icon

Ako efektívne schudnúť bez zmeny stravy?

27. feb 2025

Ahojte . Ako ide vek hore idú aj kg hore . A však nemám zas taky vek aby som neriešila váhu . Do toho za jeden rok som šla s váhou hore o 8 kg . Cítim to už na sebe aj vidieť 😔. . Jasne manželovi sa to páči. Páči sa mu aký mam zadok atď ale aj rešpektuje že nie som spokojná a chcem pre to dačo urobiť .minulý rok po Vianociach som mala 60 kg (156 cm ) aktuálne 67,5/68 Začala som chodiť cvičiť s trénerom raz týždenne do toho som si zaobstarala aj bežiaci pas . Dnes som sa na neho postavila dala som 16 minút /2km ukázalo mi 109 kcl je to napr ok ? Behala som 2 min na programe 9 a 1 min som šla na 6 programe. Chcem cvičiť cviky ako s trénerom a striedať to s behanim . A však obávam sa či to pôjde ak nechcem zmeniť stravu . Neviem si predstaviť koľko čoho by som mohla . Nejem ani veľa fakt nedokážem zjesť cele menu ako je polievka a druhe jedlo . Proste nedokážem zjesť druhé jedlo vôbec .pečivo jem minimálne. Sladké už dlhšiu dobu tiež nejem to je len raz za čas a aj napriek tomu šla váha hore . Neviem či mam tak slabé spaľovanie alebo čo. Dá sa to vôbec zistiť. Ako ešte alebo čo môžem pre seba urobiť okrem jedla . Chcem sa dostať do kúta aspoň na tých 6p kg . Samozrejme poteším sa aj 57/58 kg . Ku ktorému som sa dostala po druhom tehu a teraz som už 5 rokov po a je to des blížim sa pomaličky k váhe čo som mala keď som bola po 3 tehu 🙁

Strana
z2
eliska13
27. feb 2025

Zmeniť stravu bude najefektívnejšie aj, keď sa ti to nezdá zo vzduchu sa nepriberá iba z jedla s málo pohybu.Raz týždenne s trénerom je zbytočnosť z toho efekt nečakaj.Som v tom s tebou😭musím schudnúť a strašne sa mi nechce, neviem čo jesť, nechce sa mi to pripravovať cvičiť nevládzem mala som zdr.problemy.

salamistka
27. feb 2025

Podľa mňa je chudnutie efektívne, ak sa stravuješ vedome, dávaš pozor nato, čo ješ a v akom množstve a aj pohyb má byť pravidelný, nenechať sa odradiť únavou, pohodlnosťou a zaradiť ten šport min. 3x do týždňa, budovať hlavne svaly...no a v tomto životnom štýle vydržať už stále 😀 ja som teraz zhodila 8 kg tým, že nejem sladké a snažím sa zistiť, ako si udržať váhu a pritom si tie sladkosti dopriať a na nič som neprišla 😄 vyzerá to tak, že si už tie čokoládky a keksíky nemôžem v mojom veku dovoliť.

panonia
27. feb 2025

Bez zmeny stravovania to nepôjde, ja už štyri dni nejem nič kde je múka, mastne, udene a sladké a pravidelne cvičim po 4 dnoch mam o 2 kg menej... Tiež som sa tak oklamala s ryzovymi či kukuričnymi chlebikmi, sušenymi hrozienkami a kokosom. Naozaj pozri v kalorickych tabulkach čo ma kolko kalorii potom zistiš ide robíš chybu.

