icon

Ako zvládnuť cestovanie s obéznym spolucestujúcim v lietadle?

13. feb 2026

Co robit, ak na mieste vedla vas v plne obsadenom lietadle sedi obezny cestujuci a vy sa nemozete ani pohnut?

Strana
z3
1sally12
14. feb 2026
@muchotrafka298

@anonym_516b31 v tomto pripade slusne upozornim rodicov, ze mam zdravotne problemy s chrbticou a kopanie do sedacky mi sposobuje bolest. Len raz som sa stretla u slovenskej rodiny s tym, ze mi vypapulovali, ze to je dieta a co maju robit.

@muchotrafka298 kks to je argument že to je dieťa a čo majú robiť? 😳 ja žasnem.preto je v dnešnom svete toľko nevychovaných harantov😤😤

o__o
14. feb 2026

Ja by som skor ako hmotnost dala podmienku obvod zadku 😀 zmerat si zadok pred kupou letenky a podla toho ti stranka vyhodnoti, ci potrebujes 2 letenky.. lebo ja mozem mat 100kg, ked sa mi to uklada do brucha a prs a mam malu rit a boky a niekto moze mat 100kg a vsetko sa mu uklada do zadku a bokov a ma obvod 120cm

oskvarka
14. feb 2026
@anonym_516b31

@anonym_9a875f áno, v dnešnej dobe tie deti doslova rodičom skáču po hlavách ako s nimi točia (teda česť výnimkám) ale v lietadle to môže byť aj o tej zmene prostredia, tlaku, atď takže to môže ešte zhoršiť no, každý to zvláda inak..naposledy som toto zažila v kine (a to už bolo väčšie dievča), furt mi kopalo do sedačky, až som slušne upozornila mamu a dievča hneď ja nekopem 😀 potom to skúsila ešte raz a už som povedala na to svojej jej matke..a bol pokoj 😂

@anonym_516b31 tak nie je dieťa ako dieťa ...je ľahké sa rozhorcovat a moralizovať. Ja by som v takomto prípade dieťaťu povedala tiež.. to často zaberie viac ako dohovor rodiča. Mám 4 deti a jedno je take že keď sa smdostame do svojej fázy tak jedine zvieracia kazajka. Nechodievam lietadlom vobec väčšinou vlakom a tiež samozrejme sa snažím robiť v každej situácii všetko preto aby bol v pohode ale jednoducho je často jasné že všetci zúčastnení by mali lepší zážitok ak by tam nebol. Ale žiaľ ľudia sú vseliaky on si nevybral narodiť sa s takou povahou a génmi. Predstav si že cestuješ s minimom a to reve celú cestu.. mne sa to stalo v autobuse diaľkovom 6hodin cesty. Čo ho má tá mama udusiť vankúšom? Samozrejme vynadať človeku ktorý slušne požiada aby skúsili niečo rodičia spraviť s takýmto dieťaťom je scestné ale zároveň mám skúsenosť že ľudia nie sú slušný oni rovno vynadaju tým rodičom. Tak potom je ale problém v slušnej komunikácii. Aj keď Slováci sú taký že oni vydržia aj to čo sa im nepáči a potom vybuchnú a nadávajú lebo asertivita sa v škole neučí a doma netoleruje. Sama s tým mám problém keďže som ako dieťa musela držať hubu a krok ako sa vraví.

oskvarka
14. feb 2026

A s tými obeznymi ľuďmi sa čudujem že to stále takto funguje lebo som bola v Tom že toto sa už dávnejšie v lietadlách riešilo že buď teda dve sedadlá ale teda ja nelietavam skôr som o tom niekde čítala keď som bola mladšia. Skús si pozrieť prepravný poriadok ake máš práva možno sa tam píše niečo v tom zmysle že nemôžeš sedieť tak aby si zaberal vedľajšie sedadlo. Lebo v lietadle musíš sedieť.

oskvarka
14. feb 2026
@anonym_autor

@muchotrafka298 vsak ho asi uvidia na letisku pred nastupom do lietadla a skontroluju letenky

