Sťahovanie sa do Čiech s deťmi
Dobrý deň maminky ktoré odišli bývať do CZ s deťmi. Čo všetko ste potrebovali vybaviť a hlavne kam . Mám v pláne sa odsťahovať tam ale mám 5 ročnú dcéru ktorá má od septembra nastúpiť do škôlky. Ja som dala prihlášku ešte tu na SK ale do tej doby by sme chceli už bývať v CZ než nastúpi do škôlky. Druhá dcéra 8 r. Tak isto ako to je zo školou. Vôbec neviem čo a kam vybaviť, školu, škôlku, prídavky, zdravotnú. Naopak čo je treba nahlásiť na SK aby ma potom nezhanali a aby som nemala niake problémy. Plánujeme si zatiaľ nájsť podnájom , tak to tiež neviem ako s pobytom, cudzinecká atď...Hlavne mi ide o školu či mi ich vlastné zoberú.. prosím vás o radu pomoc ako ste vy začali v cz s deťmi . Priateľ je Čech no snim mám len mladšiu dcéru. Z bývalým, otcom prvej dcéry nieje problém. Budem vám vďačná za každú radu . Najdôležitejšie je škôlka ,škola zdravotníctva, rod.pridavky , vybavenie pobytu, a aby ma nenahanali na Sk .
Ja len dodam ze v cesku nie su ziadne plosne pridavky na deti, iba ak ste nizkoprijmova domacnost.
Tak v prvom rade musíte najst prácu,bývanue,vybavit ZP a potom poziadat o přechodný pobyt na cizineckej policii.Pridavky na deti nie su pre vsetkych ,ale len pre nizkoprijmovych,třeba sa informovat na socialke
@simona63 Takto,ja mám 12 rokov ale bývam v Česku. Nastúpila som do škôlky a bolo to úplne v pohode,ale môj brat išiel asi do piatej triedy a to bolo ťažšie,museli sme počkať do konca školského roka aby mohol nastúpiť.S bytom a tak je to horšie lebo sme sa nasťahovali do prenájmu. Dávaj si pozor u koho v prenájme si lebo nám nechcú dať trvalé bydlisko,to znamená že si nemôžeme zobrať hypotéku. K by nám ho dali znamenalo by to že nás nemôžu vyhodiť lebo nemám 18r. A keď ho nemáme tak nás kedykoľvek môžu vyhodiť, z toho prenájmu sa n môžeme dostať lebo nemáme trvalé bydlisko atď...

@simona63 mrkni, co říká ai: Stěhování ze Slovenska do Česka s dětmi s sebou nese několik důležitých kroků, zejména v oblasti školky, školy a úřadů. Níže najdeš přehled, co všechno bude potřeba vyřešit:
⸻
🏫 Školka a škola v Česku
1. Předškolní děti (mateřská škola)
• Docházka do MŠ v ČR není povinná, kromě posledního ročníku (od 5 let).
• Najdi školku podle místa bydliště – často mají přednost děti s trvalým pobytem v obci.
• Zápisy do školek probíhají obvykle v květnu na následující školní rok.
• Pokud se stěhujete v průběhu roku, kontaktuj ředitelství školky – přijímání během roku je možné, pokud je volné místo.
2. Školní děti (základní škola)
• Školní docházka v Česku je povinná od 6 let.
• Škola dítě musí být přijata do tzv. spádové školy podle místa trvalého nebo faktického bydliště.
• Můžeš požádat i o přijetí na jinou školu – záleží na volné kapacitě.
• Dítě bude zařazeno do ročníku podle věku, případně proběhne přezkoušení z látky, pokud má za sebou jiný vzdělávací systém.
⸻
📝 Úřady a administrativa
1. Trvalý nebo přechodný pobyt v Česku
• Občan EU (tedy i Slovák) má právo pobývat v ČR bez povolení.
• Doporučuje se ale nahlásit přechodný pobyt (na cizinecké policii) – užitečné pro zápis do školky, školy i lékaře.
• Pokud plánujete v ČR zůstat, je možné požádat o trvalý pobyt po 5 letech.
2. Zdravotní pojištění
• Pokud budeš pracovat v Česku, ty i děti se stanete automaticky účastníky českého zdravotního systému.
• Děti budeš muset registrovat u české zdravotní pojišťovny (nejčastěji VZP).
• Pokud nejsi zaměstnána, je třeba řešit zdravotní pojištění individuálně – např. přes samoplátce nebo jako osoba pečující o dítě.
3. Očkovací průkaz / zdravotní dokumentace
• Školky a školy požadují potvrzení o očkování (dle českého očkovacího kalendáře).
• Vezmi s sebou zdravotní dokumentaci ze Slovenska – ideálně přeloženou (často stačí slovenština, ale některé úřady chtějí překlad).
4. Rodné listy, doklady
• Připrav si rodné listy dětí, tvůj občanský průkaz, případně i potvrzení o opatrovnictví (u neúplné rodiny).
• Všechny dokumenty by měly být v originále nebo úředně ověřené kopii. Slovenské dokumenty jsou v ČR platné bez nutnosti překladu nebo apostily.
⸻
⚠️ Praktické rady
• Zvaž kontakt s odborem školství města/obce, kam se stěhujete – poradí ti se školami a školkami.
• Předem kontaktuj školu a školku, zjisti volná místa a podmínky přijetí.
• Pokud stěhování probíhá mimo termíny zápisů, doporučuji jednat individuálně s řediteli škol/školek.
• Pokud chceš pobírat české přídavky na dítě, rodičák nebo jiné dávky, kontaktuj Úřad práce ČR (potřebujete být v systému ČR – např. zaměstnaná nebo registrovaná).