icon

Aké teplé jedlá pri keto diéte?

20. máj 2024

Ahoj, zaujímalo by ma, aké teplé jedlá si pripravujete pri domácej keto diéte. Kuracie prsia,losos a varená vločková kaša sú klasika, ale poradíte ďalšie? Ďakujem.

Strana
z2
lujza123
21. máj 2024

Mimochodom strava pri KETO je 70–80 % denného kalorického príjmu z tukov, 10–⁠20 % z bielkovín a zvyšných 5–10 % zo sacharidov.
Odporúča sa okolo 20 g sacharidov, co je v podstate v zelenine, orieškoch atd

Ty ked si dáš typicky KETO obed, napríklad steak, volske oko, avokado, šalát s olivovým olejom tak zješ veľa tukov. Co by bolo v pohode keby zvyšok dňa drzis keto diétu.

Lenze ty mas po zbytok dňa normálne jedlo, čiže na konci dňa vďaka keto obedu vlastne vôbec neschudnes, lebo si za deň prekročila kalorický príjem, zjedla si príliš vela tuku aj sacharidov

Preto sú ti KETO recepty úplne nanič ked nedržis KETO diétu. A tu ani bez znalosti o strave neskúšaj

autor
21. máj 2024

@lujza123 Ach, čo na tom nechápete, že chcem vedieť nejaké varené jedlá s vysokým obsahom bielkovín,aby som si trochu odľahčila stravu? Aký som mala dať podľa vás nadpis, keď ma zaujímajú práve BIELKOVINOVÉ jedlá?
Vôbec nie som arogantná. Práveže vy niektorí, čo mi sem spamujete všelijakými všeobecnými radami by ste sa mali uvedomiť, že na to som sa nepýtala,mňa to nezaujíma,tak keď nemáte čo napísať K VECI,tak sa nevyjadrujte.
Vy mi viete poradiť nejaké VARENÉ keto jedlá?
Ak nie,tak prečo ste vlastne otvorili túto tému a prečo mi píšete?

thirstymonk
21. máj 2024

Ty hlavne nevieš, čo to je KETO. To nie je značka jedla. Keto je skratka pre ketózovú diétu, ktorej filozofia je založená na tom, že vylúčením sacharidov z jedla (alebo že ich bude veľmi málo) prinútiť telo získavať energiu z tukov a tým sa tukov zbavuješ. Vznikajú popri tom tzv. ketóny, najznámejší je dimetylketón, triviálne acetón (áno, naozaj vzniká). Ketóza je normálna reakcia organizmu na nedostatok sacharidov v strave. Či je to zdravé, o tom pochybujem. Ale je to môj názor.

Čo je ale dôležité pochopiť, je to, že ketóza je proces. Tzn. trvá pár dni, počas ktorých sa telo dostane do ketózy, napr. 4 dni, kým sa vôbec ten proces začne. A trvať môže dva týždne až pol roka. To je na tebe.

Ty keď si dáš "keto" obed a večer to zabiješ kaiserkou, alebo vločkovou kašou, tak sa vlastne do tej ketózy nikdy nedostaneš, lebo vždy to zabiješ.

Inými slovami na mojom príklade: Zahodil som cigaretu a už nefajčím. A za hodinu si zapálim. Nikdy sa nedostanem do abstinencie, ktorá je potrebná na zbavenie sa závislosti, chápeš?

Ja som už asi pochopil, ako to ty myslíš. Nepotrebuješ schudnúť 50kg, ale len 5, tak si myslíš, že keď budeš mať len keto obed namiesto harule (čo to vlastne je?), tak schudneš málo, ale v skutočnosti je to inak. V skutočnosti, ak chceš schudnúť len 5kg, tak musíš držať keto diétu len dva týždne (napríklad). Ak by si chcela schudnúť 50kg, musela by si keto dietu držať 10 mesiacov. Chápeš?
Ty keď si dáš keto obed, je to hovno platné, lebo nie je podstatné jesť keto jedlá, ale podstatné je sa dostať do ketózy. A do tej sa ty nikdy nedostaneš, lebo ju zabiješ kaizerkou. Narpíklad. Alebo iným sacharidom.