@anonym_autor Čo hovoria prepravné podmienky?
Väčšina aeroliniek (najmä tých nízkonákladových ako Ryanair či Wizz Air, ale aj klasických ako Lufthansa) definuje nárok na jedno sedadlo.
Hranice sedadla: Ak cestujúci fyzicky presahuje do priestoru vedľajšieho sedadla (nedá sa sklopiť lakťová opierka), porušuje tým prepravné podmienky, pretože obmedzuje komfort alebo bezpečnosť iného platiaceho cestujúceho.
Bezpečnostné pásy: Každý cestujúci musí byť bezpečne pripútaný. Ak je štandardný pás prikrátky, palubný personál poskytne predlžovací pás (extension belt).
Povinnosť dokúpenia sedadla: Mnohé spoločnosti (napr. Air France, KLM či United) majú v podmienkach, že ak sa cestujúci nezmestí do jedného sedadla, je povinný si vopred dokúpiť druhé sedadlo. Ak je lietadlo plné a cestujúci sa nezmestí, môže mu byť odopretý nástup do lietadla.
Kontroluje sa to?
V praxi sa to pri check-ine alebo pri bráne (gate) kontroluje len zriedka, pokiaľ nejde o extrémny prípad. Problém nastáva až priamo v lietadle:
Sťažnosť spolucestujúceho: Ak si niekto sadne vedľa vás a vy sa kvôli jeho nadváhe nemôžete oprieť alebo ste vytláčaní zo svojho miesta, máte právo kontaktovať letušku.
Riešenie na palube: Ak je lietadlo poloprázdne, personál sa snaží cestujúcich presadiť. Ak je lietadlo plné, situácia je komplikovaná a môže viesť k tomu, že jeden z cestujúcich musí z lietadla vystúpiť (častejšie ten s nadváhou, ak nemá kúpené dve miesta).

oskvarka
14. feb 2026
@petulda333

@simsalabim neviem si to realne predstavit. Ani ten vahovy limit. Napr moj manzel ma 122kg,staci mu jedno miesto a nezabera ine miesto. Je vysoky a tym,ze hra futbal to ma inak rozlozene. Preco by si mal kupit 2letenky? Alebo,ludia kupia online,vsetko vypredane co potom? Ako si obezny kupi dalsiu letenku,ked mu to na letisku povedia,ze potrebuje 2?!

@petulda333 tak ako si kúpi niekto jednu letenku a keď sú vypredané má smolu a nemôže cestovať tak obézny by mal to mať tak že si kúpi dve miesta a ak nie sú tak smola nemôže cestovať. Či má niekto vedľa neho stať lebo on chce mať rovnaké práva. To už je diskriminácia ostatných. Podmienky by ale asi mali kontaktovať inak lebo tá hmost nie je smerodatna viď tvoj muž ktorý sa do sedadla zmestí.

petulda333
14. feb 2026
@oskvarka

@petulda333 tak ako si kúpi niekto jednu letenku a keď sú vypredané má smolu a nemôže cestovať tak obézny by mal to mať tak že si kúpi dve miesta a ak nie sú tak smola nemôže cestovať. Či má niekto vedľa neho stať lebo on chce mať rovnaké práva. To už je diskriminácia ostatných. Podmienky by ale asi mali kontaktovať inak lebo tá hmost nie je smerodatna viď tvoj muž ktorý sa do sedadla zmestí.

@oskvarka ale na zaklade coho das podmienku,ze kto si uz musi kupit 2letenky?

svetlonos
14. feb 2026
@1sally12

@muchotrafka298 kks to je argument že to je dieťa a čo majú robiť? 😳 ja žasnem.preto je v dnešnom svete toľko nevychovaných harantov😤😤

@1sally12
zalezi od veku. Ja napriklad upozornujem nasich, no ked ma 2 roky, kolkokrat je to ako hrach na stenu hadzat. A hucat po nom tiez nie je riesenie. Ale pokial myslis takych starsich, trebars pobertiacky, drze ako slak, tak ok. Tie dostanu hubovu na mieste, uz sa s nimi neparam. To chalani su omnoho slusnejsi (podla mojoch skusenosti).