autor
27. feb 2025

Ja vážne moc nejem . Keksíky, čokolády, sladké tyčinky fakt je toho minimum keksík som mala možno tak mesiac dozadu. Ak si dám čokoladu tak horkú .a to tiež tak 5x za rok . Ovocie . Banán a jablko, hrozno no nie každý deň . Zeleninu max uhorku , šalát, ak som mala hlad dala som si oriešky . Ráno si dám 2 parky . Obed dám z menu druhe jedlo a večer si dám polievku z menu . Mam sedavu prácu ale doma keď prídem sa pri deťoch nezastavim . Cvičiť som začala len teraz mam za sebou 2 tréning a s tým ze som potom po 3 dňoch cvičila tie cviky nakoľko som mala svalovicu , a teraz som mala tréning a dnes už beh zajtra cviky čo som cvičila s trénerom. Viac s trénerom časovo nedám kvôli deťom Chcem to striedať už potom doma

autor
27. feb 2025

@panonia po 4 dňoch 2 kg dole ? Máš viac kg či ako?nešlo ti najskôr voda z tela preč ?

salamistka
27. feb 2025

@panonia efektívne chudnutie je pomalé, max pol kila za týždeň, ja som zhodila mojich 8 kíl za štyri mesiace

panonia
27. feb 2025

@salamistka Ano ja viem, tiež som sa zdravo stravovala cvičila a kila išli hore. Len som zle cvičila a jedla zle kombinacie jedal aj keď zdravych. Zvolila som trochu drastickejšiu dietu ale potrebujem motivaciu a to teraz mam keď sa ručička pohla.. Ked sa dostanem na vahu ktoru chcem už viem ako si ju udržim...chcem schudnuť len 5 kg...

panonia
27. feb 2025

Chcem schudnuť len 5 kg a trochu viac som sa do toho vložila🤣. ...sú prázdniny deti u babky, venujem sa len sebe. .

zuzinka888
27. feb 2025

Zaklad je vzdy strava- zlu stravu nevycvicis. Nakzaj staci malo pridat/ ubrat a na vahe to po par tyzdnoch vidno. Oriesky su fajn, zdrave ale kolko? Staci tie 2 parky +" par" orieskov ( hned to spravy 30g) potom bezny obed a uz si presvihla tuky. A tie neodidu len tak same od seba. Naozaj skus sa zamerat na stravu a poctivo- ono sa to nazbiera. Ja som tiez vsetkych presviedcala je jem 1700 a nechudnem. No ked som vsetko naozaj vsetko ratala a zapisovala vyskocilo to na 2200 a nebolo toho kbjemivo vela a ani nic "nezdrave".

janci27
27. feb 2025

@panonia prosim ta, ktore boli tie nespravne kombinacie zdravych jedal, po ktorych ti isli kila hore? Mozno robim rovnaku chybu 🙂 tiez je pre mna motivacne, ked vidim, ze sa rucicka na vahe pohne, po com sa ti to podarilo nakoniec?

renesance80
27. feb 2025

oriešky -tuky, párok-muka,tuky, aké hlavné jedlo (ryža? -vela kcal a sacharidov ), proste bez kalorických tabuliek a totálne prekopania stravovania a výpočtu BMR to nepojde

denkabemommy
27. feb 2025

Uvedomuješ si že 2 parky a menučko za celý deň je fakt málo a zároveň dôvod prečo nechudneš? 🙈 pridaj viac vlákniny a viac bielkoviny do stravy. Párky nejdem komentovať, proste bordel ale menučko zvyčajne obsahuje príliš veľa tukov a sacharidov. Polievka na večeru je good point ale zvyšok dňa je tak povediac smutný pre tvoje telo, ktoré ti to vracia tým, že nechudneš 🙃

autor
27. feb 2025

Keď ja som totálny magor na vypočúvanie kcl
Ako viem koľko potrebujem a ktoré jedlo koľko čoho obsahuje kcl . Kedysi som to čítala no moc som tomu extra nepochopila. Vadilo mi že každé jedlo ma iné hodnoty a do toho som sa nedokázala dokopať tak som dokázala schudnúť bez úpravy jedla . Čo sa týka že malo jem . Ja to viem ale moc do seba nedostanem. Takto jem už rok v skratke myslím si že mám slabé spaľovanie nakoľko nepožujem jedlo 🙈 pre info som mala extremny zápal okostnice čo malo za následok silná paratentoza a prišla som o zuby . A musela som čakať dlho kým mi mohli nedávno dať implantáty takže stravu nepožujem naporiadok preto nedokážem viac jedla do seba dať . Ovocie zeleninu struhať , orechy pomeliem ale zvyšok jedla je ako keby skoro cele. . Neviem či pri výške 156 cm je 68 kg veľa alebo ok ale ja sa v tom tele necítim dobre jedine plus je že prsia sú väčšie

