Ako pomôcť obéznej kolegyni, aby schudla?
Ahojte. Mám dobrú kamarátku/kolegynu...chcela by som jej nejako pomôcť ale neviem ako. Ide o to že je fakt veľmi obézna, podľa mňa aj cez 120kg. Mala snahu chudnúť ale vydrží to vždy tak týždeň, dva. Chcela si zdravo variť , sem tam sa podarí ale potom skĺzne zasa do vyprážaného syra atď. Miesto športu radšej doma pečie koláčiky. Všetci vidíme že fakt priberá. Ani ja nejem každý víkend koláče, ona ano. Aj po obede vždy niečo sladké. Jej muž športuje rád. Raz za čas ide športovať niekam s ním, raz za uhorský rok aj so mnou ...nechcem jej do toho hovoriť... ale asi sa nevidí, nosí obtiahnuté veci ..riešili by ste to nejako? Mohla by sa uraziť, je takej povahy. Je si vedomá že potrebuje schudnúť ale vždy to len tak poznamena ...ale pevná vôľa nic..
Však skus je povedať ,že budete spolu chodiť na prechádzali,rýchla chôdza je úžasná na chudnutie,spravte spolu jedálny lístok a každý druhý deň si môžte vzájomne variť
@anonym_autor ona ťa požiadala o pomoc?
@anonym_autor ona ťa požiadala o pomoc?
@zmrzlinka2021 noo, nie 🤷 máš pravdu... Len mne to nejde do hlavy ako môže jesť toľko sladkého pritom ako vyzerá a potom vždy narieka
@anonym_autor pozri je dospela a svojpravna.
@zmrzlinka2021 noo, nie 🤷 máš pravdu... Len mne to nejde do hlavy ako môže jesť toľko sladkého pritom ako vyzerá a potom vždy narieka
@anonym_autor nehovorila by som jej nič, iba keby začala predo mnou nariekať, tak by som jej ponúkla pomoc
Chapem tvojmu dobremu umyslu ale toto je naozaj vec, ktora sa ta netyka, ak ta nepoziada o pomoc, tak ju nechaj, nech sa s tym vysporiada po svojom, ak niekto chce, cestu si najde, v opacnom pripade su to len prazdne slova a nariekanie. Mozes jej nadalej ponuknut podporu, spolocnu altivitu a viac by som na tvojom mieste proaktivne neriesila...
Kedze hovoris ze "Je si vedomá že potrebuje schudnúť" tak akoze fakt neviem co jej chces hovorit? Ako to Ty chces "riesit" prosim Ta? A este ak je jej muz sportovec, ak budu chciet, vyriesia si to oni...
A preco ta trapi, kolko kolegyna vazi? Ake ma srdce? Aku ma povahu? V com ti prekaza ze nesportuje?
Dalsia vec je, ze skus si pozriet modu pre moletnych ludi, ci niekde najdes nejaku peknu vec - vacsinou ani nie. Aj to moze byt dovod, preco sa kolegyna neoblieka podla tvojho gusta. Mozno sa neoblieka ani podla svojho gusta. Lebo fakt tucni ludia nemaju tolko veci na vyber v obchodoch ako konfekcne velkosti. Mozno ani nema peniaze, ktovie ako zije, klko zaraba jej muz, co vsetko splacaju... cize okrem tucnoty mas predsudky a posudzujes cloveka aj podla oblecenia.
Ak su ludia takto tucni, zajedaju citove prazdno. Niekto si to citove prazdno lieci prehnanym sportovanim, niekto jedlom. Moze to byt nieco z jej minulosti, zly navyk z detstva, ked nefungovalo nic ine, ako jedlo. A asi nieco v jej zvote nefunguje aj teraz natolko, aby mala samu seba dostatocne rada a dostatocne na prvom mieste, aby sa o seba starala a kupovala si pekne veci - vacsinou su to parentifikovani ludia, ludia s traumou, empaticky ludia, co sa rozdavaju a vsetkym vsetko davaju, len sebe nie.
Nariklad hovoris, ze jej muz sportuje, ti do toho vztahu vidis len zvonka, ono im nemusi partnerstvo fungovat, moze ten muz mysliet iba na seba, svoje konicky, ona moze byt na vsetko sama, tak ju bavi byt maminou, co vypeka. Moze ju aj muz zanedbavat citovo, urcite tam je nejaky citovy problem, ktory ty nevidis.
Taki ludia nikdy neschudnu dietou ani sportom, pokial si nevyliecia dusu. Az ked by mali vyliecenu dusu, nebudu potrebovat zajedat stres, prazdno, citovu bolest. Az ked dokazu mysliet aj na seba a nielen na ludi okolo seba, budu podla tvojho gusta.
@anonym_285 noo nejdem tu teraz písať osobné veci ale jej muž s tým spokojný očividne nieje, len podľa mňa sa jej tiež ,,boji,, povedať realitu, skončili by hádkou ...🤷
Nemiesaj sa do jej zivota ked Ta nepoprosila o pomoc aby sa jej podarilo schudnut. Nemusi to vobec pochopit dobre
@anonym_285 noo nejdem tu teraz písať osobné veci ale jej muž s tým spokojný očividne nieje, len podľa mňa sa jej tiež ,,boji,, povedať realitu, skončili by hádkou ...🤷
@anonym_autor tak to si ona s muzom musia nastavit. Mozu cvicit spolu doma, varit spolu zdravo... Mozno ma aj zdravotny problem.
Jedine, co mozes ty urobit, nenosit jej na sviatky sladkosti.
K tomuto len tolkoto: Nehas, čo ťa nepáli.
