icon

Ako efektívne použiť kalorické tabuľky na chudnutie?

9. apr 2025

Ahojte, stiahla som si kalorické tabuľky apl. Dnes mi ukazuje 1001 kcal a šport pohyb -350 kcal a chcem schudnúť z váhy kolíše 61-62 na 55 co bola aj moja povodna váha pred rokom, no a teraz neviem vobec kolko mozem mat kcal zjest a kolko mam pridat 😆🤦🏻‍♀️😏😔 viete mi pomoct ? Nikdy som to takto nerobila vzdy som športovala a isli to same ale teraz mi to nejako nejde, dostávam sa do pocitu hladu a potom by som zjedla o 3 dni celu chladnicku…+ hormony a mam 36 rokov, ako si to mam nastavit a co pozerat?

enmery
9. apr 2025

Daj sa do skupiny Cesta k mojej premene. Tam sú KT krásne vysvetlené a môžeš sa opýtať aj toto a vlastne čo chceš.😉

zuzinka888
9. apr 2025

Vypln uvodny dotaznik, kde ti vyrata vsetko. A vypni aktivitu. Urtite mas zjest viac ako 1000. Minimalne 150O- 1700 kcal

pe_mi
9. apr 2025

Akú odporúčate aplikáciu, či je to jedno?

barka1
9. apr 2025

@pe_mi priamo Kalorické tabulky

hopsas
9. apr 2025

Ja chudnem zo 61 na 54, mám teraz 56 čiže celkom to ide - veď appka ti vyráta kalórie a ty si tam zapisujes čo ješ. To je všetko. Ukážka - na raňajky som mala jahodové acidko, zapisem si to - 300 kalórií.obed cezar šalát - 600 kalórií. Mám 900 kalórií zjedenych a odpcitam pohyb čo som mala - vyjde mi to mínus 300. Čiže na večeru si môžem dať ešte niečo čo ma 600 kalórií. Lebo najviac môžem.prijat denne 1200.

merlinja
9. apr 2025

@hopsas tak pri tomto by som zomrela od hladu, alebo vyžrala večer chladničku.

nevenka
9. apr 2025

@hopsas 1200? To mas daco zle podla mna.
Ja som krpec, mam 152 cm a ked som vazila 65, tak som mala popri dojceni zjest 1500, bazal bol daco cez 1290, teraz mi vyratalo pri 69 kg zjest 1600.
@merlinja ja som aj na 1600 hladna, ja sa na to mozem...🙄. Strasny stres mi to robi toto zapisovanie a vela veci si tam ani neviem zapisat, taky vlastny recept ako zelena fazulka na cibulke s vajcom...

merlinja
9. apr 2025

@nevenka podľa mňa je tam tie kopa nezmyslov, ja mám 1405 ale to my píše ako výdaj a nikde nemám ten bazal. A tie hodnoty! Tuky mám vždy cez 150% a nejesť proteín, tak sa ani na 70% nedostanem. A tiež mi tam niektoré jedlá prídu od veci nahodené - tie hodnoty. Keď si robím vlastné jedlo, tak si nahadzujem vlastné hodnoty surových surovín. Ináč mohla by si mi ten recept na tú fazuľku sem hodiť? Vďaka.

ewellina
9. apr 2025

Všetko ti vypočíta aj GPT. Stačí mu nadiktovať váhu, výšku, aké aktivity robíš a potom mu len hovoríš, čo si jedla a on to všetko počíta a dáva ti aj tipy, čo si ešte v ten deň môžeš dať, aby si sa zmestila do limitu. Za mňa jednoduchšie, než tá apka.

hopsas
9. apr 2025

@merlinja asi si vyššia ako ja, pri výške cca 156 CM je to tak akurát

hopsas
9. apr 2025

@nevenka ono to závisí aj od výšky aj od veku, ty asi nemáš 55 kedy je príjem kalórií oveľa nižší ako keď máš 30