denkabemommy
28. feb 2025

Nejde o rátanie kalórií, ale o vyváženosť stravy. Nespomenula si dokopy nič zdravé, orechy áno ale nie v kombinácii s tvojim bežným dňom. Takže ak stravu nezmeníš nepohneš sa. Nemusíš jesť teraz len výhradne zeleninu a mäso.. okrem toho si nespomenula, či nejaké kalórie vypiješ, lebo taká káva čosi v sebe má… a áno 68kg pri tvojej výške je sakra veľa 🙈. A ak necvičíš, že by si mala objemnejšie svaly, tak nad 50 by som nešla (aj to by som sa cítila, že je čas sa dať dokopy)

lujza123
28. feb 2025

Takto ked som hodila tvoje údaje do kalorickych tabuliek - žena po 30 tke, 156 cm 60 kg na chudnutie potrebuješ denne prijať 1280 kcal
Ked som do tabuliek len tak nahodila stravu - dva parky, banán, hrsť orieškov a nejaké klasické menucko - rezeň, zemiaky a slepačiu polievku vyšlo mi to dokopy takmer 1400 kcal - čiže aj ked sa ti zdá ze ješ málo tak to tak nemusí byt, tých kcal prijmes VIAC než by si mala.
Ale stravu mas chudobnú, chýbajú ti bielkoviny, vlaknina zato tukov zješ o polovicu viac než by si mala. Telu ked chýbajú živiny ma tendencie ukladať všetko do tuku - robit si zásoby
Len tie dva parky na raňajky to je polovica tvojho denného príjmu tuku. Orieškov stačí trosku viac a je zle, sú síce zdravé ale kalorické

Takže ked si to vezmeš vek + sedava práca + nezdravá strava jasne ze človek priberie. Niečo musíš zmeniť ak chceš nielen schudnúť ale aj byt zdravá. Každý deň jesť parky (alebo akúkoľvek inu údeninu, polotovar) je šialenstvo .
Tak isto to menučko, ak je to ta klasická slovenska vývarovňa za lacný peniaz tak bohužiaľ, budeš priberať viac a viac

Pozri ten obrázok, to je tvoj denný prijem, všetkého málo, iba tuku veľa

lasona
28. feb 2025

@lujza123 úplne súhlasím

lujza123
28. feb 2025

Autorka tu na mk je skupina “cesta k mojej premene” pridaj sa tam, hneď prvý pripnutý prispevok je dopodrobna rozspisany návod na používanie tabuliek.
Stiahni si appku a daj tomu šancu, aspoň pár týždňov aby si sa naučila akú skladbu jedla, veľkosť porcii. Ono to vyzerá zložito ale po pár dňoch to pochopi aj cvičená opica
Pokračuj v cvičení, skús aj nejakú formu prerušovaneho pôstu (8/10 hodín ješ, 16/14 hod nic ) a ti garantujem ze za mesiac mas 3-4-5 kg dole

Niečo musíš zmeniť, ináč to nepôjde a bude to len horšie.