1sally12
14. feb 2026
@svetlonos

@1sally12
zalezi od veku. Ja napriklad upozornujem nasich, no ked ma 2 roky, kolkokrat je to ako hrach na stenu hadzat. A hucat po nom tiez nie je riesenie. Ale pokial myslis takych starsich, trebars pobertiacky, drze ako slak, tak ok. Tie dostanu hubovu na mieste, uz sa s nimi neparam. To chalani su omnoho slusnejsi (podla mojoch skusenosti).

@svetlonos no na mňa by naši nahučali a je jedno koľko by som mala rokov a to by sa ani nemusel nikto cudzí za nami obzerať ktoré dieťa to kope. (Ale teda mňa by ako decko ani len nenapadlo niečo také robiť, vždy sme boli vychovaní ticho sedieť) Neviem čo je to s dnešným svetom :/ len sa tu tie deti ofukujú.

svetlonos
14. feb 2026
@muchotrafka298

@anonym_autor ja uplne neviem, ako by niekomu povedali, ze musi mat 2 letenky lebo je obezny. Hlavne ked v ramci Europy vela ludi lieta lowcost linkami.

@muchotrafka298
malo by to byt normalne ako priplatok za batozinu v podmienkach. Kufor prechadza priehradkov, tak moze aj clovek. A pokial to neurobi hned online, dokupi druhu na letisku alebo neodketi. To chcem podotknut, ze som skor zastanca ludi s nadvahou - kazdy s nich ma nejake dovody. Ale zase trochu sunosti by bolo na mieste. Im by sa to v opacnom metitku tiez nepacilo.

svetlonos
14. feb 2026
@petulda333

@petulda333
no jednoducho, mas sirku sedadla a podla toho. Pokial ma niekto obvod pomaly 200cm, treba 2 lenky. Ja mam cca 100 a v pohode sa do sedacky zmestim. Niekto moze mat 140 kg ake 210 cm, tiez sa zmesti v pohode, bez prekypovania.

svetlonos
14. feb 2026
@1sally12

@svetlonos no na mňa by naši nahučali a je jedno koľko by som mala rokov a to by sa ani nemusel nikto cudzí za nami obzerať ktoré dieťa to kope. (Ale teda mňa by ako decko ani len nenapadlo niečo také robiť, vždy sme boli vychovaní ticho sedieť) Neviem čo je to s dnešným svetom :/ len sa tu tie deti ofukujú.

@1sally12
a tak to aj dopadlo, drz hubu a krok! A potom nemas pichopenie ani ako dosoela. Navrieskat na deti je take jednochuche, vsak? Ved to urob zoparkrat a uvidis ako sa budes citit. Zoto je debilnost dosoelych, ktori cakaju dospele chovanie od malych deti. Lebo ved na nas vrieskali a bali sme sa. Ale ten dvojrocny to nepochopi. Co vsak vidi je to, ze mama po nom ziape, teda ho nelubi a este sa aj boji.
Ako pisem, vyskusaj a ked budes po takychto vychivnych metodach spokojna a "uspesna" daj vediet. A nepatrim zrovna k tym rodicim, ze si dieta moze robit co chce.

1sally12
14. feb 2026
@svetlonos

@1sally12
a tak to aj dopadlo, drz hubu a krok! A potom nemas pichopenie ani ako dosoela. Navrieskat na deti je take jednochuche, vsak? Ved to urob zoparkrat a uvidis ako sa budes citit. Zoto je debilnost dosoelych, ktori cakaju dospele chovanie od malych deti. Lebo ved na nas vrieskali a bali sme sa. Ale ten dvojrocny to nepochopi. Co vsak vidi je to, ze mama po nom ziape, teda ho nelubi a este sa aj boji.
Ako pisem, vyskusaj a ked budes po takychto vychivnych metodach spokojna a "uspesna" daj vediet. A nepatrim zrovna k tym rodicim, ze si dieta moze robit co chce.

