Ako nájsť motiváciu pre schudnutie a spevnenie postavy?
Ahojte zienky, mam na vas pre mna dost zasadnu otazku. Co vas nakoplo, aby ste zacali so sebou nieco robit -cvicit, lepsie sa stravovat? Co bolo vasim spustacom? Zlomovy moment, kedy ste si povedali, ze uz musite zmenit svoj zivotny styl? Kniha, ktora zmenila vase zmyslanie v tejto otazke?
Uz je to par mesiacov odkedy si hovorim, ze uz by som mala zmenit svoje navyky ktore som nadobudla za posledne roky. Jedna sa hlavne o vecerne vyjedanie sprostosti + poharik vina a aj zhorseny jedlanicek vo vseobecnosti (nezdrave jedla).
Mam 35 rokov, 174cm, 70kg, dve male deti, som na RD (predtym com mala cca 15rokov +-66kg) Postava je sice sumerna, ale jednoznacne uz potrebuje spevnit a idealne dat dole cca 4kg. Ale neviem ako sa do toho dokopat. Prihlasila som sa do novorocnej vyzvy, ktora zacina 8.1., no vravela som si, ze s cvicenim zacnem skor, ale uz teraz zlyhavam. Ja neviem, ako sa prinutit. Cvicenie ma nikdy nebavilo, nikdy som nerobila ziadny sport, nechodila do posilky... Aj po veceroch stale vyjedam hluposti.
Mam pocit, ze si to vnutorne ospravedlnujem, ze nevyzeram az tak zle, ale zaroven si uvedomujem, ze keby som na sebe zapracovala, vyzerala by som ovela lepsie a aj sebavedomiu a aj mojmu zdraviu by to prospelo. Zaroven dlhodobo riesim ovela vacsie problemy a zrejme aj preto nepovazujem chudnutie a spevnovanie postavy za "prioritu", ale uz by som sa potrebovala aj tomuto povenovat, lebo to ide z kopca...
Prosim, kto ma nieco podobne za sebou, poradte co robit, co pomohlo vam. Vdaka a pekny vecer ✌️
Ahoj, ja ti poviem z vlastnej skusenosti. Za mladi som vzdy byvala kocka, ale prislo prve tehotenstvo, co som sa doslova nevedela dozrat, pribrala som 25 kg 🙈 Po porode som nechudla ale ze nic, vyzerala a citila som sa hrozne. Potom druhe tehotenstvo, zas som este pribrala, ale po druhom porode sa to zmenilo, upravila som poricie, obmedzila sladkoati a zacala som chudnut, potom aj cvicit, schudla som viac ako 30 kg, aj som si to udrzovala istu dobu, no potom som zas postupne pribrala 10 kg naspat. Po minulych vianociach som si zas pripadala ako prasa 🙈 a povedala som si, ze s tym je koniec. Takze uprava jedalnicka, hlavne obmedzit muku a najlepsie uplne vynechat sladkosti a alkohol. Zacala som makat riadne. Este pre kompletne info, ja som cvicila vzdy, som ucitelka jogy, takze ma to zivi, ale za posledny rok som pridala aj ine cvicenia, do leta som tych 10 kg schudla opat a mam postavu vymakanu ako nikdy predtym a to mam 37 rokov. Rozhodla som sa pripravit program na chudnutie aj pre svojich klientov. Bude to vsak chciet sebadisciplinu a kazdodenne cvicenie. Je to makacka, odo mna vsak bude maximalna podpora a vysledky stoja rozhodne za to.
Mňa nakopla jedna naozaj nelichotivá fotka odfotená druhým človekom keď som o tom nevedela. Keď som videla vtedy ako naozaj vyzerám tak som radikálne zmenila jedálniček a schudla asi 10-15kg.
Ale 4kg to je malinko, to sa tazko hlada motivacia. Mozno chodit cvicit s kamoskou? Alebo kvoli zdraviu je este dobra motivacia 😉
Ako ti tu dievcata radia, na par kg dole ti staci nejest sladke, sladene napoje, co najmenej alkoholu a obmedzit prilohy (pecivo, zemiaky, ryzu, knedle...) - nemusi to byt celkom, len menej. Pi vela vodu a jedz pomedzi hlavne jedla zeleninu (chrumaj mrkvu, daj si chutnu paradajku, dopoludnia aj ovocie)... A po cca 18-tej uz nezobkaj, radsej skor zalahni.
