icon

Prečo cyklisti jazdia v skupinách?

Dnes o 15:13

Ahojte,

dnes som išla dlhší úsek za skupinou cyklistov a premýšľam, ako sa na to pozeráte vy.

Bolo ich viac, išli pomerne pokope a obehnúť ich nebolo veľmi kde. Za chvíľu sa za nimi nazbieralo niekoľko áut a vytvorila sa celkom slušná kolóna. Chápem, že cyklisti patria na cestu rovnako ako autá, o tom nepochybujem.

Len ma zaujíma, či existuje nejaký dôvod, prečo skupiny jazdia takto spolu a nie viac za sebou, keď je za nimi viac áut. Je to kvôli bezpečnosti alebo je za tým niečo iné?

Pýtam sa bez irónie, naozaj ma zaujíma pohľad cyklistov.

anonym_428475
Dnes o 15:16

no tak to zaujima aj mna, myslim si, ze slovenske cesty vobec niesu prisposobene cyklistom

amonet
Dnes o 15:18

tak zalezi ci to bola skupina co dnes prechadzala vramci cyklo pretekov- ohlasene schvalene dopredu oznamene aj vodicom alebo rekreacni cyklisti čo si pomylili cestu s prechadzkou. ak to druhe trubila by som. ak to prve najst si obchadzku aby som sa nevliekla za nimi

autor
Dnes o 15:21
@anonym_428475

no tak to zaujima aj mna, myslim si, ze slovenske cesty vobec niesu prisposobene cyklistom

@anonym_428475 Ja napr. obdivujem rodičov s malými deťmi, ktorí sa neboja ísť po frekventovanej ceste.

autor
Dnes o 15:21
@amonet

tak zalezi ci to bola skupina co dnes prechadzala vramci cyklo pretekov- ohlasene schvalene dopredu oznamene aj vodicom alebo rekreacni cyklisti čo si pomylili cestu s prechadzkou. ak to druhe trubila by som. ak to prve najst si obchadzku aby som sa nevliekla za nimi

@amonet Mali dresy - ale nevyzeralo to ako preteky.

mandzula
Dnes o 15:23

Mame v okrese cyklo klub a musim povedat, ze nas islo v aute vykotit, ked sme museli cakat za pelotonom roztahanom do polovice vozovky, v neprehladnych zakrutach, kopcovitom terene. Myslia si, ze ked su cyklisti, su nesmrtelni. Raz v zime na zamrznutej vozovke nam jeden z nich capol pred auto, nastastie manzel predvidal a isiel pomaly. Nechapem, ze sa na tych tenkych pneumatikach hrabu na zamrznute cesty. Auta maju povinne zimne prezutie, oni nemusia nic.

sissy27
Dnes o 15:24

@anonym_autor ja si napríklad nemyslím, že cyklisti patria na cestu rovnako ako autá, cyklisti patria na cyklochodníky / cyklocesty. Ale na Slovensku je to samozrejme bieda v tomto smere, takže musíme nejako všetci fungovať spolu...
A áno, jazdia vedľa seba kvôli bezpečnosti - na vnútornej strane býva zväčša ten slabší článok - napr. dieťa, žena. Ak ich je viac, sú lepšie viditeľní pre vodičov.
Obehnúť ich skôr či neskôr isto bolo kde, len to chcelo viac času a trpezlivosti, kým budeš mať voľno a dostatočný prehľad v protismere.

anonym_677303
Dnes o 15:33

@anonym_autor kvôli takým kktkom nám vletel vodič do protismeru. Chcel sa im vyhnúť a aby ich nezrazil, schytali sme to my 😠

anonym_b98e8d
Dnes o 15:34

Neviem, či sa niečo menilo, ale učili sme sa, že cyklisti majú jazdiť za krajnicou alebo čo najbližšie ku krajnici

anonym_677303
Dnes o 15:34
@anonym_autor

@anonym_428475 Ja napr. obdivujem rodičov s malými deťmi, ktorí sa neboja ísť po frekventovanej ceste.

@anonym_autor ja toto nepochopím

autor
Dnes o 15:37
@anonym_b98e8d

Neviem, či sa niečo menilo, ale učili sme sa, že cyklisti majú jazdiť za krajnicou alebo čo najbližšie ku krajnici

@anonym_b98e8d U nás napr. na veľkej časti cesty je krajnica spadnutá - teda chápem aj, že nemajú kade ísť.

anonym_478522
Dnes o 15:44
@anonym_autor

@anonym_b98e8d U nás napr. na veľkej časti cesty je krajnica spadnutá - teda chápem aj, že nemajú kade ísť.

@anonym_autor
@anonym_autor skôr by som ešte položila otázku prečo jazdia po chodníkoch ktorý patrí chodcom
Ako kkti 80km/h a vytrbuju

anonym_7aa1c0
Dnes o 15:47
@anonym_b98e8d

@anonym_b98e8d nie, cyklisti majú jazdiť po pravom okraji vozovky. nie po krajnici.

natalka13
Dnes o 15:59

Maju jazdit za sebou.
Ale preco by mali dodrziavat predpisy? To asi podla nich musia iba vodici aut.

anonym_bb69bd
Dnes o 16:07

@anonym_autor od 6 cyklistov môžu jazdiť v skupinkách, ale len 2 vedľa seba. Pod toto číslo majú jazdiť za sebou. Myslím že je to tu od 2022