Ako pomôcť obéznej mame schudnúť?
Prosim Vas, nepiste mi ze nijako kym sama nebude chciet. Ja to aspon musim skusit. Mama ma nieco po 50. Je neuveritelne obezna. Urcite ma daleko nad sto kilo. Absolutne sa nehybe. Len chodi do prace, je a wellnessuje. Hanbim sa za to ako vyzera. Hanbim sa ako v lete smrdi. Hanbim sa ze sa nevie poriadne ani obut. Je mi luto ze sa nemoze hrat s vnucatami (su mali hraju sa na zemi) lebo by sa nepostavila. Je mi luto ze k nam takmer nechodi lebo nemame v bytovke vytah. Je mi luto ze moje deti nebudu mat babku ktora s nimi pojde na ihrisko a bude ich ucit byciklovat ako mna ta moja. Nema zdravotne problemy je to vsetko len o prejedani sa.
Prosim nenakladajte mi, ono sa to rapidne zhorsuje. Okrem vyssie spomenuteho mam aj o nu strach. Nemam otca ani starych rodicov.
Nepohnes snou. Ma zabehnuty zivot, nema motivaciu...
Tak ako si to tu napísala, jej to povedz priamo. Zabolí ju to, bude Ta neznášať, možno Ta na čas vylúči zo života, ale tu pekne slova nepomôžu.
Alebo sa zmier, ze jej zivot je jej zivot, ber ju aka je a užívaj si ju, kým ju máš.
aj to prejedanie mozno z niecoho prameni...ale nezmenis to nijako, pokial ona sama nebude chciet...
Viem, ze chceš pomoct. Nezabudaj ale na to, ze mamina moze byt uz aj v menopauze, moze mat problemy so stitnou zlazou a tam to ide naozaj extremne tazko. Vies skutocne o jej zdravotnom stave? Dolezite je, aby sa hybala a zaradila bielkoviny. Zasytia ju, nebude mat chut na mlsanie. Zijete spolu? Ak ano, tak sa postaraj o stravu, zober ju na prechadzky. Ak nie, tak jej skus objednavat obedy, ber na vylety, kde sa musi hybat.
Len jej povedat to, co si napisala tu. Ak sama nebude chciet, nepomozes si.
Podla mna to je psychickeho razu-je sama a smutna, zajeda samotu. Ja by som ju volala co najviac von s detmi, na prechadzky (a varila tak, aby s nami jedla a varila zdrave jedla...).
@stanulienkat ja tomu nechapem ze ani vnucata nie su motivacia. Hraju ss na zemi, stavaju lego, puzzle, maju vlacikovu drahu a ona len sedi na kresle a robi dozor alebo slovny komentar. Ked nieco chcu musia jej to priniest. Ked von tak najlepsie do kocika. Uz na odrazadle by jej utiekol. Atd atd.
@vevesh nie je sama. Ma partnera, maju sa financne dobre, jazdia na karavane, dovolenkuju, ma pracu ktoru miluje.
pozri si na TLC Múj 270 kg život... tam je vždy jeden príbeh jedného obézneho jedinca, kde vlastne aj rozoberá prečo sa prejedá - väčšinou je to psych. pôvodu
určite vyhľadaj odbornú pomoc a poraď sa s odborníkom.
@mamamasama nezijem s nou ale v dojazdovej vzdialenosti asi hodinu. Myslim ze gro problemov je ta obezita sposobena stravovanim. Ona ma na ranajky aj 4-5 x volske oka s dvoma riadnymi krajcami chleba. Objahuje sa ze k tomu zje kopu zeleniny. Hned po ranajkach kava s kolacom. Potom “obed” niekde o tretej stvrtej ale to tiez nie je nic zdrave ani dietne. Vecer zas nejaka hruza
Ja by som išla natvrdo na ňu. Uvedomuje si, že môže kvôli tej váhe umrieť a vnúčatá si ju nebudú ani riadne pamätať? Alebo neviem či v lepšom alebo horšom prípade dostane porážku a ostane doživotne ležiaca, plienkovaná, nerozprávajúca? Je to za mňa rovnaká vec prežieranie ako ked niekto droguje, ožiera sa každý deň a podobne. Vedome si ničí zdravie.
To, ze ma partnera nemusi znamenat, ze je vo svojom zivote stastna a nie je sama. Mozno si svoj zivot predstavovala inak....pri takychto kg nad 100, je to na 99% zvacsa psychologicke...
Autorka. Súhlasím. Vždy je to hlavne o strave. Čo na to jej partner? Je takisto obézny? Možno by bolo fajn porozprávať sa s oboma a pozrieť sa na tú stravu. Myslím, že tie vajíčka na raňajky sú ešte ok, ale ten zvyšok je hrozný. Aké má stravovanie?Večeria? Niekomu vyhovuje prerušovaný pôst. Ak má rada bohaté raňajky, tak večer si musí dať pauzu. Skúsila by som si s ňou o tom pozrieť nejaké videá, namotivovať ju. Že nie len zhodí, ale takisto si zlepší zdravie. Presvedč ju o tom, že je to ešte mladá ženská, tak nech sa nepochová sama o 40 rokov skôr. Celkovo sa o seba stará? Make up a tak? Ten telesný zápach je spôsobený obezitou, alebo jej postojom k sebe? Ako bolo vyššie spomenuté, môže to byť všetko hlavne v hlave. Aký máte vzťah? Navštívila by psychológa?