@anonym_autor a ty ako vieš,že jej muž s tým nie je spokojný?
Načo sa do toho chceš montovať, myslíš ze ina nemavzrkadli? Myslíš, ze je tupá a nevidi, ze sa nezmesti do šiat z pred 7 rokov?
Mna by niekto fakt dohral keby sa do mňa takto "laskyplne" stara! Mane s mn 3 male deti do 6 rokov, ledva som schopná urldrzat domacnost, najesť sa v klude je posvätné takmer. No zo vies ze zoberiem potom večer aj koná s volom! A sladké? Nemám problém zjesť na posedenie konzervu salka- celu!
Pred porodom 1vym som mala 63 kg/175 cm. Teraz mam 76 a slak ma ide trafiť. Viem ze moje stravovanie je momentálne katastrofa, este aj kojim.
Sama som na seba nastvana a nepotrebujem mudre keci od druhych este.
Vies ci porad kamoske - ak sa bude pýtať na radu!?
Nech rozdelí tanier na štvrtiny :
1/4 priliha
1/4 mäso akebo ryba
1/4 šalát
1/4 zelenina
Nech sa stravuje akoby mala cukrovku - toto rozdelenie mam z prospektu o ťahu cukrovke. V tehotenstve, som aj vďaka tomu pribrala len 10 kg.
S takýmto jedením schudne a prechadzky su super. Ake ona musi chcieť.
Nevies ake to je, byt casto hladny. Ze si sucasne prejedena aj hladna, proste tie hormony nefunguju dobre. Ja tiez jem nezdrave veci denne, ale uz nemam furt take chute. Dam si pauzu, lebo je mi viac zle nez mam hlad. Moj nazor, ze tie dnesne lieky na chudnutie su asi jedina ista cesta, ako sa zbavit tych stavov a jest normalne. Lebo inak je to stale len zacarovany chut slabych predstavzati a jojo efektov. Okolie na to nema vplyv.
K tomu musí sama dospieť. Mam za sebou úspešne chudnutie 35 kg, viem ze nedá sa to vždy, je potrebné sa na to nastaviť. Motivácia z vonku je ako smrad, rýchlo sa vyvetrá.
@anonym_autor uplne trápny príspevok..keď ťa nežiada i pomoc nechaj ju nech robí ako uzná za vhodné so svojím telom
Nepomohla by si jej, pochybujem ze máš také znalosti, nájsť celkovo aj dobrého trénera to je ako 1 zo 100.
Nie si ty náhodou jednou z tých hladných kolegýň čo závidí aj kúsok koláča? Skús sa konečne najesť ono to potom samo prejde, a možno pochopíš že nie je dobre starať sa do života iných. A čo sa týka obtiahnutých vecí nech si každý nosí čo chce . A odkiaľ vieš že jej muž nie je spokojný? Len aby ten tvoj muž bol spokojný, ked má doma takú ženu čo rieši a ohovára kolegyňu. Takým láskavým kolegyniam ako ty vôbec neverím, ani tvojím dobrým úmyslom .Vieš poviem ti tajomstvo -ži a nechaj žiť😉
@anonym_autor v prvom rade - ona vie, ze je obezna, vidi sa, zije s tym, netreba jej to hovorit. Ze nosi obtiahnute veci nie je tak uplne jej volba, ale nosi to, do coho sa zmesti, nie kazdy ma financie na to, aby si daval sit na mieru.
Necuduj sa, ze je tucna a da si kolac, jedlo je jeden z mala jej pozitkov. Bezne aktivity ako tura v lese, beh, tanec, fitko nevladze / hanbi sa / boli ju to, ale kolacik je tu pre nu a doda jej pocit stastia. Ak je smutna tak kolacik alebo cokoladka ci reznik ju nesklamu. Ona potrebuje vyriesit zakladny problem - dovod, preco tolko je (asi najcastejsie je emocne prejedanie - tesim sa=odmenim sa kolacikom, smutna som=dam si kolacik ako bolestne). Ale to ty nevies vyriesit, tam je potrebna spolupraca odbornikov a hlavne ona musi chciet a mat zaujem. Ak sa raz rozhodne, tak az vtedy jej mozes pomoct tym, ze budes jej oporou, pojdes s nou cvicit, das si s nou mrkvu miesto cokolady atd. Ale prosim, nesnaz sa jej nieco naznacovat a podstrkovat, lebo opakujem sa: ona vie, ze je tucna a ze je to nezdrave.
Pýta ťa o pomoc? Nie. Tak sa nestaraj. Tebe by tiež dobre nepadlo ak by sa dakto snažil zmeniť tvoju váhu
Nestaraj sa jej dozivota preboha…urcite si v zrkadle vsimla ze je obezna… sebestredna si
Zeny, vy by ste nechceli pomoct kamaratke, ktora sa ruti do zahuby? Ja ano, minimalne by som sa o to pokusila. Skus jej napriklad navrhnut, ze sa budete striedat vo vareni obeda do prace (s kolegynou sme to tak robili) s tym, ze sa na urcity cas dopredu dohodnete, co to bude.
@anonym_autor Ver tomu,ze sa vidi,nemusis jej to pripominat. Ale ak mas uprimny zaujem o pomoc,tal ked bude mat ona pripomienku k svojej vahe,vtedy nadviaz rozhovor,ze ano,mas pravdu,ideme cvicit,pomozem ti. Nieco v tom duchu. Ak ste velmi dobre kamaratky,tak zase by nemal byt problem hovorit o vahe. Mozno ma nejaky psychicky problem,ktory zajeda a nechava si to pre seba.

nespasis ju. tak chodievajte na tury ci nordic walk spolu.