@svetlonos ja nehovorím že je to správne, ani nevravím že je to môj prípad, ja deti nemám. Naši sami hovoria že my s bratom sme boli dobré, slušné deti. Ale aj tak nám "zavreli ústa" keď sme si dovolili čo i len sa ozvať napr.počas návštevy/rozhovoru dospelých. Takže toto že by sme niekoho kopali bolo nemysliteľné. Ale keď sa nad tým zamýšľam pri dnešných deťoch niekedy by neuškodilo ani skríknuť na to dieťa. Dovoľujú si čoraz viac a viac. A vidím to dennodenne v mhd, v obchode, alebo na obyčajnej prechádzke.

oskvarka
14. feb 2026
@petulda333

@petulda333 na základe toho možno ako vyššie dievčatá písali že ak sa nezmestia medzi tie dve opierky. Ak si nie si istý musíš si to niekde ísť vyskúšať na letisko alebo si rovno kúpiš dva listky. Aj vo vlaku som sa už stretla s tým že si ľudia kúpili dva lístky kôli komfortu. Aj vlastnému.

oskvarka
14. feb 2026
@svetlonos

@1sally12

@svetlonos súhlasím na druhej strane rodič vie fizycky zabezpečiť aby dieťa nekopalo tak že ho on sám obmedzí fyzicky. Hlavne také 3-4-5rocne. Tam to treba často spraviť fizyckya dá sa to ak teda už nič iné nepomáha naozaj nie je vhodné nechať svoje dieťa kopať ... (Môj napríklad niekedy kope aj mne do sedadla keď šoférujem na krátke vzdialenosti..žiaľ ) so starším môže byť problém ale tak určite treba aj zvážiť či na takú cestu ísť. Ja by som so synom nešla lebo žiaľ je už starší ale stane sa mu aj takéto. Vo vlaku ho môžem vytiahnuť so sedadla a ísť s ním na chodbu. Preto aj cestujem najviac vlakom a aj preto že v aute a autobuse mi je zle lebo mám silnú kynotezu. A zase nechcem byť s deťmi zavretá len doma aj keď mám syna ktorého je veľmi náročné prepravovať. Čo sa ale prejavuje našťastie výnimočne a nie pravidelne. Stále sa snažím byť ale pripravená na to že sa to môže stať.

petulda333
14. feb 2026
@oskvarka

@petulda333 na základe toho možno ako vyššie dievčatá písali že ak sa nezmestia medzi tie dve opierky. Ak si nie si istý musíš si to niekde ísť vyskúšať na letisko alebo si rovno kúpiš dva listky. Aj vo vlaku som sa už stretla s tým že si ľudia kúpili dva lístky kôli komfortu. Aj vlastnému.

@svetlonos
@oskvarka no ano,jedine na zaklade cm....lebo podla vahy to je blbost. Ak sa nebavime o vahe 200kg a pod

autor
14. feb 2026

Okrem iného, extrémne obézny človek je aj pre leteckú spoločnosť bezpečnostným rizikom. Únikové cesty, východy ako aj záchranné prostriedky sú dimenzované na priemernú postavu človeka, pričom sa počíta aj s primeranou schopnosťou pohybu takého jedinca. Jedinec ktorý je extrémne obézny pri páde alebo inej neštandartnej situácií nemusí byť schopný sám bez pomoci opustiť priestor a uvoľniť tak cestu ostatným.

oskvarka
14. feb 2026
@anonym_autor

Okrem iného, extrémne obézny človek je aj pre leteckú spoločnosť bezpečnostným rizikom. Únikové cesty, východy ako aj záchranné prostriedky sú dimenzované na priemernú postavu človeka, pričom sa počíta aj s primeranou schopnosťou pohybu takého jedinca. Jedinec ktorý je extrémne obézny pri páde alebo inej neštandartnej situácií nemusí byť schopný sám bez pomoci opustiť priestor a uvoľniť tak cestu ostatným.

@anonym_autor áno len teda podľa prepravného poriadku to máš vyriešiť prv ako sa zatvoria dvere lietadla s personálom a oni by to mali vyriešiť a ak to teda nestihnes a lietadlo je plne tak tam už jedine podať sťažnosť a žiadať kompenzáciu na ktorú by si mala mať nárok.

autor
14. feb 2026
@oskvarka

@anonym_autor áno len teda podľa prepravného poriadku to máš vyriešiť prv ako sa zatvoria dvere lietadla s personálom a oni by to mali vyriešiť a ak to teda nestihnes a lietadlo je plne tak tam už jedine podať sťažnosť a žiadať kompenzáciu na ktorú by si mala mať nárok.