nevenka
9. apr 2025

@merlinja to, ze ja nemam cas kolkokrat to tam nahodit, lebo z rychlika vsetko, 4 deti daju zabrat a ja peciem kvaskovy chlieb, vianocku, vyse kilovu mi zozeru doslova za den tie deti 🙃, potom chcem sa venovat aj sitiu kus. Aby som vonku sla, tak chytro nahadzem, uvarim a letim. A na obed zas rychlo zjest a malu uspat, lebo ak zaspi neskoro, tak potom vecer problem a o 15 musime letiet pre maleho do skolky slimacim tempom 😄.
Mam sterilizovanu tu fazulku od mamy, ta je uz teda uvarena, s octom to mamina robi, ale neviem presne, aky pomer toho nalevu, bazalka je v tom, tak to preplachnem, aby to moc kysle nebolo, oprazim cibulku, na to dam tu fazulku, ak treba, kus posolim, korenie, este rasca, bazalka, kari, trochu podlejem, ale fakt len kusok, chvilku to podusim a potom dam 3 rozslahane vajicka a ako prazenica to je pomedzi tu fazulku. Jedla som to dnes s chlebom, nestihala som ine, ale zemiaky by sa hodili k tomu.

nataliik
9. apr 2025

Nemala by si si zapisovať pohyb, lebo potom vlastne by si mala dojest, to co spalis, aby si mala tolko kcal, kolko mas na den. Iba 1000kcal sa mi tiež nezdá, skus si to prepočítať na tejto https://www.michaljoseftoth.cz/kalkulacka.
A máš spapat toľko kcal koľko ti vypocita na den, tiež bielkovin, sacharidov a tukov.
Bielkoviny na 100% a viac kľudne, tuky a sacharidy nemusíš mať presne 100, ale dokopy 200.
Ak si hladna, čo máš aj malo kalórií, ale skus jest inak. Bielkoviny veľa zasytia a strukoviny. Tie zasytia veľmi. Pre rýchlosť varenia skus strukovinove cestoviny.

nevenka
9. apr 2025

@hopsas ja mam 152 cm, 41 rokov a mozem zjest 1679, bazalny mi vyratalo 1413, kalkulacka ale u M.J.Totha. Ale cca to zodpoveda aj KT. Skusim pridat viac bielkovin, ale mliecne mi je tazke na travenie a az raz som skusila protein a grgalo sa mi z toho cele doobedie, ake tazke mi to bolo...🙃. Ale z prirodzenej stravy to akosi neviem tolko dosiahnut.

nataliik
9. apr 2025

@merlinja nezmysly ani nie,možno skus jest inak. Neprazaj na oleji, ale pec v rúre alebo var vo vode. Na pecivo nie maslo, ale natierky. Veci pozeraj nizkotucne alebo odtucnene. Oriešky, orieškov masla tal max 30g na den.
Bielkoviny musíš mat na 100%, pridaj do jedálnička grécke jogurty, odtucneny tvaroh, cottage, strukoviny, sóju, orieškov masla.

nevenka
9. apr 2025

@nataliik skusim aj ja tie cestoviny zo strukovin, len dnes som mala tu zelenu fazulku s vajcom, vyvar z domaceho barana a ja som uz o 16 bola ako vlk hladna, ked sme dosli zo skolky s detmi,...dojedala som to na veceru, s pecivom zase 😬 o 18:30 a uz mi skvrka v bruchu. Nechapem.
A to som dnes nemala ziadne ovocie. Ale je pravda, ze som nemala ani zeleninu surovu.

hopsas
9. apr 2025

@nevenka ten link na tú kalkulačku od Tótha mi tiež vyrátal 1200 aj nejaké drobné..skrátka vek nepustí a takisto sa mi už nechce cvičiť čiže preto malo.kalorii mam prijat ale zaujímavé že hladná fakt nie som vôbec

merlinja
9. apr 2025

@hopsas no tak to som - 168cm, ale aj tak mi to strašne málo príde. Teraz nejem sladké, neviem ako som to dala, už cca 2-3 týždeň. Zaujímavé je , že ani nemám až takú veľkú chuť na to, ale myslim, že je to tým, že sa snažím jesť viac bielkovín. Ale ako som už písala, nebyť ráno proteínu, tak nedám ani 70% ale tuky mám každý deň cez 150%
@nevenka jaj tak to rozumiem, ja som teraz doma , tak mám čas, ale keď sa vrátim do roboty, tiež nebudem mať kedy + obedy v robote budem tie len od oka zapisovať. A vďaka za recept vyzerá zaujímavo skúsim s mrazenými alebo pozriem u našich, tiež zvyknú sterilizovať na polievku .
@nataliik veď to robím, ale všetko kde je bielkovina má aj tuk , bielkoviny mám cca 96 a tuky 43. Ja som maslo žrút, ale maslo som ani nevidela. Čokoľvek - vajce b7,T5, cottage B12,T4, balkán syr B17, t21, ... A večer, keď zravost na mňa príde a dám za hrsť orechov, dovi-dopo. A tie hodnoty jedál sú tam tiež rôzne - mala som dnes segedínsky, doniesli mi , tak so hľadala v tabuľke a hodnoty aké len chces.