Ano, chapem. Co sa tyka vahy, tak tam by som urcite isla 2kg dolu ak by som ukoncila tie moje vecerne vyzieracky. Ale ja uz to mam akosi zautomatizovane, ze akonahle deti zaspia a je konecne KLUD, idem na to 🤦 aj ked si predtym hovorim, ze nie, dnes vecer uz nebudem, ale potom sa neovladnem. Ja uz neviem, ci sa nejedna o nieco psychicke/ emocionalne, ze to tak robim 🤦
Vacsinu zivota som mala stabilnu vahu bez vykyvov (66kg), ale vidim, ze teraz to zacina ist pomalicky nahor a hlavne, ze vy si ta pisrava urcite ziadala spevnit. Inak ako cvicenim ro nepojde. Ako sa donutit a hlavne vytrvat?
@lauriik ano, nieco take som myslela. Cize bola to fotka 🫤 aj ja mam kadejake nelichotive, alw zatial to somnou zial nepohlo, nezlomilo to moje zmyslanie...
Chcelo by to partacku, nenajdes? Ze by jedna vzdy "dokopala" druhu ist povedzme vecer 3x do tyzdna behat resp. rychla chodza / Nordic Walking..., pocasie nepocasie. Alebo psik - chodit vencit hoci aj utulkaca/ov poklusom, rychlou chodzou? Benefit pre obe strany. A ano, dat si do ramika na denne viditelne miesto svoju foto v plavkach moze byt tiez de/motivujuce zobkat/hybat sa.
@lindusss2016 len mne zrocna ta sebadisciplina velmi chyba. Velmi obdivujem ludi ako ry, co toto dokazu, su na seba tvrdi. Ja to neviem.
Ked som aj v minulosti pribrala nejake 2kg, cielene som ich nikdy nedokazala schudnut. Ked som sa zacala napr.lepsie stravovat a pridala nejake cvicenie, neslo to dolu a ja som uz po kratkej dobe nevidela vysledok, vykaslala som sa na to. Potom tie dve kila zmizli nejak same a teda bola som ok.
Len teraz vidim, ze asi aj po porodoch, aj vekom, aj zmenenou zivotospravou to ide malymi krokmi k horsiemu a uz skutocne by som mala zasiahnut a zmenit dlhodobo. Ale zase vzdy sklamem len samu seba, ze zacnem a po par dnoch je zase vsetko po starom...🙄
Som sice starsia, ale vyska o trochu viac, bohuzial aj kg. Tiez som to mala roky stabilne, ale cez koronu zmenou rezimu som pribrala cca 5 kg a tie sa ma drzia ako kliest. Moja skusenost je, ze prave tych par kg ide najhorsie dat dole. Teraz ma stve, ze su mi tesne veci. To je velka motivacia, ale to asi nemas, ci? Inak ja mam pohyb rada, sportujem aktivne a nestaci to. Som pevna, mam kondicku, ale mohutna. Sport ta musi bavit, inak si neviem predstavit sa donutit. Este mi pomaha vecer umyt zuby a proste uz nejest 🙂
@la_dolce_vita oblecenie obleciem zatial asi vsetko, len mi je uz podstatne tesnejsie a nevyzeram v nom ako v minulosti.
Vyskusam to skorsie umytie zubov vecer, to je maly krok, ale mohol by fungovat proti vecernemu vyjedaniu, vdaka za tip 😉
Ano, tomu rozumiem, preto sa ja snazim svoje klientky motivovat abyt im oporou, lebo ked je v tom s tebou niekto, je to vzdy lahsie. Mne ta sebadiaciplina chybala tiez 🙈 teraz mam stravu upravenu tak, ze si ziadnu disciplinu nevyzaduje, jem, co mi chuti a obcas si dam aj nieco hriesne, nie som zastanca roznych diet a tvrdych stravovacich navykov, to sa neda dlhodobo vydrzat...
