Ako sa efektívne motivovať na chudnutie?
Caute. Som zo seba sklamana. Hlavne z toho,ze cely moj zivot sa toci okolo chudnutia, aspon mam taky pocit. Po porode mi ostalo plus 10kg a necitim sa dobre vo svojej kozi. 170 cm, 80kg. :(
Vzdy sa mi podatilo cez KT schudnut napr. 7kg, potom som to ale nabrala spat. Manzel mi tiez vravi,ze sa nevien zapriet a ze asi nikdy neschudnem.. co robit?
tak zrus vecerne vyzieranie a chod radsej sa prejst. Lebo ty jedlom zajedas a chuti ti, vyzierate aj s petoumich dobroty, aby ste mali dopamin. Cize nieco ti v zivvote chyba a kym to nezistis budes vyzierat po veceroch - tam je ten problem tvojej vahy. Nie ze sa nevies prinutit schudnut. Ty sa musis prinutit rozmyslat preco hladas ten dopamin. Nie darmo sa hovori ze chudnutie zacina v hlave. A to dlhodobe schudnutie natrvalo.
@barborachors zacnem od konca :D ano,vyzieram, priznavam, ale po 18tej nejem. Ani sladke vody nepijem, necukrim caj ani kavu. Len ked som nahodila svoj kaloricky prijem fo tabulky,skoro ma drblo. Staci,ze cez den zjem dva keksy a je to cele zle. Hej, napadlo mi,ze daco zajedam..ale co?? Hmm. Jak rozmyslam,taj roznyslam,neviem ci na to pridem. A ked na to nepridem budem tucna navzdy.
@chodec15 s tymi nestastnymi kostitraskami je to pravda😅 moji rodinni prislusnici aj kamosky maju tak o 15kg odhadom menej ako ja a mne sa stazuju,ze su tucne.🤭🤭to fakt?? To akoby sa clovek s oboma ocami stazoval jednookemu,ze zle vidi...
@nelka93 ooo,tak to klobuk fole. 3kg za 3 tyzdbe, to je paradny vysledok. Sklaniam pred tebou klobuk,ze si sa odhodlala a dokopala. Drzim palce! A aku mas vayhu a vysku,ak sa smiem spytat?
@yoxinka inak velmi mudro hovoris. Mna tabulky bavia, v tom nevidim problem. Problem su moje chute. Ale s tyn poriadne sa najest je to pravda. Asi sa tiez najrm 3x a poriadne, lebo jem 5x mensie, ale je to nahovno. Celt den msm pocit,ze som hladna...no,trestat myslienkami sa nechvem.. ale ked si predstavim, ako som vyzerala 5 rokov dozadu...sama nas sebou som slintala v zrkadle a twraz. Fuj.
@mer12 krasny vysledok,xe 20kg.. och, si riadnw musela makat! Gratulujem. No, ja chapem,ze ked ma clovek problemy,tak zajeda. Je mi luto,cim si si presla. Inak problem je,ze ja viem aj sami seva presvedcit,ze co tam po kilacg, lebo niekedy som sportovala aktivne a aj napriek tyn 80kg vladzem a nezadycham sa..akurat sa mi stwhna deru o seba...
@veronikam33 no vsak tych 72 je celkom ok, necudujem sa,ze to odkladas😅
Treba začať postupnými krokmi, pomaly, nechcieť schudnúť hneď, rýchlo, lebo to sa dá jedine drastickými diétami, alebo veľmi radikálnou úpravou stravy. A výsledok jednoducho dlho nevydrží, lebo človek nie je stroj a po čase to telo, alebo psychika vzdá a si späť v starých koľajach. Radšej pomaly, ale udržateľne.
Viem, že sa veľa ľudí bráni používaniu kalorických tabuliek, ale podľa mňa sú (minimálne na začiatok) správna cesta. Píšeš, že si s nimi už raz chudla, čiže čo to o nich vieš. Vráť sa k nim. Najmä si ich treba správne nastaviť a rozumieť im, vedieť s nimi pracovať. Veľa ľudí ide do toho hrrr, ponastavujú si to kadejako a nakoniec vôbec neprijímajú dostatok živín, potom sú unavení a nakoniec frustrovaní z prílišného obmedzovania a vzdajú to.
Takže:
1, správne nastaviť tabuľky
2, neobmedzovať sa úplne (ja som počas chudnutia každý deň zjedla sladkosť - väčšinou domáci koláč), každý deň som mala prílohu k obedu, aj pečivo na večeru (väčšinou celozrnný chlieb, ale pokojne niekedy aj obyčajný biely rožok) - len sa musíš vojsť do príjmu, čiže byť stále v deficite. Keď vieš, že si na sladké, vyskladaj si jedálniček tak, aby sa ti tam kúsok sladkého vošlo. Nebudeš mať pocit, že "nič nemôžeš."
