icon

Skúsenosti s presťahovaním sa do Brna s troma deťmi

venividivikinka
21. feb 2025

Ahojte. Začíname sa pomaly odhodlavat na to, ze by sme odišli žiť do brna zo SR. Priznám sa, normalne sa to ťažko píše, lebo tu máme pohodlný život... Uzasne babky, krásny dom.

Každopádne, muž by mal mat možnosť presunu v práci do brnenskej pobocky. Ja som na RD, cely cas si privyrabam z domu (kym deti spia a tak).

Co riešim s prestahovanim je ale hlavne ubytovanie, to je masaker tie ceny, tak keby niekto vedel poradiť, ktore štvrte su ešte prijateľné cenovo... A tak celkovo by ma zaujímalo, ako ste to robili, viacdetne rodiny...

Prostredný syn začína od sept skolu a najstarsi je tretiak. Ako sa rieši skola, vezmu ich len tak? A vo škôlky? Najmladší bude mat do sept tri roky... Zrejme je to problém v škôlkach, ci?

Takisto, ako ste riešili presun? Išli ste do podnajmu vi rovno kupovali? Sťahovali ste sa cez prázdniny? Kolko vas vyslo cisto sťahovanie? Ako ste spokojne v ČR, v vom cítite najväčšie rozdiely? Ďakujem za info
..

kitycat
21. feb 2025

@venividivikinka zamestnavatel mu poskytuje ubytovanie v Brne ci ako to vzniklo tento presun?
Ano byvanie je drahe, neviem ktore stvrte tam su fajn alwbo nie... skola a skolka podla mna na pobyt, skolakov vziat snad maju povinnost a neviem ci vas necaka aj nejakw preslusanie potom na SK ZS

barka1
21. feb 2025

@venividivikinka či chcete ist do prenajmu alebo kupovat byt, všeobecne najlacnejsie sidliska su Vinohrady, Starý a Nový Lískovec, Bohunice. Ale aktuálne info najdeš na webe.

Dieta ti určite nezoberu do školy "len tak", dolezita je spadovost. Ideálne by bolo, ak by ste s buducim prvakom stihli zápis v aprili. Ale to by ste mali mat už predstavu o tom, kde budete bývat. Školky problém maju, to je jasné. Zápis sa opat riesi v máji. Velmi vám pomoze prechodny pobyt, treba ho vybavit co najskor.

Dalšie otázky nezodpoviem, ja som tu 15 rokov, deti sa narodili už tu. Ani po rozvode som sa na SVK nevrátila, tu som už doma.

jana005
21. feb 2025

@venividivikinka známi odišli do Brna, ale neviem ako riešili školu. Majú prváka a štvrtaka. Deti si zatiaľ kamarátov nenašli, lebo české deti sú k nim zle. Že na nich kričia, že majú ísť tam, odkiaľ prišli.
Chápeš, také malé deti. Ale určite to majú od rodičov.
Zatiaľ majú prenajatý dom. Ona si prácu tiež ešte nenašla.
Ja sa im veľmi čudujem, že odišli, tu mali krásny dom, deti dobrú školu, kamošov.

barka1
21. feb 2025

@jana005 to naštastie nie je pravidlo, skor jednotlivci a vynimky. Učím na beznej malej ZŠ a tu máme vela cudzincov, od Ukrajincov cez Slovákov po Vietnamcov, a také reci som nezaznamenala.

Brno je inak skvelé miesto na život a Moravaci bližší Slovákom než Česi.

procrastique
21. feb 2025

@jana005 Moja známa má rýdzo slovenské dieťa ale je jediné blonďavé v triede a v štvrtej triede mu vykrikujú, že je nemecký zmrd 😀 Toľko k tomu, je to len " ojedinelá" vec, na základe toho sa nič nedá posudzovať.

janinah
21. feb 2025

Mne sa Brno velmi páci pre zivot rodiny,mame tam dceru a vnukov.Je tam kopa podujati,na kazdom druhom rohu parky,ihriska.Pozri čast REČKOVICE r ako ř...velmi pekna lokalita.
Uz teraz hladajte podnajom,je s tym dost problem.

diewcatqoo
21. feb 2025

Ahoj, primarne, kde bude mat pracu manzel, v ktorej casti Brna? Fajn lokality su napr. Zabovresky, Kr. Pole, Cernovice, Komarov, trochu dalej potom Vinohrady, Medlanky, Reckovice, Bystrc, Liskovec, Slatina, Turany... odporucam vyhnut sa centru mesta a oblasti Cejl, pripadne potom vyhnut sa okoliu nadrazi, Vankovky, Koliste, casti Zidenic. Lokalitu by som si vyberala aj podla toho, kde to bude blizsie do prace.
Co sa tyka skol a skolok, v Brne je dost pretlak. Neviem, ako to je teraz, ale tak 3-4 roky dozadu, bol dost problem dieta umiestnit. Bez pobytu (aspon prechodneho) dieta do zariadenia neumiestnis. Inak, dost je problem aj zohnat pediatra.
Cim skor odporucam najst podnajom. Najst taky, kde si mozete dat aj pobyt, bude tazsie, ale da sa to.
Btw, moje deti sa obe uz tu narodili, ale doma rozpravame iba slovensky. V kolektive dieta rozprava cesky (druhe dieta este nerozprava). V zivote nikto na moje dieta nemal ziadnu debilnu poznamku o tom, ze je zo Slovenska a ze sa tam ma vratit. Ani ja osobne som sa nikdy nestretla s tym, ze by niekto mal taku poznamku na mna. V Brne a okoli je velmi vysoka pravdepodobnost, ze dieta v triede nebude jedine, ktore ma rodicov alebo aspon jedneho rodica Slovaka. S mojim napr. chodia do triedy este dalsie 3 deti, ktore maju rodica slovaka, a to ani nechodi do skoly v Brne, ale v mensom mestecku pri Brne.

