Ako pomôcť manželovi, aby schudol?
Ženy ako sa dá pomôcť manželovi schudnúť? On aj chce ale tá vôľa moc dlho nevydrží. A bolo by to fajn aj kôli jeho zdraviu .Nieje obézny ale tých 10-15 kíl by chcel dať dole.
Vychádzky do prírody, naháňanie za deťmi (ak máte), každý deň sa skúsiť prejsť s ním
My to tak skúšame s otcom, ale jemu sa nejak moc nechce chodiť, vraj sa nemá naháňať. Ak ok, však nikto nechce od neho, aby šlapal Tatry. Ale aj na to srdce (pri obezite) je dobré, aby pohyb človek mal. Aj kardio dr. v Dámskom klube nedávno hovoril, aby sa starí ľudia prechádzali. Je to dobré na srdce.
@elizabet173 hmm..no keby sme boli že len dvaja tak to by aj šlo....len čo s tými deťmi. A ďalšia vec robí na trojsmenky ..to je čistá katastrofa s tým stravovaním. Už mal raz tak že vydržal aspoň večer nejesť...ale prišla nočná a bolo po režime. Reštaurácie sme ani predtým nenavštevovali ... Čiže väčšinou domáca strava ..len pre deti sa snažím variť aj zdravo ale aj rozmanito. Ja mám skôr pocit že on je priveľa ...nie jedna porcia ale dve....z môjho pohľadu.
@unicornlady tak mi chodievame na dlhé prechádzky po lesoch ale hlavne keď začne hubárska sezóna....teraz v zime sa mu veľmi nechce...nemá rád zimné mesiace a celkovo to obdobie .Pôsoby naňho deprimujúco.
Keď svieti slnko a nebodaj je aj sneh, je to pekné.
Alebo prechádzka po meste/dedine, my sme brávali deti svetielka pozerávať po ulici.
Inak aj môj otec má pocit, že musí všetko vždy dojesť (čo zostalo ešte v hrnci), takže tiež jedáva priveľa.
A pritom to bol aktívny futbalista niekedy...čiže pohyb bol stále....len tie posledné roky kedy ten futbal aj kôli prasknutej platničky či potrhanému väzu v kolene nemohol už hrať veľmi ..tak to ide do tej váhy.
@unicornlady no ..presne....že škoda vyhodiť že sa pokazí.
To je typicky problem aktivnych sportovcov. Ze mali velmi vela aktivneho pohybu, preto mali vysoky prijem energie. Potom pohyb nahle prestal a svoj prijem energie neprisposobili mensiemu pohybu. Plus sa spomaluje metabolizmus, potom pride pracovny stres plus rezim praca, tv, spat. Jedlo jest stylom nabrat polovicnu porciu, pockat a dalsiu polku dat az o 15 minut. Vtedynestihne "zozrat" dvojitu porciu a zaludok ani nestihne vyslat signal, ze uz je plny.
Varit menej, varit zdravo, chodte spolu casto na dlhe prechadzky. nech si najde iny pravidelny sport. Salovy futbal 1-2krat do tyzdna, bike,...
Tak podľa mna by v prvom rade mal chcieť on. Ty mu to nemôžeš nijak prikázať :D lebo vždy si nájde cestu, ale podľa mna ako sa píše vyššie, nekupovať sladkosti, slané a podobné veci a snažiť sa variť nejake zdravé veci.... maso a ryža, zelenina a podobne
Moj sa tiez lubi najest a nehybat sa. Vzdy mal hranicu po 95, ked sa blizil hodil dietu na 2 mesiace. Potom dal hranicu 100. Teraz mal cez sviatky 105. Tak je uz 3 tyzdne zasa na diete. Musim vsak povedat, ze je vysoky, tie kila sa stracaju. Ale uz vidim, ze si zasa da kolac, v noci uz sramoti s chladnickou. Pevna vola mu chyba. Len sa to prejavuje zdravotne.
Pozri na stranku chudnutie-ako.sk, su tam aj navody ako s jedenim pri praci na zmeny. Neviem ti poradit konkretne, ale viem, ze to tam je, riadila sa tym sesternica. Okrem toho si stiahla do mobilu kaloricke tabulky a tam si nahadzovala, co zje. Kg z nej padaju jedna radost. Nerozumiem, aky je problem s detmi. Deti tiez nepotrebuju vysmazane, klobasy, chipsy, sladke napoje. Nauc ich na vodu, ovocne caje, maximalne obcas riedeny dzus. Kolac upecies z polovicnej davky, ked muz bude na poobednej, tak isto palacinky. Ked si raz za tyzden muz da aj nieco taketo a inak sa bude stravovat zdravo, nenarusi mu to nejako radikalne proces chudnutia. V tych kalorickych tabulkach on uvidi, co a ako. Len najdolezitejsie je, aby chcel on. Detom vysvetli, preco to robis (ak teda nemaju dva a tri roky 🙂) a pojde to.
@majkeel no aj u nas je to teraz tak. Aktivny sportovec ma teraz pohybu stvrtinu z toho, co bezne, mozno ani to nie. Ale dari sa mi ho vytiahnut na dlhe prechadzky, aj ked nie kazdy den, ale teda, ked idem sama, idem podstatne rychlejsie. Varim zdravo, no stravuje sa aj v praci a tam varia perfektne. Nejakych 5-6 kg ale hore urcite ma. Nevadi mi to z estetickeho dovodu, nemame uz 25...ale sam hovori, ze sa neciti dobre, lebo si cely zivot drzal vahu. Ta polovicna porcia a druha polovica o 15 minut je dobry napad. Dakujem za tip, nepocula som este o tom. A dufam, ze sa o par tyzdnov vratime k beznemu sposobu zivota, aspon bicykle ked uz nic ine.