3, pitný režim - veľmi dôležité
4, dostatok spánku (pri malých deťoch dosť ťažké, viem, poznám 😀 )
5, ak nemáš energiu cvičiť, necvič - chudne sa kalorickým deficitom, to vieš docieliť aj len stravou, cvičenie môžeš pridať kedykoľvek neskôr (pretože je jasné, že človek, ktorý cvičí vyzerá ináč, než ten, ktorý necvičí). Ja som začala cvičiť až po tom, ako som schudla nejakých 10kg a mala na cvičenie čas (a chuť, keďže so 65kg to išlo ľahšie, než hopsať so 75kg 😀 ). Ak máš chuť a čas cvičiť už teraz, tak cvič - len nezabúdať, že menej je niekedy viac. Nezačať hneď zhurta, že idem 6-7x v týždni ako píla - lebo opäť platí, že telo to čoskoro vzdá - budeš vyhorená po mesiaci. Pokojne začať 1-2-3 x do týždňa niečím, čo ťa bude baviť.
6, ak vybočíš zo zabehnutej chudnúcej rutiny, "nevyšilovať," nezblázniť sa z toho, že si týždeň kvôli chorobe dieťaťa všetko flákala. Toto je veľká chyba, myslieť si, že kvôli jednému týždňu je všetko v háji. Keď dieťa vyzdravie, alebo prejde akýkoľvek stresujúci týždeň (či dva), vrátiť sa do ku svojmu cieľu. Kooooľko som ja mala takých dní, keď som sa vykašľala na celé tabuľky a jedla piate cez deviate. ALE vrátila som sa naspäť. Aj teraz od novembra som mala "voľný režim," veľa osláv v rodine, sviatky,....takmer som sa v jedle neobmedzovala, dopriala som si aj nadmieru, no po novom roku som nabehla na kalorické tabuľky a už mám všetko pribraté späť. Nenechať to zájsť do štádia, že máš zrazu plus 7-10kg. Ja už keď vidím 3kg hore, viem, že treba začať makať (či už fyzicky, alebo sa zamerať na jedálniček) - lebo jej jednoduchšie schudnúť 3kg, než 10kg. Jednoducho nenechať sa odradiť týmito týždňovými pauzami. Za týždeň nepriberieš 5kg. Nevzdať to len kvôli tomu, že si týždeň nechudla.
Ja ti poviem, čo zajedáš. Zajedáš svoju neschopnosť prijať sa taká aká si, chceš byť taká, aká si bola, keď
si na seba slintala v zrkadle. Nastavíš si nejaký cieľ, nedodržíš to a tvoj mozog ťa len utvrdzuje v tom, že to nedokážeš, lebo furt zlyhávaš … tak autopilot, zase začneš jesť blbosti alebo odveci a tak dookola. Veľmi škaredo o sebe rozprávaš. Aké FUJ??? Nie. Máš si povedať, OK, vyzerám takto a viem, že to môže byť lepšie, idem na to. Veľa báb vrátane mňa ti tu napísalo ako na to. Postupne, malé kroky. Pevná vôľa je bullshit. Ty len musíš byť systematická a vytrvať. Žiadna pevná vôľa neexituje, je to len disciplína. Sú na to rôzne live hacky. Jedna kočka schudla 40kg tak, že pri všetkom, čo chytila do ruky si začala klásť sériu otázok: Som naozaj hladná? Je toto jedlo výživné alebo je to len kopa cukru? Keď to zjem, pomôže to môj u telu alebo ho zaťaží? … nevravím, že to máš takto robiť, je to príklad. Neexistuje, že nenájdeš niečo, čo ti pomôže vybudovať návyk. Vždy je to len o disciplíne, stanoviť si nejaký cieľ a držať sa ho. Fakt tu máš kopu dobrých tipov, niečo si vyber a skúšaj.
Inak, nejesť po 18.00 ti nepomôže, keď celý deň ješ somariny, ktoré ti navýšia príjem.
Ďakujem 😊 hej, to je môj problém, že v strese a pri problémoch proste jem jedno cez druhé, btw, doteraz som sa toho nezbavila akurát miesto keksov jem cucoriedky alebo banan 😅 sladké milujem, ale tak som si povedala, že toto dokončím a potom môžem sem tam aj čosi lebo s cvičením nechcem prestať, vyrovnám to...tak cvic, keď ta to baví, vladzes a nájdeš si trosku času, aj to je čosi, budeš sa cítiť lepšie, aj keď by si neschudla a možno to ta bude ďalej motivovať aj s tou stravou, držím ti palce😊
Mozno zacni tak postupne, mne to aspon pomohlo. Nappriklad uprav Si tie ranajky - ja si vecer zmiesam do prazdneho pohara od dzemu vlocky, chia semiacka a mlieko, rano na to hodim.ovocie a beriem Si to do prace ako ranajky. Snazim Sa od 19tej to 9 alebo 10 rano nejest, a potom Si dam vlocky. O 13tejmam obed.
Nedodrziavam to kazdy den a Sem tam Si dam na ranajky croissant, cez vikend normalne syte ranajky.
Ze by si si postupne tak prebudovala stravovacie navyky. Ja najviac priberam zo snackov, na to si musim davat pozor.
