icon

Môžem cestovať do Portugalska s neplatným občianskym?

9. sep 2026

Ahojte, chcela by som sa spýtať či mi nebude vedieť niekto poradiť 🙂 bola som si zmeniť trvalý pobyt, idem si dať spraviť nový občiansky zajtra, ale o týždeň cestujem. Mám si zaplatiť zrýchlený? Alebo môžem ísť s tým starým? Idem letecky do Portugalska.

veselo_neveselo
9. sep 2026

Ak mas neplatny, tak je neplatny a cestovat s nim nemozes. Nemas pas? Pouzi ten, ak mas platny 🙂

chlebikova
9. sep 2026

@anonym_autor hmm, nepamatam si to na 100%, ale mam pocit, ze mne stary obciansky zobrali a dostala som len papier, na ktory myslim nemozes cestovat

katkaseiner
9. sep 2026

ono zavisi aj od toho ci ti ho vezmu alebo nie. Ak menis len trvaly pobyt, tak zatial ten stary nie je neplatny. Neplatny by bol keby bol po datume. Len ti teda neviem povedat ci ti ho vezmu. Mne sa zda ze ja ked som si isla pre novy tak vtedy som hned odovzdala stary. Cize ak ti ho nevezmu, tak nan samozrejme mozes cestovat (ak je to len fakt kvoli trvalemu pobytu).

autor
9. sep 2026

Dnes som bola na polícii že to rovno vybavím naraz alw ešte tam nemali ten pobyt aktualizovaný v systéme :/ no pýtala som sa pani či môžem s tým starým občianskym cestovať a povedala mi že ona nevie 😀no asi si to radšej zaplatím nech som pokojná

autor
9. sep 2026

Keď som menila občiansky kvôli koncu platnosti v januári a koncil mi v marci, tak mi ho nechali tých 30 dni este.. len ta pani na matrike mi povedala že je neplatny týmto úkonom tak ja neviem.. ale však 30 dni mám na vybavenie nového a 30 dni ma polícia.. tak 60 dni je neplatny kým teoreticky budem mať nový najneskor ?

anonym_93d3f1
9. sep 2026
@anonym_autor

Keď som menila občiansky kvôli koncu platnosti v januári a koncil mi v marci, tak mi ho nechali tých 30 dni este.. len ta pani na matrike mi povedala že je neplatny týmto úkonom tak ja neviem.. ale však 30 dni mám na vybavenie nového a 30 dni ma polícia.. tak 60 dni je neplatny kým teoreticky budem mať nový najneskor ?

OP je platný ešte 30 dní po zmene TP, môžeš s ním kľudne cestovať.
Keď požiadaš o nový, pôvodný ti nechajú, odovzdáš ho až pri prevzatí nového
@anonym_autor

anonym_3f07d5
9. sep 2026
@anonym_autor

Dnes som bola na polícii že to rovno vybavím naraz alw ešte tam nemali ten pobyt aktualizovaný v systéme :/ no pýtala som sa pani či môžem s tým starým občianskym cestovať a povedala mi že ona nevie 😀no asi si to radšej zaplatím nech som pokojná

@anonym_autor s neplatným OP cestovať nemôžeš.

anonym_1a772d
9. sep 2026

tvoj op ale platnmy je . a bude az kym nedostanes novy .. takze ano cestovat nan mozes...

tenerifka
9. sep 2026

Mas platny stary OP, TP nikoho nezaujima. Uzi si dovolenku a uklidni sa.....

tenerifka
9. sep 2026

Ja ked letim v ramci Spain, stacil by mi aj vodicak, ak by nebola ina moznost....

anonym_1416af
9. sep 2026

@anonym_autor neplatny je vtedy ak mu vyprsala platnost. ked si menila obciansky v januari, tak mas na nom platnost do 1/2036? toto kontroluju na letisku a nie ci si zmenila adresu. ak ho mas a neodovzdala si ho, tak mozes normalne s nim cestovat a po navrate pri preberani noveho ho odovzdas.

mimano
9. sep 2026

S neplatným OP nemôžeš robiť žiadne právne úkony, ani uzatvárať zmluvy. A rozhodne nedoporučujem, aby si sa vybrala na cestu letecky. To si dáš iba kávu na letisku, ale neprejdeš kontrolou dokladov. Portugalsko je v Schengenu a pri vstupe s automobilom z iného štátu, napr. Španielska sa bežné kontroly dokladov nevykonávajú. Inak na stránkach Min. zahr. sa uvádza potreba mať platný OP.

simca06022011
9. sep 2026

Nesla by som.si zajtra menit op a isla s nim. Ten op je platny. Po dovolenke by som ho isla zmenit. stary preukaz beru pri ziadosti o novy. Alebo ak.chces ist, tak zrychlene vydanie si zaplat.

tenerifka
9. sep 2026

Este raz a naposledy. Tvoj OP je stale platny, pokial ti neodovzdaju novy, nikoho v Portugalsku nezaujima, ci teraz zijes v Ruzinove, zajtra budes v Rovinke a pozajtra v Poprade. , stale si obciankou SR. Na 99,99% sa ti v ramci Schenghenu na pas ani nikto nepozrie. Kurnik na MK si vobec nevsimaj....

autor
9. sep 2026
@tenerifka

Este raz a naposledy. Tvoj OP je stale platny, pokial ti neodovzdaju novy, nikoho v Portugalsku nezaujima, ci teraz zijes v Ruzinove, zajtra budes v Rovinke a pozajtra v Poprade. , stale si obciankou SR. Na 99,99% sa ti v ramci Schenghenu na pas ani nikto nepozrie. Kurnik na MK si vobec nevsimaj....

@tenerifka hej presne koľko krát sa mi stalo že wizzair ani len nechcel OP vytiahnuť z peňaženky.. len to neviem či je teda ten starý platný alebo neplatný, a ak by bol neplatny ako by to zistili vôbec, ale no nechcem ísť s neplatným keby viem ako to je :/ a keď ani ta pani čo s tým robi mi nevedela povedať

tiezjedna
9. sep 2026
@mimano

S neplatným OP nemôžeš robiť žiadne právne úkony, ani uzatvárať zmluvy. A rozhodne nedoporučujem, aby si sa vybrala na cestu letecky. To si dáš iba kávu na letisku, ale neprejdeš kontrolou dokladov. Portugalsko je v Schengenu a pri vstupe s automobilom z iného štátu, napr. Španielska sa bežné kontroly dokladov nevykonávajú. Inak na stránkach Min. zahr. sa uvádza potreba mať platný OP.

@mimano samozrejme, že za danýc okolností s tým OP môže cestovať. Prestaňte ju tu desiť a mystifikovať.

anonym_93d3f1
9. sep 2026
@anonym_autor

@tenerifka hej presne koľko krát sa mi stalo že wizzair ani len nechcel OP vytiahnuť z peňaženky.. len to neviem či je teda ten starý platný alebo neplatný, a ak by bol neplatny ako by to zistili vôbec, ale no nechcem ísť s neplatným keby viem ako to je :/ a keď ani ta pani čo s tým robi mi nevedela povedať

@anonym_autor ešte raz : starý je platný 30 dní od zmeny TP

tenerifka
9. sep 2026
@anonym_autor

@anonym_autor je platny....

anonym_b45ce1
10. sep 2026

@anonym_autor nie,nemozes

simca06022011
Dnes o 10:28
@anonym_autor

@anonym_autor ns op mas napisanu platnost, tak logicky aknje tam expiracia o x rokov je platny