icon

Presťahovali by ste sa zo Slovenska do Chorvátska?

monica21
20. aug 2025

Ahojte 🙂 Som zvedavá na názor ľudí, ktorí cestujú do Chorvátska častejšie, poznajú bližšie tú krajinu. S mužom sme dostali ponuku od známeho aby tam išiel pracovať, on nám zabezpečí záležitosti ako bývanie a jemu práca. Máme dve malé detičky 2 a 5 rokov. Ja cítim tak, že by som hneď išla. Bývali by sme od Splitu 15 min. Muž veľmi váha až namieta. Bojí sa. Nemáme skoro žiadne záväzky. Ani úver, ani hypotéky, ani zvieratá. Mám 34 a on 38 rokov. Čo poviete? Čo by ste nám odporučili?

Strana
z3
7lenka11
20. aug 2025

Určite by som to skúsila, ale teda ja som taký dobrodruh. Mne keby zajtra muž povie, že môžeme ísť na rok do Kanady, tak v tom momente balím kufre. Detaily života v Chorvatsku nepoznám. Mala som kamosku, ktorá mala otca Chorváta. On ostal žiť tam, ona s mamou na Slovensku. Takže asi až taký dokonalý život tam nebol.. 🤷🏻‍♀️

glorikarebeka
20. aug 2025

O akú prácu ide?

monica21
autor
20. aug 2025
@7lenka11

Určite by som to skúsila, ale teda ja som taký dobrodruh. Mne keby zajtra muž povie, že môžeme ísť na rok do Kanady, tak v tom momente balím kufre. Detaily života v Chorvatsku nepoznám. Mala som kamosku, ktorá mala otca Chorváta. On ostal žiť tam, ona s mamou na Slovensku. Takže asi až taký dokonalý život tam nebol.. 🤷🏻‍♀️

@7lenka11 Aj ja som dobrodruh 🙂 Tak dokonalý život , nevieme čo sa udialo medzi nimi.

monica21
autor
20. aug 2025
@glorikarebeka

O akú prácu ide?

@glorikarebeka Niečo typu s olivami, rybami, s figy, nevieme, zajtra sa dozvieme 🙂

glorikarebeka
20. aug 2025
@monica21

@glorikarebeka Niečo typu s olivami, rybami, s figy, nevieme, zajtra sa dozvieme 🙂

@monica21 no ak by to malo byt sezóne tak nie pokiaľ viem veľa Chorvátov pracuje mimo v zahraničí
Išla by som iba vtedy keby dobre zarobil

monica21
autor
20. aug 2025
@glorikarebeka

@monica21 no ak by to malo byt sezóne tak nie pokiaľ viem veľa Chorvátov pracuje mimo v zahraničí
Išla by som iba vtedy keby dobre zarobil

@glorikarebeka Uvidíme čo ponúkne 🙂

glorikarebeka
20. aug 2025
@monica21

@glorikarebeka Uvidíme čo ponúkne 🙂

@monica21 každopádne držím palce

ivangeline
20. aug 2025

Ja nie, iba do krajiny, kt jazyk poznám. ;D Nie som až taký dobrodruh.

anonym_ab59f5
20. aug 2025

@monica21 záleží na: Zdravotníctve v chorvátsku, je to lepšie ako u nás, lacné, dobrí doktori, chirugovia?
cestovanie, doprava, dá sa tam všade lahko dostať?
Zamestnanie - dobrý plat a uroveň kde nie su kolegovia nonstop svine?

jazyk - ja chorvátsky neviem, ako sa dohovorím?

ika02
20. aug 2025

Ahoj, ja stále tvrdím, že keby som mala deti maličké, alebo by som bola už na dôchodku, okamžite by som tam išla bývať. Ale niekde blízko k moru. Voľakedy som chodila aj 2x do roka, teraz financie nedovolia. Jazyk by si sa naučila rýchlo, nie je to francúzština. A dohovoríš sa tam anglicky aj nemecky.

lizatko1009
20. aug 2025

kamaratka byva v Chorvátsku a na zimu chodi naspat domov, nezvlada to tam cez zimu, olivy sa zbierajú cez dusicky, urobi sa olej a zastavil sa zivot, tak chodi na Slovensko do konca marca a zaciatok aprila uz ide chystat na sezonu. Vedela by som si predstaviy život pri mori, ale v inom teplotnom pasme, ak nie je ine pasmo tak pol roka tam a pol roka tu, inac nie.

milovnikbehu
21. aug 2025

@monica21 pokiaľ ide o sezónnu prácu tak ja by som nešla, a HR nieje žiadna sláva co sa týka zdravotníctva a taktiež školstva. Dovolenka ano, trvalo tam žiť nie.

anonym_bfd80c
21. aug 2025

@monica21 A ešte mysli na to, že 5-ročné má povinnú MŠ ako predškolák, takže musíš ho vzdelávať doma, bybaviť pobolenia a prísť na preskúšanie.

tundra
21. aug 2025
@anonym_bfd80c

@monica21 A ešte mysli na to, že 5-ročné má povinnú MŠ ako predškolák, takže musíš ho vzdelávať doma, bybaviť pobolenia a prísť na preskúšanie.