@oskvarka Američan musel celých sedem hodín prestáť v uličke. Dôvod? Na dvoch sedadlách sa rozvaľoval 180-kilový tlsťoch! Arthur Berkowitz sa na svoje sedadlo v lietadle US Airways jednoducho nevošiel. Zatiaľ čo jeho spolusediaci sa pohodlne rozvaľoval na dvoch miestach, on si striedal státie v uličke so státím v palubnej kuchynke. Podľa Berkowitza bol obmedzovaný aj ďalší spolusediaci tučka, ktorý bol počas celého letu úplne nalepený na okienko. Personál leteckej spoločnosti US Airways sa Američanovi ospravedlnil.

namornicka
14. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor obezny je riziko nielen pre letecku spolocnost, ale aj pre ine zivotne situacie, pre zdravotnikov - neodnesu ho na nositkach, nezmesti sa do CT pristroja, ale to uz pasazierom lietadla moze byt jedno, to zas moze trapit zdravotne sestry, ktore ho v nemocnici maju na starosti. Je to v podstate clovek so specialnymi potrebami, akurat si za to moze sam.

anonym_3841d3
14. feb 2026

@anonym_autor Pre toto radšej nelietam! Ale nie, srandujem 🙂 Neviem si to predstaviť, ale to Ti asi nepomôže ...

anonym_1ab9cb
14. feb 2026

@anonym_autor Pripomenula si mi môj prvý let,keď vedľa mňa si sadol mladý, ale tučný, upotený chlapec so sáčkom chipsi v ruke 😅 Nie lenže som sa nevedela pohnúť, ale ani nadýchnuť 🤣🤣🤣 Ale našťastie krátky let a prežila som bez ujmy 😄😄

hefo
15. feb 2026
@anonym_8221b1

No pokiaľ by zasahpval do môjho priestoru ktorý som si zaplatila . Tak hold smola riešim to s niekym kto tam je popripade opierku . Ked vie niekto ze váži 140 kg napr tak si to ma zaplatiť

@anonym_8221b1 Ja len trochu mimo témy; 140 kg ešte nie je tak hrozné (na priemerne vysokom chlapovi). Mal som toľko kedysi aj ja a normálne som sa vošiel u Smartwings medzi opierky, ani predĺženie pásu som nepotreboval (ale áno, trochu som pri tom trpel)...

anonym_fc8c26
15. feb 2026
@muchotrafka298

@anonym_autor u vacsiny CK si vies doplatit taku vyssiu triedu, nie je to 1.trieda, ale je to taka premiova economy. Je tam dost vysoky doplatok na osobu, takze je mensia sanca, ze tam bude sediet napriklad rodina s malymi detmi. Ale tak tucny clovek, to je ine.

@muchotrafka298 a preco by akoze mala platit viac ona , ked obezny a teda pravidla dane rozmermy sedaciek je niekto iny?!?

muchotrafka298
15. feb 2026
@anonym_fc8c26

@muchotrafka298 a preco by akoze mala platit viac ona , ked obezny a teda pravidla dane rozmermy sedaciek je niekto iny?!?

@anonym_fc8c26 pre vyssi komfort, je to moznost, nie nutnost. Maju to aj nase CK, ktore lietaju do exotiky.

anonym_8221b1
15. feb 2026
@hefo

@anonym_8221b1 Ja len trochu mimo témy; 140 kg ešte nie je tak hrozné (na priemerne vysokom chlapovi). Mal som toľko kedysi aj ja a normálne som sa vošiel u Smartwings medzi opierky, ani predĺženie pásu som nepotreboval (ale áno, trochu som pri tom trpel)...

@hefo samozrejme verim tomu ale taka nižšia baba a 140 kg som skôr mala na mysli . Chlap je trochu rozdiel no . Poznám jednu ma dačo do 160 cm a verím tomu ze ma dobrých 140 kg a teda je to riadny kufor

Strana
z3