merlinja
9. apr 2025

No tak som sa pozrela aj na tú druhú kalkulačku - 116b by som nedala ani za nič , tuky mi mierne zvýšilo - čo poteší

nataliik
10. apr 2025

@nevenka no musíš papať aj zeleninu, ta ta zasyti dosť a má málo kcal. Ale vyjdu ti tuky s 3 vajíčkami na obed?
A ak máš na večeru iba vyvar,sa nečudujem.
Ja v nedeľu na večer dam 60g rezancov, 30g mrkva,40g petrzlen,30g kalerab(zelenina z polievky) q 200ml vyvar, plus 80g masa(tiež z polievky). Hladná nie som kcal malo.
Tu fazuľku som tiež čítala, skus to vymyslieť nejak inak, pridať k tomu ešte nejakú zeleninu co by ti chutila a nejakú bielkovinu k tomu -mäso, tuniak, soja, tofu atď.
Ale držím palce, neboj ono sa to postupne naučíš a pôjde to ľahko a s radosťou 👍😊

nataliik
10. apr 2025

@merlinja takto áno hodnoty rôzne,lebo každý to vari inak, môže byt bez smotany so smotanou, iné maso, bez oleja s olejom. V týchto jedlách, čo sama neveríš, tam sa to ťažšie odhaduje, ale skus to tak, ak tam máš len zeleninu napr. V polievke nejakej bez smotany/mlieka, to bude mať malo okolo70/80kcal, keď už bude smotana 120/130. Taky segedin to bude dosť okolo 200kcal na 100ml.

A ty nemôžeš mliečne veci,keď si písala, tie čísla k tomu?
Áno je v mliečnych tuk,preto som písala nizkotucne alebo odtucnene, v tých nemáš skoro žiaden milko grecky jogurt 0%tuku, 14g bielkovin napríklad. Odtucneny tvaroh 30g bielkovin, 0,65g tuku.
Ale ak nemôžeš mliečne veci,tak strukoviny, quinoa, strukovinove cestoviny, maso, ryby, rôzne druhy zeleniny (aj tie majú bielkoviny), sušené jahody, oriešky, orieškove masla, soja, tofu atď.

nataliik
10. apr 2025

@merlinja dala, ale musíš si inak zostaviť jedalnicek 😊
Ja mam mat 138 a bežné mávam 145,150😊

merlinja
10. apr 2025

@nataliik no veď to,že často pri hotovom jedle je to len odhad. Mliečne môžem, len stále tvaroh cottage ... tlačiť mi tiež nechutí, a syry mám radšej také, kde je viac tuku. Tuk je nositeľ chuti. 🤣 No a s bielkovinami bojujem , ešte že mám ten prášok, hneď mám cez 20 g +.

nataliik
10. apr 2025

@merlinja tak si daj parmezan, 30g v pohode a máš kopu bielkovin.
Keby si si spravila napríklad cestoviny carbonara, ale použila atrukovinove cestoviny, šunku s vysokým obsahom masa,cesnak, jedno vajce a 30g parmezanu. Tam by si mala aj chuť, aj zasytia aj bielkovín.
Aj ten proteín si vieš do niečoho pridať, nie samy pit.
Skus na ranajky 100g nastruhaneho jablká, 35g vlociek rozmixovanych, skorica, 1 vajce, 150g cottagu a kľudne aj 20g proteinu. Zmiešať spolu a upiecť 180° 20-25 minút na vrch kľudne posypať 10g mandle.
Hneď budeš mat polku bielkovin

nataliik
10. apr 2025

@merlinja napadlo ma, keď jedavas pecivo, aj to si môžeš spraviť svoj viac bielkovinovy.

merlinja
10. apr 2025

@nataliik fúha, skúsim niečo z tohto, tie cestoviny nevyzerajú zle, ani pecivko, to pečené jablko+cottage a vločky ma nejak neoslovilo. 🙃 Vďaka za inšpiráciu.

nataliik
11. apr 2025

@merlinja teším sa, že niečo pomohlo😊