Takže moja rada - mala by si držať ketózu aspoň dva týždne. Ak ti počas toho začne z huby smrdieť aceton, je to len znak toho, že si naozaj v ketóze, tie dva týždne to prežiješ. A aj frajer :D A uvidíš, koľko schudneš. Ale tie dva týždne to musíš držať brutálne! Žiadne kaizerky, ani nič.

Alebo potom druhá varianta - vôbec ťa neinteresuje ketóza, len si ju nechtiac spomenula, alebo v tvojom ponímaní keto obed == obed bez sacharidov.
Potom ale vôbec nepoužívaj slovo keto. Lebo to ľudí nasiera :D

thirstymonk
21. máj 2024

Aj tak si myslím, že pre teba stačí len kaloricky deficit a dodržať denne makrá. Netreba ti riešiť žiadne ketozy, ani nič podobne. Takže kaloricke tabuľky sú pre teba riešením, ako ti tu radíme už od včera, či odkedy...

Keď tak pozri radšej sacharidové vlny, tie sú založené na tom, že cyklíš sacharidy počas týždňa. Napr. pondelok 30g sacharidov. Utorok 80g sacharidov, streda 120g sacharidov, štvrtok 200g sacharidov, piatok 300g sacharidov, sobota 400g sacharidov, nedeľa cheatday. Tie gramy som napísal vzhľadom na stokiloveho cvičiaceho muža (svojho času seba), takže si to musíš prispôsobiť, naplánovať si dopredu celý jedálniček na celý týždeň.

autor
21. máj 2024

@thirstymonk Dobre,pozriem si toto. Lebo ja sa do ketozy nepotrebujem a nechcem dostať,len proste chcem jesť nejaké teplé bielkovinové obedy,keď mama uvarí zase niečo kalorické. Mám 172 cm a 65 kíl,tak zase až tak tučná myslím,že nie som.

sono2
21. máj 2024

Ináč. Ak potrebuješ diétu v 19tich niečo robíš zle. Alebo genetika. Začni behať a nejedz po 17 tej.
To ti úplne stačí. A žiadne sladké.

autor
21. máj 2024

@sono2 Pribrala som,lebo som jedla veľa sladkostí a čipsov,keď som sa učila na maturity. A chcela by som sa dostať na pôvodnú váhu,kým u nás otvoria kupko.

lujza123
21. máj 2024

Autorka tak hľadaj fitness recepty, alebo low carb.

Za mňa najlepšie je ryba alebo hydina (prsia) grile či na “prírodno” len na panvici s trochou olivového oleja a k tomu šalát - teraz je sezóna hlávkového, len nakrajat pokvapkat olivovým olejom, balzamikovym octom a soľou.

Ked chceš teplu prílohu k masu skús varenú špargľu, brokolicu, karfiol, fazuľové struky, cuketu na grile co ti chuti

Ked tvoja mama vari skús ju inšpirovať a uvarte si zdravé jedlo spolu - namiesto vyprážanej harule (to sú zemiakové placky nie?) nedávajte do cesta múku ale viac vajíčka, pridajte nastrúhanú cuketu, ovsené vločky a upecte v trube … je to v podstate to iste ale ine.

Každe jedlo ma svoju zdravú verziu. Nemusíš si ani variť zvlášť, stačí ked ti mamina odoberie z jedla predtým než to zahusti múkou alebo vypraží

autor
21. máj 2024

@lujza123 Ďakujem vám veľmi pekne 🙂

thirstymonk
21. máj 2024

@sono2 Fakt by ma zaujimalo, odkiaľ sa berie tento gigadebilny nazor, nejedz po x-tej hodine :D Fakt. .. to akože kuracie prsa o 16:59 majú 150kcal, ale o 17:01 ich majú 950?

