Ako naznačiť sesternici, že má nadváhu, aby sa neurazila?
Je velmi obezna 54 rokov. Cukrovka, vysoky tlak atd. Skusali sme ako rodina vsetko cez jemne naznaky, ces vymenovavanie diagnoz co ju cakaju, cez infarkt v 60, cez nakricanie ze ci sa nevidi atd. Vzdy to skoncilo jej urazenim, a placom, ze vsetci do nej len rypeme atd. Ani Ozempic pre nu nema zmysel, ked to vysadi bude tam kde je do pol roka. Treba zmenit v jej hlave a ze to musi chciet ona. Lenze ona sa nedokaze hybat ani dietovat. Ja sa o nu bojim. Poradte, dakujem
nic nevyvsetlit ak to nepochopi ona napr. nejakou zdravotnou epizodou tak nic nepomoze, tak ako alkoholikovi nepomoze "nasilu" ho poslat na odvikacku...
@anonym_autor neriesit a nestarat sa do veci do ktorých ťa nič nie je. Je dospelá, ona sa musi rozhodnúť čo a ako.
@anonym_autor tak sa skús zamyslieť, ako by si ty chcela toto počuť ...
ja so sestrou mávame výrok: Cica, nežer !!! zo srandy, ale myslíme to vážne 😉
nic nevyvsetlit ak to nepochopi ona napr. nejakou zdravotnou epizodou tak nic nepomoze, tak ako alkoholikovi nepomoze "nasilu" ho poslat na odvikacku...
@kacena4 suhlasim
@anonym_autor neriesit a nestarat sa do veci do ktorých ťa nič nie je. Je dospelá, ona sa musi rozhodnúť čo a ako.
@gemerka17 Musim sa starat, lebo tu uz ide o zivot, chcem jej pomoct - potrebuje pomoc.
mám kamošku ktorej operovali žlčník ešte pred 15-tym rokom ... celá rodina sú tuční... myslíš že to pomohlo?
ty to fakt nevyriešiš ...
@anonym_autor a ake konkretne komplikacie vyplyvaju z jej obezity pre teba? Musis ju niekam vozit, umyvat ju, starat sa? Ano, obezita je nezdrava atd., ale uz ste jej povedali svoje a to staci. Tebe by sa tiez nepacilo, keby sa s tebou vsetci nebavili normalne, ale len rypali do niecoho, co nevies / nechces / nevladzes zmenit. Ponuknite jej konkretnu podporu pre pripad, ze sa raz odhodla k nejakej zmene a naucte sa konecne brat ju taku, aka je. Alebo s nou preruste vztahy ak vam nevyhovuje.
A čo jej chceš vyoperovať žalúdok, zašiť ústa ?
Pokiaľ ona sama nebude chcieť tak s tým ty ani nikto iný nič neurobíte.
Iba keď bude sama chcieť, tak to môže zmeniť. Ty ani celá rodina ani nikto nič nezmôžete. A čím viac do nej rýpete, tým viac je ona frustrovaná a tým viac bude jesť. Čiže moja rada- dajte jej pokoj. Je to jej život a jej telo, a hoci vám na nej záleží, je iba na nej ako so svojim životom a so svojim telom naloží. Ak to prinesie predčasnú smrť- je to jej voľba.
@anonym_autor Ona si musi upratať v hlave, a mat silnú vôľu. Keď žije nezdravo, žiadny sport, pohyb, vela nezdraveho jedla, tak bez jej rozhodnutia a presvedčenia nezmení to zo dňa na deň. Či fakt sa mozes aj o zem hodiť a nepomôže ti to. Sesternica išla na bandaz žalúdka a je z nej úplne iný človek, ale po operácii vsetko dodržiavala a zmenila svoj životný štýl. Ale sama chcela.
@anonym_autor nijak. Vkladaj energiu do seba, jej už nepomôže nič, keď nechce.
ja by som možno skúsila nejakého fakt dobrého výživového poradcu ... dohodnúť sa s ňou - ale nie v hneve, normálne - počuj janka, ja sa fakt o teba bojím - nechceš to skúsiť so mnou? môžete ísť spolu na prvú bezplatnú konzultáciu ... a tam to obe prejdete spolu ... alebo ak by súhlasila sama ... ale ak chceš, musíš jej byť naozaj oporou, je to kuuva ťažké zísť z cesty ... nehovoriac o tom, že okrem fyzickej námahy to stojí aj čas a peniaze ...
Ak nema IQ hupacieho konika, co predpokladam nema, tak si svojej situacie velmi dobre vedoma. Len ju nechce riesit a zatvara pred realitou oci. Kym ona sama nenajde odhodlanie, neurobis nic.