@anonym_bfd80c nic nemusi,podpise vyhlasenie,ze sa bude vzdelavat v zahranici a vybavene.

tundra
21. aug 2025

@monica21 mam kolegov Chorvatov a podla toho co rozprava,tak vsetko co ma ruky a nohy je na zapade.

mamina7070
21. aug 2025

v chorvatsku je drahe skolstvo, vsetko platis, komplet ucebnice, zdravotnictvo nic moc a celkovo drahota a aj byvanie
pri takomto type manualnej prace by som ja nesla ako by si sa ty zamestnala?

anonym_bfd80c
21. aug 2025
@tundra

@anonym_bfd80c nic nemusi,podpise vyhlasenie,ze sa bude vzdelavat v zahranici a vybavene.

@tundra Ale tam sa aj reálne vzdelávať musí. A plus doma preskúšanie v júni. Predpokladám, že to máš odskúšané ako rodič alebo učiteľ

tundra
21. aug 2025
@anonym_bfd80c

@tundra Ale tam sa aj reálne vzdelávať musí. A plus doma preskúšanie v júni. Predpokladám, že to máš odskúšané ako rodič alebo učiteľ

@anonym_bfd80c ano, deti odisli zo zakladnej skoly do Švajciarska a tiez chceli od nas presne to co pises,ale odmietli sme to,podpisali vyhlasenie a bol klud,ziadne komisionalky,odhlasili sme sa z pobytu a dovi,dopo.

anonym_e222de
21. aug 2025

@monica21 opytaj sa @tomiholjubavi 🌸

anonym_bfd80c
21. aug 2025
@tundra

@anonym_bfd80c ano, deti odisli zo zakladnej skoly do Švajciarska a tiez chceli od nas presne to co pises,ale odmietli sme to,podpisali vyhlasenie a bol klud,ziadne komisionalky,odhlasili sme sa z pobytu a dovi,dopo.

@tundra Keď si odhlásený z pobytu, tak je to iné. Ak má dieťa TP na SR, tak nie je o čom.

mamina7070
21. aug 2025

plus si zvaz ze prides o rodicak a muz o danovy bonus

anonym_37b422
21. aug 2025

Znama ma apartman v Trogire, avsak chodia tam len v sezone. Mimo sezony tam doslova skapal pes, prazdne ulice, zavrete obchody aj sluzby a neni tam co robit.

diewcatqoo
21. aug 2025

Nie, do Chorvatska by som natrvalo nesla.

monica21
autor
21. aug 2025
@ika02

Ahoj, ja stále tvrdím, že keby som mala deti maličké, alebo by som bola už na dôchodku, okamžite by som tam išla bývať. Ale niekde blízko k moru. Voľakedy som chodila aj 2x do roka, teraz financie nedovolia. Jazyk by si sa naučila rýchlo, nie je to francúzština. A dohovoríš sa tam anglicky aj nemecky.

@ika02 Ďakujem za povzbudenie. Cítim to rovnako. Jazyk už sa učím, je to ľahké. Veľmi podobný slovenštine

monica21
autor
21. aug 2025
@tundra

@tundra Ďakujem ❤️

1andrea111
21. aug 2025
@monica21

@ika02 Ďakujem za povzbudenie. Cítim to rovnako. Jazyk už sa učím, je to ľahké. Veľmi podobný slovenštine

@monica21 veď nech tam ide zatiaľ len muž skúsiť

tundra
21. aug 2025
@monica21

@tundra Ďakujem ❤️

@monica21 pre deti to bol stres,nova krajina,jazyk,prostredie,nechceli sme ich stresovat este komisionalkami.Mali sme pozicane knihy zo skoly a ucili sa doma.Po dvoch rokoch, to islo do zabudnutia.Syn tu studoval gymnazium v anglictine,teraz je na vyske v Zurichu.Dcera konci strednu buduci rok.

muchotrafka298
21. aug 2025

Nie nesla. Ani v pripade, ze muz by mal vybavenu dobru pracu s velkym platom a benefitmi. Urcite nie sezonna praca, ktoru ma "vybavit znamy". To ze sa naucis po chorvatsky je najmenej, to na par mesiacov ani nepotrebujes.
Co tam budes robit ty okrem starania sa o deti? Ako si poradis sama niekde v dedine, kde trebars nic nie je mimo sezony? Oni ziju z turistickeho ruchu, ak tam aj zostavaju, tak sa stahuju do miest na zimu.
A co myslis, ze aku pracu mu ponukne asi? No manualnu sezonnu brigadnicku robotu na par tyzdnov/mesiacov, kde bude muklovat od rana do vecera a bude musiet splnit danu ukolovu normu, co tam je, ze kolko coho nazbierat a pod.
Vobec by som neuvazovala nad tym, ist cela rodina, nech ide muz a vyskusa, vratit sa moze vzdy.

msnesquik
21. aug 2025

Urcite nie, Chorvatsko, Grecko, Bulharsko su dobre na dovolenku, ale na byvanie nie, zdravotnictvo nic moc

sowhat
21. aug 2025

no neviem, mam par kolegov Chorvatov, co sa prestahovali na Slovensko prave kvoli nedostatku prace v Chorvatsku (ak nemas apartmany/hotel co prenajimas turistom alebo uspesnu restauraciu). A tiez si treba uvedomit, ze tam v sezone sa pocet ludi v mestach a primorskych oblastiach zdvoj- az strojnasobi, vela turistov a teda hluku, frmolu... to tiez nie je pre kazdeho

Strana
z3