Pôrod v Čechách
Ahojte,
Je tu niekto kto bol rodiť v CZ. Mala by som pár otázok ktoré by má veľmi zaujímali ale na internete som nenasla k daným témam žiadnu odpoved. Ďakujem 🙂
@zoe_2 prosím tá veľmi by má zaujimalo ako je to s poplatkami. Známa mi hovorila že si cely pobyt zaplatila a následne doklady predkladala na SK a tie jej celu platbu preplatili spat. Ale čo je dôležitejšie je občianstvo,materská a pôrodné. Či sa dá požiadať o slovenské občianstvo a ako je to s ostatnými platbami. Teda tá materská a pôrodné. Či budú z CZ alebo sa to dá nejako vybavit aj tu na SK. Ďakujem ti veľmi pekne 🙂
Ešte má napadlo či si mala vopred nahlásené na danej pôrodnici že budeš rodiť tam a ako si bola spokojna.
Ohladom davok - poorodne, materska atd dostavas v krajine kde si nemocensky poistena cize predpokldam ak si nepracovala v CZ tak na slovensku, jedine co musis pri davkach z poistenia (materske a tehotenske) oznamit ze sa dieta uz narodilo a pri prispevku pri narodeni nestaci ked pediatricka posle elektronicky potvrdenie ze tam dieta chodi ale musis im to poslat osobitne v listinej podobe s potvrdenim od gynekologa a pediatra (oni ti poslu tlacivo)
Obcianstvo - ak nema ani jeden z rodicov obcianstvo CR tak v zmysle prava krvi(obcianstvo po rodicoch nie podla miesta narodenia ako napr v US) cize dostanes len docasny rodny list pre dieta a na SK musis vybavit potom do 10 dni normalny, ja mam napr CR obcianstvo a dostala som teda pre dieta aj cesky rodny list ale opakujrm to len v pripade ak ty/otec dietata mate ceske obcianstvo
Preplatenie- ano platis vsetko, plus zalohu za porod inak ti pride faktura cca do dvoch tyzdnov a preplati poistovna vsetko do vysky co by to stalo na SVK cize napr epidural nie lebo ten sa na SVk nepreplaca - treba ratat s tym ze poistovna ma lehotu 6m a v pripde komplikcii ta suma co budete platit moze byt aj 3-5 tisic, v pripde ze je vsetko ok rodis priodzene porod je okolo 850eur + kontroly pred porodom cca 200 eur
A ano prosim nahlas sa dopredu - chcekin v 36 tt potom si z toho zbytocne komplikacie ked len dojdes ze ja tu rodim a porpdnicu odporucam vsetkymi 10 sice u nas boli komplikacie maly bol tyzden na jiske kvoli problemom zistenych prenatalne no nemenila by som co pocuvam pristup na slovensku od kamosiek a moj zazitok tak by som si na slovensku okrem traumy ze som bola be dietata urcire pridala aj trauma z porodu
myslim, ze niektore porodnice maju uzavretu zmluvu so slovenskymi poistovnami ... alebo nejakym sposobom si to riesia, ze zena neplati tam ... skus si zistit vyskov ... alebo breclav ... ja som bola pred 8 rokmi v brne u milosrdnych a keby som velmi chcela, tak si to vykazu ako nepdkladnu starostlivost... ale tym ze som tam bola uz aj na jednej poradni, som to nechcela komplikovat a zaplatila som to a nasledne poistovna preplatila

Ja som rodila v zime v Brne na Obilnaku, kludne napis co ta zaujima