alexanderkovacs
22. feb 2025

@venividivikinka nechapem preco chcete odist.. mate tu dom, zazemie. Babky mozu pomoct s detmi. Váš muz tam zarobi niekolko nasobne viac? Tak by ste nemali mat problem s byvanim, ked nezarobi nad 4000E urcite by som nesiel , jedine ked chcete silou mocou vypadnut zo slovenska.

mamina7070
22. feb 2025

Brno je studentske mesto preto je tam problem s podnajmami

urcite sa stahovat cez prazdniny, a riesit skoly skolky uz na jar, plus ty prides o rodicak na to pozor a pridavky , treba to potom zacat vybavovat tam (ak muz zmeni pracu) byvanie by som riesila podla muzovej prace uz ti tu pisali lokality
zavysi od platu muza aj aby ste mali ok zivot

venividivikinka
autor
22. feb 2025

@alexanderkovacs chceme odist zo svk. Nevyzerá to tu do budúcnosti vôbec bezpečne. Rozprávame sa o tom uz dlhsie, nie je to len tak kvôli prac ponuke.

janinah
22. feb 2025

@venividivikinka ked kvoli bezpečnosti tak ja by som sla do španielska

mamina7070
22. feb 2025

@venividivikinka pred rokom si mala presne tuto istu temu. Preco potom cakate s odchodom ? kazdy dalsi rok to vude pre deti narocnejsie (zmena jazyka skola kamarati)

venividivikinka
autor
22. feb 2025

@mamina7070 fakt? Už si ani nepamätám 🙂 zrejme preto, ze nechceme odist, je nam tu dobre, Slovensko milujeme. Mame tri male deti a ja nie som schopná zarobiť vela peňazí popri nich, teraz uz by mal najmladší ist do škôlky, tak by to mohlo byt lepšie od septembra, ale v cr by asi skolku nedostal. Odkedy je tu posledná vlada, je to ale tema u nas doma casto. Teraz prišla aj lepšia prac ponúka pre muža... Ale stále by sme po všetkých stránkach isli do horšieho.

venividivikinka
autor
22. feb 2025

@janinah ja do Portugalska alebo do Austrálie 🙂 treba sa ale baviť asi o realite, ktora je pre nas možná. 😉

alexanderkovacs
23. feb 2025

@venividivikinka rozumiem. Tak je pochopitelne ze nad tym rozmyslate. Jednoduche to nebude, hlavne kym najdtete aj vy robotu tak bude financne aj narocnejsie.

natiblaskova
25. feb 2025

Ja som žila tri roky v ČR a nikdy v živote viac,.... Na úradoch katastrofa, v škôlke sme nesedeli riaditeľke a dystancovala malého (súkromná škôlka) a u druhého malého (on sa narodil tam) v zdravotke malého z nejakého dôvodu stále odhlasovali. Mal problém taky, že sme chodili k lekárke a posledný krát nás poslala preč, že malý nemá poistenie 🤬 a dva krát nás vyšetrila zadarmo. A to som pred tým už v zdravotke riešila ten problém. A to nehovorím o tích ľuďoch bývalá som na vysočine kde neznášali Slovákov 😮‍💨. Jedine čo môžem vyzdvihnúť je pôrodnica ta bola úžasná 🤩 lepšie ako VIP na SR. Naozaj sa starali a mala som pohodlie a hlavne súkromie.jak pri pôrode tak po ňom. Takže veľa šťastia v ČR. Vrátila som sa na SR a žiadny problém ani na úradoch ani v zdravotke 😅takže ak môžem poradiť ustrazte si zdravotku a tieto veci lebo sú tam hrozní,nedaju ani vedieť 🫣

bosorkabb
25. feb 2025

V Brne žije moja sestra už roky. A je tam veľký problém nájsť podnájom. Škola až taký problém nie je ak máš aspoň prechodný pobyt. Škôlka už problém je. Je tam veľký pretlak.
A pozor rodinné prídavky od určitého príjmu mať nebudete.
Aj tam je draho hlavne teda energie. A v ČR budú voľby kde sa predpokladá že vyhrá Babiš. Takže isto nečakaj že tam bude až tak super. Ani teraz nie je, teda ak tam žiješ tak pochopíš.
Tiež majú svoje problémy.

venividivikinka
autor
7. mar 2025

@bosorkabb myslim, ze aj s Babisom nebudu v takej riti, do akej sa my rutime - prec od spojencov a napospas vojne, pripadne "osloboditelom" a nenasytnemu juznemu susedovi, ktory nas od putina rad dostane ako darcek.
@natiblaskova ja ti verim, ze nikde nie je trava zelensia, nam sa odist velmi nechce. ale musime sa postupne asi pohnut, resp. minimalne pripravit. obavam sa, ze mozeme skoncit velmi podobne ako ukrajinci o par rokov. u mojho syna v triede uz odisli traja spoluziaci len tento rok, je to na povazenie, ak nenastane nejaky velky prelom.

bosorkabb
7. mar 2025

@venividivikinka veď choď. Sťahovanie do Brna nie je komplikovaná vec. Len u teba mám pocit že viac píšeš ako sa chceš reálne sťahovať.
Sťahovala som sa počas manželstva vyše 8 krát aj mimo SR. A vždy bez problémov.

bluka2
7. mar 2025

Škola nie je problém, zoberú ich, však povinná školská dochádzka. Začala by som tou škôlkou. Ale zvážte ešte to Portugalsko 😀