@vevesh ale ja naozaj nemozem okolo nej skakat aby bola stastna. Kazdy sa o stastie musi pricinit sam. Nema dovod byt nestastna. Ako som pisala, ma pracu ktoru miluje, obe deti maju spokojny a stastny zivot, ma krasne vnucata ktore ju lubia, splnila si sen a kupili si spolu karavan a jazdia stale niekde. Ja jej nemam ako vynahradit ze ako mlada prisla o manzela, ze aj jej mama uz tu nie je s nami. Ale to su vsetko uz roky
A tomu partnerovi to nevadi? Nejako s nim spojit "motivacne a stravovacie" sily? Alkoholu vela spolu nepiju? Partner netuzi po (pohybovo) aktivnejsom traveni volneho casu na vyletoch s karavanom? Myslim tym napr. bajky/ebajky, alebo chodenie peso po prirode ci mestach? Cosi po 50 to je relativne mlada zena, mnohe su v tomto veku stale kocky.
@mamamasama partner sa vyjeda s nou. Ona sama prizna ze ma otrasne stravovanie. Okrem toho ze jedava tak dvakrat denne porciu ako pre drevorubaca tak to jedlo je len muka a sol.
Makeup nikdy neouzivala. Upravuje si vlasy a chodi na pedikuru, sprchuje sa kazdy den, aj si umyva zuby. Je to tej pot z obezity.
Mame taky normalny vztah si myslim. Nie nejak vrucny a doverny ale vzdy si pomozeme, chodim za nou casto. Za psychologom by nikdy nesla.
Ja som nikde nepovedala, ze mas okolo nej skakat a vynahradzat jej stratene veci. Len, ze si myslim, ze to prejedanie je psychickeho razu a s tym, kym sa nieco nebude robit, nezmenis. Ja vidim, to co realne mozes urobit ty, akurat tak vziat ju na vylety alebo castejsie spolocne stravovanie. Inak, ak sama nebude chciet a hladat motivaciu, ani stadom volov ju nepohnete nieco s tym urobit...
Pusti jej extrémne premeny, možno ju to motivuje... 🤔
Píšeš, že wellnessuje. Nehanbi sa ukázať v plavkách? Vie vyjsť z vírivky/bazena? Bola vždy taká, aj keď si bola malá?
V 80.rokoch sme mali v rodine takeho zufalca, on mal tucnu zenu, ty matku. Raz sme prisli na navstevu a vo dverach nam oznamoval, ze utrhla strunu na vahe, lebo ma nad 120kg,a vazivost je 120. Ta sa s placom zdekovala. Vtedy som myslela, ze je sviniar, ale on bol zufaly. Bral si MM a po detoch mal HR🤣 A podrz sa, ona este zije, on zomrel 2018 a to boli rovesnici. Rozviedli sa po 50tke.,ona schudla na metrak, on sa vypasol na 110.Este sme mali 2 take tetky, keby si ich obkreslila 2m kolom, dostanes kruh 90cm a prezili si muzov, chudych. Ale teda zozrat 5 vajec... Chudak zlcnik. 😡
@ahhola aj ja zožeriem 5 vajec. Žlčník mám ok 😅✌🏻
@madeincssr ved prave. 50 je nic. Je to mlada babka v podstate. Partnerovi to nevadi. On tiez je spokojny ze ma navarene kvantum jedla a len sa vala. Partner je vo vysluhovom dochodku. Bol taky prvnejsi co ho poznam ale zase aj silny a zvladne si aj cupnut. Na sport nikdy mebola ani nas k nemu nikdy neviedla. Max take rekreacne plavanie.
@namornicka nehanbi sa v plavlach. Razi nazor ze sa nebude obmedzovat kvoli niekomu inemu. Nikdy nebola stihla (od porodu) ale skor taka ze par kil by mohla zhodit. Ale teraz je raz taka.
...depresia...?
@vevesh ja by som vhcela. Velakrat som ju volala k nam ze pojdeme na vylet ale stale mala nieco. Asi tri mesiace no cele leto tu nebola lebo stale bola v praci alebo prec s karavanom. Ona ma takto aktivny zivot, ze nesedi a neobjeda sa len. Ale z toho co sedi vo virivke alebo sa prejdu po hrade sa nechudne
Neurobiš s tym nič. Je to rovnaka zavislosť ako alkač. Ani s alkačom neurobiš nič, pokiaľ sam nebude chcieť. Je mi ľuto a viem, že to nechceš počuť, ale prečo chceš pred pravdou zatvarať oči?
Nemá niečo so štítnou žľazou? A cukor ako? Choď s ňou k lekárovi, nech jej zoberú krv. Možno aj tu bude nejaká príčina.
@margotka17
4 volske oka a 2 krajce chleba na ranajky...
Skor nepomer medzi prijmom a vydajom tak 10 :1 😡
Pritom keby trochu chcela, orve kila da dolu len vylucenim cukru a kvantity.

Nijak keď nebude chcieť teda pokiaľ jej nechceš úplne obmedziť prístup k jedlu, donáškam a potravinám a nosila by si jej len pripravené krabičky 😂😂😂😂