Skúsenosti s psychiatrami v Českej republike
Mate prosím niekto skúsenosti so psychiatrom v ČR? Byvam pri hraniciach a ti, ktorych mam v okoli maju dost zle recenzie. Nasla som jednu Dr. ktorej prístup by mi vyhovoval, no je to uz v ČR.
Ak lekár v ČR nemá zmluvu s tvojou poisťovňou, môžeš chodiť aj tak, ale hradíš si to sama ako samoplatca a niekedy si vieš časť preplatiť cez žiadosť o refundáciu.
Ak ti lekár v ČR predpíše recept, na Slovensku ti ho v lekárni nemusia uznať. Buď si lieky vyberieš priamo v ČR, alebo si vybavíš tzv. cezhraničný recept, ktorý by mal byť platný v EÚ. Tiež si ho vyberáš ako samoplatca a následne môžeš podať na svoju zdravotnú poisťovňu žiadosť o refundáciu. Poisťovňa ti preplatí len to, čo by hradila, keby si liek dostala na Slovensku. Ak liek na Slovensku hradený nie je, poisťovňa ho nepreplatí.
Refundácie za vyšetrenia a lieky sa riešia spätne, najprv ich zaplatíš a potom si uplatňuješ refundáciu vo svojej poisťovni.
V prvom rade by som sa na tvojom mieste informovala v ZP o postupe, ak teda nechceš byť plný samoplatca.
Samozrejme, že je možné chodiť v čr k lekárovi keď chceš. Ale musíš si všetko zaplatiť sama. Od vysetrenia až po lieky. Záleží s čím sa liečiš, ale vyšetrenie dajme tomu 30-100€. Ja som chodila počas VŠ a okrem prvého vysetrenia to bolo celkom lacné. A lieky záleží od diagnózy. Psychiatrické lieky sa pohybujú cenovo od 10€ za krabičku až po aj 100€ a viac. Mňa lieky na 3 mesiace vyšli necelých 200€. Ale väčšinu mi spatne vrátila moja poisťovňa na Slovensku. V podstate len vyplnis tlačovo, doložíš všetky doklady, moja poisťovňa chcela aj vytlačený erecept a odnesies to na poisťovňu. Ale poisťovňa to preplatí len do takej miery koľko prepláca aj na Slovensku. Takže nemusí to byt plná čiastka
A čo sa týka kvality služby ako takej, tak je to podľa mňa podobne ako na Slovensku. Nájdeš super ľudí, špičkových odborníkov ale aj úplný opak
Samozrejme, že je možné chodiť v čr k lekárovi keď chceš. Ale musíš si všetko zaplatiť sama. Od vysetrenia až po lieky. Záleží s čím sa liečiš, ale vyšetrenie dajme tomu 30-100€. Ja som chodila počas VŠ a okrem prvého vysetrenia to bolo celkom lacné. A lieky záleží od diagnózy. Psychiatrické lieky sa pohybujú cenovo od 10€ za krabičku až po aj 100€ a viac. Mňa lieky na 3 mesiace vyšli necelých 200€. Ale väčšinu mi spatne vrátila moja poisťovňa na Slovensku. V podstate len vyplnis tlačovo, doložíš všetky doklady, moja poisťovňa chcela aj vytlačený erecept a odnesies to na poisťovňu. Ale poisťovňa to preplatí len do takej miery koľko prepláca aj na Slovensku. Takže nemusí to byt plná čiastka
A čo sa týka kvality služby ako takej, tak je to podľa mňa podobne ako na Slovensku. Nájdeš super ľudí, špičkových odborníkov ale aj úplný opak
@lavender94 a nepytali sa, preco som nesla na Slovensko, ked tu žijem?
Ja som žila tam a keďže sme sa samozrejme rozprávali o živote, tak to z toho vyplynulo. Ale nechápem prečo by mal byť problém, že by sa ťa na to opýtali. Áno, je to prirodzená otázka lebo to nie je úplne tradičné, ale napríklad v pohraničných oblastiach to už nie je ani nijak zvláštne. Mám kamarátku ktorá žije pri Ostrave a niektorých doktorov ma v Poľsku, zubári sa tam oplatia keď to ma človek blízko, z Bratislavy chodia často do Rakúska ľudia. Tým doktorom to je vo výsledku úplne jedno, kto si a odkiaľ si.
Môžeš ísť hocikde,ale musíš to uhradiť a rovnako lieky v CZ lekárni na plnú úhradu.
Ja som žila tam a keďže sme sa samozrejme rozprávali o živote, tak to z toho vyplynulo. Ale nechápem prečo by mal byť problém, že by sa ťa na to opýtali. Áno, je to prirodzená otázka lebo to nie je úplne tradičné, ale napríklad v pohraničných oblastiach to už nie je ani nijak zvláštne. Mám kamarátku ktorá žije pri Ostrave a niektorých doktorov ma v Poľsku, zubári sa tam oplatia keď to ma človek blízko, z Bratislavy chodia často do Rakúska ľudia. Tým doktorom to je vo výsledku úplne jedno, kto si a odkiaľ si.
@lavender94 no aby neriesili, ze to nepreplatia, lebo som mala možnosť ist aj na SR.
@lavender94 no aby neriesili, ze to nepreplatia, lebo som mala možnosť ist aj na SR.
@anonym_autor a veď im je to tak jedno, či im to zaplatíš ty alebo zdravotná poisťovňa. Ty potom budeš riešiť preplatenie zdravotnej starostlivosti a to ti preplatia automaticky. Vyplnis tlacivo, priložíš všetky faktúry a bločky. Len počítaj s tým, že ty nemusíš dostať plnú čiastku. Ak napríklad vstupná kontrola bude stať príklad 100€ a na Slovensku poisťovňa hradí 50, preplatia ti len 50. Lebo máš pravo na preplatenie zdravotnej starostlivosti len do takej výšky ako ma určené tvoja poisťovňa. Tak isto ak za lieky zaplatíš 50€ a na Slovensku je úhrada určená na menej, tak preplatia len tu čiastku.

@anonym_autor inymi slovami, chcela by som vediet, ci to je vobec mozne chodit mimo SR, napr. kvoli liekom a zdravotnej poistovni.