Zaklad je strava...treba prestat kupovat sladkosti a somariny a zacat varit zdravsie jedla, ved to ani detom neublizi si myslim 🙂 moj muz pracuje na trojsmenku tiez a naucil sa fungovat, po nocnej napr spal takze cez den toho vela nezjedol, ked sa zobudil tak si dal ranajky, nejaku desiatu, v praci mal obed prip nejaky olovrant maly a doma veceru a isiel spat...nejest vecer hlavne ak pracuje do 22hej alebo v noci nie je riesenie 🙂
A akú má hmotnosť?
Vo vseobecnosti nemusi zmenit svoj jedalnicek o 180 stupnov aby schudol. Problem je malo fyzickej aktivity. Ak mas kaloricky surplus je samozrejme, ze si to telo niekam bude ukladat.
Ak nevie obmedzit kolko toho zje pretoze ma pocit, ze by bol stale hladny, tam bude naozaj najvacsim pomocnikom aktivny pohyb.
Mam kamosa ktory bol za mlada tiez tucny a chcel s tym nieco urobit. V strave sa neobmedzuje tak, ze by si odopieral ci dokonca sam seba tryznil, ale zacal viac sportovat.
Ak su tam problemy s tymi nohami kvoli futbalu, treba hladat sport ktory mu bude vyhovovat a nebude zataz na tie nohy. Napr plavanie zostihluje a sauna hned po plavani tiez pomaha s chudnutim kedze sa vypotis.
S tou upravou stravy by som bol opatrny pretoze tvoj muz sice chce schudnut, ale jeho telo potrebuje prisun zivin aby vedelo fungovat.
Treba zacat pomaly a zo zaciatku hlavne velmi mastne jedla vyradit. Uprava stravy je len cast uspechu. Bohuzial, bude musiet byt viac aktivny co sa tyka sportu. Len strava sama o sebe z neho model neurobi.
Nech zacne pravidelne behavat. Netreba vela, ale aspon kus a pravidelne.
@susedaberta Pise 10-15 kg chce dat dole
Ak ma 180 cm, idealna vaha je +-80 kg (sportovci maju viac svalov = 83-84kg), tak vazi 90-95 kg
Ak ma 185 cm, priemerna vaha je +-85 kg, tak vazi 95-100 kg
atd
@susedaberta momentálne má tých 105 a výšku 185....predtým mával váhu tých 85-90....ale tých 85 už bolo dosť málo sa mi zdá ...on má takú nie štíhlu kostru.
neviem ako zvyknete doma varit, nedavno som narazila na tuto pani
pekne vysvetluje co mozeme jest.
Ak chce schudnut, to nutne neznamena, ze musi hladovat. Treba si asi iba osvojit tie spravne stravovacie navyky. Najst kombinaciu potravin, ktora zasyti, a hlavne prestat vyzierat sprostosti pomedzi jedlo.
A na zaciatok, vela chodit a chodit peso.
To ma podobnu postavu ako moj - 190 cm, ale ked mal 87, tiez sa mi to zdalo uz malo. Pohyboval sa vzdy od 90 - 95, vacsinou sa drzal na 92. Ale teraz sa uz blizi k 100. Je to ale relativne, on ma zase stihlu postavu, len uz vidiet, ked sa vyzlecie trochu faldiky. Takze tvojmu by tych desat kg dolu pomohlo. To sa da uplne bez tryznenia tempom 2 kg mesacne, do leta vybavene. Nejest vecer je nezmysel a ked ma nocnu, treba jest aj vtedy, ved zase asi spi do obeda, tak neje potom. Dlhsie prestavky v jedeni vyvolaju zachvat zravosti. Aspon u mna by to tak bolo. Ja musim 5-6 krat denne v mensich davkach, aj kvoli problemom so zaludkom
@elizabet173 tak hádam sa mu(nám) to podarí...🙂 Ďakujem všetkým za rady...už som mu to aj čítala nech vie že to nieje o hladovaní...ale o zmene stravovania a viac pohybu.
Nech si stiahne tu aplikaciu Kaloricke tabulky, mozno ho to zacne bavit, drzim palce!
Vyprázdni chladničku 😂
@unicornlady prechadzat sa rychlou chodzou, povedal mi kardiolog.
Kym nema volu, mozes aj psie kusy robit a neschudne. Ja momentalne chudnem, a muz pri mbe aj chipsy chrume, ale som pevne odhodlana.
aj pravidelne cvicenie cinkami by mu pomohlo .. svaly palia via kalorii

Nekupovat, nemat doma sladkosti, chipsy, sladene vody, ziadne hotove kupovane salaty, natierky, klobasy, slaninu. Pri vareni pouzivat co najmenej tuku, nevysmazat, maso dusit, piect. Zaradit do jedalnicka viac ryb, zeleninovych jedal, na cas zabudnut na kolace, palacinky, parene buchty, knedle. Ked uz pride neodolatelna chut na sladke, tak vymiesat odtucneny tvaroh s medom, pripadne s kakaom, alebo jogurt. Kazdy den ho vytiahnut na prechadzku rychlou chodzou, aspon pol hodinu, po case sa z toho stane navyk. Ak chces, aby tie kg dal dolu, musi zmenit zivotny styl cela rodina, inak to zase dlho nevydrzi. Teraz mate na to perfektnu dobu, restauracie zatvorene, s kamaratmi sa na terase nepopija, ziadne grilovacky. Muzi davaju dolu kg lahsie, do leta moze mat bez problemob, bez hladovania tych 10-15 kg dolu