Zabudni na parky, daj si skyr s bananom a malou lyžičkou orechového masla, možno s vlockami, chia semienkami … pripadne si sprav praženicu, smoothie (so zeleným zakladom ako špenát, rukola atd)

Kašli na menučko, navar si poctivú masovú polievku s kopou zeleniny (z chudeho masa, vyvar z kosti žiadny guláš s mastnými okami ) to môžeš mať na veceru alebo aj na raňajky.
Na obed uber z príloh - ryže, zemiakov a pridaj zeleninu, či už surovú alebo len tak opečenu na panvici, spravenu na pare

autor
28. feb 2025

Tie parky nemám každý deň. To je tak 2 x do týždňa (80% mäsa) čo sa týka polievky tak to mam vývar bud hovädzi , slepačí.. menu mam niekedy 3 x do týždňa niekedy 2 podľa toho čo je . Inač si robim kuracie prsia na prírodno a k tomu 2 kopčeky ryže, to dokážem jesť aj 10x za mesiac kľudne. Kávu nepijem vôbec. Čo sa týka orieškov tie nemám každý deň ale teda nečakala som že keď zjem viac ze to už není ok . Mam po 35 a určite chcem svoj život zmeniť . Posledne 2 roky bol dosť náročný ja malo času na seba do toho otec bol chorý a boj prehral ale snáď sa teraz všetko zmení .
Ja viem ze 68 je veľa sama to vidím. Ale 50kg nechcem mať. Mala som túto váhu od 15 rokov pokým som neporodila prve dieťa kedy som pribrala 25kg to som do 2 rokov dala preč a mala som znova 50 kg po druhom dieťati som pribrala o niečo viac skoro 30 to som do 3 rokov dala preč mala som 55/57 a však po treťom som zo 74 kg sa dostala na tých skoro 59 / 60 kg ale teraz za rok proste takto nehorázne ist hore je hrôza des a stopla som to len najradšej by som chcela vidieť že to ide pekne dole.

Idem ja teda luštiť tie kalórie asi mi nič iné neostáva

janci27
28. feb 2025

Na parkoch nevidim nic zle, aj keby si ich jedla 1x za tyzden na ranajky 2 kusy, ale vyberaj si take, ktore maju nad 90% masa, najdes napr. v Lidli, znacka Pikok Pure, tie nemaju tolko tuku, k tomu vela zeleniny, ja by som si dala este 1 mozzarelu kvoli bielkovinam a 1 krajec chleba, napr. Slatinsky celozrnny (ten by u mna ani byt nemusel).

autor
28. feb 2025

@janci27 to je co ich je par ks a také fakt masovite že. Tie kupujem ,no u nás nie vždy sú ,tak beriem potom tej značky čo je 83% väčšie balenie čo je. Mocarelu môžem to si sem tam dám keď dávam malej ta ju zje na posedenie . Ak si dávam chlieb snažím sa kvaskovy poprípade kde sú semienka . Ono niekedy tie raňajky sú o jogurte , niekedy ten puding zo šia semienok neviem či to píšem dobre . Zmixujem banán s mliekom a pridám semienka je to také pre chuť lepšie. Niekedy zas 1 vajčko ,uhorku ,90% šunku 3/5 koliesok, inokedy si urobím vajčkovu pomazánka alebo rybaciu. Pred tým to bolo že raňajky vôbec sem tam len ze vianočka,. Všade sa písalo, hovorilo že raňajky sú základ dňa tak som sa snažila do toho dáko dostať. No stále sa nájde deň kedy nedám raňajky a prvé jedlo si dám kolo 12 druhe kolo 5/6

janci27
28. feb 2025

Ak ti nevyhovuje hned rano jest, to vobec nevadi. Ranajky si mozes kludne posunut az ked si hladna. Su ludia, ktori napr. zacinaju prve jedlo az na obed cielene, vola sa to prerusovany post a je to uplne v poriadku. Mne vyhovuje ranajkovat az okolo 10-11h doobeda a vatsinou si davam sytejsie slane ranajky plne bielkovin, vianocka nie je dobra volba. Rychlo po nej vyhladnes a su to prazdne kalorie. To vajicko so sunkou a uhorkou, pripadne inou zeleninou je ovela lepsi vyber, to ta zasyti na dlhsie a nebudes mat chut vyjedat blbosti. Aj cottage cheese je super, pripadne tvaroh, grecky biely jogurt, skyr, tuniak, toto vsetko su skvele zdroje bielkovin, ktore zasytia na dlhsie, tym padom nebudes mat chut stale cosi vyjedat.

annamarin
Autor odpoveď zmazal
annamarin
1. mar 2025

Ahoj, ja chudnem aktuálne tiež a popravde váha mi nešla dole, kým som sa nepozrela na stravu. Nejde vsak ale len o vahu, ale najmä zdravotne sa cítim lepšie.

