Prečo cyklisti jazdia v skupinách?
Ahojte,
dnes som išla dlhší úsek za skupinou cyklistov a premýšľam, ako sa na to pozeráte vy.
Bolo ich viac, išli pomerne pokope a obehnúť ich nebolo veľmi kde. Za chvíľu sa za nimi nazbieralo niekoľko áut a vytvorila sa celkom slušná kolóna. Chápem, že cyklisti patria na cestu rovnako ako autá, o tom nepochybujem.
Len ma zaujíma, či existuje nejaký dôvod, prečo skupiny jazdia takto spolu a nie viac za sebou, keď je za nimi viac áut. Je to kvôli bezpečnosti alebo je za tým niečo iné?
Pýtam sa bez irónie, naozaj ma zaujíma pohľad cyklistov.
tak zalezi ci to bola skupina co dnes prechadzala vramci cyklo pretekov- ohlasene schvalene dopredu oznamene aj vodicom alebo rekreacni cyklisti čo si pomylili cestu s prechadzkou. ak to druhe trubila by som. ak to prve najst si obchadzku aby som sa nevliekla za nimi
no tak to zaujima aj mna, myslim si, ze slovenske cesty vobec niesu prisposobene cyklistom
@anonym_428475 Ja napr. obdivujem rodičov s malými deťmi, ktorí sa neboja ísť po frekventovanej ceste.
tak zalezi ci to bola skupina co dnes prechadzala vramci cyklo pretekov- ohlasene schvalene dopredu oznamene aj vodicom alebo rekreacni cyklisti čo si pomylili cestu s prechadzkou. ak to druhe trubila by som. ak to prve najst si obchadzku aby som sa nevliekla za nimi
@amonet Mali dresy - ale nevyzeralo to ako preteky.
Mame v okrese cyklo klub a musim povedat, ze nas islo v aute vykotit, ked sme museli cakat za pelotonom roztahanom do polovice vozovky, v neprehladnych zakrutach, kopcovitom terene. Myslia si, ze ked su cyklisti, su nesmrtelni. Raz v zime na zamrznutej vozovke nam jeden z nich capol pred auto, nastastie manzel predvidal a isiel pomaly. Nechapem, ze sa na tych tenkych pneumatikach hrabu na zamrznute cesty. Auta maju povinne zimne prezutie, oni nemusia nic.
@anonym_autor ja si napríklad nemyslím, že cyklisti patria na cestu rovnako ako autá, cyklisti patria na cyklochodníky / cyklocesty. Ale na Slovensku je to samozrejme bieda v tomto smere, takže musíme nejako všetci fungovať spolu...
A áno, jazdia vedľa seba kvôli bezpečnosti - na vnútornej strane býva zväčša ten slabší článok - napr. dieťa, žena. Ak ich je viac, sú lepšie viditeľní pre vodičov.
Obehnúť ich skôr či neskôr isto bolo kde, len to chcelo viac času a trpezlivosti, kým budeš mať voľno a dostatočný prehľad v protismere.
@anonym_autor kvôli takým kktkom nám vletel vodič do protismeru. Chcel sa im vyhnúť a aby ich nezrazil, schytali sme to my 😠
Neviem, či sa niečo menilo, ale učili sme sa, že cyklisti majú jazdiť za krajnicou alebo čo najbližšie ku krajnici
@anonym_428475 Ja napr. obdivujem rodičov s malými deťmi, ktorí sa neboja ísť po frekventovanej ceste.
@anonym_autor ja toto nepochopím
Neviem, či sa niečo menilo, ale učili sme sa, že cyklisti majú jazdiť za krajnicou alebo čo najbližšie ku krajnici
@anonym_b98e8d U nás napr. na veľkej časti cesty je krajnica spadnutá - teda chápem aj, že nemajú kade ísť.
@anonym_b98e8d U nás napr. na veľkej časti cesty je krajnica spadnutá - teda chápem aj, že nemajú kade ísť.
@anonym_autor
@anonym_autor skôr by som ešte položila otázku prečo jazdia po chodníkoch ktorý patrí chodcom
Ako kkti 80km/h a vytrbuju
@anonym_b98e8d nie, cyklisti majú jazdiť po pravom okraji vozovky. nie po krajnici.
Maju jazdit za sebou.
Ale preco by mali dodrziavat predpisy? To asi podla nich musia iba vodici aut.
@anonym_autor od 6 cyklistov môžu jazdiť v skupinkách, ale len 2 vedľa seba. Pod toto číslo majú jazdiť za sebou. Myslím že je to tu od 2022

no tak to zaujima aj mna, myslim si, ze slovenske cesty vobec niesu prisposobene cyklistom