Pôrod v Čechách

sabkafolto
15. mar 2022

Ahojte mamičky, chcela som sa opýtať ako to je keď som Slovenka vydatá za Čecha, v Čechách mám zatiaľ len prechodné bydlisko a chcem rodiť v Čechách. Konkrétne v Kyjove. Máte s tým niekto skúsenosti? Viete mi poradiť, čo treba povybavovať ( papierovačky atď..). Ďakujem 🙂

enkenk
15. mar 2022

@sabkafolto a kde si nemocensky poistená? Pokiaľ v ČR, tak to máš normálne zo zdravotného poistenia. Ak na Slovensku, tak si pôrod hradis sama a následne si podas žiadosť o preplatenie do svojej poisťovne na Slovensku. Poisťovňa ti to preplatí, ale len do výšky nákladov na pôrod na Slovensku. Ja som rodila v Breclavi, preplatili mi takmer všetko az na nejakych 50eur tuším.

sabkafolto
autor
15. mar 2022

@enkenk poistená som na Slovensku ale zároveň mám aj “žltú kartu” v českej poisťovni to znamená plnú péču..

compra
15. mar 2022

@sabkafolto Ahoj. S porodom neporadim. Lwn ma zaujima ta zlta karta. Tiez som v Cechach, tu kartu si si vybavovala po registracii v CR?

sabkafolto
autor
15. mar 2022

@compra ano keď som si vybavila prechodné bydlisko v Čechách tak som si zašla na slovensku zdravotnu poisťovňu s tým, že chcem “žltú kartu” tam sme vypísali papiere a oni to poslali do českej zdravotne podľa toho akú si vyberieš a potom si musíš tam zájsť alebo telefonicky to dovybavovať. Mne to poradil manžel ten je zasa čech pracujúci na Slovensku..

compra
15. mar 2022

@sabkafolto Dakujem. Musim sa k tomu po piatich rokoch dokopat.

sabkafolto
autor
15. mar 2022

@compra hej je to dobrá vec.. takto máš nárok na zdravotnú starostlivosť aj na Slovensku aj v Čechách..

compra
15. mar 2022

@sabkafolto jedine kvoli timu to chcem riesit. Zatial pendlujem kazde 2 tyzdne, tak to tak neprekaza. Ale ked maly pojde do skoly, budem potrebivat lekara aj v CR. Aj teraz by sa hodil. Mame vseobecneho kusok za domom a keby som mala tu zltu kartu, tak aj rehabky by mi napisal na chrbat. Musim sa objednat. Vzhladom k poctu ukraincov som si na to asi nevybrala vhodnu dobu, ale objednam sa tam. Dakujem za rady.