Určite co mi najviac pomohlo bolo si aspoň na určitý čas si zapisovať kalórie a pozerat ich pomer bielkovín, tukov, vlakniny a sacharidov. Sama som si neuvedomovala (papala som vela cestovin aj ked so zdravou omackou) a tiež vidím aj ten tvoj údiv na orieškoch.

Ďalšiu vec co chcem poznamenať je, že si dosť nízka. Ja sama mám 159cm a teda môj denny prijem je okolo 1340kcal. Tvojich teda ako tu uz niekto vypocital 1400kcal nemusí na tanieri vyzerať vôbec veľa. Dôležité sú vsak nutričné hodnoty. Ak by si tolko dala na prvy tanier bielkovin a vlakniny (napr. kur maso so zeleninou) a oproti tomu druhý tanier tuky, sacharidy (napr. oriešky, syr, cestoviny, ryža). Tak druhy tanier bude menej naložené s rovnakým poctom kcal. Cize nemusí to ani vyzerať ze objemovo zjes tolko vela, ale kaloricky je to vela + nemas dostatok zivin, kt. hlavne teraz ked cvicis MUSIS mat.

Dalsiu pomocku co sa tyka cvicenia - kardio kludne cvic pomalsie neplas sa. Dosiahnes mozno aj lepsie výsledky, jak ked vyplujes dusu zo seba. Kardio ti pomoze rychlejsie schudnúť, ale svalove cvicenie s tym naberies svaly -> vybudovane svaly ti budu spalovat viac kcal denne -> "rychlejsi metabolizmus". Ale aby si spalovala tuky a neubudlo ti aj zo svalov, tak ty potrebujes do tela dostat viac bielkovín, lebo inak budes chudnúť aj zo svalov a tým metabolizmu nepomôžes.

A cisto ako tako lahku pomocku ti tu dám obrázok co som nasla na internete na rozdelenie taniera. Ja si s tým dost pomáham. Pisala si 2 kopčeky ryže, tak ja by som skusila to postupne ubrat na 1,5 atd a pridat do toho napr na malicko nakrajanu uhorku do ryze (toto ja milujem). Ty mozes kludne aj spravit to ze uberies ryzu (sacharid) a pridas si miesto toho na tanierik viac kuracieho (bielkoviny).

annamarin
1. mar 2025

Tak stručne pre predstavu len som našla aj toto

annamarin
1. mar 2025

Celkovo ale všetko si môžeš prispôsobiť tomu čo tebe chutí a máš rada a kupujes casto. Len v hlave ta predstava o tom, že čo je čo by mala vzniknúť. U mňa to prislo az pri pouzivani kalorickych tabuliek. Asi preto to tu ludia aj tak radia.

lujza123
1. mar 2025

Autorka ved skús tabuľky a uvidis. Ja som bola tiez hrozne proti, nechcelo sa mi všetko rátať ale naozaj prekvapili. Po pár dňoch už ma človek tie mierky v oku tak nemusí všetko toľko vazit, pripadne len kopíruje jedla … proste nieje to také otravne ako sa to na začiatku zda

Chudnem každoročne lebo sa mi vzdy cez zimu podarí nabrať 2-3 kg, proste menej pohybu + vianoce a varené víno 🤦‍♀️. Roky stacilo len vyhodiť sladkosti, pridať pohyb a do mesiaca boli tuky preč …
Ale po tej 35 to akosi prestalo fungovat, mám 40 a začala mi blbnut štítna žľaza takže schudnúť je ovela ťažšie. Mne stačí len trosku prekročiť prijem a už nechudnem, tych 100 kcal navyše rýchlo prekročis ani nevieš.