A napr. Kazdotyzdenne vazenie mi velmi pomohlo, zapisujem si to a viem, kedy mam ubrat. Ked som sa nevazila, nevedela som odhadnut ci ma zmena stravy nejaky ucinky.
A ak si unavena na cvicenie, mozno raz cez vikend si daj Len 10 minut relaxacneho strecingu, dalsich 10minut cez tyzden vecer, vyslovene na oddych. Mozno sa zacnes citit oddychnutejsia a budes mat energiu na intenzivnejsie cvicenie.
A hlavne, dakuj svojmu telicku, ze je zdrave, ze ta nohy dostanu Kam potrebujes ist, proste teraz si vacsia ako by si chcela byt ale stale si zasluzis lasku a uctu.
@mer12
Treba mozog prekvapiť. Ty na to dobre ideš. Keď máš chuť zase zajedať hocičo, pýta cukor, dáš mu čučoriedky. To je tá cesta. Konať v týchto situáciách vedome nie pudovo. Ty keď schytíš do ruky čokoládu a začneš ju žrať, to je pud. Tam treba mozog prekvapiť a povedať “ale ja to nechcem, ja túto čokoládu nemusím zjesť celú” daj si kúsok a normálne to odlož preč. Ide o to, že konáme často podvedome, lebo mozog to tak má naučené, treba ho prekvapovať novými vecami. On ostane ako keby mu vybilo poistky 🤣. Časom sa to zlepší a ty nebudeš mať také stavy, že zožereš celú čokinu ani sama nevieš prečo. Ja som mala také stavy v obchode, že kúpim si keksík a zjem, úplne pokušenie … normálne som okolo keksov šla a hovorím si “shut up mozog, žiaden keks mi netreba” 🤪.
@autorka 170cm mam a 86kg. V lete idem na dovcu a chcem vyzerať dobre, nie sa hanbiť hlavne pred sebou. Mne aj doma hovoria ze som tvrdohlavá a mam buldociu povahu, čiže si idem za svojím. Každý deň cvičenie, HIIT, kardio, silové čokoľvek. A snažím sa piť len čistú vodu max ovocný čaj nesladeny. Je to náročné, lebo ja zbožňujem keksíky, ale presne ako ty si SJ všimla, že nahodis si dve dobosky a cukry na 150%. Ja som prestala zobrať pomedzi jedlo, keď máš dosť bielkovin a vlákniny, tak nemusíš zajedat.
Ahoj. Môžeš mi napísať ak chceš. Ja si tu netrúfnem, lebo ma tu zlynčujú, ale presne viem ako sa cítiš..
@barborachors no mne pri prerusovanom spanku 4-5-6 hodin denne, ako kedy, pri 4 detoch, ano, chyba mi dopamin, fyzicky. Jedno kolecko...A este vecer stres, lebo plan, ako ked zaspia, ze daco male usijem (a potom sa tesim, ked tancuje v tej mini zlatej suknicke), tak ani tu pomerne pasivnu cinnost nedam, raz sadnem a uz nevstanem. Inak ja som stastna teraz ako nikdy s nimi vsetkymi...
Este nas teda nicia choroby.
@autorka
@petamich dakukem baby, rozumiete mi. No ja mam aj cyklus rozhadzany, stitna raz hore, raz dole, brala som Thyrozol, spomaluje metabolizmus, na tlak betablokatory, ked som hyper, mam zravku, vlci hlad. Zozeriem aj vola, potom to zalejem kolou, lebo mi je na grc, akoze cele zle, ja viem. No a ked ma Thyrozol zbrzdil, tak zas az moc a spomaleny metabolizmus. Ked som bola hyper, tak aj napriek unave som sla jak pila.
Deti vela toho pojedia a maju strasne radi domaci kvaskovy chlieb, tak peciem, aj vianocky kvaskove, tie tie piliny suche z obchodu, varim, lebo manzel je na HO, doma mam aj 3 rocneho a malu 12 mesacnu. Teraz aj 10 a 8 rocnych, lebo maju chripkove prazdniny. Tak riesim len hrnce a handry! Uz som navarila za hrncisko gulasu, nech nemusim kazdy den daco varit.
Takze ano, je to zahul, ale zase, mne to asi najviac komplikuju hormony, dost som aj zavodnena a to, ze ten nedostatok energie z malo spanku kompenzujem sladkymi hovadinami. Raz sa to snad zmeni, zlomi...🤔

Tiež som sa rozhodla schudnúť. Začala som pred 3 týždňami. Prekopala som stravu, vyradila sladené nápoje a sladkosti. Pridala som pohyb a cvičenia. To sladké bolo aj pre mňa najnáročnejšie, ale nastavila som si hlavu, že to robí pre svoje dobro zdravie a už sa mi podarilo schudnúť viac ako 3 kila od začiatku. Pre niekoho malo, ale ak nechcem riskovať jojo efekt tak je to akurát. Keď mám chuť na sladké, tak si dám ovocie alebo domáci koláč ak mám, pripadne kocku čokolády 85%. KT neriešim, lebo ma to nebaví, jem 3krat denne a tak aby som mala dostatok bielkovín a vlakniny