Sak su to len 4 kila, to musis dat dole aj bez vacsej namahy… zarad si do programu hodinku na cvicenie, 2-3x do tyzdna a zaplat si trenera. Ked to budes mat zaplatene, budes mat urcite vacsiu motivaciu tam ist.
Však motivácia môžeš byť len ty pre seba,chceš to tak makaj, nechceš tak nemakaj
Keď chceš spevniť, tak len nájsť si pohyb, ktorý ťa začne baviť. Ťažko sa budeš motivovať napríklad do pilatesu každý večer doma, keď ťa to nudí, chápeš 🙂 treba nájsť pohyb, na ktorý sa budeš tešiť nie kvôli tomu pohybu, ale napríklad kvôli partii ľudí a pohyb bude vlastne vedľajší 🙂
pocula som velmi realiaticke tvrdenie, ze sa jednoducho neda spoliehat na motivaciu, ale disciplinu - ta ta donuti urobit aj to, k comu sa ti naozaj nechce. je to oravda, ja uz fungujem jak robot zo zvyku - nepytam sa, ci sa mi chce, nerozmyslam - skoncim v praci, v tej sekunde nahodim športové oblecenie a ide sa. vietor, dazd, krce z menzesu, vsetko jedno. ked sa nezamyslam, najdem sa uz vonku a to sa snad neotocim hned spat a sadnut pred telku :D vraj 3 tyzdne trva vybudovat si navyk cca. a od toho bodu proste ides. takto som schudla z morbidnej obezity na normalnu vahu...
nebud smutna, ja som od augusta minuleho roku pribral 6 kilo... ked som to dnes uvidel na vahe, nevedel som ci sa mam smiat, alebo plakat. Povodne som nemal v plane si davat na tento rok nejake plany na chudnutie, ale rucicka vahy ma dnes presvedcila, ze seriozne musim pre seba zacat nieco robit, inak touto rychlostou sa vykrmim do tohto leta jak prasiatko a znovu ma zacne bolievat chrbat.
Cvicit treba hlavne pre zdravie, nie pre tehly na bruchu. Precitaj si, ake choroby spusta nadvaha a priemyselne spracované potraviny, ktoré doma konzumujes. A uz davno to nie je len o cukrovke. Vedela si napríklad, ze štatisticky najviac ľudí a rakovinou je práve tých obéznych resp s nadváhou? Rakovina v tele vzniká niekedy celé roky, postupne, nezdravou životosprávou, nepohybom a pravidelným uzivanim alkoholu. Alkohol je karcinogen, nebezpečná látka, ktorá je nielen návyková a upchava cievy v tele, ale zabíja aj mozgové bunky a prispieva k vzniku diabetes, demencie a rakoviny. Atd atd.
Možno by toto ako motivácia na začiatok mohla stačiť. Zachrániť si zdravie, aby si sa dožila aspon 70tky. A v zdraví, nie v chorobách....Ale toto ti žiaden lekár nepovie, lebo však money, money...
Možno by ti sadla kniha Atómové návyky 🙂. Možno ti pomôže aj s niečím ďalším, nie len chudnutím.
Na vyžieračky je najlepšie nemať doma pamlsky, a druhé najlepšie je mať ich v tom najnedostupnejšom kúte.
Mňa namotivovalo, že mi schudnutie odomkne nivé možnosti v mojom obľúbenom hobby, ale to je dosť špecifické. V konečnom dôsledku to nie je o motivácii schudnúť 4kg, ale o motivácii žiť o niečo zdravšie. Lebo tých pár kg schudneš aj proste preto, aby si si dokázala, že to ide. Ale potom sa vrátiš naspäť.
@k47 mozem sa spytat, ake je to hobby? Lebo ja som tiez chcela zhodit kvoli svojmu hobby. U mna je to akrobacia 😁
Tiež som sa do nej prihlásila. A pre mňa je motivácia veľká, chcem vyzerať dobre v svadobných šatách 😇
Ahoj
Ak máš instagram alebo Fb alebo ak máš čas na youtube.com pozri si Vlado Roška ma parádne motivačné videa a vie poradiť so stravou
@lindusss2016 Lezenie 🙂.

Este doplnim, ze ovladam teoriu - vydaj vacsi ako.prijem, KT, cvicenie, zdrave recpety. Len neviem ako sa do toho seriozne dokopat....