Ak ti vyhovuje jesť neskôr kľudne skús aj ten prerušovaný pôst, to je tiez super vec, aj na chudnutie aj udržanie váhy potom.

Tiez ak si za rok pribrala 8 kg tak si daj vyšetriť štítnu žľazu preistotu, ta ked nefunguje tak priberas aj zo vzduchu

panonia
5. mar 2025

@janci27 No jem bezlepkovo a bezlaktozovo, cvičila som na trampoline a teraz cvičim cviky na chudnutie...až potom išli kila dole...ono je to stale dookola, vajcia, ryža, zemiaky, kuracie, kraličii mäso, jablka, mkva, celer, petržlen, banány, brokolica, zelena fazuľka, cibuľa, bezlaktozové mlieko, hrušky, obyčajny tvrdý syr, cotage syr (v malych davkach mi nerobí problémy) paradajky, pomaranče, uhorku, floru a repkový olej ....nejem spracované mäso... pijem vodu, čaj a kávu s xylitolom....jedlo varím alebo dusím, alkohol nepijem už 10 rokov , jedlo mám vždy zo sebou....Začiatky sú tažke...večer zaspavame s mužom hladní😆. Prve dni som mala cukrovy abstak tak som si dala hroznovy cukor lebo som mala bolesti hlavy. Sem tam si dam platok bezlepkoveho chleba...takyto jedniček mam len teraz na začiatku, potom chcem viac jesť sezonne ovocie a zeleninu z nášho pola.

autor
8. mar 2025

Som hotová aj napriek viac pohybu , cvičenie. Beh na pase . Zmena stravy a mam o kg a pol hore. Mam jedálniček presne ako si aj pripraviť koľko čoho za surová dodržuje to dokonca mam problém to zjesť že to nechám na tanieri a vrátim sa teda za hodinu k tomu alebo keď ma chytil trochu hlad presne 7 dní co jem 1400/1600 kcl

Tu štítnu mam kde vlastne riešiť? Alebo ako prebieha vyšetrenie?
Vopred ďakujem, som zúfalá snažím sa a aj tak to není ono. Cm som ešte nemerala keďže som na váhe nevidela žiaden rozdiel .
Cvičenie ma baví , snažím sa tie cviky robiť ako majú byť, cítim každý sval ktorý by pri danom cviku mal by byť . Beh už je lepšie ze sa mi lepšie beží tie 2 km a chcem pridať postupne metre na vyše

lenkakravcova
8. mar 2025

Úplne chápem, že sa pri tej výške cítiš zle. Však to musíš už nosiť L.
Ja som teraz v 8 mes tehotenstva mám 59kg pri 160cm a cítim sa ako veľryba.. 😐😅

Dokiaľ nebudeš cítiť hlad, tak chudnúť nebudeš.
Aj keď si myslíš, že ješ malo, ak nechudneš, tak to znamená že ješ stále veľa.
Nemáš kalorifcky deficit. (Ver, že poviem to drsné ale v koncentráku nikto nepribral, ani tí čo mali zdravotné problémy iné). Skús teda zmenšiť porciu na polovicu. Pravdepodobne už na obed sa budeš cítiť hladná (lebo roztoahnuty žalúdok) A po týždni sa odváž. Uvidíš či sa niečo zmenilo. A po veľa vody. Ale že veľa - 2,5l denne - sleduj si to.

panonia
8. mar 2025

Ja cvičim podla youtube Roterta's gym ... za 10 dni je to na mne vidieť...mam 3 kg dole a som skoro stále hladna ale už je to lepšie..podla mna ješ veľa....napiš čo si dnes jedla za cely deň?

Strana
z2