icon

Potrebujú deti autosedačky na cestovanie autobusom?

Dnes o 09:40

Zdravim vie mi niekto povedať či treba autosedačky na cestovanie s autobusom pre dve deti ktoré nemajú ani tri roky?jedná sa o medzi Mestský spoj z jedného mesta do druhého vzdialeneho cca 50 km.Dakujem za odpovede

anonym_530458
Dnes o 09:44

Nepotrebujú, v takom autobuse sa autosedačka ani nedá upevniť.

226lenka
Dnes o 09:49

Nie, nepotrebujú

januska12323
Dnes o 09:52

Nie ani ich tam nemáš ako upevniť.

anonym_d2f693
Dnes o 09:52

Autobusy a taxíky majú výnimky, deti v žiadnom veku nemusia byť v sedačke

autor
Dnes o 10:09
@anonym_530458

Nepotrebujú, v takom autobuse sa autosedačka ani nedá upevniť.

To ma tiež napadlo že to vlastne ani nieje kde zapnúť ale radšej sa opýtam či náhodou aby som neostala prekvapená a šofér ma odmietne zobrať

autor
Dnes o 10:10
@anonym_d2f693

Do taxíka som bravala vajíčko keď som chodila s jedným niekde no s oboma som takto necestovala a autobusom už vôbec nie tak ďaleko

lenka7477
Dnes o 10:25

diaľkové a zájazdové busy majú pásy

tzatzik
Dnes o 11:02
@anonym_d2f693

@anonym_d2f693 To sa mi zdá ako nezmysel. Taxík môže mať rovnako autonehodu ako ktorékoľvek iné auto, prečo by tam nemusel byť chránený život dieťaťa? Mohli by ste sem poslať odkaz na túto výnimku v zákone, prosím?

beata_k
Dnes o 11:07
@tzatzik

@anonym_d2f693 To sa mi zdá ako nezmysel. Taxík môže mať rovnako autonehodu ako ktorékoľvek iné auto, prečo by tam nemusel byť chránený život dieťaťa? Mohli by ste sem poslať odkaz na túto výnimku v zákone, prosím?

@tzatzik Presné ustanovenie nájdeš v § 53 ods. 2 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke. Zákon stanovuje povinnosť používať detský zadržiavací systém, ale zároveň obsahuje výnimku pre taxislužbu.

Podstatná časť znie:
Povinnosť použiť detský zadržiavací systém sa nevzťahuje na prepravu vo vozidle taxislužby pri zmluvnej preprave osôb v obci.

Zjednodušene:
v taxíku v obci môže byť dieťa staršie ako 3 roky na zadnom sedadle bez autosedačky, pripútané pásom,

dieťa do 3 rokov bez autosedačky prepravovať nemožno,
mimo obce táto výnimka neplatí a platia bežné pravidlá pre detské autosedačky.

anonym_530458
Dnes o 11:07
@tzatzik

@tzatzik Je to tak dieťa staršie ako 3r. pri príležitostnej preprave v rámci mesta nemusí mať autosedačku, sedí vzadu pripútané bezpečnostnám pásom