icon

Ako môže 12-ročná dcéra efektívne schudnúť?

lenka0958
28. máj 2024

Ahojte. Mám 12 ročnú dcéru, má 170 cm a cez 60 kg. Povedala mi, že chce schudnúť ale keď neje sladkosti a iné nezdravé jedla, nepomáha jej to. Má športové krúžky a športuje. Viete mi povedať, čo s tým?

bora0123
28. máj 2024

@lenka0958 pri takej vyske je to v poriadku vaha, skor by som sa zamerala na spravne cviky napriklad pilates/yogu

milanemila
28. máj 2024

@lenka0958 skus napisat co tak priblizne zje za cely den, napr cez vikend, lebo pre kazdeho je zdrave nieco ine. Prichadza do puberty, takze nastupuju aj hormony. Ak je to naozaj tak, ze je zdravo, ma pohyb a pribera, resp vaha sa jej nehybe, tak by som zvazila aj vysetrenie stitnej zlazy.

lucka_ke
28. máj 2024

čo jedáva a aké veľké porcie?

dadis
28. máj 2024

Mne sa to nezda tak vela kilogramov. Ved sportuje. Myslis, ze potrebuje drzat dietu? Mne sa to nezda

ar3m1s
28. máj 2024

@lenka0958 este ma len 12 podla mna bude este rast. Ja som mala 18 rokov 170 cm a 63 kg a bola som so sebou spokojna a to som nebola tucna. Hlavne nech uz nepribera a myslim si ze postava sa jej upravi sama. Uz aj tym sportom a aj tym ze sa este vyvija. Mna tiez rodicia stale tlacili do toho aby som schudla a to som v jej veku mala menej kil. Nakoniec to dopadlo tak ze som mala psychicke problemy a prestala som uplne jest. Po par rokoch som potom pribrala trojnasobok a doteraz sa toho neviem zbavit. Urcite by som neskusala ziadne diety a podobne veci v jej veku. Len zdravo zit a sportovat

denithestrange1993
28. máj 2024

@lenka0958 vpohode vaha,vsak este vyrastie.

tinka_1807
28. máj 2024

@lenka0958 nemyslím, že je to vysoká váha na jej výšku. Ďalšia vec, že zrejme ešte porastie, ja som od 12 rokov povyrastla ešte asi 10 cm. Ak športuje a primerane je tak je všetko ok. Svaly sú inak ťažšie ako tuk, cize aj to môže hrať svoju úlohu.

lenka0958
autor
28. máj 2024

@dadis nemyslím si to ale ona si sebou nie je spokojná lebo v škole je najvyššia ale nemá rada to važenie na konci roka lebo musia svoju váhu hovoriť nahlas

vsadeviem
Odpoveď bola odstránená
tanyan
28. máj 2024

@lenka0958 Váha je absolútne v poriadku, ale to nahlasovanie je vlastne body shaming. Cieľom by nemalo byť znížiť číslo kvôli pár sekundám na konci roka, ale zdvihnúť sebavedomie na celý život. Ak by to bol naozaj taký ponižujúci moment, tak by som jej radšej na ten čas vybavila prehliadku u zubára. Alebo by som kontaktovala triednu či telocvikára a vysvetlila situáciu. Určite nemá byť cieľom tejto aktivity, aby sa dieťa s normálnou váhou trápilo.

lenka0958
autor
28. máj 2024

A zabudla som, napísala som že ma viac ako 60 kg. Neviem presne ale od 63 do 64 asi tak počitala som to na bmi kalkulačke a je to v poriadku. Ďakujem za odpovede.

macekovam
28. máj 2024

@lenka0958 a keby si sa porozpravala s ucitelom o tejto teme? dcerinej spoluziacke povedal ucitel ze by mala schudnut.. pred vsetkymi a tak som mu jednoducho napisala ze dievcata v tomto veku su citlive na poznamky ohladom hmotnosti a ci si uvedomuje ze u niektorej to moze spustit problem ktory by ziadny rodic nechcel riesit.. poproste ho ako rodicia nech dievcata hmotnost napisu na listok a ten mu odovzdaju ak je to take potrebne

mamamasama
29. máj 2024

@milanemila veď má 170cm!!! Koľko by mala podľa teba vážiť???? Nedivím sa, že majú dievčatá PPP, ked majú takéto matky. 😳😳😳

milanemila
29. máj 2024

@mamamasama ja nehodnotim, ci to je malo alebo vela, toto by mala najlepsie vyhodnotit matka a ak ma pocit, ze jej dcera pribera aj napriek sportu a zdravej strave, tak treba zvazit, ci tam nie je zdravotny problem, alebo ci ta strava je naozaj optimalna, to je vsetko.
Autorka pise, ze ma dcera 64kil na 170cm, a chce schudnut, nikde nepisem svoj nazor, ci je to vela alebo malo. Dalsia vec je, ze ked postavime vedla seba 5 ludi s rovnakou vahou a vyskou, tak kazdy z nich moze vyzerat inak v zavislosti od stavby tela a ci ma viac svalov alebo tuku.
Nabuduce si usetri svoje vykricniky a otazniky, absolutne ma nezaujima, ze nevies zvladat svoje emocie. Rovnako tvoje posudzovanie toho, aka som matka na zaklade jedneho mojho komentara, kt si ani nepochopila, hovori skor o tvojej nevyrovnanosti v kontexte tejto temy.

