" mas na mysli? nechapem. myslis ze cr potom povie, ze dalsich uz neberieme? no tak nech sa ludia uveodmia a volia tak, aby potom neutekali. ja tak volim cely zivot, ale ludia ma proste prehlasovavaju. aj po 68-mom ludia kalkulovali ked odtialto utekali?

tiezjedna
19. jan 2025

@autorka ja tie dôvody chápem. Sama som v CZ zakotvená roky. Aj majetkovo. Preto som sa ťa pýtala, z čoho chcete prípadnú nehnuteľnosť financovať...

barka1
19. jan 2025

Však samozrejme, že kalkulujes. A nechápem, že ta to uráža.
Náskok = nehnutelnost.
A si zbytocne dramatická. Trochu chillu 😉

autor
19. jan 2025

@barka1 tak pre mna je "vychcana" a "presibana" urazka. ale ak to myslis v pozitivnom zmysle slova, ok(asi tazko ze...). cize ty si mohla odist do cr za lepsim zivotom, z mojej strany je to ale kalkul a vychcanost. dobre...

mateson2004
19. jan 2025

Bude vyrastať bez rodiny a hovoriť cudzou rečou? To sa chystáš odsťahovať "Až do města Aš". Veď z Prahy si v BA za tri hodiny.

mateson2004
19. jan 2025

Cudzia reč? Ty si dáváš na Vánoce k Popelce titulky?

autor
19. jan 2025

@mateson2004 ches mi povedat, ze mlady ludia v cr rozumeju slovencine hej? tak to niekedy zajdi na nejake fora pre mladych ludi.
lebo prave naopak, cesi predabovavaju slovakov vo filmoch 🤦‍♀️ takze mojej dcere budu vsetci v cesku rozmumiet a ani v skole nebude musiet hovorit "cudzou recou" ano? pekne po slovensky 😁

autor
19. jan 2025

@mateson2004 nevies ake name pomery v rodine. napriklad otec uz neprejde ani vlakom. bez rodiny je v zmysle, ze ked si teraz moja mama zmysli rano, ze ide pre dceru poobede do skoly, tak ide pre nu do skoly. ako casto bude cestovat 2-3h k nam a 2-3h naspat? jasne, ze to nebude uplne bez. ale ten kontakt bude velmi znacne obmedzeny. a to malemu dietatu chyba.

mateson2004
19. jan 2025

Ak tam budete žiť a chodiť do školy tak jasné že pravopis spisovne sa bude musieť naučiť. Ale cudzia reč je myslím pre češtinu silné slovo.Ale nechápem , z čoho ti je ťažko pri tejto predstave. To je to najmenej.

autor
19. jan 2025

@mateson2004 proste je. chcem/chcela som aby bola slovenka. mne osbne sa cestina ani nepaci ako jazyk. jednoducho mi vadi, ze sa bude povazovat za cesku a moje vnucata tiez. nemusis to chapat.

mateson2004
19. jan 2025

Neviem odkiaľ kam sa hodláš presťahovať. Myslím vzdialenosť.

autor
19. jan 2025

@mateson2004 zo zapadu sk najlepsie do brna(autobusom ci autom sa najcastejsie aj tak cjodi cez Ba, takze cesta sa predlzi). lebo je tam vela slovakov. takze tipujem ze aj nejake slovenske komunity, takze aj dieta v skole by mohlo mat spoluziakov so slovenskymi rodicmi. napr. o prahe sa hovori, ze nemaju radi moravakov, lebo su prilis kamosi so slovakmi. muz ale chce ist prave do prahy.

mateson2004
19. jan 2025

Bože ty to strašne dramatizuješ. Já jako češka žiju na SK 35 let. Moje deti mají české občanství, syn teda obojí, dcera jenom české. Nikdy jsem neřešila za co se považují (ale myslím, že za slováky🙃) .

mateson2004
19. jan 2025

Brno je fajn.

mateson2004
19. jan 2025

Podstatné je, kde by jste si našli práci.

autor
19. jan 2025

@mateson2004 muz robi pre prazsku firmu. ja s mojim zamestnanim tu by som bud mohla robit prenho, alebo ak by mi to neslo, tak asi max. v nejakom obchode. ale snazila by som sa prejst nejakou rekvalifikaciou.

cafelatte
Autor odpoveď zmazal
cafelatte
Autor odpoveď zmazal
autor
19. jan 2025

@cafelatte ano, ja rozumiem. ale podmienkou obcianstva je niekolko rocny trvaly pobyt.

really8
19. jan 2025

Trvaly pobyt neziskas ak tu nebudes. Zila som tu 5 rokov v podnajme ale pracovala som na sr, nepomohlo by mi ani dolozit vsetky cestovne listky, ani to ze som tu platila odpady. Takze ak mas taketo bobky tak sa sem odstahujte hned

autor
19. jan 2025

@really8 dakujem, ale nejaky Fico ma z domova vyhadzovat nebude... zato pred rusmi by som usla. pretoze nemienim zazivat to, co ludia medzi 68 a 89 rokom. preto sa aj toto pytam. pre mna je odchod do cr nudzovy plan, nie riesenie terajsej situacie.

really8
19. jan 2025

Vsak ok ale obcianstvo za rok nevyriesis.

autor
19. jan 2025

@really8 ved preto ma zaujimal ten prechodny pobyt. tak uz len dufat, ze by nas za tie 3 roky nevyhostili. resp. ze by nam pocas pobytu tam neskoncili pasy. dcera dostane max. na 5 rokov.

tiezjedna
19. jan 2025

@mateson2004 z Prahy si v BA za 3 hodiny možno v nedeľu večer (tento smer, opačný už ťažko). Aj to len v prípade, že na D1 náhodou nie je žiaden prúser...
@autorka zbytočne to dramatizuješ, naozaj. Praha je úžasná, naša prvá dcéra tiež vyrastala na SK a do školy nastupovala už v CZ. A v triede má viac Ukrajincov, Rusov a Moldavcov, než Slovákov. V CZ žije z menšín najviac Slovákov, kam sa pohneš, tam na nich narazíš.

natalka13
19. jan 2025

@tiezjedna svadbou s ceskym obcanom nemusis splnat podmienku zivota v cr 3r s trvalym pobytom.

barka1
19. jan 2025