Moja sesterka ma dobrych 200kg,mozno trosku menej ( neprehanam). Keby chcela, uz davno schudne . Je dospela,svojpravna. Nevidim dovod aby sme sa starali do druhych
@anonym_autor nestaraj sa do nej a daj jej pokoj. Normálne nenávidím keď niekto rieši váhu toho druhého. Akože nič v zlom ale chápeš. Táto téma sa mňa dotýka ale že neskutočne. Ja mám posledné roky nízku váhu a áno až viac než nízku váhu. Každý okolí le. " ved priber už, máš čo jesť? Ješ niečo vôbec? Chod sa najesť atd atd " Dobre vedia ze som chorá a ešte budú do mňa srať ze nám ísť jesť. Naposledy to zišlo tak ďaleko že pri téme moja váha som sa postavila a oznámila všetkým okolo " doneste mi jedného jediného človeka ktorý počas rakoviny pribral " všetci ostali ticho a ja som len so slzami v očiach odišla. Nevieš prečo ma ten človek váhu akú má a ešte idú súdiť že ta asi nemá čo jesť. Ja mať moc tak za toto aj zavrem človeka kým sa nepamätá
Sesternica je tvoje dieťa? Nie. Tak sa do nej nestaraj, nech si žije ako uzná za vhodné
Vaše pripomienky už počula a naloží s nimi ako uzná za vhodné, nemusíte do nej pri každej návšteve rýpať. Tebe by sa tiež nepáčilo keby ti každý hovoril aká si tlstá.
@anonym_autor starajte sa o seba a nepchajte nos do veci, do ktorych vas nic nie je.
@anonym_autor zaplaťte jej vyzivoveho poradcu, mozno ona vie, ze je obezna, ale nevie, co s tym robit - teda ak jej naozaj chcete pomoct
@anonym_autor tak ak ti na nej tak záleží a vidíš ze ona sa nevie k tomu dokopať, začni cvičiť s ňou a veď ju tým smerom
Rypanim vec iba zhorsujete, co ma presne opacny ucinok ako to mienite. Ak ako diabetik doteraz nezmenila zivotospravu, zjavne si je vedoma, co to pre nu znamena- vsetky tie zdravotne komplikacie, co jej hrozia - ak ju raz zacnu rezat, uz neprestanu.. s vysokym tlakom je to priam vrazedna kombinacia.
divim sa jej, ze sa s vami vobec este bavi
Vaše pripomienky už počula a naloží s nimi ako uzná za vhodné, nemusíte do nej pri každej návšteve rýpať. Tebe by sa tiež nepáčilo keby ti každý hovoril aká si tlstá.
@januska12323 nerypeme do nej pri kazdej navsteve, neviem ako si na toto prisla.
Nič, pokiaľ človek nechce sám, neurobíš nič. Tak isto ak chce človek prestať fajčiť, piť, drogovať, nakupovať alebo jesť (ak je to závislosť) musí chcieť v stave triezvej mysle sám. Pozriet sa do zrkadla a povedať si už takáto/takyto nechcem byt a idem sa zmeniť.
Áno, veľmi často sa musí udiať nejaká príhoda, kedy dotyčný človek skončí v nemocnici a až potom sa spamätá. Žiaľ, niektorí ďalšiu šancu už nedostanú.
Treba to prijať a neviniť sa že si nedokázala pomôcť.
Sesternica ma aj svoju rodinu? Muža, deti….
@anonym_autor tak ak ti na nej tak záleží a vidíš ze ona sa nevie k tomu dokopať, začni cvičiť s ňou a veď ju tým smerom
@anonym_6f6943 toto som uz skusala, ale ako hovorim milion dovodov a vyhovoriek preco dnes nie.
@anonym_autor koľko má kíl? Ako dlho je obezna?
@anonym_autor a ona chce aby jej bolo pomáhame alebo chcete len vy
@sense alkoholik chce pomoct? Alebo to chce len jeho okolie? Lebo pre mna je toto velmi podobna situacia.
Ak plače, tak si uvedomuje, ako vyzerá, možno až nenávidí svoje telo. Zrejme má z toho aj depresie (a to poukazovanie na jej váhu či plašenie diagnózami jej to ešte zhoršuje). A tým pádom nemá energiu na to, aby s tým niečo robila.
To je taký začarovaný kruh. Najprv sa musí začať mať viac rada.

@anonym_autor Nevysvetlis. Pamatam si, ako nebohej svokre stale vraveli lekari, ze treba schudnut a ona si nemyslela, ze jej nadvaha je taky problem.