maryetta
29. máj 2024

Napisem ti moju skusenost. Tiez som bola najvyssia v triede. Neviem sice presne kolko kg. Ale ratam tiez tak nejako 58-65kg (to som mala vzdy). No skoncila som na vyske 178. Vzdy som savahou trapila. Vzdy sa mi “smiali” ze mam velky zadok a vzdy nieco. Nakoniec som v 17-tke uz drzala dietu. Schudla som ale od vtedy mam tak dokaličeny žaludok že až.
Ona sa este bude vyvyiat. Postava sa jej bude este formovat. Ja som posledne roky pri vyske 178 na 67kg. Dokonca teraz po 4.porode mam 69kg momentalne ale…. Nech sa netrapi. Zdoraznuj jej ze sa to este bude menit. I ked chapem ze v jej veku to ani moja hlava nechcela prijat.

mamamasama
29. máj 2024

@milanemila to nie je o emóciach, ale o tom, že niektoré z vás by nemali mať dcéry, lebo im len uškodia.

milanemila
29. máj 2024

@mamamasama ty by si si mala vyriesit a zahojit svoje rany a davat pozor na to, aby si nenaucila toto domyslanie, sudenie a posudzovanie ludi, kt nepoznas a vies o nich prd aj svoje deti ;) o tie moje sa bat nemusis.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
livuska124
29. máj 2024

@tanyan joj, toto váženie pred celou triedou som neznášala. Ja som mala dosť veľkú nadváhu ako dieťa (až do nejakého 3. ročníka na SŠ) a vždy sa mi deti na ZŠ smiali, keď som nahlasovala váhu. Našťastie na SŠ bola naša telocvikárka v tomto "popredu" a vážiť a merať sme sa chodili po jednom ku nej do takého kabinetu, čo mala v telocvični. Ona sama nikdy nijako váhu nekomentovala.

lenka0958
autor
29. máj 2024

@jozko_z_lesa väčšinou sme na záhrade. Tam niekedy grilujeme. Ale kým jej otec pripravuje jedlo ona hrá so sestrou benbinton a potom sa ide najesť. Ale jedla má vždy tak aby sa neprejedla. Áno chodíme aj na turistiku, hlavne v lete a jeseni. Cez daždivé víkendy sme doma alebo ideme na kúpalisko s krytým bazénom.

lenka0958
autor
29. máj 2024

A stále sa ma pýta, či je zlé, keď má 1 - 2 malé sladkosti do dňa. Hovorím jej, že nie a už neviem ako jej to vysvetliť.

vevebono
29. máj 2024

Nechcem byť blbá, ja mám chalanov, starší má 14 rokov, 178cm a 65kg a pri pohľade na neho mi je do plaču. On je vychrtlina, kostitras.
Ešte sa vyvíja, telo rastie, treba kašľať na číslo, pozerať sa treba na výzor. Nedovol jej chudnut a hovadiny, to bude mať na celý život. Skôr treba nastaviť myseľ, aby bola so sebou spokojná ona, aby sa netrápila hlupostami a hlúposťou

zaphyra
29. máj 2024

A ako vyzera podla teba? To si doteraz nenapisala.... Podla mna to nie je nic strasne a ked športuje ako pises, tak tucna urcite nebude. Ja mam 177cm a keď som sportovala mala som 70-72kg a bola som stihla. Svaly su tazsie ako tuk. Este k BMI.... Zastarala metóda, ktora absolutne nezohladnuje pomer svalov a tuku pri vyske a vahe, takze hovori absolutne nic o realnom stave tela. A hlavne pozor na to ako sa k tomu stavias aj ty, pretoze pubertalna dievcenska dusa moze byt velmi krehka (ocividne nema dcera dostatocne sebavedomie a neveri si) a aby neskoncila s jednou z diagnoz PPP.

lenka0958
autor
29. máj 2024

@zaphyra podľa mňa vyzerá dobre a myslím si, že to robia dnešné aplikácie. Dievčatá v jej veku chcú vyzerať ako niekto iný. Myslím že dnes na aplikáciách nevidíme nič iné ako dokonalo vyzerajúcich ľudí a deti to ovplyvňuje.

zaba21
31. máj 2024

@lenka0958
Povedala by som, že tá váha vzhľadom k výške môže byť. "Problém" je asi to, že je vyspelejšia oproti ostatným a určitým spôsobom sa odlišuje od dievčat.
Snažila by som sa ako matka viesť ju k zdravému stravovaniu, aby vedela sama posúdiť, čo je zdravé/nezdravé jedlo, koľko je cca primeraná porcia. A hlavne sa má zdravo stravovať celá rodina, samozrejme pravidelný pohyb, šport. A vysvetliť jej, že takým prístupom sa jej postava postupne vyformuje.

sisska96
31. máj 2024

Však je vysoká, načo schudnúť zo 60? Čo chceš aby vyzerala ako kosť a koža?

blanblan
1. jún 2024

To co je za nezmysel nahlasovať svoju váhu pred celou triedou? Ešte keď majú 6 rokov povedzme ale 12 roční?? By som normálne napísala učiteľke že si to neželám ani ja ani dcéra a napísala by som jej váhu do mailu keď ju tak potrebuje. A z tej hodiny by som ju asi vypýtala. A to som typ rodiča čo učí dieťa že učiteľ je autorita a "ma vždy pravdu" ale zas toto je moc.

tianna
5. jún 2024

@lenka0958 vzhľadom na výšku má absolútne normálnu váhu. Môj 12 ročný syn váži oveľa, oveľa viac, má diagnózy a to je už na chudnutie. Ale 60 kg isto nie.