@anonym - je to uplna blbosť, môžeš kľudne jesť aj minútu pred spaním.

thirstymonk
21. máj 2024

Ešte ti napíšem ako vyzerala moja prva sacharidová vlna pri 30g sacharidov.
Raňajky: 5 celých vajec na tvrdo. Nič iné.
Svačina: eidam 30% 100g
Obed: Kuracie prsia 150g. Nič iné
Olovrant: tuniak v olivovom oleji 200g
Večera: Protein s vodou (nápoj)
Druhá večera: Tvaroh 250g.

Je to masaker, ale jeden deň do týždňa to vydržíš. Druhý deň už máš o 50g sacharidov viac, takže možeš pridať nejakú kaiseru, alebo piškoty aspoň. Vločky, alebo čokoľvek.

rorino
21. máj 2024

No ak chces schudnúť,tak segedín vôbec,vieš,že sa tam dáva 33% smotana?Na úpravu 5 kg nepotrebuješ diétu,len úpravu stravovania.Nejedz vyprážané,smotanové, jedla,namiesto prílohy viac zeleniny,a 5 kg dáš ako nič😉.Veľa vody a pohyb asi ani netreba spomínať.

biaa
22. máj 2024

@thirstymonk asi tak s tými časmi ma vždy dostanú😂 ja teda súťažiam a terén aj o 23 ešte 😂

biaa
22. máj 2024

Ako píšu ostatný proste upraviť stravu tak aby si hoľa v miernom deficite trebárs 300kcql denne 🙂 úplne staví nepokazí ti to celkovo metabolizmus ak chceš nejaké jedla so zvýšeným obsahom bielkovín tak ja si trebárs rada robím ako svacinu proteinovy puding 🙂 horka čokoláda mala lyžička kokosoveho oleja ryžovať múka 40g 20g proteínu a zálejes vodou uvaris normálne na puding a môžeš na to hodiť hocijaké ovocie. Je to teple rýchle a môžeš to dávať ako desiatu alebo olovrant . Inak celkovo pridávať zeleninu uberať prílohy a pridávať mäso vo všetkých jedlách. Ja mám rada cestovinu so špenátom s kuracím 😀 napríklad alebo hovädzie mleté do všetkého dávam bolonsku😂🫣

autor
22. máj 2024

@biaa Ďakujem za inšpiráciu.

thirstymonk
22. máj 2024

@biaa Tak osobne neviem, či neni náhodou väčšie zlo cestoviny ako varené zemiaky... Ale neskúmal som, len si myslím ;)

thirstymonk
22. máj 2024

@biaa Daktorí z tých buchačov na Mr. Olympia, už neviem teraz presne ktorý, či Dorian, alebo niekto neskorší Phil Heat možno... si dával každé tri hodiny v noci budík, aby zožral štvrť kila tvarohu a neprerušil anabolický proces :D Takže nejesť po sedemnastej u neho asi neplatilo :D

rozculena
22. máj 2024

obiloviny nepatria do keto,ani zemiaky...ale zase po schladení sa v zemiakoch vytvára rezistentný škrob a v nízkosacharidovej môžu byť....tiež ryža po vychladení.Treba si uvariť deň vopred.Majú potom nižší obsah sacharidov a tým pádom nižšiu kalorickú hodnotu.

thirstymonk
22. máj 2024

@rozculena To sa mi nechce veriť, že by nejaké jedlo malo iné výživové hodnoty za horúca a iné za studena. Nejaká fluktuácia na nano úrovni tam byť môže, vzhľadom na to, že štandardne čím vyššia teplota, tým nižšia hustota, ale to sa tu bavíme o nanojednotkách pri rozdiele 100 stupňov.

biaa
22. máj 2024

@thirstymonk jasne že sú zemiaky lepším druhom sacharidov 🙂 pravdaze v diéte nik cestovinu neje ale toľká chce vedieť aký zdravší obed jesť ako knedľovým čo doma vari mama predpokladám že pre mladú babu bude jednoduchšie zbuchat cestovinu s omáčkou

biaa
22. máj 2024

@thirstymonk v objeme poznám😂😂 človek aby to uzral v čistom reálne musí zrat aj v noci🥲😀

rozculena
22. máj 2024

@thirstymonk stačí si to vygúgliť

Strana
z2